Menekşe Yaylası Keşif Gezisi (15 Aralık 2007)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Gezginkopek Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 24
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,236

Gezginkopek

Yaşadığın toprakları tanımadıkça sen sen değilsin
Yer
ISTANBUL
Web
www.gezmeyiseviyoruz.com
15 Aralık sabahı amacımız Katırözü yaylasına gitmek şeklindeydi. Ancak Yalakdere-İznik bölgesini daha iyi tanımak amacıyla İzmit'ten sonra Karamürsel'e doğru yöneldim. Karamürsel'den Yalakdere üzerinden İznik'e gitmek üzere yola koyulduk.

İşte yaptığımız gezinin haritası
harita_iznik_aytepe.jpg

İznik gölünü görüncüye kadar mola vermedik. Sonra İznik gölü görününce bizde rahat seyir yapacağımız bir tepe ve burun bularak Biblo ile ilk molamızı verdik. Biblo tabi olarak ilk önce hemen saha araştırmasına başladı. Sonra geldi yanıma o da manzara şöyle bir bakıp işine devam etti.

İznik gölü manzaramız
DSC_1507.JPG

İznik'e gelmeden Elbeyli tarafına dönüyoruz. Burası Sansarak Kanyonuna giden yol aynı zamanda. Ama bizim amacımız Elmalı Köyünden Kemaliye sonrada geçen hafta gidemediğimiz Ercuva yaylasına gitmek olduğu için Çandarlı yönüne yöneliyoruz.

Güzergahımız pek çok güzel manzara sunuyor.
DSC_1516.JPG

Elmalı Köyüne daha önceden iki kere daha geldim. Her seferinde bu köyün yerleşimi ve sunduğu manzaralı çok sevmişimdir. Dayanamadım bir kaç karede buradan aldım.
DSC_1520.JPG

Elmalı Köyün'den Kemaliye'ye giden yolu bir türlü bulamadım. Elmalıdan ayrılan yola girdiğimde GPS bana Oğulpaşa yolunu gösteriyordu. Geri dönüp Elmalıdan çıkınca ilk sağa döndüğümde de Kırıntı tarafına gidiyordum. Köylü'ye sordum onlarda bilmiyorlar. Sadece Menekşe Yaylası yolundan Aytepe yolunu tarif ediyorlar. O yolu iyi bildiğim için o yolda Kemaliye'ye ayrım olmadığını çok iyi biliyorum.

Ama çaresiz geri döndüğüm yoldan gitmemek için Menekşe Yaylası-Aytepe yoluna giriyorum. O yolun karlı olacağını tahmin ediyorum ve tahminimden fazlası çıktı.

Biblo yine karı görünce heyecanlanıyor ve arabamızdan inip biraz yürüyoruz. Ancak yolda çok sayıda hayvanın ayak izi var. Sanırım bir kısmı Çakal, Tilkilere ait. Ancak çok sayıda Kurt gibi büyük bir hayvanın ayak izinide rastlıyoruz. Ayak izlerine baktığımda bir önceki günden veya akşamdan kaldığını görüyorum. Ama yinede temkinli olmakta fayda var diyip Biblo'nun çok uzaklaşmasına göz yummuyorum.

DSC_1530.JPG

Sonunda Menekşe Yaylasına ulaşıyoruz. İlk kez geçen sene Nisan ayında Aytepe'den yolu izleyerek tesadüfen bu yaylaya gelmiştim. İşte şu anda karlı kaplı Menekşe Yaylası başka bir güzellik sunuyor.
DSC_1533.JPG

Aşağıda da Nisan 2007'de çektiğim fotoğraf var
DSC_6129.JPG

Menekşe Yaylasının ilerinse yine bir mola veriyor ve kar üzerinde geziniyoruz. Temiz havayı içimize çekerek yine kısa bir yürüyüş yapıyoruz. Biblo bir ara atladığı yerden çıkamayınca benden yardım istiyor. Eee doğal 4x4 ama bazen takılmıyor değil. Epey bir uğraştıktan sonra durup kurtarılmayı bekliyor.
DSC_1573.JPG

Buradan devam ettikten sonra normalde Aytepe'ye izlediğimiz yolun tamamen karlı kaplı olduğunu görüyoruz. Buraya geldiğimiz yolda daha önceden geçmiş bir aracın izi vardı. Ancak bu yolda ilk izleri biz açacağız gibi görünüyor. Yol zorlu ama manzaranın güzelliği bizi büyülüyor ve devam ediyoruz. Biblo yolun tehlikeli olduğunu anladıki hemen arkaya geçti ve oturur pozisyona geçti. Sağ sağlim tepeden dere yatağının yanına iniyoruz.

