Ynt: Osmanlı Cumhuriyeti
Öncelikle çok güzel bir film, onu söyleyeyim...
Gitmeden önce doğal olarak internette biraz araştırma yaptım. Seven kadar sevmeyen olduğunu da gördüm. Ancak gidince anladım ki, yazılanlar yanlış değil, ciddi ciddi YALAN... Sanırım internette net bir karalama kampanyası var film hakkında. Yoksa izleyen birisi neden "Atatürk'ün kafasına taş düştü, öldü, böyle saçma film olmaz" diye başlasın. (İzleyince göreceksiniz, böyle olmuyor
ki olsa bile saçma değildi???)
Eğlenceli ve ciddi bir film. Hani o ciddi birşeyler anlatan ama komedi tarzında filmler vardır ya. Onlardan. Hatta Amerikan sinemasında izleriz de, Amerikalılar dünyayı hep kurtarır da, insan gazlanır. Öyle bir film... Sanırım izleyince göreceksiniz, daha bariz bir benzetmesi yok...
Eğlenceli ve ciddi'ye de takılmayın. Çok eğlendiriyor ama öyle bir yerde öyle bir çarpıyor ki, ne olduğunuzu şaşırıyorsunuz, sonra yine gülmece derken, yine vuruyor. Aslında bu kadar sert geçişlerle insan psikolojisine zararı bile olabilir, mesleğim değil, o kadarını bilmiyorum.
Ama bildiğim birşey var; bir film Atatürk'e bu kadar saygı gösterebilir, Atatürk'ün değerini bu kadar net anlatabilir...
Not: Bunun dışında Gani Müjde, Ata Demirer, Sümer Tilmaç bildiğimiz gibi... İyiler yine. Ama film, kişilerin kesinlikle önünde...
Şiddetle tavsiye... (Ama asıl şiddeti orada göreceksiniz...)
[
Aşağıdaki yorumdan sonra düzeltme yazmak zorunda hissettim kendimi... Yalan derken "yorumlar yalan" değil tabi. Bazı yerlerde filmde olmayanları olmuş gibi yazanlar var. Kastım oydu. Yanlış anlaşılma olmasın da... ]