Paniği Başlamadan Nasıl Bastırabiliriz ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Sukuşu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,829

Sukuşu

Moderatör
Araştırmalar göstermiştir ki ileri dalıcıların yarıdan fazlası, dalma sırasında paniklemişler ya da paniğe benzer şeyler hissetmişlerdir. Dalış tıbbı uzmanlarının çoğu, paniğin, ölümcül nedenlerin başında geldiğine inanır. Paniği akıl dışı durum olarak tanımlarsak, bu tanıma uyan, su üstüne kaçan, yardımcı oksijenin verilmesini reddedip kurtarma çalışmalarına direnen ve ağırlık kemeri üzerindeyken ve tüplerinde hala havası varken ölü bulunan dalıcıların haberlerini nadiren de olsa duyarız. Paniğin diğer özellikleri arasında yön duygusu kaybı, aşırı korkuya kapılma ve hızlı kalp atışları sayılabilir.

Paniği yenme, dikkatli rekreasyonel dalıcılıkta işlevsel ve iyi kalite ekipmanlı olarak, alınan eğitim ve deneyim sınırları içinde hareket ettikçe, ölümcül ya da ciddi kaza geçirme olasılığının çok az olduğunu bilmekle başlar. İkinci olarak, dalışta biraz endişe duyarsanız, cesaretiniz kırılıp kendinizi suçlamayın. Dalış hayatlarının bir döneminde, her dalıcı, su altında endişe yaşamıştır.

Paniği Nasıl Yeneceğiz?

Paniği önlemek ya da onunla başa çıkmak için bir dalıcının yapması gerekenler şunlardır:

Doğru-dürüst eğitim alın- Dalma becerileri geliştirebileceğiniz zamanı size tanıyacak bir kurs bulun. Yanında kendinizi rahat hissedeceğiniz bir eğitmen seçmeniz de ayni şekilde önemlidir, ayrıca, sizin seviyenizde, karşılıklı güvende olduğunuz birini partner olarak seçmelisiniz.

Dalışa hazırlıklı olun - Yalnızca fizik kondisyon olarak değil, dalıştan önce dinlenmiş ve düzgün yemek yemiş olmalısınız. Yorgun olma, zor nefes alma ve yüksek şeker seviyeli kahvaltınızı hazmediyor olmanızın size yararı olmaz. Soğuk algınlığında ya da başka hastalıkta dalmak, belaya davetiye çıkarmaktır.

Dalışı gözünüzde canlandırın - Açıklamaları dikkatle dinledikten sonra zihninizde canlandırın, suya dalmadan önce zihinden provasını yapın.

Sorularınız varsa sorun - Bir dalış liderinin bilgi ve deneyimi, kuşku ve korkularınızdan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Soluma alıştırmaları yapın - Suya dalmadan önce yavaş ve tam nefes alma ritmini yakalayın.

Tüm ekipmanı kontrol edin - Ekipmanınızın, azami rahatlık ve etkiyle iş görmesi için bütün ayarların yapıldığından emin olun.

Partnerinize ekipmanınızı kontrol ettirin - Partnerinizin tüm teçhizatın yerinde olduğunu ve iyi çalıştığını onaylaması güveninizi arttıracaktır.

Kendinizi alıştırın - Aşağıya dalmadan önce, su üstünde durarak ya da biraz şnorkelle dolaşarak, suya alışın. Su soğuksa, bunun yararı olacaktır.

Görev fazlalığından kaçının - Suya girmeden önce ve bir kez de su üstünde kulak açın. Gerekiyorsa, ağırlık kemerinizi su üstünde sıkılaştırın. Daldıktan hemen sonra maskenizi temizleyin. Bu, inişin kendisine odaklanmanızı sağlar.

Dikkatli inin - Çoğu dalıcılar iniş esnasında bir iniş ipi kullanmayı veya doğal oluşumları takip ederek inmeyi açık denizde düşer gibi inmeye tercih eder. Ayaklarınız aşağıda, dik bir pozisyonda BC`nizi söndürerek iniş yapın ve bu işi aceleye getirmeyin.

Kendinizi ortama alıştırın - Görüş kötüyse, alışmanıza yardımcı şeylerden yararlanın, örneğin hava kabarcıkları, maskenizdeki azıcık su ya da teçhizatlarınız gibi. Bunlar oldukça yararlıdır.

Durup bekleyin - Kalbiniz daha hızlı atmaya başladıysa ya da korku belirten başka göstergeler varsa, durun, sizi neyin sıktığını bulmaya çalışın ve kaynağını ortadan kaldırmaya çalışın. Bazı dalıcıların kendilerine sarılmaları, sakinleştirici etki yapar.

Nefes alın - Tüm çabanıza rağmen yine de panikliyor ve su üstüne çıkmak istiyorsanız, atar damar ambolisini önlemek için devamlı solumanız gerektiğini hatırlamak için elinizden geleni yapın.

Paniklediniz, Şimdi Ne Olacak?

