Merhabalar,
Bir doğa ve kamp sevdalısı olarak açmış olduğunuz başlıkla alakalı bilgi ve fikirlerimi paylaşmak istedim. Gerekçelerinden ve madde numaralarından bağımsız olarak önce kanuni alt yapı ile başlamak gerektiğini düşünüyorum. Uzun bir yazı oldu ama sabredip okuyabilirseniz faydalı olacağını düşünüyorum. Kişisel tecrübelerimi son paragrafta paylaştım.
ORMAN İDARESİNDE ÇALIŞAN RESMİ GÖREVLİLERLE VE/YA JANDARMA İLE TARTIŞMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER!!! KANUNU BİLMİYORUM DEMEK YASAL SORUMLULUĞUNUZU ORTADAN KALDIRMAYACAKTIR!!!
· Kanunlarımıza göre ormanlarda kamp alanı olarak tahsis edilmiş alanlar dışında konaklamak kesinlikle yasaktır ve kolluk kuvvetleri bunun için para cezası kesme ve sizi bölgeden uzaklaştırma yetkisine sahiptirler.
· Belirlenen alanların dışında ateş yakmak ise hapis cezası ile sonuçlanabilecek bir süreci başlatabilir.
· Ayrıca ateş yakmak için ormanda bulunan kuru ve devrik olsa bile ağaçları, çalı çırpıyı kesmek de yasaktır.
· Kanunda “orman emvali” olarak tanımlananları aracınızda taşırken yakalanırsanız aracınıza el konulup ve satılabilir. Bunlar;
Asli Orman Emvali: Her çeşit ağaç, ağaççık ve çalılardan elde edilen oduna müteallik emvaldir. Tomruk, direk, sanayi odunu, kâğıtlık odun lif-yonga odunu, sırık, çubuk, çıra, kök, yakacak odun ve benzerleri gibi.
Tali Orman Emvali; Asli orman emvali dışında kalan orman emvalidir. Reçine sığla yağı gibi balzamik yağ ve katran, palamut, ıhlamur çiçeği, mantar, mazı kozalağı, orman ağacı tohumları, kabukları, meyveleri, çiçekleri, yaprakları, diğer orman bitkilerine ait yaprak, çiçek, kök, soğan, ur ve her çeşit orman örtüsü, toprağı ve benzerleri gibi.
Eğer profesyonel bir telsiziniz veya uydu telefonunuz yoksa unutmayın ki doğada dış dünyayla iletişim kurma şansınız ya çok sınırlıdır ya da yoktur. Yalnız da gitseniz, ekip halinde de gitseniz outdoor aktiviteleri gerçekleştireceğiniz durumlarda iyi tanıdığınız en az iki kişiye planlarınız yani gideceğiniz yer, gidiş ve dönüş zamanınız hakkında mutlaka bilgi vermenizi tavsiye ediyorum. Bunun ötesinde mevsime bağlı olarak orman yangını, sel ve benzeri doğal felaketlerin yaşanma ihtimali, nadir de olsa vahşi hayvan saldırısı ihtimali, kaza geçirme riski ve maalesef ülkemizin belli bölgelerindeki terör tehdidi nedeniyle aktiviteyi gerçekleştireceğiniz bölgenin kaymakamlık, muhtarlık ve ya jandarma gibi yerel makamlarına bilgi vermeniz yaşayacağınız sıkıntılardan en kısa sürede ve canlı olarak kurtulma şansınızı artıracaktır.
Kişisel tercihim her zaman tesis olmayan yerlerde kamp kurmaktır ve bugüne kadar pek çok yerde jandarma ve orman idaresi görevlileri ile karşılaştım. Hem kamp yaparken, hem de ateş yakarken. Bana göre buradaki kritik nokta onları saygıyla karşılamanız, sordukları bütün sorulara samimi, doğru ve sabırlı bir şekilde cevap vermeniz, yaptığınız şeyde gerçekten bilinçli olduğunuzu göstermektir. Görevlilerin en çok dikkat ettiği konu ateştir. Ormandan odun temin etmek yerine genelde odunumu yanımda götürürüm. Ateş yakmadan önce taşlardan istediğim büyüklükte yüksekçe bir ocağı ağaçlardan en az 3-4 m mesafede kurar, çevresini de minimum 4-5 m çapında bütün otlardan temizlerim. Odunlarımın hemen yanına söndürme amacyla 10 ltlik bir su bidonu bulundururum. Kamp alanım her zaman temiz ve düzenlidir. Bu şekilde bir tabloyla karşılaşan hiçbir görevli bugüne kadar bana sorun çıkarmadı, aksine iyi eğlenceler dileyerek, teşekkür ederek uzaklaştı.