Nissan X-trail T30 Peryodik Bakım

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Ali KAŞIKÇI Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,533

Ali KAŞIKÇI

yomrali_61
Mesajlar
43
Tepkime Puanı
18
Yer
sürmene
Herkese merhaba,
2004 nissan x trail t30 aracımın yağ ve filtre değişimlerini kendim yaptım.Herkesin yapabileceği bir işlem olduğunu düşünüyorum. İlk olarak servis klavuzundan periyodik bakım sürelerine ait tabloyu ekleyerek başlayalım. sonrasında yağ seçim tablosunu ekleyeceğim.


Hava filtresi : Her 30 bin km de bir veya 24 ay
Motor Yağı ve Yağ filtresi : Her 7500 km de bir veya 6 ay
Fren Hidroliği : Her 15 bin km de bir veya 12 ay
Diferansiyel Yağı : Her 30 bin km de bir veya 24 ay
Otomatik şanzıman yağı : Her 30 bin km de bir veya 24 ay
Kabin( polen) filtresi : Her 10 bin km de bir veya 6 ay


Motor yağı; 5w-30




Bu aracı aldıktan sonra ikinci yaptığım periyodik bakım. İlkinde yağ ve filtrelerle birlikte bujileri ve kanallı v kayışını da değişmiştim. O işlemleri de kendim yapmıştım.
İlk bakımdan önce hangi yağı koyacağız diye nissanın iki yetkili servisine iki de özel servisine telefon ile sordum. Sadece bitanesi 5w-30 koyulacağını söyledi. Diğeri 5w-20 dedi, ötekiler 10w-40 dedi tabi baya kafa karışıklığı oldu neyseki servis klavuzunu buldum.

Otomatik şanzıman yağı ve diferansiyel yağını da bir kaç yere sordum kaç km de bir değişiyor diye,
80 bin diyen oldu 100 bin diyen oldu kimse 30 bin km de bir veya 2 yılda bir değişmen gerekiyor demedi.
Böyle her soran 80 bin 100 bini duyan araç sahibi o kadar binmeden aracı sattıysa aldığımız aracın şanzıman yağı kim bilir kaç km de değişti. Sonuç olarak bozulan ve çok yüksek fiyatlara otomatik şanzuman tamirleri. Sonra aman aman otomatiğe yaklaşma bi bozulursa 7bin 8 bin ve üzeri masraf çıkar, çıkıyor da o yüzden tecrübeyle sabit yeni araç aldığınızda mutlaka noterden çıkıp direk bütün sıvıları değişip aracı öyle kullanmak gerekiyor.

Bunları yazma sebebim ben bu işlemleri kendim yaptığımdan ne uğraşıyorsun 3-5 fazla ver götür sanayide değişsinler diyenler oluyor. Öyle değil işte götüreceğim yer benim kadar özenmiyor benim kadar bilmiyor yanlış yönlendiriyor o yüzden ekipmanımın yettiği her işlemi kendim yapıcam. Böyle yerlerde de paylaşacağım ki başkalarına faydam olsun.

İlk yağ değişimimin ardından 7200 km oldu ki bakım yaklaştığı için hemen siparişlerimi verdim.
Hepsiburadadan 2019 üretim castrol 5w-30 tam sentetik motor yağı sipariş verdim.
Normalde 4 litre yeterli oluyor 5 litre yağı 214,90 tl ye satın aldım.
Hava polen ve yağ filtresini www.parcayedek.com sitesinden satın aldım.


Toplam 315 tl. Bu yağ değişiminde karter kapağını da söküp temizledim onda da sıvı conta kullandım. Bir önceki termostat bakımında sıvı conta iki tane almıştım ordan kalanı kullandım.

Karter kapağını da söktüğüm için rahat çalışayım diye aracı kriko ile kaldırıp ön tekerlerin altına 2 şer adet parke koydum.



yağı boşaltmadan önce motordaki yağ kapağını açıyoruz yağ çubuğunu da yukarı çekiyoruz.
sonrasında 14 anahtar ile karter tapasını söküp yağı boşaltıyoruz.



 

Yağ fitresi sökme aparatım olmadığından elimde bulunan küçük işkence ile yağ filtresini de söktüm.




tüm yağ süzüldükten sonra karter kapağını aşağıdaki tabloda gösterilen vida söküm sırasına riayet ederek metrik 10 uç takıp tornavida ile söktüm.




 



Burda en zor kısım aracın altına yatıp burdaki eski conta kalıntılarını temizlemek oldu. Önceki sökümde conta fazla sıkılmış gibi geldi.

Devam...



Ancakbu kadar temizleyebildim.
 



Karter tapasına nalburdan conta aldım diş kısmına da sıvı conta sürüp önce onu taktım.
Karter kapağının da sıvı contasını çekip hemen yerine kapattım. Tek olduğumdan onun fotoğrafını çekmeyi atlamışım.



Vidaları yine klavuzdaki sıra ile sıktım. Yarım saat beklememiz gerektiği yazdığından etrafı toparladım aracı lastiklerinin üzerine indirdim hava ve polen filtrelerini taktım. indirmeden yağ filtresini de contasına yeni yağdan sürerek taktım.
 




Yaklaşık 45 dk felan sonra yağı eklemeye başladım. 4 litreden biraz az koyup aracı çalıştırdım. Düz bir yere geçtim. Sonra aracı stop edip 10 dakika bekledim ve yağ seviyesini kontrol ettim. Sonra ekleme yaptım Tam 4 litreye ulaştım. Tekrar çalıştırdım stop edip 10 dakika bekledim tekrar yağ çubuğuna baktım. Olması gereken seviyedeydi.



Kullandığım malzemeler,
1 adet huni
1 adet 7 litre dikdörtgen plastik kap,
1 adet tornavida ve metrik 10 uç
1 adet küçük işkence
1 adet M14 yıldız anahtar
1 adet düz tornavida (karter kapağını ayırmak için)
zımpara ve maket bıçağı sıvı conta kalıntıları için.
Aracın kendi kirikosu ve 4 adet parke taşı.
Aracın altına yatmak için karton
 

Harikasın kardeşim, eline sağlık. Aynı aracı kullanıyorum.
 

Çok başarılı bir anlatım olmuş lakin krikoya gerek yok aracı direk taşların üzerine çıkartsaydın daha az uğraşırdn ama çok iyi bir çalışma ve detaylı anlatım emeğine sağlık teşekkür ederiz
 

SON KONULAR - FORUM