Panelvanların Kargo Bölümleri Kesilip Uzatıp Genişletilebilir mi?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 48,858

buralpdi

yokluk ve çaresizlik adamı mucit yapar
Yer
maltepe gurubu
arkadaşlar piyasada normal 12 metreküp dukatoların yaklaşık 69-70 cm daha uzunları var, ruhsatında 12 metreküp yazmasına rağmen daha fazla hacime sahipler, tabanını ölçdüğümde uzunluk 405cm geliyor bu araçlar yasalmı bilmiyorum, içlerini incelediğimde sonradan uzatıldığına dair işaretler tespit ettim, bu araçlar hakkında bilgisi olan arkadaşlar varmı
14180687_493018_sd2n724.jpg

14343111_1883550_4ylf044.jpg

Etiketler
Ynt: Panelvanların Kargo Bölümleri Kesilip Uzatıp Genişletilebilir mi?

Levent abi benim bildiğim daha önce sahibinden satılık araçlarda 13 m3 ducato görmüşdüm piyasada az olduğunu yazmışlardı,yinede araştırmak lazım.
ha şu aklıma geldi dün tüv'de dışına dokunmadığımız halde adamlar arabanın dışınıda ölçtüler şaşırdım kaldım ya bildikleri bir şey var yada tabiri caizse mıncıtıyorlar.

Araçların Bursa'da uzatıldığını duymuştum. Bunlardan bir tane Aydın'da vardı, koltuklu camlıydı,okul servisi çekiyordu.

Ben de dün bir jumper görmüştüm. Enine boyuna incelemedim ama ducatolardan farklı kasası mı var acaba çok daha büyük görünüyor diye düşünmüştüm.

ruhsatta 12 metreküp olarak yazıyor o zaman tüv de sorun çıkar

Arkadaşlar tarihinden pek emin değilim ancak 2004 kadar karsörcüler bu araçları uzatıp fenni muayeneden projesi ile geçiriyorlardı daha tüv çıkmadan yapılan yönetmelikteki değişiklik ile bu uzatma bitti daha çok camlı koltuklu modellerinde rastlanıyor...

bu uzun kasalardan alsak başımız derde girermi girmezmi ? bu konuyu bilen arkadaş varmı ?

Levent Bey merhaba,
Resimdeki Ducato'nun yan kapı sonundan arkaya kadar olan sacı yekpare olduğu için orjinal uzun kasa olabilir,ancak sonradan yapılanları anlamak
için aracın dosyasındaki teknik özelliklerinin olduğu ''araç yeterlilik belgesi''nde uzunluk ölçüsü ile aracın uzunluğunu ölçtüğünüzde aynı değerde
ise sorun yoktur. Sonradan uzatıldıysa TSE onaylı projesi ve trafik tescili yapılmışsa yine sorun yok demektir.
Bir bilgi daha, 10m3 araçların ön kapı ile sürgülü kapının birleştiği noktadan açılıp araya 60cm ek yapılarak 12m3 olarak tescil edilmiş Bursa yapımı
araçlar gördüm.Hoşçakalın.
Levent

Levent bey koca karavanı geçirdik muayneden . sorunçıkmadı. Adamlar karavan mı v.s. mi bakmıyorlar. Bu denli kasmayın bu kadar. Sonuçta proje varsa sorun yok.
vehbi42' Alıntı:
Arkadaşlar tarihinden pek emin değilim ancak 2004 kadar karsörcüler bu araçları uzatıp fenni muayeneden projesi ile geçiriyorlardı daha tüv çıkmadan yapılan yönetmelikteki değişiklik ile bu uzatma bitti daha çok camlı koltuklu modellerinde rastlanıyor...

dagciark28' Alıntı:
Levent bey koca karavanı geçirdik muayneden . sorunçıkmadı. Adamlar karavan mı v.s. mi bakmıyorlar. Bu denli kasmayın bu kadar. Sonuçta proje varsa sorun yok.
Arkın öyle diyorsunda adamlar 3 kişi girdiler benim arabanın içine ellerinde metre tüm dolapları tek tek ölçtüler hatta arabanın dışına dokunmadığımız halde dışınıda ölçtüler o an tamam dedim yine geleceğiz buralara ve sonuç tahmin edersiniz...

Ne yaptıkları belli değil. Şirketin Toyata Corollasını yolladım. Arka frende hata dediler orada yaptırıp tekrar soktuk. Biraz düzelme var ama gecerli değil deyip muayne üçretini yaktılar. İsyan ettik ama nafile. Karavanın içine bile bakmadılar bizde .
yaybek' Alıntı:
Arkın öyle diyorsunda adamlar 3 kişi girdiler benim arabanın içine ellerinde metre tüm dolapları tek tek ölçtüler hatta arabanın dışına dokunmadığımız halde dışınıda ölçtüler o an tamam dedim yine geleceğiz buralara ve sonuç tahmin edersiniz...

Ama bu aracın azda olsa uzun olması kesinlikle çok büyük avantaj. Bizim plana göre yataklar 120 cm ye cıkardı. Süper olurdu.

Bence TÜV önemli değil, sizin hayatınız daha önemli Levent bey. Ben olsam araç şasesi ile oynanmış, ya da kaza yaparak şasesi bozulmuş ve sonra tamir edilmiş hiç bir aracı almam. Bizdeki proje işlerinin çoğunun nasıl işe yaramaz olduğunu hepimiz biliriz. Hızlı tren yaparız ama tren viraja 100 le girerse devrilir. 1.2 milyon euroya metrobüs alırız, acıbadem bayırını 20 km/saat hızla geçemez. Ruhsatcıların yaptırdıkları projeye, hangi ustanın yaptığı şase uzatmaya nasıl güvenebiliriz
*?

değerli dostlar, yaklaşık 5-6 senedir hayalini kurduğum, son iki yıl da internet ortamında yaptığım araştırmalar neticesinde yaşlılığımı huzur içinde geçirebileceğim ( yeni evim ) motokaravan hayalime iyice yaklaştım. Önümüzdeki yıl iyi bir karavan sahibi olabilmek için hazırlıklarım son aşamaya geldi sayılır.
tabii ki gönül avrupa tarzı geniş, ferah ve ergonomik istiyor. Konu çok uzar gider, hemen soruma geleyim.
Farzedelim ki ; iveco daily c 13 17 m3'lük bir panelvan aldım. Bunların eni 1.80, boy 4.56, yükseklik 2.10 dur.
şimdi bu vanın yan duvarlarını kesip her iki yandan 25'er cm, arka tarafı da kesip 50 cm uzatabilir miyiz ?
tabii bu arada yazdıklarım karayolları trafik kanunu limitleri içindedir. ayrıca genişletme yapılan yerlerin birleştirilmesinde elbette kuvvetlendirici barlar yapılması da planlama dahilindedir.
tüm karavancı arkadaşlara selamlar, saygılar...

Öncelikle foruma hoşgeldiniz.
Yeni üyelerimiz için bir karavancı adayı testimiz var:
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=26338.0
Testte başarılı olursanız sorularınıza cevap alabilirsiniz. (Şaka)
Motorlu araçlar ve römorkları tip onay yönetmeliği (MARTOY)'dan anlayabildiğim kadarıyla yorumlamaya çalışayım:
Yeni yönetmeliğe göre uygun bir tadilat projesi ile karayolları trafik kanunu limitleri dahilinde genişletme ve uzatma yapılabilir. Ancak kullanılacak malzemelerin CE belgeli olması, çarpışma testleri de dahil olmak üzere istenebilecek tüm raporlar, TSE belgeleri vs. nedeniyle bu iş deveye hendek atlatmaktan öte deveye kolbastı oynatmak gibi bir şey.
Yönetmelik, tadilat projesi kapsamında dahi panelvan türü araçların saclarının kesilerek karavana çevrilmesine olanak tanımıyor. Panelvan türü araçların karavana tadili için tek seçeneğiniz var, o da mevcut kasayı ve dahi mevcut yolcu taşıma kapasitesini koruyarak ''camper'' tabir ettiğimiz modellere çevirmek. Tadilat projesi dahilinde uygun olabilecek yerlere pencere ve havalandırmalar açılabiliyor elbette.
Anladığım kadarı ile panelvanların sunduğundan daha geniş ve uzun bir yaşama alanı arzu ediyor, alkovanlı, integrated ya da semiintegrated modellerde kullanılan alukabont malzemeye sıcak bakmıyorsunuz. Ancak daha geniş ve uzun bir yaşama alanı istıyorsanız şu an için tek seçenek, şase kamyonet alıp (panelvan değil) üzerine alkovanlı, integrated ya da semiintegrated bir model uygulatmak gibi görünüyor.
Elbette farklı yorumlar getirilebilir. Ben kısaca değinmeye, en pratik çözümleri sunmaya çalıştım.Yanlış bildiğim ya da yorumladığım konular varsa daha deneyimli ve bilgili arkadaşlar düzeltecektir. Kolay gelsin.

Cem çok güzel açıklamış, belki şu da eklenebilir ;
Açık kasa kamyonette dahi, yapılacak eklemeler (yan paneller, pencereler, koltuklar vb.) CE belgeli ve test edilmiş olmalı. Artık deve kolbastı mı oynar halay mı çeker bilemem :smiley:
Şakası bir yana yetkili bir makine mühendisi ile bu konuları konuşup netleştirmenizde fayda var, neticede projeyi danıştığınız makine mühendisi çizecek ve TSE'ye onaylatacaktır.
Aramıza hoşgeldiniz. Gerisi projeye uygun tadilatı yapıp TUV'den onay almak ve trafik tescilde ruhsata "motokaravan" olarak işletmektir.
Oğuz

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR