Kurtarmaz!

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDC Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,781

SDC

Zirve
Yer
İstanbul
Aşağıdaki öyküyü belki de biliyorsunuz ama yeniden hatırlamakta yarar var..! Keşke insanlarımıza her gün anlatılsa ve üretmeden tüketmenin ne anlama geldiği öğretilse belki de krizler önlenebilirdi..!

"1951 yılının Temmuz ayında 17 arkadaşımla birlikte İTÜ Makine Fakültesi'nden başarılı bir öğrenci olarak mezun oldum. O gün hayatımın en mutlu günlerinden biriydi. Sınavlara hazırlanmaktan para getirebilecek işleri altı aydır ihmal etmiştim. Parasızdım. Ancak Yüksek Mühendis diplomasını kazanmış olmaktan dolayı mutluydum.
O sabah motor dersi hocalarımız, ikisi de asistan olarak çalışan Prof. Necmettin Erbakan ve Prof. Hakkı Öz'ün karşısında başarılı bir motor sınavı ve mezuniyete hak Kazanmıştım. Bu olayı kutlamak için bir arkadaşımla Moda'da yazın ilk deniz banyosunu yapmayı ve kendimize bir ziyafet çekmeyi kararlaştırdık. Mayolarımızı yanımıza almıştık. Arkadaşm Moda'ya gitmeden önce yeni inşa edilen Levent Mahallesi'nde otobüsle bir tur atıp Türkiye'de o gün için yepyeni bir olay olan bir uydu villa kenti gezip görmeyi teklif etti. Merakla kabul ettim.
Levent, alt yapısı tamamlanmış villaları toparlar görünümdeydi. Yolları o zamanlar pek ender rastlanan bir şekilde tamamen asfalttı. Otobüsten inip merakla yürürken bir villanın kapısının önünde villa sahibi ile bir amelenin yüksek sesle tartışmalarına tanık olduk. Merakla yaklaştık. Bizi gören villa sahibi sanki içini dökmek ister gibi bize dönerek:
-Burada temizlenecek bir su deposu var. Tam yevmiye veriyorum yapmıyor. Ne ister bilmem ki, diyordu.
Amele ise;
-Bu iş geceye kadar sürer, kurtarmaz! Kahveye gidip yarına kadar uygun iş ayarlarım, diyordu. Arkadaşımla aynı şeyi düşünmüş gibi bakıştık. İkimiz de parasız sayılırdık. Amele yevmiyesi ise 6 lira idi. Bizim o günkü ihtiyacımızın hemen hemen iki misli. Villa sahibine bu işi yapmaya hazır olduğumuzu söyleyince, amele homurdanarak
-Canınız çıksın da anlayın halimizi, diyerek uzaklaştı.
Mayolarımızı giydik. Deponun pırıl pırıl temizlenmesi bir saat sürmemişti. O sıcak yaz gününde bahçede hortumla duşlandık. Havlu fabrikası sahibi olduğunu sonradan öğrendiğimiz ev sahibi, kim olduğumuzu anladıktan sonra altışar lira ile birer havlu hediye ederek ve birer gazoz ikram ederek uğurladı.
Bu işte kanımca tek kaybeden 'Kurtarmaz!' diyen amele olsa gerek.
Iş mi çoktu? Insanlar mi tembeldi? Neyi 'kurtarmaz' idi?
Bu güne kadar da anlamiş değilim."

Üzeyir GARİH

Etiketler
Ynt: Kurtarmaz!

Ticarette bende bir ara" Al 5'e sat 5'e kalır bişe" diyenlerdendim. Ben o ameleye hak verenlerdenim. Hak ettiğiminden azı ise o işi yapmam.
Garih burada "bedava çalışın "mesajını vermek istiyor. Yemez.

