Mikrolayt

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,280

AYDURAN

Zirve
Yer
İstanbul / Maltepe
Mikrolayt, oldukça basit motorlu uçuş aletidir. Basit motor yapısı ile öğrenmesi ve kullanması oldukça kolay olan mikrolayt tek ve iki kişilik olabilir. Kumanda paneli ve gösterge tablosu karmaşık değildir. İniş ve kalkış pistinin de önemi yoktur, kısa mesafelerde iniş ve kalkış yapabilir.

mikrolayt.jpg

Tek kişilikleri 300-330 kg, çift kişilikleri 450-495 kg. ağırlığındadır. Bir ya da iki koltuklu, çok hafif hava araçlarıdır. Daha kısa bir anlatımla “ağırlıkları 300-495 kg. Arasında değişen hava araçları” demek mümkündür.

İlk başlangıcı brandadan yapılan basit kanatlar idi. Daha sonra olaya hız katmak için çim biçme makinesinin motoruna pervane takılarak ilk evresi tamamlanmış oldu. İniş - kalkış için kısa piste ihtiyaç duyması (40 ile 50 metre arası), çim ve toprak zemine rahat iniş yapabilmesi hatta bot montajı ile suya inebilmesi, 50 ila 120 km hıza ulaşabilmesi ve rüzgarda süzülebilme özellikleri sayesinde kendi çapında ve etkileşimleri ile çığır açan bir hava taşıtı olmuştur.

Mikrolayt aerodinamik yapısı sayesinde, havalandıktan sonra deltakanat ve planör gibi motorsuz uçabilir. Böylelikle az bir yakıtla uzun saatler uçabilir.

Mikrolayt genel başlığı altında toplanan bu spor dalındaki araçlar üç tiptedir:

*Ultralight

*Motorlu Yamaç Paraţütü

*Motorlu Yelkenkanat

Ultralight

Genelde tek ya da çift kişilik, bir pilot kabini bulunan küçük tipte bir uçaktır. Mikrolight'ı küçük uçakların çocuğu, büyüklerin torunu olarak niteleyebiliriz. Kısa mesafelerde iniş-kalkış yeteneğine sahip bu araçlar, aynen uçaklarda olduğu gibi Lövye ve Direksiyon ile yönetilirler.

Motorlu Yamaç Paraşütü

Daha önce tanıttığımız Yamaç Paraşütlerinin motoru takviye edilmiş olanıdır. Pilot, sırtına taktığı çok hafif bir motorla, dağa - tepeye gerek kalmadan, düz bir zeminden havalanıp yine aynı düzlüğe inebilir. Oysa ki yamaç paraşütünde pilotun havalanmak için bir tepede bir süre koşması gerekmektedir. Bu tür araçlar belirli bir yüksekliğe ulaştığında, havada Termik koşullar varsa motoru durdurmak da mümkündür.

Motorlu Yelkenkanat

Yelkenkanatın motorlu olanıdır. Araç, pilotun kanatta ki denge noktasını sağa - sola yada ileriye - geriye almasıyla yönetilir. Yamaç paraşütü ve yelkenkanatın motorlu olanların da Lövye ve Direksiyon yoktur. Her iki aracın da tehlike durumlarında kullanarak, güvenli bir şekilde inebilecekleri yedek paraşütleri vardır.

Microlayt uçuşu tüm dünya ülkelerinde yapıldığı gibi ülkemizde de yapılmaktadır. Türkiye'de mikrolayt ile uçmak için Türk Hava Kurumu'na ya da havacılık kulüplerine başvurulmalıdır.

Etiketler
Ynt: Mikrolayt

Merhaba,
bu sporun yaygın olarak yapıldığı belirli yerler var mı acaba?
Eğitimini almak değil de sadece keyfini sürmek istesek :smiley: Çift kişiliklerine eğitimciyle birlikte binme imkanı bulabilir miyiz?

Işıl Hanım Merhaba, Takma adınızdan İzmir'li olduğunuzu tahmin ediyorum. Yolunuz İstanbul'a düşerse Sapanca Gölü kenarında Kırkpınar'da bu uçaklarla pilot eşliğinde kısa bir uçuş yapma şansınız var.

[attachment=1]

[attachment=2]

ultralight1.jpg

ultralight2.jpg

Bbir tanıdığımın vardı bundan. Düşmüş kırmıştı kolunu bacağını tamir etmiştik bizim atölyede 15 sene kadarönce.Bundan bir tane imal edip uçmak arzusu vardır hep içimde.

Kuşadası'nda mikrolayt uçuşları yapan bir arkadaşım var eğer mikrolaytla uçuş keyfini yaşamak istiyorsanız yardımcı olabilirim :D

Ankara'da yaşıyorum. Yolum düşerse temas etmeye çalışırım. Bilgileri özelden atmanızı rica edeceğim.

yavuz-çelikel' Alıntı:
Ankara'da yaşıyorum. Yolum düşerse temas etmeye çalışırım. Bilgileri özelden atmanızı rica edeceğim.

Forumda gezerken gördüm.Uçmayı istiyorsunuz!
Arkadaşıma ait Benim işterimde depolanan ROTAX 503 motorlu Paraşütlü uçma aracı var.almak isterseniz sizi görüştürürüm.Bende Ankara ostimde bulunuyorum.506 747 33 33

güzel makina ve anlatılmaz bir heyecan sadece yaşamak gerekir.sanırım sırada bu var benim için bunuda yaptık mı outdoor sporların üçlemesi bitmiş demektir. :smiley:

airboat' Alıntı:
Forumda gezerken gördüm.Uçmayı istiyorsunuz!
Arkadaşıma ait Benim işterimde depolanan ROTAX 503 motorlu Paraşütlü uçma aracı var.almak isterseniz sizi görüştürürüm.Bende Ankara ostimde bulunuyorum.506 747 33 33

Seyfettin bey arayacağım sizi.Teşekkürler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR