M1 Ruhsatli Motokaravan Ehliyeti

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan BeeDriLL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 455

BeeDriLL

Yeni Üye
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Yer
İzmir
Arkadaşlar bildiğimiz gibi M1 ruhsatlı Motokaravanlari kullanmak için B sınıf ehliyet yeterli oluyor ancak etrafımdaki bazı arkadaşlarin B sınıf ehliyetin arkasındaki D1 geçerlilik süresine dikkat edilmesi gerektiği B sınıf ehliyetin geçerliliği 10 yil olmasına ragmen ehliyetin arkasındaki D1 geçerlilik süresinin 5 yıl olduğu ve D1 süresi dolmuş ise benim midibusden yapılma Motokaravani kullanmamin usulsüz ve cezai yaptırımınin olduğu söyluyorlar. Bu konu hakkında net bilgisi olanlar paylaşımda bulunursa şimdiden çok teşekkür ederim.
 

D1 sınıfı ehliyet minibüs kullanmaya yetki veren ehliyet türü olarak bilinir. Şehir içi minibüs hatlarında şoförlük ya da nakliyecilik yapmak isteyenlerin alması gereken ehliyet türüdür. Okul servis şoförlerinin de D1 ehliyeti olması gerekir.

M1 sınıfı motorlu karavan otomobil kategorisindedir ve B sınıfı ehliyetle kullanılır.

Sıkıntı aracınızın hangi kodlarla tescil edildiği ile ilgilidir.

Karayolları Trafik Kanununa göre M1 sınıfı mororlu karavan SA "Kamp taşıtı" olarak tescil edilip kullanım amacına da "Kamp taşıtı - Hususi" yazması gerekir.

Bu kanuna dayanakla çıkarılan yönetmeliklerde yapılan hata sonucu M1 Motokaravanlar kanuna aykırı olarak "Özel amaçlı taşıt-motokaravan SA" olarak tescil edilmektedir. Kullanım amacına kimisine "Yolcu nakli Hususi" kimisine de "Yük nakli Hususi" yazıldığı görülebilmekte.

Kanuna aykırı "özel amaçlı taşıt" profesyonel hizmet amaçlı araçları kapsadığından hele kullanım amacı yüknakli hususi yazılmışsa polisin insiyatifine kalırsınız.

Kanuna aykırı yapılan bu hatalı tescil nedeniyle trafik sigortası riskli taşıy kategorisinden katlamalı ödenebilmekte diğer konu da bu hata nedeniyle trafik muayenesi de her yıl yapılıyor.

2025 yılında yayınlanacak yönetmelikte bunların düzeltileceği yönünde bir beklenti mevcut
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,624
Mesajlar
1,521,252
Kayıtlı Üye Sayımız
172,270
Kaydolan Son Üyemiz
Engin paslı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst