Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan icmimarolgun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 35
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 131,860
Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

İzmire, Ozanefe

Geçenki turumu tamamladım. Sağlam bir yağmur ve yükseklerde iyi bir kar bekliyorduk ama beklediğimiz gibi olmadı. 1100 rakıma kadar çıktık, yerlerde kar vardı ama yağmur yer yer yağmakla beraber, kar yağışı maalesef olmadı.

Ben deneme açısından Atlas'ta uzun süredir satılan ama bazı endişelerim nedeni ile almaktan kaçındığım Gorebike ürünlerini kendi resmi sitesinde aynı isim, özellik ve görselleri ile görünce almaya karar verdim. Daha öncesinde araştırmak ve resmi sitesine girmek neden aklıma gelmedi gerçekten üzüldüm çünkü başlıklı mont modeller resmen kapışılmış. Yüzde 71 indirim var ne de olsa az değil. İhraç fazlası diye geçiyor ve Made in Turkey! Markayı kapatmışlar sadece. Hasılı öyle 800-1000$ lık ürünler alıp denemedim. Alt olarak bu pantolonu, üst olarakta bu ceketi aldım. Kendi sitesi de burası. Ayakkabı olarakta yine Gore-tex bir model vardı. Alt kısım çok önemli değil terleme açısıdan o yüzden birşey diyemiyorum ama pantolonun su geçirmezliği tabii ki %100 idi. Ayakkabılar da aynı şekilde. Bence zaten su geçirmeme ve nefes alabilirlik olayı en iyi ayakkabıda etkili. Çünkü sabit bir terleme var bir yerde ve hava alarak kuru kalıyor. Üst içinde keşke bu olabilse ama o yokuşları çıkarken sırttan buram buram ter çıkıyor. Dışardaki soğuk ile temas edincede içeride yine de su oluşuyor. Yani üst açısından idare eder diyebilirim. En azından daha önceki turlarımda içi polar olan kıyafetlerim nedeni ile ıslaklık tur boyunca içeride oluyordu. Bu kıyafet bir kabuk olması nedeni ile en kötü ihtimalle akarak eteklerden boşalabiliyor. Arkada sırt cebi fermuarını açarakta nefes alırlığı artırdım tabii. Yine de dediğim gibi bu tarz efor sarf edilen turlarda bunu ayakkabıda olduğu gibi karşılayabilecek bir ürün yok sanırım. Event nasip olursa deneyeceğim. Aşağıda 2 video var. Gayet iyi görünüyor.

Event bu işin piri, Gore-tex ise reklamın piri gibi duruyor sanki. Ama gore-tex iş görmüyor değil tabii ki...

http://www.youtube.com/watch?v=FSyRDzBenCc

Burada da diğer marka gösterilmemiş ama oldukça iyi soluyor...

http://www.youtube.com/watch?v=PXLPnD2w0P8

Sonuç olarak bu turda eskiye oranla biraz daha konforlu idi. Ama bana kalırsa çok iyi bir içlik ile teri tenden uzaklaştırıp sırası ile dışarıya doğru aktarmanın en iyi yolunu oluşturmak lazım. Dış katman olarakta kabuk diyebileceğimiz bir kıyafet seçmeli.

Ciddi anlamda bir içlik şu ana kadar hiç kullanmadım. Genelde BlackSpade kullanıyorum. Gerçekten terledikten sonra bunu vücuttan uzak tutabilecek içlik tavsiyelerinizi bekliyorum.

Bu arada Event'in Arcteryx ile bir anlaşması yok sanırım. Tüm ürünleri Gore-tex.

İzmire, Outdoorgear.com'un bu marka sıralaması linkini atabilir misin? Göremedim ben...

Ozanefe, Arcteryx dış katman olarak tavsiyelerinizi bekliyorum. Yıl başına doğru ABD'den gelebilecek arkadaşlarım var. Getirtmeyi düşünüyorum açıkçası.. Vakitte pek kalmadı...
 

Etiketler
Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

Çok güzel bulmuşsunuz. Paclite tam size göre bir katman.

Vaude Alpinist Ceketim var eVent membranlı gayet kullanışlı ancak Vaude nedense eVent'i bırakmış 2012 itibarı ile. Hiçbir ürün bulamadım sitelerinde ki çok başarılı ceketleri vardı.

http://www.klettern.de/sixcms/media.php/6/OD_vaude.jpg

Bu da Shivling Jacket

http://content.fluofun.com/photos/guidematos/55914/82888-preview.jpg


eVent istiyorsanız halen eski sezon ürünü olarak Avrupa'da bulabilirsiniz. Özellikle Shivling Jacket

Arc'teryx de zaten efsanevi SV jacket var. Kayak odaklı isterseniz bence çok daha şık gözüken Sidewinder SV var. Ben Sidewinder yerine ucuza bulabildiğim için Mammut Limited Jacket almıştım.

http://www.arcteryx.com/Product.aspx?EN/Mens/Jackets/Sidewinder-SV-Jacket#

http://www.arcteryx.com/Product.aspx?EN/Mens/Jackets/Alpha-SV-Jacket#

http://www.draussen.de/img_pro/710_img1_598x1196.jpg

Arc'teryx'te sorun ceket değil salopet bence .
 

Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

Diğer sorular hakkında benim de teknik bilgim yüksek değil, kullanmışlığım yok. Ama ben de bisiklete bisiyorum dediğiniz gibi teri atmak ve rüzgardan korunmak çok önemli özellikle ayaklar. Spd kullanıyorsanız kesinlikle iyi hava almalı (SIDI, daha iyi hava alan bir ayakkabı bilmiyorum ben ve iyi hava aldığı için kokmuyor.) ve kesinlikle spd ayakkabı çorabı olmalı. 3 günlük Antalya turunda (hava 5-10 derecelerde, yer yer 17yi buluyordu gündüz) ayaklarımız gerçekten üşüdü. Vücut nispeten iyiydi işlik ve rüzgar geçirmez katmanla. Fakat ayaklar önemli.

Ayrıca Türkiye NF distribütörü ve tek resmi mağazası burası. Kesin konuşuyorum çünkü arkadaşım orada çalıştı, öyle söylemişti
Fantomspor
Çırağan Caddesi No:73/ A Beşiktaş İstanbul
 

Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

Aldığınız ürünleri Güle güle kullanın.

Gore montu ve pantolonu dünya turu yolculuğunda bende kullanıyorum iki üründe mevcut. Atlas da malum sponsorlardan biri. Şimdi fotoğraflara dikkat edecek olursanız zaten iki montu da giyiyorum

Gore montun içine The north Face termal giydiğimde -10 derece de 16 km hızla gidilebiliyor 20 km üstüne çıktığımda olay kopuyor. Koltuk altında bulunan hava alan kısımlar çok küçük yeterli solumayı yapamıyor yanlarda da cep olmaması çok büyük bir dezavantaj.

The North face Hyvent teknolojisine sahip Montun altında bulunan fermuarların genıslıgı nerdeyse yan tarafın komple açılmasını saglıyor. Üstelık file falanda yok. Ayrıca yan ceplerde var. Bu montu da her hava koşulunda gıyebılırsın. Gore mont soğuktan korumaz!! The North Face ın hava kanalı cok genıs oldugundan rahatlıkla nefes alabılıyor. terleme hiç yok . Üşüdün mü kanalları kapa. Isındı mı? Aç sonuna kadar devam... Ayrıca montun içinde terleme olduğunda o terlemeyi alan ikinci bir bölme var. Muhteşem bir Arge çalışması gerçekleşmiş bunu bu yolculukta fark ettim. -55 derecede hayat kurtaran cinsten işte bu yüzden ben bu adamları sponsorum olmadan öncede tercih etmiştim iyiki de tercih etmişim diyorum. Ayrıca bahar aylarında sağnak yağışlarda da gene üstümde göreceksiniz çünkü triclimate içinde ki malzemeyi çıkar. Hava kanallarını boylu boyunca aç terleme sıfır

Gore montun kapsonu olmadıgından dolayı sagnak bır yagmurdan uzun surelı bır tur esnasında mutlaka ama mutlaka ense bolgesınden su gırecek ve ıslanılacaktır : ).. Tecrübe ile sabit.

Peki Gore montu ben neden tasıyorum?. The North Face Turkıye de ıstedıgım malzeme yoktu ona en yakın urun Gore oldugundan Atlasdan onu almıstım. The north Face e gore daha hafıf. Bisikletteki ikinci mont görevi.

Neticede Türkiye içinde her şartta kullanılacak güzel malzemeler almışın Güle Güle kullan.
 

Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)


marka ürünler ve işlevselliği konusundaki yorumlarınızı okuduktan sonra en sağlıklı cevabı alabileceğim bir kişi olduğunuzu düşündüğüm için bu soruyu size sormak isterim. Ben Türkiye ve dünyanın bir çok yerlerinde çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda çalışmak zorunda kalıyorum. Özellikle soğuklarla mücadele etmek inanın zor oluyor. Kat kat giyinmek yerine 1-2 ürünle ısı kaybını en aza indirmek hareketlerimi rahat yapabilmek istiyorum. Çalışmış olduğum yerler şantiye ve büyük fabrikaların üretim ortamları. Yer altı borularının içine, termik santrallerde air pre heater lara ve hatta 20-150m arasında değişiklik gösteren yükseklikte yerlere kontrollerimi yapabilmek için tırmanmam ve girmem gerekiyor. Malum hareket halinde iken rahatlık ve esneklik önem arz ediyor. Ayrıca kışın bembeyaz örtülerin arasında gezindiğimiz için görebildiğimiz en iyi durum ve sıcaklık yağmurun olduğu ortamlar. Aslında yağmur suyunu da maksimum oranda hissetmemek istiyorum. Bunun içinde pantolon, ayakkabı ve monta ihtiyacım var. Sanırım sıcaklık olayını da termal içliklerle halletmem gerekecek. Eğer bu şekilde ise, bana tavsiye edeceğiniz en iyi ürün ve ürünler nelerdir ? Fiyat konusunda çok sınırlı değilim. Büyük ölçüde şirketimi finansör edeceğim için bir sıkıntı yok. Umarım bana en yakın zamanda yardımcı olabilirsiniz. İyi çalışmalar
 



Ynt: Marka Ürünler Ve İşlevselliği (north Face, Marmot Vb.)

Arkadaşlar aranıza yeni katıldım öncelikle merhaba demek istiyorum.... North face konusunda acayip kafam karıştı... Lütfen linkteki montu değerlendirirmisiniz...Tam alacakken buradan yorumları okudum ve vaz geçtim...Genellikle Karadenizde giyeceğim...Şimdiden yorumlarınız için teşekkür ederim...


http://urun.gittigidiyor.com/giyim-aksesuar/the-north-face-2-in-1-gore-tex-kayak-mont-89978653
 

Ynt: Marka Ürünler Ve İşlevselliği (north Face, Marmot Vb.)

Sanırsam bu mont sahte dostum
 

Ynt: Marka Ürünler Ve İşlevselliği (north Face, Marmot Vb.)


Merhaba.

Uzun zaman buraya uğrayamadım. Giyim olayını halletmişsinizdir sanırım. Bu mesajı görür müsünüz bilmiyorum ama sizin olay da asıl önemli olan şey hareketli mi durağan mı çalışıyorsunuz. Benim bu konu başlığında ki en önemli sorunum teri atabilmek veya en az hissedebilmek.

Sizin olayınız da ciddi bir terleme söz konusu olmadığını düşünürsek anlattığınız durumda sıcak kalabilmenin mantığı herkesin bildiği soğan modelidir. Bu model giyimde de katmanlar arası boşluk en az olmalıdır. Vücudunuzu streç tarzı saran bir içlik (sportif bir durum söz konusu olmadığı için has yün 1. sırada gelir bence) giymek. Hemen üstüne ara katman sınıfından bir ürün giyeceksiniz. Bu da aynı şekilde içliği saran bir yapıda olmalı. Yani giysileriniz arasındaki hava boşluklarını en aza indirmelisiniz. Ürettiğiniz kendi vücut ısınız katmanlar arasındaki havayı ısıtarak sizi üşütmemeli. Soğuğun dercesine göre 1. kat içlik, 2. kat ara katman termal denilen streç yapılı bir soft üst, 3. kat soğuk durumuna göre polar üst ve 4. kat dışa katman rüzgar veya yağmur durumuna göre windstopper ya da su geçirmez mont/ceket. Yerine göre 2. ve 3. katmanlardan birisi olmayabilir. Ben -2/0 derecelerde bile 4 katman giyinmedim. Bisiklet üzerinde aktif halde olmanın etkisi büyük elbette.

Alt kısımda etkili bir içlik ve üzeri polar takviyeli ya da rüzgar geçirmez bir pantolan zaten yeterli olur. İçlikler 3 çeşittir zaten. En ince zar yapıda başlangıç soğuğu için, genel kullanım için orta kalınlıkta ve extreme kalın ve soğuk etkili. Yani ingilizcede işin özeti cool, warm, hot. Bacaklar da kalın bir içlik üzeri herhangi bir pantolon yeterli olur.

Benden bu kadar. Şimdi de benim ter ve kıyafetlerin yapıları ile ilgili sorularım var. Ben de bunları cevaplayabilecek birilerini bulabilirim umarım
 

Ynt: Marka Ürünler Ve İşlevselliği (north Face, Marmot Vb.)

Evet şimdi de benim sorulara gelelim.

ozanefe arkadaş buraya uğradı gitti sanırım, tekrar gelir mi bilmiyorum ama bana ışık tuttu. Bahsettiği markaları araştırıp karar verdim. Yurtdışına samimi bir arkadaşım gitti. Teknoloji sayesinde mağazalarda bedenlerini denerken üzerindeyken fotoğraflar göndererek hatasız tam üzerime oturan elbiseleri alabildim. İçlik ve Windstopper Mont noktasında memnuniyetim %100 diyebilirim. Fakat herkesin konuştuğu en baba mesele olan Gore-tex olayında şunu anladım ki yoğun aktivite sırasında vücudunuzdan çıkan teri aynı oranda dışarıya aktarabilen bir teknoloji şu an yok. Yağmurluk gibi terinizle yine de ıslanıyorsunuz. Kaçış yoksa zevk almaya bakacaksın misali madem ter olacak ıslanacaksın en azından o teri hissetmemek gerek. Bu durumda da içlikler gerçekten iyi iş görüyor. Dağcılık yapmadığım için bilemeyeceğim ama yağmur olayını koltuk altı açık, sırt yırtmaçlı vb. yağmurluklarla çözüp Gore-Tex üst seviye bir monta o kadar para vermek gereksiz gibi duruyor. Durağan halde sorun yok, mont işini görüyor.

Şimdi burada benim asıl sorum aldığım Gore-Tex montun bakımı. Bir çok sitede okuduğum kadarı ile bu ürünleri zaten biyolojik, kimyasal olmayan deterjanlarla yıkamalıyız. Böyle bir ürün TR'de ben bulamadım. Toz sabunlar var, helal site adındaki sitelerde tamamen doğal, organik yapılı toz sabunlar diye geçiyor. Bunları kullanmayı düşünüyorum.

Bu ürünleri bir çok yerde tavsiye olarak içlikleri mesela, çıkarınca hemen suda durulamak makinede değil hassas olarak elde yıkamak gerektiği daha çok tavsiye ediliyor. Makinede ise durulamadan ve en hassas programda 30 derecede. Herhangi bir çözücü dikiş yerlerindeki su geçirmez izolasyonun kaybolmasına sebep oluyor. Tüm bunları geçtim sadece su ile bile yıkansa 5-6 yıkamadan sonra ürünün özelliğini yitireceği yazıyor. Yani en üst katmanda ki su kaydırma özelliği kayboluyor ve su damlaları gore-tek kumaşa kadar inerek yapışıyor. Mont hava geçiremez hale geliyor ve bu durumda 20 liralık yağmurluktan farkı kalmıyor montun. Bunun içinde ayrıca spreyler ya da kimyasallar satılıyor. Her yıkamadan sonra sıkmamız gereken. Nikwax bunlardan biri malum.

Şimdi bu sprey zaten suyu geçirtmiyor yüzeye, yağmur damlalarını kaydırıyor. O zaman 1000 küsür liraya bir monta neden bu kadar para veriyoruz? 3-5 yıkamalık bir ömür için mi? Genel bir outdoor monta bu spreyi sıkmak çözüm olmaz mıydı mesela?

Sonuç olarak fabrikadan çıkışta janjanlı bir şekilde spreylerle kimyasallarla elimize ulaşan ürün ilk yıkamadan sonra ya da ciddi yağmurlar yedikten sonra özelliğini kayıp mı ediyor? Gore-tex montunu 3-5 yıldır kullanan arkadaşlar var mı? Su geçirmezliği ve hava geçirgenliği nasıl?

Teşekkürler...
 

Ynt: Marka Ürünler Ve İşlevselliği (north Face, Marmot Vb.)

Aslında bu soruya teknik cevap verebilmek için gore-tex'in tarihine bakmamız gerekiyor.

1960ların ortalarında DuPont firmasınden 2 mühendisin PTFE üzerine, yani ticari ismiyle Teflon'un ana malzemesine,mekanik olarak genişleterek ( mechanically expanded -ePTFE) yapmış olduğu çalışmalar sonucu elde elilmiş bir üründür. Çekme halinde ePTFE'yi teyp olarak üretmişlerdi. Ancak o dönem DuPont bu ürün ve ürünü bu forma sokan makine için patent haklarını satın almak istemedi ve bunun üzerine bu 2 mühendis ayrılarak Gore firmasını kurdular.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gore-Tex

Tekstil olarak dış giyimdeki kullanımının ilk dönemlerinde normalde PU ( poliüretan ) kullanılan montlardaki PU yerine kullanılarak piyasaya sürüldü. Cm2'de yaklaşık 1.4 milyar gözeneğe sahip olan bu ilk nesil gore-tex ne yazıkki koruyucu katmana sahip olmadığı için dış kirlenmeden, insan terinden ve yağlardan ötürü zarar görüp kısa vadede membranda ( ePTFE ) çözünmelere yol açtı. ePTFE bu şekildeki dış etkenlere dayanıklı değildi ve bu yüzden korunması gerekiyordu. Bu yüzden bir sonraki nesillerden itibaren ePTFE'yi PU ile kaplayıp çift taraflı koruma sağladılar. Ancak koruma ile kazandıkları noktada PU nedeniyle nefesalabilirlikten kaybettiler. PU baz olarak hava geçirgenliğine sahip olsa da, aynı ince kalınlıklarda ePTFE ile yarışabilecek bir gözenek oranına sahip değildi ancak dış etkenlerin bu membrana hasar verici etkilerine karşı oldukça dayanıklıydı. Bu yüzden de kullanabildikleri en ince PU ile kaplanmış ePTFE membranlı montları piyasa sürdüler ve ilk Gore-Tex Classic piyasaya sürülmüş oldu.

Bu da günümüzdeki formunu anlatan ve diğer yüksek nefesalabilirliğe sahip olan membranlarla karşılaştırılması.




Bugüne kadar da Gore-Tex Classic modelinin nefesalabilirliği bu şekilde ilerlemiştir. Gore-tex'in XCR, Proshell ve son nesil Proshell'in farkı bu PU katmanı inceltmesi ve ePTFE'ye nasıl işlediği ile alakalıdır. ( woven, lamination, braiding yani dokuma, laminasyon, örme gibi ). PU katmanı ne kadar ePTFE ile iç içe işlerseniz o kadar nefes alabilirlik artacaktır. Nanoteknoloji ve tekstil üretimindeki ince işlemenin sağladığı faydalar bu konuda bize hep artı olarak dönmektedir.

Bu ceketler, ilk dönem de dahil olmak üzere, her zaman DWR yani su kaydırıcılık özelliğine sahip işlemlere tabi tutulmuştur. Bu işlem tekstil'de finishing işlem olarak geçer. Yani ürün aslında fiziksel olarak son formunu aldığında üstüne yapılan beyazlatma, renk verme, hidrofobikleştirme gibi işlemlerdir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Finishing_(textiles)

Genellikle floro bazlı polymerlerin sprey ya da yıkama işlemiyle kazandırılması sonucu oluşan bu özellik, hem kayganlık hem de yüzey gerilimi ile tam su geçirmezlik sağlar. Yani malzemeyi ıslatmayarak ve içinde işlettirmeyerek ( impregnation ) suyun uzaklaşmasına izin verir. Bu türde son 5-10 yıldır da neredeyse hiçbir sıvıya yapışmayan türevleri de çıkmıştır. Genellikle nano coating olarak geçen bu işlemde kahve, boya, şarap, kan gibi birçok madde hiçbir iz bırakmadan yüzeyden uzaklaşmaktadır. Son güncel ürünlerle ilgili 2 video :


