Plastik Tavan Heki Montajında Mastik Sorunu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,596

buralpdi

yokluk ve çaresizlik adamı mucit yapar
Mesajlar
6,100
Tepkime Puanı
490
Yer
maltepe gurubu
Plastik tavan heki montajında genelde Dyson extra kullanılıyor, bu malzemenin mastiği tutması içinde plastik yüzeydeki parlak film tabakasının zımpara ile alınması gerekiyor. Bende montajı bu şekilde yaptım, hatta yüzeye derin çiziklerde attım fazladan. Tecrübeli arkadaşlar dan aldığım uyarılara dikkat etmeme rağmen iki sene sonra tavan akmaya başladı. Soruşturduğum da herkesin aynı sıkıntıyı yaşadığını gördüm. Mastik plastik harici her yüzeyde iş görüyordu fakat plastik yüzeyde bir zaman sonra yüzeyi bırakıyor. Çözüm arayışında bir yol buldum ve kesin olarak su sızdırma sorununu çözeceğine inanıyorum.

Öncelikle alikobant (kompozit) tan zemini düz haline getirdim, alikobantın altını mastikle destekleyip tavana yapıştırdım, eski yaptığım işlerden de bildiğim için mastiği bırakma sorunu yok,



Düz zemini sağlayınca Heki ile arasına conta yapıştırıyorum,





Bu yapıştırdığımız conta, soğuk veya su geçirmemesi için nalburlarda satılan kapı pencere fitili, fiyatı 5tl. Kalınlığı 7mm civarında, alttan hekin devamı parçasının vidalarını sırayla zorlamadan sıkarak kalınlık 2-3mm iniyor. Sırayla bütün vidaları sıktığınız zaman ilk sıktığınız vidalar gevşek kalıyor, zorlamadan bütün vidalar sıkı kalana kadar döngü ile sıkmaya devam ediyoruz. Sabitleme bittiği zaman mastiğimizi boşlukları dolduracak şekilde çekerek son şeklini veriyoruz. Ben tedbir amaçlı conta çekili kenarlara da dışardan mastik çektim, amaç mümkün olduğunca suyla teması azaltmak.




Düzlediğimiz zemin üzerinde 2-3mm boşluk ile montajlanan heki ileride sökmek gerekirse tedbir için dışarıdan çektiğimiz mastiği kestiğimiz anda kolayca çıkarabileceğiz.
Bu şekilde su sızdırma sorununu kökten çözdüğümü düşünüyorum, ileride eğer su sızdırması olursa buradan paylaşırım.
Herkese selamlar.

Tavanın son hali



 

Ben bu ürünü kullandım , 2 sene oldu , şimdilik sorun yok.
Hatta yan ve tavan saçlarına destek ahşapları da bununla yapıştırdım , üstüne de raf falan vidaladım , gayet sağlam oldu , bırakma falan yok.

 


Sizin Tavan heki plastik mi? sac mı?

Sac veya metal olan hekilerde mastik sorunu yaşanmıyor o yüzden soruyorum
 


.

Heki kılavuzlarında ve forumlarda yazılanları esas alırsak; tekrar değişimini kolaylaştırması ve yeterli işlevi nedeniyle heki montajında birincil özelliği yapıştırıcı olan maddeler değil ama yine de yeterli tutuculuk özelliği olan macun veya elastik band şeklindeki dolgu maddeleri kullanılmakta.
Bilindiği üzere hekilerde tutuculuk işlevi zaten vidalar yolu ile sağlamakta.

Bu dolgu maddelerinde aranan temel özellikler olarak;
* devamlı elastik yapıda kalabilmeleri ve
* zaman içinde çekme yapmamaları beklenmekte.
Elastiklikten beklenen de titreşimi sönümlemesi değil, oluşabilecek aralığı kendiliğinden kapatılabilmesi olmakta.
Ayrıca malzemelerde su ve hava sızdırmayacak derecede kimyasal veya fiziksel tutunma, UV ışığına dayanma, boyanabilme ve küf tutmaması için antibakteriyel olma özellikleri de aranabilmekte.