Tüm çabalarınıza karşın panik ataktasınız, şimdi ne yapmalısınız?

Bu konuda konuşun - Önce, bir dalış hocasıyla ne olduğunu konuşun. Onun, kuşkusuz yararlı önerileri olacaktır. Örneğin, ek havuz dalışları, aşağı inişte hocayla direkt göz teması, ya da birebir yardımın başka bir yöntemi.

Başka bir yerde dalın - Düşük su ısısı ya da kötü görüş öncelikli konularınızsa, daha ılımlı koşullara sahip başka bir yerde dalın.

Yardım alın - Bazıları, diğer kişilere oranla daha endişelidir bu da dalış anında paniğe yol açabilir. Bu tür endişeler, sistematik desensitizasyon) ile tedavi edilebilir. Bu sıklıkla etkili olan teknik, adale rahatlatmaya dayanır. Daha geleneksel `konuşma terapilerinin`, dalıcı paniği gibi akıl dışı korkularda , etkili olduğu kanıtlanmamıştır.

Ynt: Paniği Başlamadan Nasıl Bastırabiliriz ?

evet bu bilgiler çok dogru....ben 50 dalışı olan ve hala 2 metre inene kadar her an yukarı çıkma,kaçma atagına geçen kişilerle karşılaştım...
evet dalmak ve ögrenmek zor,ama her güzelliğin bir bedeli var.....

Kesinlikle panik atak gıbı rahatsızlıkları olan arkadaşlara (malum ilaç ların da basınç altında yan etkileri olabiliyor ) 25mt nin altı ve 30 dakika üzeri dalışlar tavsiye etmiyorum , hem zaten daha derin de görebileceklerinizde azalıyor .
Birde panik rahatsızlıkları bulunan arkadaşların daha önceden dalış yaptığı , güvendiği ve iyi tanıdığı kişi veya kişilerle dalış yapmaları kendilerine güven hissi verecektir herhangi bir atak olasılığını daha az'a indirgemiş olacaklardır.

Tüplü dalış ayrı bir şey. Eğitim almadan, bilen arkadaşlarla bile dalınmamalı diye düşünüyorum.
Çocukluğum Şile'de geçti. Senelerdir yüzmeme ve çıplak dalmama rağmen (amatörce), kömür limanında arkadaşlarımın ısrarı ürenine tüplü tam ve techizatlı ilk kez daldığımda ( sadece 5 mt.) 2. dakikakada panik yapmıştım ve çıktığımda hepsine kızdım.

2. dakikada, tüpten oksijen almama rağmen,sanki beynim bana artık çıkmam gerektiğini bu kadar oksijensiz kalamayacağımın sinyalini vermişti. Çünkü tüpsüz dalışta durum böyle. Beyin ve refleksler buna alışmış. Yani dalış öncesi eğitim şart ve sanırımda yasak. Sonra soğudum. Ama yüzmeyi seviyorum ve problem yok.

evet şansızlık olmuş,dalan arkadaşlar su altında alınan müthiş hissi herkes yaşasın diye ,iyi bir şey yaptıklarını düşünüp dalış yaptırabiliyorlar maalesef. zaman içinde kısa bir eğitimle bu işi bilenlerden bilgi alıp dalmanızı tavsiye ederim...inanıllmaz bir dünya su altı :smiley:
Jeep34' Alıntı:
Tüplü dalış ayrı bir şey. Eğitim almadan, bilen arkadaşlarla bile dalınmamalı diye düşünüyorum.
Çocukluğum Şile'de geçti. Senelerdir yüzmeme ve çıplak dalmama rağmen (amatörce), kömür limanında arkadaşlarımın ısrarı ürenine tüplü tam ve techizatlı ilk kez daldığımda ( sadece 5 mt.) 2. dakikakada panik yapmıştım ve çıktığımda hepsine kızdım.

2. dakikada, tüpten oksijen almama rağmen,sanki beynim bana artık çıkmam gerektiğini bu kadar oksijensiz kalamayacağımın sinyalini vermişti. Çünkü tüpsüz dalışta durum böyle. Beyin ve refleksler buna alışmış. Yani dalış öncesi eğitim şart ve sanırımda yasak. Sonra soğudum. Ama yüzmeyi seviyorum ve problem yok.

MERHABA
Ben deprem öncesi 96 yılında gölcük donanmada dalış egitimi aldım,benle birlikte ortagımda başlamıştı,hocamız havuz dışında maske su doluyken şarkı söyletip fıkra anlattırırdı ortagım burnundan nefes alınca epey panikleyip bu işten sogumuştu daha sonrada kursu bitirmedi ..Bana göre çok basitti ama kiminede zor gelebiliyor..panik birazda yapıyla alakada sanırım herkese bol soguk kanlı günler..

SON KONULAR - FORUM

Cevaplar
1
Görüntüleme
39
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,921
Kayıtlı Üye Sayımız
166,701
Kaydolan Son Üyemiz
hubeyt

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR