Otomatik Vitesi Boşa Atmak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan endüstri Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 31
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 64,102

endüstri

Kamp III
Yer
bozüyük
otomatik vitesli araçta yüksek hızda aracı b oşa attığımda şanzuman yağsız kalır ve arıza yapar diyor ustam gerçekten böylemi.vitesi boşa aldığımda devir sayacı aracın hızına bağlı olarak 2000-3000 devirde duruyor.aracı boşa almanın zararı varmı.

Benimde bir tane otomatik aracım var, kitapçıkta giderken boşa atmayın yazıyor.. ben yağsız kalacağına inanmıyorum, hergun rolantide saatlerce duruyoruz yağsızmı kalıyor şanzıman ama yine genelde hep söylenir, esasında az yaksın diye boşa atıyorsanız bir faydası yok. Enjektörlü araçların çoğu zaten kompresyonda iken benzin püskürtmez... yol bilgisayarı 0,0 yazar.. rolantide her zaman bir sarfiyat vardır...

Ben de otomatik kullanıyorum ve vitesi boşa almayı kesinlikle tavsiye etmem. Boşa aldıktan sonra tekrar vitese taktığınızda hem sistemin kafası karışacak hem de şamzumana aniden büyük bir yük binecek ve zaten çok hassas olan hidrolik sistemin ömrünü kısaltacaktır... Ayrıca otomatik vitesli araçlar sadece trafikte ve bekleme yaparken (rolantiyi zorladığı için) fazla yakar. Yolda giderken manuel vitesli araçlara göre yakıt sarfiyatı daha düşüktür.

Ynt: Otomatik Vitesi Boşa Atmak?

ışıkta beklerken yada kısa duruşlarda boşa almak gerekirmi.araç sürekli ileri gitmek istiyor fakat fren yaptığımız için şanzuman zorlanıyor.

endüstri' Alıntı:
ışıkta beklerken yada kısa duruşlarda boşa almak gerekirmi.araç sürekli ileri gitmek istiyor fakat fren yaptığımız için şanzuman zorlanıyor.
sanırım bu yüzden de fren balataları manuele göre erken bitiyor
2 yıldan fazla otomatik araç kullandım çok şükür sattım kurtuldum :smiley:
serviste bana ilk söylenen konu boşta kullanmamaktı
sistem ciddi zarar görebiliyormuş bir kere denedim vitese geçerken baya zorlandı bir daha boşa atmadım

Bir kaç düz ve otomatik şanzıman yemiş abiniz olarak ot.şanz. kullanımı için basit öneriler

1-Aracı D konumuna alırken ayağınız kesinlikle frende olsun( araç ileriye doğru sıçrama hareketi yaparken serbest kalmasın , dişli dişliye geçtikten sonra kalkış yapabilirsiniz.
2-Oto. şanz. aracınızıın motorunu ilk çalıştırmalarda yaz-kış farketmeksizin mümkün olduğu kadar ısıtmaya bakın.
3-En önemli ve sıkça yapılan hata.Gözlemlerime göre araç sahibinden çok aracı teslim ettiğiniz otopark , garaj ve oto yıkama görevlileri sıkça yapıyorlar.
Olay şu : hafif veya çok eğimli bir yolda aracınızı terkedeceğiniz zaman aracınızın vitesini ölü- boş N konumuna alıp aracınızın el frenini çektikten sonra ayağınızı frenden çekin.Yani araç son durma noktasına gelsin.Ondan sonra aracınızı P konumuna alıp araçtan çıkabilirsiniz.Bakın bu çok önemli , bunu yapmadığınız zaman, rampa kalkışlarında ( iniş veya çıkış ) P'den D'ye alırken kart-kurt , tak-tuk diye dişli zorlanmalarını duyarsınız ki, bunu alışkanlık haline getirip sık sık yaptığınız zaman..................... bakınız madde 4 :mad:
4-'' Abi yav , çıkma şanzıman nerden bulabiliriz ? ''

endüstri' Alıntı:

Nadir abiye ek olarak, eğer ışıklarda 30-40 saniyeden kısa süreli bekleyecekseniz boşa almayın derim ama ben 1 dakikadan kısa bekleyeceksem boşa almıyorum... İşin özü şu; Drive'a alacaksınız, mümkün olduğunca da vitese dokunmayacaksınız... Otomatiğin mantığı budur zaten, yoksa düz vites yaparlardı ;)

boşa atınca hiçbirşey olmaz. şanzıman yağı olması gerekenden sıcak değilse. eğer sorun yapacak olsaydı yeni model araçlarda özellikle bu geçiş mümkün olmazdı. nasıl geri vitese geçirmiyorsa aynı şeklide buna imkan veirlmezdi. ben sık sık yapıyorum hiç bir sorun yaşamadım. mesela boşta gaz verip vitese takmayın. işte bu vitese sistemine yük bindirir. giderken yapacaksanız yine aynı şekilde o hıza göre bir miktar ar gazı verip uygun devri buldurun sonr avitese alın.

Çoşku bey, eğer aracınızın yakıt sarfiyatı/vites (şanzıman)/motor devri gibi değişkenleri elektronik bir beyinden kontrol ediliyorsa boşa almanızı tavsiye etmem. Zira benim araç yolda giderken boşa aldığımda devir/dişli dengesini (vites boşta olduğundan) hesaplayamıyor ve tekrar Drive'a aldığımda hangi vitesten başlayacağını bilemediği için olması gerekenden düşük vitese alabiliyor... Tabi kasılan aracın tüm yükü zaten hassas olan şanzımana biniyor... Eğer bu sizin aracınızda olmuyorsa ya sizin aracınız çok daha gelişmiş bir sisteme sahip yada benim şanzımanda sorun olabilir.

Ayrıca bildiğim kadarıyla otomatik şanzımanda yarım vitesler de var. Bu kadar hassas bir hidromekanik sistem için tüm üretici firmalar kullanma kılavuzunda kalın ve büyük puntolarla "araç hareket halindeyken vites mutlaka Drive'da olmalı" diyorsa vardır bir nedeni. Dediğim gibi, aksi halde otomatik değil düz vites olurdu.

ben bunu yağtığımda, araç olması gereken vitese geçiyor. herhangi bir kasılma yaşamıyorum. aynını e200k da da denedim ve bir sıkıntı yaşamadım. bence sizin aracınızda sorun yoktur bu sadece ara gaz vererek motoru olması gerektiği devire çıkartmak la ilgili bir mevzu. bakın deneyin göreceksiniz başarıyla vitese geçecektir. zaten arkadan itişli tüm arabalarda vites küçültürkende bir miktar gaz verip sonra ufak vitese takmak esastır. aktarma organları burulma etkisine daha az maruz kalır ve motor kompresyonu nedeniyle araç yığılmaz.

bu yarım vites olayı bazı vites kutularında var doğru. mesela benim nissan pathfinderim 4 vites ancak 5 vites gibi çalışıyor. birde over drive off tuşuna basınca yine farklı bir devirde çalışıyor motor.

bende defalarca denedim vitesi boşa alınca aracın devri düşmüyor.fakat tekrar vitese taktğımda hafif bir yığılma/sarsıntıyla devam ediyor.yığılma ve sarsıntı kalkıştaki kadar bile değil sanki sorun yok gibi.

Boşa alma sisitemi teknik olarak araçtan araca değişir diye biliyorum..P ye alınmadıktan sonra yağ boşalması olmaz.
Ama park edecekseniz kesinlikle önce N konumunda el frenini çekip sonra P ye almak...Dişliye yüklenilmez ve ilk harekette P den çıkarırken tak diye ses gelmez.

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,905
Kayıtlı Üye Sayımız
166,707
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

SON KONULAR

Geri