General Electric spray coating. Nanoscopic yapısıyla havayı incecik bir katman olarak içine hapseder ve malzeme ile sıvı arasında bariyer oluşturur. Bu hava yastığı sayesinde malzemeye hiçbir zaman sıvı temas etmeyecektir.
( 1 cm'in milyonda biri 1nanometredir. Bu tür işlemler 1-100 nanometre arasında bir boyuta sahiptir - http://en.wikipedia.org/wiki/Nanoscopic_scale )

http://www.youtube.com/watch?v=i3jA40arq9Y&list=UUUK0HBIBWgM2c4vsPhkYY4w&feature=share&index=1


www.nanotechcoatings.com

Neredeyse her tür malzemeye uygulanabilen hidrofobik yapıcı işlemler:

http://www.youtube.com/watch?v=IfUaKXasdD4



Aslında tüm bu ürünler malzemenin yüzey gerilimi azaltarak sıvılara olan yapışkanlığını / tutma isteğini azaltacaktır diyebiliriz. Florobazlı nano olmayan spreyler genellikle yüzeyi çok küçük seviyede dikenli bir yapıya getirerek yüzey gerilimi sağlarlar. Bu da kabaca sıvıların topaklanarak ortamdan uzaklaşmasına izin verir.

Bununla ilgili çok başarılı kısa bir özet için lütfen okuyun :

http://www.rei.com/learn/expert-advice/rainwear-dwr.html


Daha da detaya girecek olursak bu yapının işleyişi öncelikle doğadaki su kaydırıcı özelliği olan yapraklara sonra da bunun mühendislik ile günümüzde ticari olarak kullanımına bakabiliriz.

Buna lotus etkisi de denmektedir ( Lotus Effect - http://en.wikipedia.org/wiki/Lotus_effect )




Lotus etkisi gösteren bitkiler superhidrofobilik alt başlığında incelenebilir. Böyle bir işlemden geçmiş bıçağın bir su damlasını kesme videosunu izlereyerek çok daha net algılayabilirsiniz.
Ayrıca ana sayfası için : http://en.wikipedia.org/wiki/Superhydrophobic

[youtube]http://youtu.be/21j1pWaYQCQ[/youtube]


Ne kadar etkileyici olursa olsun tüm bunlar bizim tekstillerimiz için bir "finishing" işlemdir ve ne yazıkki kalıcılığı yoktur. Bu sprey ya da yıkama sonucu oluşan bu su kaydırıcı katman, kullanımla birlikte aşınarak incelecek ve belli noktalarda tamamen kaybolacaktır. Günümüz teknolojisinde ayrıca bu süre uzatılmaya çalışılıyor da diyebiliriz. Ancak yüzeyin yüksek ilmekli yapıda işlenmiş olması ( softshell montlar gibi dikiş aralıkları sık ve yüzeyi doğal yapısıyla pürüzsüz ) burada daha da önemlidir. Yüzey ne sık işlenmişse, doğal yüzey gerilimi de o kadar yüksek olacaktır.

Bu nedenle su geçirmez olmayan bir malzeme DWR ile su geçirmez hale getirilebilir ancak ilk kullanımda bile 100% su geçirmez olması çok düşük bir ihtimal olacaktır. Kat noktalarında ve sürtünme olan noktalarda malzemenin içine işleyen noktalar oluşması kaçınılmaz olacaktır. Çünkü günümüz koşullarında bulabildiğimiz bu kaplamaların su basıncı dayanımı oldukça düşük olacak ve yoğun yağmurda hemen geçirgen hale gelecektir.

Gore-Tex firmasının da ilk günden yaptığı gibi DWR kullanmasının tek nedeni nefesalabilirliği yüksek seviye tutmaktır. Aksi halde gözenekler tıkanacak ve sizin de dediğiniz gibi mont sadece yağmurluk gibi kullanılabilecektir.

