Ynt: Panoramik Fotoğraf Nasıl Çekilir?
Erdem selam, panoramik fotoğrafı makineyle değil de bilgisayarda yapacaksan en iyi çözümlerden biri photoshop veya benzeri fotoğraf düzenleme programlarıdır... Photoshop'a alternatif istersen GIMP öneririm, ücretsiz açık kaynak bir yazılım üstelik Türkçe ve Photoshop'tan hiçbir farkı yok...
Gelelim panoramik fotoğrafları birleştirmeye... Öncelikle çekim için benim yaptığım gibi sabahın çok erken saatlerini tercih etmeyeceksiniz
Güneş çok hızlı hareket ettiğinden ve doğuşu sırasında iki yakanın doğusuyla batısına vuran ışığın homojen olmamasından dolayı oluşan ton farklılıklarını belirgin bir şekilde görebilirsin
Birleştirmek istediğin fotoğrafları açtıktan sonra elde etmek istediğin panoramik fotoğrafın boyutuna göre her bir fotoğrafı tekrar ölçülendirmen gerekiyor. Ben burada 3 fotoğrafı birleştirerek, ölçüleri 900x199piksel olan bir panoramik fotoğraf elde etmek istediğimden her bir fotoğrafın uzun kenarını 300piksel olarak ölçülendirdim... Aslında burada ufak tefek ton ayarlamalarıyla 3 fotoğrafın birbirine yakın tonlamalarda olmasını sağlayabilirsin. Bu sadece bir kaç tıklamalık bir işlem
Uzun kenar 900x199piksel olacak dedim, fakat fotoğrafların boyutları simetrik olmadığından çalışmak için biraz daha geniş bir alana ihtiyacım olacak... Bunun için Ctrl+N tuşlayarak yeni bir pencere açıyorum ve 1000piksel uzunluğunda 300piksel yüksekliğinde yeni bir katman açıyorum...
Daha sonra her bir fotoğrafı önce Ctrl+A ile seçiyor, ardından yeni ve boş katmanımın üzerine Ctrl+V yapıştırıyorum... Sonra her bir fotoğrafı önce Layer menüsünden seçip, ardından yapıştırdığımız katman üzerinde "Move Tool" ile objeler üst üste gelecek şekilde taşıyoruz. Bu taşıma işlemini klavyenin yön tuşları ile yapmak daha kolay olabilir...
Ardından "Crop Tool" ile 3 fotoğrafı en uygun şekilde kesiyoruz...
Ve işte fotoğrafımız... Farklı Kaydet ile jpg dosyası olarak kaydedebilirsiniz