Karla ağırlaşan dallar zaman zaman yolumuzu iyice aşağıdaki gibi daraltıyor. Yolda sadece bir avcının ayak izleri var.
DSC_1595.JPG

Karlı dağlarda son çektiğim kareler. Buradan sonra başımız belaya girdi. Aytepe'ye çıkan yolda kar kalınlığı 40-45 cm'i bulunca ilerleyemedik. Hatta bir ara ne ileri nede geri gidebildik. Neyseki Suzuki'miz bizim yüzümüzü güldürdü buradan da çıktık. Hem yol dik hemde kar olunca geri geri dönmek zorunda kaldık. İşin zor yanı dönüş yeri olmadığı için dönüş geri geri yapmak zorunda kaldım. Yolun dar ve bir tarafı dik yamaç diğer dağ tarafı ise düşmemiz gereken şaroplen. Yaklaşık 45 dakika geri geri gitmek zorunda kaldım. Boynum ağrıdı ter bastı.

DSC_1621.JPG

Korkum bir şey olsa ise en yakın köyü çok yakın olmayışımız. Yalnız olsam iyi. Biblo ile oraya gitmek zor. Neyse araçımızı döndürdüm. Yokuş aşağı inerken aracımız kaydı ve sağa doğru dağa dayandık. Çamur'a saplanan aracımızı oradan çıkarmak 20 dakikamızı aldı. İşte bu noktada çok korktum çünkü havanın kararmasına tam 1 saatimiz var ve hiç telefon çekmiyor. Acil çağrı bile yok. En çekindiğim ise İstanbul'da millet merak edecek. Öyle bir endişem olmasa, en kötü ihtimalle araç içinde yatıp, yarın sabah ise kalkıp köyden yardım isteyeceğim. Üstelik her zamanki gibi suyumuz, sıcak suyumuz, uyku tulumumuz, yiyeceğimiz, kamp ocağımız tam takım arkada duruyor. Keyifli bile olabilirdi, belki yaban hayatı izleme şansımız bile olabilirdi. Neyseki güç bela çamur içinde kalarak , ıslanarak, ellerim buz kesilerek aracı çıkarttım.

Bundan sonrasında ise tek kendi lastik izimin olduğu dik tepeyi nasıl çıkacağımdı. Artık şu planları yapmaya başlamıştım. Eğer yolda kalırsak Biblo'yu sırt çantama koyar köyü kadar yürüyüz şeklinde. Köyden telefon eder, haber verir kimseyi merakta bırakmayız. Ama hava soğuk; aracın derecesi gölge yerlerde 0 derece, güneş olan yerlerde 2 dereceyi gösteriyordu. Gerçi termal giylerim içimde, botlar iyi, eldiven ve berede var ama yinede kar yürüyüşü zorlardı.

Neyseki korktuğumuz bu tepeyide çıktık ve doğrudan İznik'e geri döndük. Dönüş yolunda yeşil bir alanda yine molamızı vererek hem suyumuzu içtik hemde biraz dinlendik.

Bugün saat 10:20'de başlayan yolculuğumuzu 19:20'de yorgun ve korkmuş olarak tamamladık. Artık karlı yollara asla yalnız dalmam.

Ama yinede her şeye değdi. Güzel bir macerayı kazasız belasız atlattık. Şimdi bir kaç foto...
DSC_1589.JPG

DSC_1622.JPG

DSC_1593.JPG

Etiketler
Ynt: Menekşe Yaylası (15 Aralık 2007)

Biblo ile birlikte yaptığın adrenalin yüklü geziyi bizlerle paylaştığın için teşekkür ediyorum :smiley: Fotoğraflar çok güzel ellerine sağlık :smiley:

İyi cesaret, korktuklarınızın başınıza gelmemesi sevindirici... Detaylı ve fotoğraflı anlatım için teşekkürler, gitmiş kadar olduk :smiley: Ellerinize ayaklarınıza sağlık.

