Likya Yolu /Temmuz 2008

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dgaempire Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 34
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,176

dgaempire

Ana Kamp
Yer
Stockholm
Likya Yolu.. hic dusundugum gibi digildi. Cok hafife almisim.. Bu yolu yurumeye karar vermem, dim cayi gibi bir vadi aramamla basladi. Once akdeniz'de "yuvarlakcay" kanyonunu buldum.Kanyon cok guzel ve istedigim gibi cok issiz ancak su kanyonun guneye dogru bittigi yerden basliyo.Kanyon icerisinde yazin su bulmam imkansizmis.

"Peki" diyip teke yarim adasini taramaya basladim ancak , bir tek yerde kalip kalmak isime gelmedi, ben de tam bunu dusunurken aklima likya yolu geldi. Ampul parladi anliyicaginiz. 4 Haziran da fethiye de bulustuk.2 gun fethiye de bir otelde kalip dinlendik, enerji topladik ayni zamanda da fethiye, oludeniz ve kayakoy u gezdik. 3. gun sabahi oludeniz yolundan doguya, babadag eteklerine dogru ayrilan likya yoluna girdik. Faralya ya ya kadar icilebilir su kaynagi yok.Yol uzerindeki iki kuyu suyu serinlemek icin kullanilabilir.

Faralya ya vardigimda sanirim artik bel fitigi fln olmusumdur diye dusundum cunki cantam o kadar agirdi ki.. Tum gereksiz seyleri atmama ramen yine de cok cok agir bir yuk le faralya ya gelebildim. O an pes ettim. Kelebekler vadisine yaklasmak bile istemiyodum cunki burasi herkezin bildigi ,bozulmus bir koy (ben daha gormedim sadece on yargiliyim), faralya dan otostopla kabak koyunun ustundeydik. Buradan assagiya 1,5km lik zig zag bir yol var. O sicakta istediginiz tek sey biraz serinlemek ama o denize ulasmak sanki imkansiz gibi. Git git bitmiyo.Deniz bir sagda , bir solda, sanki milim milim yaklasirken aklimdan suphe etmeye basladim.

En sonunda koy a vardigimda aksam olmustu. Patara da topraktan tarihi mezarlar, sarniclar, kocaman bir sehrin kalintilari fiskirirken etrafi yagmalamak veya agaclari yakmanin hic bir uyarisi olmamasina karsin bu koyda bos bir topraga 1 gecelik cadir kurmak imkansiz.

Lakin soglediklerine gore burasi sit alaniymis ve cadiri kurarsak jandarma cagirabilirlermis. Ayni duyarliligi onlar oraya "kamp alani" diye beton duvarlar insa ederken ben gostermek isterdim de..

Sonuc olarak bir gece icin kisi basi 15YTL den iki gece para bayildik. Sonraki gun, kitap 600mt yuksege tirmanicagimizi yazdigindan, yanima aldigim bi cok seyi, kamp ocagimi, su matarami, konserveler, makarnalar, corbalari orda atmak zorunda kaldim.
Ha bu arada kabak koyunun icerisine ilerleyen vadi de, insanlar gidip mahfetmeden once bir selale varmis ancak serinlemek ve sisesini 3liradan aldiginiz suyu bedavaya getirmek disinda guzel bir goruntu icin gitmeyi planlarsaniz, bence 3lira verip ,sisedeki suyu yere bosaltip izlemenizin size daha guzel bir goruntu sunacagindan eminim.

Hem boglece 3 - 5km de bosuna yurumemis olursunuz..

Sabah erkenden kabak koyunun dogu tarafindaki dagin zirvesine dogru uzun ve bitmek bilmez yolculugumuza basladik. Ne kadar susuzluga alismis olsak ta kisi basi 1,5 litre suyun bu etap icin hayli hayli yetersiz olucagini unutmayin.Kitapta ve haritalarda gosterilen, tirmanisin 5.km'sindeki cesme size de kuresel isinmayi hatirlatip aci bir hatira yasatmasin. Bolca su tasiyin derim.