Ben sana katılmıyorum Uğur.Anlatılandan yola çıkarak ve ifadelerin doğru olduğunu varsayarak , iki arkadaş söz konusu işi bir saatte bitirmişler.Demek ki amele aynı işi tek başına 2 , hadi bilemedin 3 saatte bitirecekti.Ve adam bunun karşılığnda tam yevmiye önermiş.Bence tam aksine burada amele kurnazlığa kaçmış.
Başımdan çok geçtiği için biliyorum.Sadece bir kamyon yüklemesine ya da boşaltmasına tam yevmiye verdiğim halde köy kahvelerinden kimseyi okey ya da iskambil masalarından kaldıramazdık.Ceplerinde de 5 kuruş olmadığını bildiğim halde.Ondan sonra köy dışından yabancı işçi getirttiğimizde de mırın kırın ederlerdi.
Bu da güzel yurdumun başka bir yüzü.

Uğur bedava çalışmayı kim kabul eder?
Amelenin bütün gün sürer dediği işi iki genç bir saatte bitiriyor. Böylece gençlerin günlüğü değil saati 6 YTL oluyor ;) Kısa günün karı işte daha ne...
Ben de aynı şeylere iş hayatında sık rastlıyorum. İş başvurusu için gelen gençler tecrübeli olmadıkları halde yapacakları işin içeriğinden çok ücret durumunu veya cumartesi çalışıp çalışmayacaklarını merak ediyorlar :smiley:
Hatta bazıları mevcut bir işi olmadığı halde bizdeki şartları beğenmezse işsiz çoğunluğun arasına geri dönmeyi tercih ediyor ???

sevtap abla sana katılıyorum bende kendi çapında küçük bi iş veren olarak iş yok lafını asla kabul etmiyorum. bu laafı azıma göre iş yok olarak değişmesini istiyorum.ben tabelacıyım .eleman geliyor ne iş yapcam demiyo nekadar maaş diyor. 800 yemek yol ssk diyorum. kabul diyo sabah 8.30 akşam 7.30 diyorum çokmuş diyo ama vasıfsız ve tecrubesiz haline azmış demiyor :smiley:

ben üzeyir garihe hak verenlerdenim. bir müşterimiz 2 adet ağaç istedi. akşama misafirim gelicek lütfen hemen gelir dikermisiniz dedi. bizim kendi fidanlığımız yok. 2 adet ağacı normal bir fidanlıktan aldık. eh bir ağacın fiyatı da bellidir. müşterinize kazık atamazsınız. (2mt yeşil leylandi) biz sarıyer zekeriyaköy de, müşterinin evi leventte, nakliyesi falan zaten bana zarar olacak bir iş anlayacağınız. ama hatır için çiğ tavuk yenir. her zaman kar edilmez.. neyse benim garibim fronteranın arkasına yükledim ağaçları. naklieden yırttık. yanlız dikmeye adam lazım. amele bulalım dedim yarım günlük...
şimdi sizlere soruyorum. 2 adet ağaç dikilecek. ulaşımınız benden (benim arabayla gidicez, kaldığınız yere kadar sizi geri götürücem). ağaçları dikip geri döneceğiz.. kaç para istersiniz??? enfazla yol dahil 2 saatlik iş..
öğle saati olmasına rağmen iş bulamadığı için kahve önünde yol kenarında pinekleyen amelelerle görüştük. herkes tam yevmiye istedi. yani 75 YTL. sanki amele kanunu var. taksimetre 75 YTL den açılıyor :smiley: üstelik yemek vericekmisiniz diye soran bile oldu :smiley: ben 30 YTL öneriyorum kabul eden yok. 30 lira az bi paramı?? yoksa milletimiz 30 lira için çalışmayacak kadar zengin mi?? tabi birde hemen gitmemiz lazım ağaçlar arabanın arkasına yüklenmiş durumda sıkışığız ya ne isterlerse kabul edecekmişim gibi bir görüntü veriyorum. ben ne yaptım? yanıma bir arkadaşımı aldım, gittik ağaçları diktik. gittiğimiz yerde keklerle böreklerle ağırlandığımızdan işimiz 3 saat sürdü :D amelenin hor gördüğü 30 YTL ile rakı ve meze için malzeme alıp onun şerefine götürdük.. Bol bol da kulaklarını çınlattık...
Üzeyir bayin anlatmaya çalıştığı gibi bizim insanımız bazen aza tamah etmeli, hep çoku istemek olmaz!!!