Bu açıdan yukarıdaki iki işlem de beklenen işlevlerini hakkıyla yerine getirse de Tayfun beyin hibrid polimerli* hekisi artık karavanıyla katolik evliliği yapmış olmalı.
Levent beyin kauçuk bantlarının tutuculuk gösteren çeşitleri de yaptığı ekstra macunlamayı gereksiz kılabilir.
Kısaca her iki çözüm de sonuçta karavanı sağlam kazığa bağlamış durumda..
Yolları açık, keyifleri bol olsun diyelim..



* Türkiye’de MS-Polimer veya Hibrid-Polimer adıyla satılan ve Almanya’da artık solar panel braketlerini yapıştırmak için de önerilen SMPolimeri, karavanlar için en uygun fiyat/fayda paydasını gösteren yapıştırıcı durumunda.
Tayfun beyin 10cm2 de 320 kg kuvvetindeki hibrid polimer yapıştırıcısı, tek el büyüklüğündeki alanla, kolayca bir panelvanı taşıyabilecek tutuculuğa sahip.
50 km hızlı iki aracın çarpışması durumunda kütle kısa bir an için ~35 katı ağırlığa çıksa da bu 10-12 kg lık solar paneller için asla sorun sayılmamakta.
Bu yapıştırıcıyla neredeyse herşey herşeye yapıştırılabiliyor.
 
Son düzenleme:



Bilgi içinde ayrıca teşekkür ederim
 


.
Sağolun turp gibiyim.
Umarım karavanınız bitince sizde turp gibi olacaksınız.

İlkbahar ben de 40x40 cm Dometic mini hekimi tüm değiştireceğim.
Yapıştırmak, daha doğrusu sızdırmaz yapmak için Dekalin Dekaseal 8936 kullanmalısınız. Tabancası kaliteli olmalı. Macun çok akıcı değil.

Aşağıdaki başlıkta bahsetmiştim.
Banyoda Kullanılan Macun



Montaj tekniği broşüründe yok mu ?
En kötüsü marka ve versiyonunu yazıp YouTube’a bakabilirsiniz..
 
Son düzenleme:


Sağolun turp gibiyim.
Harika.. Çok sevindim.
Umarım karavanınız bitince sizde turp gibi olacaksınız.
Öyle umuyorum.
Montaj tekniği broşüründe yok mu ?
En kötüsü marka ve versiyonunu yazıp YouTube’a bakabilirsiniz..
Var tabiki ama ben fikrinizi almak istemiştim. "Şu konuya çok dikkat et " diyeceğiniz bir nokta vardır belki.
 



.
Dekalin Dekaseal 8936 Türkiye’de bulunamıyor galiba.
Reimo ayni iş için bizde satılmakta olan “Sika Lastomer 710” dolgu maddesini de önermekte.

Uygulama alanı olarak şöyle yazılmakta:
Kamyon, araba, otobüs ve karavan endüstrisinde ve diğer birçok endüstriyel sektörde kolaylıkla temizleyebilecek yapıda plastik dolgu macunu ®SikaLastomer 710, kapsamlı alt tabaka hazırlığı gerektirmeden neredeyse tüm teknik alt tabakalara yapışır.

Bilgilerinize.
 
Son düzenleme:

Bu arada bir sebeple heki'yi kontrol ettim 3 yıl falan oldu galiba takalı sızdırma olayı yok fakat heki güneşten yanmış ve üst tarafı neredeyse un gibi dağılıyor? Hayret bir şey ! Daha fazla dağılmadan üstünü plastik yapıştırıcı ile kapladım. Sanırım ucuz etin yahnisi ?
 



Dometic'te kendi montaj kitapçığından Sika Lastomer 710 ürününü önermekte.. Sizin ve üreticinin tavsiyesi aynı olunca sorunuma çözüm bulmuş olmaktayım. Bu ürün Türkiyede satılmakta. Teşekküler
 

Sizi dinleyerek Almanya'dan gelecek olan bir yakınıma 40x40 + 28x28 heki + 40x20 2 adet ve 90x50 1 adet karavan camı montajı için 6 adet Dekaseal 8936 siparişi verdim.
 



SON KONULAR - FORUM