Alinca ya ulastiginizda muhtemelen ilk gordugunuz canlidan su dileniceksiniz. Siz siz olun, yol uzerinde sag tarafta karsiniza cikicak ilk beyaz evdeki koylulere saati bile sormayin. Biz bunu bilmiyoduk ve gidip su istedik. Bize "kamp mi yapicaksiniz" diye sordular biz de dogal olarak "neresi uygundur" diye sorduk. Kadin bize kendi arazisine dahil oldugundan suphe ettigim bir yeri isaret etti. Bize su verdi, biz de ekmek var mi diye sorduk.Parasiyla almak istedik ancak israr ederek yemek ikram etti. Cok memnun olduk.
Lakin kader bizi o kadinin penceleri arasina itmis,bizim haberimiz yokmus. Butun gece "ah su koyluler yok mu ne iyi niyetli insanlar, ne guzel insanlar" dusunceleriyle uykuma dalip giderken sabah gunesin dogusuyla birlikte cadirimizin onune dikilen kadin bizden para istiyordu :S:S sabah sabah 30 lira bayilip yolumuza koyulduktan sonra bogazici käyu (alincadaki kadinin sohreti, turistlere attigi kaziklarla bu koye kadar uzanmis) uzerinden xanthos ve letoon u pas gecerek patara ya ulastik. Patara'da kalabilicegim bir yer oldugundan , malzemelerimizi eve birakip buradan kalkan, xanthos ve delikkemer e gunubirlik yuruduk. 10 gun kadar patarada kaldiktan sonra suyun olmadigini bildigim kalkan-kas rotasini otostopla gecerek kas'a ulastik.

Kas'ta kamp icin para vermeniz gerekmiyor.Kas in girisinde bir onarim marinasi insaat halinde.

Burada bir karavan'li cift in 4 yildir ayni yere gelip kaldiklarini duyunca, ertesi sabah cadirimizin onunde kimsenin dikilmiyiceginden emin olup rahatladik.

Gercekten bu yer kas yolunun hemen 10 metre assagisinda ve denizin tam kenarinda ancak beton zemin uzerinde kamp kurma imkaniniz var. Kas merkezine 20dk.lik yuruyusle ulasabilirsiniz.Ayrica burada bulunan insaat iscilerinin de kullandigi (size uyar mi bilmem ama gayet temiz) santiyenin wc ve suyunu kampcilarin kullanmasina izin veriliyor.

Kas taki ikinci gunumuzde karsilastigimiz iki motorcu bize demre de kamp yapmamiz icin yer gosterdi ancak siz de denk gelirmisiniz bilmem :D Kas ta uc gece kaldiktan sonra demre ye yine otostopla ulastik.

Kekova ya ugramadik cunki kas'taki ikinci gun kekovada bir sea kayak turu satin aldik. Eger amaciniz milli kurek sampiyonasina katilmak digilse, kekovadaki su alti sehirlerini tabani cam olan teknelerle gezin.Biz sea kayak yapmadik demiyelim diye bu yolu tercih ettik ancak tarihi yerleri gorme firsatimiz olmadi.

Kanolarin da mazotla calismadigindan eminiz, demekki verdigimiz 170liranin buyuk bir kismi, etraftaki yerlerin tarihini bize anlatmasini bekledigimiz rehber e gitmis.Ancak tur boyunca biz rehberi goremedik bile :S
Bu noktadan sonra tahtali dagina kadar likya yolu uzerinden gitmemeye karar verdim.Cunki Likya yolu sadece manzara gorebilmek acisindan iyi ancak tamamiyle iskence ve eger pansiyonlarda, otellerde digil de cadir ile kamp kurmayi dusunuyorsaniz fethiyeden degil, sogle canakkale den , efesten baslayarak otostopla her yeri gezmenizi yurumenize tavsiye ederim. Cunki likya yolunun mantigini, bir elde su, sirt cantasinda mayo, havlu , para olarak gidildigini, hayatim sonuna kadar sirtimdaki agriyla hatirliyicagimi ogrendim.

