Safranbolu Bulak Mencilis Mağarası

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atekneci Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,188

atekneci

Yeni Üye
Mesajlar
5
Tepkime Puanı
0
Bu hafta sonu -01.05.2010- gittiğim İngilizce kursununda tatil olması sayesinde Ankara Üniversitesinden Kültür Gezginleri isimli bir grupla birlikte Ankara'dan günübirlik Safrabolu seyahatine çıktık. Gezinin diğer Safranbolu turlarından en büyük farkı klasik Safranbolu turlarından farklı olarak Yörük Köyü yerine Mencilis Mağarasına seyahat planında yer verilmesi. Mencilis Mağarası Safranbolu'nun Bulak Köyü sınırları içerisinde ancak köyün dışında bir noktada. Safranboluya yaklaşık 8 km uzaklıkta ve maalesef mağara girişine arabayla yaklaşmak mümkün değil. Yaklaşık 1 kilometrelik bir yürüyüş mesafesinin ardından -arazi yürüyüşü- mağara girişinin bulunduğu yere sizi çıkartacak olan merdivenlere ulaşabiliyorsunuz. Ben saymadım ama söylendiğine göre yaklaşık 150 basamak varmış. Merdiven oldukça dik, ancak arada dinlenmek için bir yada iki konaklama noktası yapılmış. Mağara giriş ücreti 2 TL. İşletmesi özel şahıs tarafından yapılması nedeniyle Müze kart geçerli değil.

Mağara yaklaşık 6 kilometre derinliğe sahip ve dağıtılan broşürlerden Türkiye'nin 4.büyük mağarası olduğunu öğreniyoruz. Mağaranın sadece 400 metrelik kısmı ışıklandırılarak ve düzenlemeden geçirilerek ziyaret edilebilir nitelik kazanmış. Mağarada bir yeraltı nehri ve bir şelalenin olduğu ifade edildi ancak bunları ziyarete açılan kısımlardan görmek mümkün değil. Mağara sarkıtlar yönünden zengin, dikitlerde var ancak çok fazla değil.

Mağaranın içersisi tavandan akan sular nedeniyle nemli ve dışarıdaki sıcaklığa göre daha serin.

Bu benim ikinci mağara ziyaretim, daha önce Gümüşhane-Torul- Karacan Mağarasını görme fırsatım olmuştu. Hem benim, hem de eşimin ortak kanaati Karacan Mağarasının daha etkileyici olduğu yönünde, ancak Mencilis Mağarası ziyaretlerinin Safranbolu turlarına mutlaka standart olarak eklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü insanların Safranboluya gelirken beklentilerinin dışında güzellikleri de yaşamaları seyahatlerine farklı bir tat verecektir.

Bu arada Mağara içinde fotoğraf çekmek yasak, cep telefonu ile flaş kullanmadan yaptığım çekimler var, fotğraf kalitesi çok iyi değil ama içlerinden bir kaçını yakında yüklemeye çalışacağım.
 

Etiketler
Ynt: Safranbolu Bulak Mencilis Mağarası

2011 yılı fotoğrafları


[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]









 

Ynt: Safranbolu Bulak Mencilis Mağarası

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]









 

Ynt: Safranbolu Bulak Mencilis Mağarası

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]