Benim demek istedigim bu degildi. Madem konu isci oldu o zaman sunu soyleyeyim.
Ben verimlilik icin personelin doyurucu maas almasini dusunenlerdenim. Isverenin islerinin duzgun olmasi kaydi ile hala duzgun maas vermeyen yer cogunlukta. Vasifsiz deyip gormezden gelemeyiz. Hep kendimize yontarsak ucurum buyur.
Ben 12 sene calistigim Sultanhamam'daki sirkette(ilk giriste vasifsizdim) hep yuksek ucret aldim. Ve sadece işimi yalniz işimi dusundum. Hak edene karsiligini vereceksin ki tum gucu ile sarilsin.
Benim musevi patronumun bana sagladigi imkanlari bende 10 kisilik personelime saglamaya calisiyorum. Is yerinde mutlu bir aile ve verimlilik icin agiz tadi sarttir.
Mesaji cepten yazdim. Noktalama isaretleri bozuktur.

Uğur sen emeğim sömürülmesinden bahsediyorsun ki mesajın teması bu değil.

57 yıl önce de bizim çalışma mantalitemiz aynıymış ve tam da bu yüzden -kafayı değiştiremediğimiz için- 57 yıldır aynı sıkıntıları tekrar tekrar yaşıyoruz, konu bu...

Senin 10 kişilik personelin başka yerlerde çalıştıklarında da aynı ücretleri alabiliyorlarsa zaten kalifiye elemanlardır ve bu insanlara hakettikleri elbette verilmelidir, kimse kul hakkı gibi bir ağırlıkla zengin olmaya çalışmıyor...
Ama Sezarın hakkı da Sezara...
Benim verebileceğim en bildik örnek kendi başlangıcımdır...
Elektrik mühendisi olarak çalışmak üzere tam bir sene boyunca bildiğim bütün büyük şirketlere CV gönderdim, bekledim, nasılsa bunlardan biri bendeki cevheri keşfederdi :D
Ama öyle olmadı...
Tecrübesiz ve torpilsiz biri olarak istediklerimi alamayacağımı anlamam bir sene sürdü ve anladığımda da karşıma çıkan ilk işi kabul ettim.
Karaköy Bankalar Caddesi'ndeki elektrik malzemesi satan mağazalardan birinde işe başladım ve inanın oradaki tek mühendis bendim. Ve orada konudan bihaber tek kişi de bendim...
Tahsil yapamamış ama çekirdekten yetişmiş canavar gibi arkadaşlar vardı ve genellikle onlardan az maaş aldım ama ticareti ve malzeme bilgisini onlardan öğrendim...
Bazen üniversiteden arkadaşlarım ziyarete gelirlerdi, giderlerken suratlarındaki -senin burda ne işin var- ifadesini farkederdim ama hiç gocunmazdım, depoya inip sattığım malların kolilerini bile hazırlardım...
Pek çok farklı ama bağlı işkolunda çalıştım, iyiki öyle yapmışım, çalıştığım her işyerinden farklı kazanımlarım oldu :smiley:

Ve farkettim ki işverenin için değil öncelikle kendin için çalışmalısın, konu bu...

Uğur laz damarın tuttu :D

"Kendin için çalışmak"tan kastettiğimin ne olduğunu biliyorsun: her ne işle uğraşıyorsak küçümsemeden, en doğrusunu yapmaya çalışmak...

İyi geceler :smiley:

Kimseyi ekleştirmek veya istisnaları korumak amacıyla değil ama hepinizin atladığı bir konuyuda ben hatırlatayım dedim.Maliyet hesabı!...Bir amele ücreti bugün itibariyle ortalama 80 T.L dir.Bir ay 26 iş günüdür,hergün üst üste iş bulabilirse.Biz 4 gün iş bulamadığını varsayarsak 22 gün ortalama ile 22x80 T.L=1.760 T.L eder bundan 300 T.L sosyal güvencesini ödediği zaman kalan 1.460 T.L kalır,bunun içinde yol,yemek ve daha fazla iş bulamama riski,iş kazalarından doğabilecek iş yapamama gibi faktörleride heesaba katmadan vardığımız 1.460 rakkamı sizce çokmu fazla?(80 T.L ye anlaşıpta iş sonunda 150 T.L isteyen bir çok ameleyide kovaladığım olmuştur.)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.