En etkili DWR işlem firmanın çıkışta gerçekleştirdiği işlemdir. Elimizde bu tür endüstriyel ekipman olmadığı için Nikwax, Granger, Edelrid, Toko gibi ürünlerin sprey ya da sıvı sabunlarıyla, belli markaların sağladığı ( Siemens, Miele gibi ) outdoor seçenekli düşük devirde kısa sürede yıkama programlı çamaşır makinelerini kullanabiliyoruz. En etkili hali de yıkama sonrası orta sıcaklıkta kurutucuda 45 dk geçirmek oluyor ki bu konunda da aynı firmaların kurutucularında outdoor programı mevcut. Aksi halde ütü kullanarak çok homojen olmayan bir işlemi elden yapmak zorunda kalıyoruz. Bunu da yapamazsak oda sıcaklığında, yıkamış olduğumuz montu kurumaya bırakıyoruz.


Sıkı bir haftasonu trekking'in de yenen yağmur ile tüm DWR kaybedilebilir. Ünlü alman outdoor magazine'in bu konuda eski bir çalışması vardı. 10-12 markayı karşılaştırarak benchmark yapmıştı, ne yazıkki pdf'i şu an bulamıyorum ancak özet olarak yıkama sonrası ısıl işlem ve kaç saat yağmur altında kaldığınız önemli. günde 4-5 saat dışarda kaldığınız 2 günlük turda 80% etkisini yitiren bir işlemden bahsediyoruz marka farkı olmadan.

Bu yüzden sizin sorunuza cevap vermek gerekirse :

1. Normal yıkama sonrası ve yağmurlarla DWR aşınır ve özelliğini kaybeder ve bu yüzden yenilemek gerekir. Çok kirlenen noktalar yumuşak diş fırçası ve özel sabun ile ( Nikwax, Toko, Edelrid, Granger ) yıkanıp durulanırsa ürün daha uzun ömürlü olur.

2. Bir gore-tex montun doğal su geçirgenliği ( ePTFE membranı ) belli bir süre sonra bozulabilmekte ancak burada entersan detaylar var, orjinal Gore-Tex'li bir ürün 1990'dan önce üretim ise bu garantiye sahip değil ancak sonrasında durum değişiyor. Elimde 5 senesi dolmadan içten çatlama yaşayan PE, PU bazlı membranlı DirectAlpine Devil's jacket mevcut mesala. Ancak 15 sene sonra bile membranı yırtılmasa da bir avuç su üzerine döküldüğünde su geçirmeye başlayan montlar da mevcut. Ancak bu montlar gore-tex değil muadilini kullanıyor. 2014te alacağınız bir montu 10 sene ve üstü kullanabileceğinizi tahmin ediyorum ama aslen Gore firması 1990 dan sonra üretilen her ürünü için paramparça olmadığı sürece ömür boyu su geçirmezlik garantisini veriyor. Ancak sitelerinde bir life-time guarantee görmek mümkün değil. Bununla ilgili bir yabancı forumda Gore firması müşteri hizmetlerinden alınan yanıtların bulunduğu linke göz atabilirsiniz :

http://www.trailspace.com/forums/gear-selection/topics/62420.html



3. Su geçirmezliği üstte dediğim gibi belli koşularda değişmezken, nefes alabilirlik konusunda ek bir bilgi yok. Kirlenen montu yıkadığınız ve DWR'ını aktif tuttuğunuz sürece nefesalabilirlik de etkilenmeyecektir.


Umarım işinize yaramıştır.
 



Ynt: Marka Ürünler Ve İşlevselliği (north Face, Marmot Vb.)

Ohzman değerli bilgiler için teşekkürler. Biraz araştırma yapmıştım, bu bilgilerle de pekiştirmiş oldum, tekrar sağol.

Sonuç olarak şunu diyebiliriz ki aslında gelişmekte olan bir tekstil ve yardımcısı ürünleri kullanmaktayız. Aldığım ilk anlarda montun üzerinde su damlaları videolardaki gibi eser bile bırakmadan uçup gidiyordu. Zamanla bu etki azalıyor.

Windstopper mont gerçekten çok işlevsel. Olmasa ne yapardım dedirtiyor. Yaşanılan bölgeye göre yağmura ne kadar maruz kalınırsa eldeki Gore-Tex su geçirmez monta da o kadar ihtiyaç duyuluyor aslında ve bu durumda bu monta karşı bir sevimsizlik hasıl oldu. Yağmur olmadığı zamanlar kullanmak gereksiz. Zaten bu yüzden de 2 yada 3 defa kullanabildim. Yıkamak ya da bir süre sonra bu etkisinin azaldığını görünce nikwax ile spreyleyerek montu yaşatmak gerekecek. Başka bir açıklaması kalmıyor. Fakat bu ürün sanırım Türkiye'de yok.
 

Ynt: Marka Ürünler Ve İşlevselliği (north Face, Marmot Vb.)

http://www.marintekstore.com/?cmp=1&catId=500092&p=3&orderBy=3

http://www.dogaspor.net/HOLMENKOL-HIGHTEC-PROOF,PR-12553.html

http://www.k2outdoor.com.tr/Edelrid-E-Repel-Sprey,PR-423.htm

toko, holmenkol ve edelrid ürünleri mevcut. Nikwax ve Grangers bir süredir piyasada yok.

linklerdeki dükkanlarda ürünler kalmadıysa distribütörlerini arayın bence ;


Toko ve Holmenkol için Marintek firmasını arayıp sorabilirsiniz.
Tel: 0216 317 10 10

Edelrid için toroskamp'ı arayıp sorabilirsiniz.
Tel: 0216 412 21 27
 

Ynt: Marka Ürünler Ve İşlevselliği (north Face, Marmot Vb.)

Teşekkür ederim. Sanırım en az 6-7 ay için ihtiyacım olmayacak. Olduğu zaman ise burada bilgi olarak durması yeterli
 

Ynt: Marka Ürünler Ve İşlevselliği (north Face, Marmot Vb.)

Merhaba, kısa bir tüketici tecrübesi eklemek isterim. North Face Gore tex ceketimin içindeki membranı 4. yılın başında 4. yıkanmasında(yıkanma talimatına göre) pul pul olup dökülmüştür. Beşiktaş North Face' i aradığımda zaten ömürlerinin bu kadar olduğu bilgisi verilmiştir. Ben yine de Nort Face ' e üretim hatalı olabileceği nedeniyle yollattım ama sonuç alamadım. Karaköyde eskiden beri tanıyıp alış veriş yaptığım ve güvendiğim bir mağazaya sordum, oda benzer ifadeler kullandı ve raf ömrü olduğunu söyledi. Kısaca GoreTex artık almaktan vazgeçtim, ne kadar para verirsem veriyim 10 senelik bir ürün alamayacağımı anlamış bulunuyorum. Ancak 16 sene önce aldığım başka kaz tüyü mont hala işlevini yerine getiriyor. hiçbir yerinde deforme yok. Demek ki 10 sene önce alıcaktık Neyse bende gittim Mil - Tec Strum aldım bilirsiniz alman askeri malzeme üreticisi. Tavsiye ederim.
 

Ynt: Marka Ürünler Ve İşlevselliği (north Face, Marmot Vb.)

Biraz başlarından savmışlar gibi geldi. Eğer ceketiniz Hyvent değil de Gore-tex membran kullanıyorsa, Gore-Tex'in ömür boyu garantisi var. Ceketi delip yırtmadığınız ya da belirli kimyasal ya da yağlara batırmadığınız sürece de bu garanti kapsamındasınız.

Ceket 3 katmanlı ise, belki iç astarı dökülmüş olabilir ancak hiçbir koşulda gore-tex membran'ın bozulmaması ve dökülmemesi lazım, katlanma noktalarından bile.

Fotosu varsa çekip koyarsanız belki olayı daha ileri taşıyabilir, hatta north face'den yeni ceket bile alabiliriz.

Raf ömrü lafı çok komik, Gore-Tex'in motto'su "Guaranteed to keep you dry", 1980'lerden beri olan tüm modellerinde de ömür boyu garanti verirler ( bahsettiğim koşullar dahilinde )
 



Ynt: Marka Ürünler Ve İşlevselliği (north Face, Marmot Vb.)

Haklısınız ceketim Hyvent teknolojisinde, buna göre mağazada bırakmıştım, yolum düşünce alır ve fotolarını da paylaşırım. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.