Demre de kamp yapabiliceginiz bir kamp alani ,bir restorantin bahcesi olarak var olsa da buna gerek yok. Demre de sahile inerseniz burada istediginiz kadar kalabilirsiniz, su icin se sahildeki demre restorantin karsisindaki yol uzerinde bulunan su makinalarini (sogutuculu) kullanabilirsiniz.

Biz restorant bahcesinde konaklayip sabah erkenden St.Nicolas ve Myra yi gezdik. Ancak burada bir ip ucu vermek istiyorum.Likya yolu uzerinde karsilasicaginiz bir cok yer, yani devletin para kestigi yerleri gezmek icin iki seceneginiz var, bunlardan ilki ,her gittiginiz yerde para vermek :smiley: ikincisi ise "muze kart", kisi basi 40lira ile alabiliceginiz bu kart la zaten 4 tane yere girseniz kardasiniz.

Myra dan sonra finike ye yine otostopla devam ettik ancak ben finike girisinde bir magarayi gidemeden kacirdim.Finike de pek bir yer goremedigimden , olympos u da daha once ziyaret etmis oldugumdan Phaselis'e gitmeye karar verdim.Burada kamp yapabiliceginiz bir yer yok.

Ancak phaselis ten kuzeye dogru olan ilk koy alacasu koyu dur.Burasi kamp alani olmasa da kamp yapabiliceginiz bir yer. Bir tulumbasi var ve denizden 70mt iceride bulunan bu tulumbadan tatli su bulabilirsiniz, icmek icin uygun degil. Ben bu koy a gece varabildim.

Ertesi gun phaselis i ziyaret ettik sonraki gun de Tahtali dagi icin erkenden yola koyulduk.Tahtali daginda bir teleferik mevcut. Kisi basi 40YTL (inis ve cikis).Sadece cikis icin alirsaniz 20YTL kisi basi odiyebilirsiniz. Biz de cikis icin biletleri alip sabah 9 daki ilk sefer le ciktik. Inis icin cok zaman kaybetmeden Tahtali daginin kuzey batisinda kalan cukuryayla'ya yola koyulduk.Tahtali'dan cukuryayla 3 saatlik ve yaklasik 7km lik bir yol.Iniste harika manzaralar ve sedir agaclariyla karsilasiyorsunuz.Cukuryayladaki bir ailenin evinde bir gece konakladiktan sonra Gedelme'ye yola koyulduk ancak bu yolun bu kadar uzun oldugunu bilemezdim. Sabah 10 gibi yola cikmamiza karsin aksam ustu 7:30 civari kendimizi gedelme'ye attik.Karanlik bastirmadan buradan camyuva'ya otostop icin bir arac bulmaniz gerekiyor yoksa isiniz ellerini ovusturan koylulere kalicak.Biz bir arac bulabildik ve gece 23 civarinda alacasu da cadirimizi kuruyorduk. Ertesi gun kemer'i pas gecerek antalya ya ulastik. Yine yazamadigim , unuttugum cok sey var. Ornegin patara da(otel veya cadir), demre de(cadir), kas ta (cadir) ve oludeniz de(otel,yeme icme,cadir) konaklama ihtiyaclariniz icin bana yazabilirsiniz. Sorusu olan?

Etiketler

Güzel anılar biriktirmişsiniz :smiley: Paragraf olmadığından okuması zorlu oldu biraz. Bu arada Müze Kart burada 20 YTL, siz 40 demişsiniz. Turistik kazık mı diye düşündüm.

vay be... Bunu bilmiyodum. Pankarti vardi 40 diye de yaziyodu sanirim, ogle hatirliyorum,belki de karistirdim. Bu gibi seylerin fiyati sabit olur genelde..

Çok güzel olmuş görünüyor, Hayallerimden birini (Likya yolu) yapmış bir grup daha. Bir gün ben de büyüyeceğim ve bunu yapacağım :smiley: :smiley:

Bu arada Fotoğraflar çok güzel, çok profesyonel. Yazıyı ne yazıkki şu anda okuyamadım. caner'in de yazdığı gibi paragraf yüzünden :( Çok rahat olduğum bir zamanda okuyacağım. Çok iyi görünüyor ama geneline bakınca. Çok zevkli bir yazı olmuş sanıyorum...

Tekrar teşekkürler bizimle paylaştığınız için...

Hmm, resimler icin sogle yardimci olabilirim. Site disindan link vermek zorunda kalicam ama pek te reklam sayilmaz bu.. Eger forum kurallarina aykiriysa beni uyarin veya silin bundan sonra linkleri ozelden atarim ancak butun kamplar ve diger resimleri gormek isteyenler icin buraya simdilik link koyuyorum. Az da digil, sadece 4 gun once bitirdigim likya yolu gezimde 1148 tane fotograf cekmisim.. Tabii verdigim linkte hepsi yok :smiley:

http://picasaweb.google.com/dga.mobile

dgaempire' Alıntı:
Hmm, resimler icin sogle yardimci olabilirim. Site disindan link vermek zorunda kalicam ama pek te reklam sayilmaz bu.. Eger forum kurallarina aykiriysa beni uyarin veya silin bundan sonra linkleri ozelden atarim ancak butun kamplar ve diger resimleri gormek isteyenler icin buraya simdilik link koyuyorum. Az da digil, sadece 4 gun once bitirdigim likya yolu gezimde 1148 tane fotograf cekmisim.. Tabii verdigim linkte hepsi yok :smiley:

http://picasaweb.google.com/dga.mobile

Paylaşım için Teşekkürler.
Paragraf sorununu Moderatör olarak ben çözeceğim izninle.
Okuduğun gibi diğer üye arkadaşlarımız da şikayetçi.

Link vermen de bir sorun yok lakin Picasa da fotoğrafları tek tek ve de küçük boyutta görmek yerine burada büyük boyutlarda görmeyi arzu eder çoğu üyemiz.

2. izni verirsem Picasa Web albümünde ki resimleri buraya IMG kodları kullanarak aktaracağım.

Tekrar Teşekkürler.

Öz Murat,

su an paragraf uzerinde calisiyordum acikcasi... Resimler icin yardimci olabilirsiniz cunki onu beceremiyebilirim. Ve sizin sectiklerinizden olmasi daha iyi olur..

Sanırım yukarıdaki yazıya ya TezzMertek, ya da Dga girişmiş durumda :smiley: Veya Girişim çalışmaları sürüyor... :smiley:

Fotoğrfalar konusunda çok sorun yaşayacaksınız gibi geliyor. Şu anda eklenenlere bakacak olursak 1000 fotonun hepsi de birbirinden güzeldir. Seçmek çok zor olacaktır, şimdiden kolaylıklar...

Bu sene Likya yolunun bir kismini yürümek istiyorum. (Antalya Kas arasi)

Bu parkurun GPS rotasi olan var mi acaba?

Ayricana Türkiye de Trekking le ile ilgili tüm GPS rotalarini aramaktayim, yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

dgaempire , çok teşekkürler Likya Yolu etkinliğini bizimle paylaştığın için... Fotoğrafların gerçekten profesyonel , vizörüne sağlık, Murat yükleme yapacak burada açık olarak görmek çok daha keyifli olacak.

ceranus' Alıntı:
Murat yükleme yapacak burada açık olarak görmek çok daha keyifli olacak.

Picasaweb deki fotoğrafları buraya almama gerek kalmadı.
Orada ki büyüklükte burada kiler ile aynı boyutta.
Ve foto sıralaması gözüme karışık göründüğü ve hata yapmamak için yükleme yapmadım.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,827
Kayıtlı Üye Sayımız
166,621
Kaydolan Son Üyemiz
Gamze Erol

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR