Panoramik Fotoğraf Nasıl Çekilir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan balum Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,626

balum

Yalan Dünya
Yer
Ankara
panoromik fotoğraf nasıl çekilir yada üstten alttan kırpılmış bir fotoğraf panoramik fotoğraf mıdır?

Etiketler
Ynt: Panoramik Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Dediğiniz şekilde panoromik fotoğraf benzeri yapılabilir ama tam olmaz. Esasen sol ve sağ kenarlarda eğriler olursa, özel bir teknikle çalışıldığı belli olursa çalışma güçlenir.

Aslında sormak istediğim panoramik foto için özel bir lens mi kullanılır, yazılım yoluyla mı yapılır yada kullanılan makinenin böyle bir modu mu vardır...

Yazılım yoluyla yapılabileceği gibi panoramik fotoğraf makineleri ile yapılmasında büyük fayda vardır. Yazılım yoluyla yapılacaksa, lensin mümkün olduğunca geniş açı olmamasına veya köşe deformasyonlarının olmamasına özen gösterilmesinde fayda var. Birden fazla fotoğraf çekilerek yazılım yoluyla panoramik fotoğraf elde etmek istiyorsak, çekilen fotoğrafların pozlamalarının da aynı olmasına özen göstermekte fayda var... Kısaca her zaman olduğu gibi fotoğrafçılık öyle bir formul ki, şartlara ve koşullara göre denklemler sürekli değişiklik göstermekte ;)

camera_gx617.jpg

Fuji'nin panoramik makinesi

1.jpg

Horizon'un panoramik makinesi

sedat hocam SE k750i de panoroma modu var...aynı mantıkla foto çeken bir makine varmı acaba?

36mm'lik bir makinede deklanşöre bastığımızda lensten filmin üzerine yaklaşık 36x24mm boyutlarında bir görüntü yansır. Eğer bu makinenin panoramik modu varsa, bu mod lensten filme gelen görüntünün boyutunu değiştirir.

200px-135film.jpg

Filmimizin yüksekliği 24mm ise bunu değiştiremeyiz ama uzunlamasına 36mm'den daha uzun görüntüyü filme yansıtabiliriz. Yani 36mm değil de, 49mm uzunluğunda görüntü alabiliriz ama bu sefer (gerçek panoramik olmayan makinelerde mekanik yapı nedeniyle) yükseklikten ödün vermemiz gerekecek 24mm değil de, 18mm olacak... Yani örnek olarak 36x24mm yerine 49x18mm görüntü almış olacağız.

Başka bir yöntemde, normalde her film karesinin arasında çok az bir boşluk vardır.

35mm_film.jpg

Makinenin panoramik moduna aldığımızda, bu boşlukları bırakmayacak şekilde fotoğraf çeker ve elde edilen görüntü doğal olarak (birleşik) panoramik olur. Tabii her kareyi teker teker çekmek ve çekerken de çok iyi ölçümler yapılması gerekir ;)

teşekkür edrim, anladım, daha basit olmasını umuyordum. :(

Kusura bakma hocam, bu K750 de nasıl bir makineymiş diye bakınayım dedim... Sanırım bu bir cep telefonu :D O halde olay elbette çok basit, telefona yüklü yazılım sayesinde bir fotoğraf çekiyorsunuz ve hafızaya kaydediliyor, ikici, üçüncü derken istediğiniz kadar fotoğrafı çekiyorsunuz ve yazılım tüm fotoğrafları otomatik olarak yan yana yapıştırıyor... Bu mantıkla panoramik çeken makineleri bilmiyorum ama herhangi bir basit foto editör programıyla bunu yapabilirsiniz. İstersen anlatabilirim?

