Mangal da ızgarayı değil eti yağlayın
Yazın en büyük keyiflerinden biri olan mangal ve barbeküde dikkat edilmesi gerekenler :
* Gaz kullanılmamalı. Mangalı yakmak için herhangi bir yakıcı sıvıya ihtiyaç yoktur. Kömürleri kolayca ateşlemek için ateşleme bacasından faydalanılmalıdır.
* Barbekü ya da mangal önceden ısıtılmalı. Kapakları kapatılarak 10-15 dakika ısıtılan ızgaralar pişime hazırdır.
* Temizliğe dikkat edilmeli. Mangal ızgaraları pirinç bir fırça ile temizlenmeli. Bu işlem aynı zamanda pişirilen yiyeceklerin ızgaraya yapışmasını da engeller.
* Izgara değil, pişirilecek ürün yağlanmalı. Yağ, yapışmayı önler. Ayrıca yiyeceğe tat ve su katar. Yiyecek malzemelerini hafifçe yağlamak ızgaraları yağlamaktan çok daha fazla işe yarayacak, yemeğin lezzetini artıracaktır.
* Direkt ve endirekt pişirme yöntemlerini iyi bilmek gerekir. Direkt ateş nispeten küçük, yumuşak ve pişme süresi 25 dakikanın altında olan ürünler için daha iyidir. Endirekt pişirme ise daha büyük, kalın, yağlı ve pişme süresi 25 dakikanın üzerinde olan ürünler için tavsiye edilir.
* Hava dolaşımı önemsenmeli. Kömür ateşine hava gerekir. Bu nedenle mangalın kapağı kapalı tutulmalı ancak kapağın üstünde ve mangalın altında bulunan havalandırma yerleri açılmalı.
* Mangalın altında biriken kömürlerin düzenli olarak temizlenmesi tıkanmayı önleyecektir. Gazlı mangalların da havalanmaya ihtiyacı vardır. Gerekli olan havayı mangalın altından alırlar.
Afiyet olsun.
Hürriyetten alıntı.
Yazın en büyük keyiflerinden biri olan mangal ve barbeküde dikkat edilmesi gerekenler :
* Gaz kullanılmamalı. Mangalı yakmak için herhangi bir yakıcı sıvıya ihtiyaç yoktur. Kömürleri kolayca ateşlemek için ateşleme bacasından faydalanılmalıdır.
* Barbekü ya da mangal önceden ısıtılmalı. Kapakları kapatılarak 10-15 dakika ısıtılan ızgaralar pişime hazırdır.
* Temizliğe dikkat edilmeli. Mangal ızgaraları pirinç bir fırça ile temizlenmeli. Bu işlem aynı zamanda pişirilen yiyeceklerin ızgaraya yapışmasını da engeller.
* Izgara değil, pişirilecek ürün yağlanmalı. Yağ, yapışmayı önler. Ayrıca yiyeceğe tat ve su katar. Yiyecek malzemelerini hafifçe yağlamak ızgaraları yağlamaktan çok daha fazla işe yarayacak, yemeğin lezzetini artıracaktır.
* Direkt ve endirekt pişirme yöntemlerini iyi bilmek gerekir. Direkt ateş nispeten küçük, yumuşak ve pişme süresi 25 dakikanın altında olan ürünler için daha iyidir. Endirekt pişirme ise daha büyük, kalın, yağlı ve pişme süresi 25 dakikanın üzerinde olan ürünler için tavsiye edilir.
* Hava dolaşımı önemsenmeli. Kömür ateşine hava gerekir. Bu nedenle mangalın kapağı kapalı tutulmalı ancak kapağın üstünde ve mangalın altında bulunan havalandırma yerleri açılmalı.
* Mangalın altında biriken kömürlerin düzenli olarak temizlenmesi tıkanmayı önleyecektir. Gazlı mangalların da havalanmaya ihtiyacı vardır. Gerekli olan havayı mangalın altından alırlar.
Afiyet olsun.
Hürriyetten alıntı.