Aslında kör cesaret oldu. Elmalı'dan Kemaliye yolunu bulamayışıma halen şaşırıyorum. Harita'da yol var ama GPS'le bile bulamadım. Aslında o yola hiç girmeyi düşünmüyordum. Girdikten sonrada cezbetti. Yalnız ve Vinç olmadan bir daha kara girmem herhalde..

Elmalı'dan Ercuva yaylasına gidi yolunu bilen varsa tarif alabilirsem sevinirim.

Bir dahaki sefere hep beraber gidelim ama "mogzilla" senin yanındaki yaramaz ile bizim Biblo anlaşırlar mı?

Murat arkadaşım anlatımın ve görsellerin çok güzel, bizlerle paylaştığın için teşekkürler...
Fakat tek başına böyle bir etaba girmen -cahil cesareti diyeceğim ama gördüğüm kadarı ile o da değil- çok riskli...
Büyük geçmiş olsun.

Gerçekten tam bir macera olmuş. Görseller ve keyifli anlatım için çok teşekkürler.

Tam benim sewdiğim türden bir gezi yapmışsınız...Manzaralar mükemmel (özellikle biblonun dahil oldukları). Fotolarınız kadar cesaretinizi de takdir etmemek mümkün değil...

Büyük risk almışsınız, aracınızda vinç olsa bile tek araç araziye girmeyin, Kartepe gezimizde 2 aracın vinç halatları koptu, demek ki vince de güvenemeyiz, illa ki girecem diyorsanız uygun kıyafet, uyku tulumu, GPS, fener, bunlar için bol bol pil, yiyecek içecek malzemesini bagajdan eksik etmeyin, bunlar geceyi geçirmenizi veya köye yürümenizi sağlayabilir, ama uçuruma yuvarlansaydınız bunlar da çözüm olmayacaktı, araçta tek oluşunuz riski 2 ye katlamış bu da ayrı konu, öyle karlı buzlu bir yolda üstelik de bi kenar uçurum iken yardımsız geri yapmak tam deli cesareti bence, doğayı ve yaşamayı seviyorsanız bir daha bu şekilde bir gezi yapmayın biz de mahrum kalalım bu güzel fotolardan hiç dert değil :smiley:

Aslında dediğiniz gibi yol, yalnız girilecek yol değildi. Amacımın dışına çıkarak fazla riske girdim. O kadar motosikletle gezi yapan, doğadaki riskleri az,çok bilen biri olarak o gün yaptığıma aslında bende şaşıyorum. Sanırım bu artık arazi tecrübesinden öte doğa/gezi tecrübeme güvendim. Bu tür noktalarda takım şeklinde gitmek lazım. Tabi planlı olursa. Ancak amacım ile gerçekleşen arasında fark oluşunca bu durumda düştüm. Çünkü bir türlü Kemaliye yolunu maalesef bulamadım. Valla Bilen varsa halen cevap bekliyorum.. İlkbaharda tekrar gidip o yolu bulmaya çalışacağım.

Geziye ister araç, ister motosiklet, ister yaya çıkayım sırt çantamda ve araçta ilkyardım dahil tüm ekipmanla çıkıyorum. Bundan sonra bu donanımlılığı aracada kazandırmak lazım. Tabi zamanla elde edeceğim offroad tecrübelerini de buna eklemek lazım.

Ama yukarıda da defalarca söylediğim gibi yalnız bir daha kara girmek mi... Aman diyeyim.. Sizleri fotoğrafsız bırakmak istermiyim hiç :smiley: :smiley:

corehunn' Alıntı:
Biblo dişi mi? Benim de 8,5 aylık bir EFE' m dostum var. Kendileri beyefendi de :smiley::smiley:
Corehunn, Biblo kızımız EFE ile tanışmak elbette ister. En yakın gezide görüşmek dileğiyle.

Bu arada herkesin Bayramını Kutlar, Nice Sağlıklı Mutlu Bayramlar dilerim.

Valla olurdu ama şu anda Kdz.Ereğli'deyim. İstanbul tarafına erken gelirsem mesaj atarım....Ama yılbaşı sonrasında Pamukova tarafından gitmek daha kısa olur. Hem Ercova ve İnönü yaylasına ziyaret ederiz..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,827
Kayıtlı Üye Sayımız
166,621
Kaydolan Son Üyemiz
Gamze Erol

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.