evet özür se k750 telefon ;) evet arkadaşımın telefonuyla bir kaç resim çektim(aşağıdakiler) soldan sağa doğru 3 kare resim çekiliyor.önceki çekilen resmin bir kısmını telefon flu bir şekilde sol tarafta gösteriyor ve çekimin konusu bu görüntüylr üst üste orturunca 2. ve aynı şekilde 3 kare çekiliyor.Çok hoş karele ryakalanabilir özenilirse gibi.tabi gerçek bir makinenin tadı olmaz.
bu yüzden baya heveslenmiştim telefonda olan özellik makinelerde haydi haydi vardır diye düşünmüştüm ama derinlemessine araştırmadım ama rastlamadım öyle makineye ...
Valla Sedat hocam anlatırsan mesut bahtiyar olurum; özellikle çekim prosedürünü...
Kısaca başka ilgimi çeken başka birşeyden de bahsetmek istiyorum.konuyu araştırırken İnternette rastladım çok fantastik bir fikir gibi gelmişti; fisheye lenslerle çekilen çok sayıdaki fotoğraf karesi birleştirilerek içinde dolaşılabilen hatta zoom yapılabilen 360 derecelik görüşlü fotolar

dsc00136az3.jpg

dsc00162hh0.jpg

dsc00089hr8.jpg

Sadece Panoramik Fotoğraf elde etmek için kullanabileceğiniz "Canon PhotoStitch" isimli bir program var.

Çekilen kareleri girilen değerlere (Yakınlaştırma, Çekim Açısı vb.) göre sıralayarak birleştirme noktalarını kendisi belirlemek suretiyle panoramik görüntüleri elde ediyor.

Canon marka bir makineyle çekilen kareleri kendisi otomatik olarak algılayarak herhangi bir değer girmenize gerek kalmıyor.

Detaylı bilgiyi için ----> http://www.canon.co.jp/Imaging/SDK/PS-e.html
http://www.ptgui.com/

Photoshopta panoramik fotoğraf çok rahat yapılır. Ama fotoğrafları otomatik modlarla elde etmezseniz kareler arasındaki ton farklılıkları çok fazla rahatsız edebilir. M modunda aynı değerlerle manzarayı bir kaç kare ile aldıktan sonra photoshopta yeni beyaz bir sayfa açmadan önce sayfanın, yüksekliğine fotoğrafların yüksekliğini verin, genişliğine ise fotoğraflardan birinin geniş kenarının boyunu öğrenip kaç fotoğraf yan yana ekleyecekseniz o geniş kenar boyunun katları olan değeri (mesela 2207x5 fotoğraf= 11035) verin ve sayfayı açın.

Fotoğrafları sayfaya yapıştırıp uygun şekilde düzenledikten sonra rotuşları düzeltmek için biraz kırpma yapmanız gerekebilir. Fotoğrafı kaydettikten sonra ton ve kontrast ayarı yapıp fotoğrafı sunuma hazır hale getirebilirsiniz.

kanyak teşekkür ederim tavsiyeler için, araştırırken ptgui ye rastladım ancalk deneyemedim.uygun bir zamanda özellikle manzara fotolarında deneyeceğim.
baymineral cevabın için teşekkür ederim, dediğin yöntemde çekim hatalarınlan kaynaklanan iki fotonun birleşim yerindeki örtüşme elle yapılacağı için biraz zor olur gibi geldi.

Fotoğrafların birleşim yerlerinin birbirine tam oturması için çalışma üzerinde en fazla yaklaştırmayı yapıp klavyedeki yön tuşlarıyla milim milim yerleştirin. Çekimlerden kaynaklanan uyumsuzluklar nedeniyle bir miktar rotüş kesimi yapmanız gerekebilecek. Aslında en önemli sorun noktaların birbirleriyle uyuşup uyuşmadığı değil, fotoğraflar arasında ton farklılıkları olması. Bunun için otomatik modda çekim yapmamak en uygunu gibi görünüyor.

Erdem selam, panoramik fotoğrafı makineyle değil de bilgisayarda yapacaksan en iyi çözümlerden biri photoshop veya benzeri fotoğraf düzenleme programlarıdır... Photoshop'a alternatif istersen GIMP öneririm, ücretsiz açık kaynak bir yazılım üstelik Türkçe ve Photoshop'tan hiçbir farkı yok...

Gelelim panoramik fotoğrafları birleştirmeye... Öncelikle çekim için benim yaptığım gibi sabahın çok erken saatlerini tercih etmeyeceksiniz :smiley: Güneş çok hızlı hareket ettiğinden ve doğuşu sırasında iki yakanın doğusuyla batısına vuran ışığın homojen olmamasından dolayı oluşan ton farklılıklarını belirgin bir şekilde görebilirsin ;)

Birleştirmek istediğin fotoğrafları açtıktan sonra elde etmek istediğin panoramik fotoğrafın boyutuna göre her bir fotoğrafı tekrar ölçülendirmen gerekiyor. Ben burada 3 fotoğrafı birleştirerek, ölçüleri 900x199piksel olan bir panoramik fotoğraf elde etmek istediğimden her bir fotoğrafın uzun kenarını 300piksel olarak ölçülendirdim... Aslında burada ufak tefek ton ayarlamalarıyla 3 fotoğrafın birbirine yakın tonlamalarda olmasını sağlayabilirsin. Bu sadece bir kaç tıklamalık bir işlem ;)

1.jpg

Uzun kenar 900x199piksel olacak dedim, fakat fotoğrafların boyutları simetrik olmadığından çalışmak için biraz daha geniş bir alana ihtiyacım olacak... Bunun için Ctrl+N tuşlayarak yeni bir pencere açıyorum ve 1000piksel uzunluğunda 300piksel yüksekliğinde yeni bir katman açıyorum...

2.jpg

Daha sonra her bir fotoğrafı önce Ctrl+A ile seçiyor, ardından yeni ve boş katmanımın üzerine Ctrl+V yapıştırıyorum... Sonra her bir fotoğrafı önce Layer menüsünden seçip, ardından yapıştırdığımız katman üzerinde "Move Tool" ile objeler üst üste gelecek şekilde taşıyoruz. Bu taşıma işlemini klavyenin yön tuşları ile yapmak daha kolay olabilir...

3.jpg

Ardından "Crop Tool" ile 3 fotoğrafı en uygun şekilde kesiyoruz...

4.jpg

Ve işte fotoğrafımız... Farklı Kaydet ile jpg dosyası olarak kaydedebilirsiniz ;)

5.jpg

Son jenerasyon photoshop'ların hepsinde (CS2 - CS3 - CS4) File menusunden, Automate ardından photomerge sekmesini tıklayın (seçin), ama önce panoramik için birleştirtireceğiniz resimleri program sayfasından açın, (çözünürlük düşük olursa, plugin'in çalışma ve bitirme hızı o oranda çabuk olur. Çünkü birleştirmede resim enine büyüyecek ve dosya boyutu yükselecek) sonra yazdığım sıralamadan Photomerge'i açın, çıkan pencerede hiçbir şeyi işaretlemeden ok sekmesini tıklayın, photomerge resimlerin boyut, orantı, renk ve kesişme noktalarını analiz edip size sample bir örnek oluşturacaktır. eğer gelen pencerede çerçeve içinde olmayan, yukarıda kalan kare varsa, bu programın analizlerinde doğru hesaplamalar yapamadığını yada resmin panoramik formata uygun olmadığını gösterir. CS4 bu gibi sorunlarıda yok edecek nitelikte derinlemesine bir analiz yapıyor ve boşlukları pixel copy yaparak tamamlıyor. Kolay gelsin. (Soru olursa yine yanıt veririm...)

KanyaK Canon için yazılım gayet güzel ama lisans sorunu engel maalesef

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,682
Kayıtlı Üye Sayımız
166,528
Kaydolan Son Üyemiz
yusufkaptan41

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR