.
Heki kılavuzlarında ve forumlarda yazılanları esas alırsak; tekrar değişimini kolaylaştırması ve yeterli işlevi nedeniyle heki montajında birincil özelliği yapıştırıcı olan maddeler değil ama yine de yeterli tutuculuk özelliği olan macun veya elastik band şeklindeki
dolgu maddeleri kullanılmakta.
Bilindiği üzere hekilerde tutuculuk işlevi zaten vidalar yolu ile sağlamakta.
Bu dolgu maddelerinde aranan temel özellikler olarak;
* devamlı elastik yapıda kalabilmeleri ve
* zaman içinde çekme yapmamaları beklenmekte.
Elastiklikten beklenen de titreşimi sönümlemesi değil, oluşabilecek aralığı kendiliğinden kapatılabilmesi olmakta.
Ayrıca malzemelerde su ve hava sızdırmayacak derecede kimyasal veya fiziksel tutunma, UV ışığına dayanma, boyanabilme ve küf tutmaması için antibakteriyel olma özellikleri de aranabilmekte.
Bu açıdan yukarıdaki iki işlem de beklenen işlevlerini hakkıyla yerine getirse de Tayfun beyin hibrid polimerli* hekisi artık karavanıyla katolik evliliği yapmış olmalı.
Levent beyin kauçuk bantlarının tutuculuk gösteren çeşitleri de yaptığı ekstra macunlamayı gereksiz kılabilir.
Kısaca her iki çözüm de sonuçta karavanı sağlam kazığa bağlamış durumda..
Yolları açık, keyifleri bol olsun diyelim..
*
Türkiye’de MS-Polimer veya Hibrid-Polimer adıyla satılan ve Almanya’da artık solar panel braketlerini yapıştırmak için de önerilen SMPolimeri, karavanlar için en uygun fiyat/fayda paydasını gösteren yapıştırıcı durumunda.
Tayfun beyin 10cm2 de 320 kg kuvvetindeki hibrid polimer yapıştırıcısı, tek el büyüklüğündeki alanla, kolayca bir panelvanı taşıyabilecek tutuculuğa sahip.
50 km hızlı iki aracın çarpışması durumunda kütle kısa bir an için ~35 katı ağırlığa çıksa da bu 10-12 kg lık solar paneller için asla sorun sayılmamakta.
Bu yapıştırıcıyla neredeyse herşey herşeye yapıştırılabiliyor.