arkadaşlar bir motorsiklet sitesinde gördüm ve sizenle paylaşayım dedim,
Kola içince vücutta neler oluyor?
İlk 10 dakika: 15 çay kaşığı şeker almış gibi
vücudunuza girer (Günlük almanız gereken şeker
miktarının tamamı kadar). Fosforik asit tat alma
duyunuzu keser ve aşırı şeker yüklemesinden dolayı
kusmanızı engeller.
20 dakika: Kan şekerinizde ani bir yükselme olur,
yüksek miktarda insülin patlamasına neden olur.
Karaciğeriniz vucudunuzdaki şekeri yağa çevirerek buna
bir yanıt verir. Bu sadece bir kaç dakika içinde olur.
40 dakika: Kafein absorbsiyonu tamamlanır. Göz
bebekleriniz büyür, kan basıncınız yükselir,
karaciğeriniz kana daha fazla şeker pompalamaya
başlar. Beyninizdeki adenozin reseptörleri rehaveti
önlemek için bloke olur.
45 dakika: Beyninizde dopamin salgısı artar. Bu tıpkı
eroinin vücuttta yaptığı tepkimelere benzer.
60 dakika: Kafeinin diüretik özellikleri baş gösterir
(tuvalet ihtiyacı).Buda vücutta depolanmış kalsiyum,
magnezyum ve çinkonun da beraberce dışarı atılması
demek.
Bir süre sonra şeker ihtiyacını tekrar duymaya
başlayacaksınız, kendinizi halsiz ve bitkin
hissedeceksiniz. Vucüdunuzda kola ile alığınız bütün
su tekrar dışarı atıldığı için sussuzluğunuzu tekrar
hissedeceksiniz. Şeker ihtiyacını takiben, kafein
isteği de başlayacak (sigaradaki gibi). Ve yine bir
Coca Cola...
____________ ________
KOLALI VE GAZLI İÇECEKLERDE KULLANILAN KATKI
MADDELERİ:
Fosforik asit: E338
Gazlı ve çeşitli kolalı içeceklerde kullanılmaktadı r.
Ancak sağlık üzerindeki etkileri tartışılmaktadır.
Keskin bir tad sağlar ve diğer doğal benzer tad
vericilere nazaran büyük miktarlarda ve ucuzca elde
edilebildiği için üreticiler tarafından tercih
edilmektedir.
Ancak genç kadınlarda, kemik gelişiminde gıda
eksikliği ile ortaya çıkan osteoporoz hastalığı
riskini artırmaktadır. Fosfor fazlalığı, zayıf kemik
yoğunluğuna yol açabilmektedir. Beslenme uzmanları,
vücudun kandaki fosfor-kalsiyum iyonları arasındaki
dengeyi sürdürmeye çalıştığını belirtmektedirler.
Fosfor fazlalığı oluşunca vücudun kimyasal balans
mekanizması bu dengeyi sürdürebil- mek için kemikteki
kalsiyumun dışarı çıkarılmasına yol açar. Neticede
fosfor-kalsiyum fazlası vücuttan dışarıya atılır ve
geride gözenekli ve gittikçe zayıflayan bir kemik
yapısı meydana gelir.
Kolalarda kullanılan Kafeinin de aynı sebeplerle son
zamanlarda orta yaştaki erkeklerde görülen zayıf kemik
yoğunluğuna sebebiyet verdiği şüphesi üzerinde
durulmaktadır.
Kafein:
Tüketimi, ekseriya kahve, çay, cola, çikolata, kakao
ve son zamanlarda ortaya çıkartılan enerji içecekleri
ile olmaktadır. Kafeinin diğer yaygın kaynakları,
reçete gerektirmeyen ağrı kesiciler, soğuk preperatlar
ve uyarıcı ilaçlardır.
Kafeinli maddelerin kullanımının sonucunda
karakteristik etkiler, huzursuzluk, sinirlilik,
heyecan, uykusuzluk, yüz kızarıklılığı, fazla idrar ve
sindirim şikâyetleri gibi rahatsızlıklardı r. Bu
semptomlar bazı insanlarda, günlük 250 mgr ‘dan daha
küçük dozajlarda tezahür edebilir. Diğer bazılarında
ise daha yüksek dozlarda oluşur. Günlük 1gr ‘lık
dozlara çıkılması halinde ise, kas seyirmesi, düşünce
ve konuşmanın rast gele akması, yorgunluk duymama ve
fizikomotor acitasyonu oluşabilir. Daha büyük dozlarda
hafif duyumsal rahatsızlıklar, kulak çınlaması, ışığın
parlaması gibi rahatsızlıklar rapor edilmiştir.
Kafeinin 10 gr’ı geçen dozu ile, ani krizler, nefes
alma güçlüğü ve ölümle sonuçlanmalar oluşabilir.
Alınan maddelerle girebilecek kafein miktarının kabaca
hesabını şöyle yapabiliriz. Bir bardak kahve yaklaşık
100-150 mgr kafein ihtiva eder, bir bardak çay yarısı
kadar, bir bardak kola ise 1/3 ‘ü kadar kafein ihtiva
eder. Bir bardak enerji içeceğinde ise yaklaşık 100
mgr kafein alınmış olur. Reçete ile satılan kafeinli
ilaçlar bir bardak kahvenin ihtiva ettiği kafeinin bir
tam üçte biri ile bir buçuk arasında değişmektedir.
İstisna olarak migren hastalığı için kullanılan
tabletlerin her biri 100 mgr kafein ihtiva ederler
Kafein, sindirim sistemi ve kalp rahatsızlıkları nın
gelişmesine ve ağırlaşmasına neden olabilir. Üst karın
ağrıları, bazen peptik ülser ve kanamalar oluşabilir.
Ekstrem yüksek dozlarda ise ritim bozukluğu
eklenebilir, tansiyon düşer ve kan dolaşımı durabilir.
Diğer farklı Teşhisler: Manik olaylar, panik
rahatsızlıklar, genel anksiety rahatsızlıkları klinik
raporlarda açıklanmıştır.
Boya Maddesi Karamel (E150):
Şekerin yavaş şartlarda 170 C dereceye kadar
ısıtılması sonucunda elde edilir. Başta kola olmak
üzere çeşitli meşrubat, şekerleme, kek ve bazı hamur
işlerinde boya maddesi olarak kullanılır.
Avustralya Hiperaktiv Çocukları Koruma
Teşkilatı(HACSG)’ na göre alerjik bünyeli insanların
kaçınmaları gerektiği ifade edilmektedir.
CO2 Gazı: E290
İnsan sağlığına zararlı bir gazdır. Meşrubatlarla
aşırı miktarlarda alınması halinde çeşitli
rahatsızlıklara neden olur.
Kola ve diğer Aromalar:
Bütün aromalarda söz konusu olduğu gibi ara işlemlerde
ve eritici ortamlarda etil alkolün kullanılabilmesi
önem taşımaktadır. Ayrıca, bu tür içeceklerde TSE ve
TÜRK GIDA Kodeksi de % 0.5 ‘e kadar alkol
bulunabilmesine izin vermektedir.
Enerji içeceklerinde diğer önemli Katkı maddeleri:
Kafein, İnositol, taurine, carnitine, creatine gibi
bir Müslüman için kökenleri ve sağlığa zararları
sebebi ile çok dikkat edilmesi gereken önemli katkı
maddeleridir.
Taurine pankreas salgılarından elde edilen bir
maddedir, carnitine ve creatine hayvan kaslarından
izole edilerek elde edilen maddelerdir. Kafein
bitkiseldir ve bu içecekte 80-150 mgr/340 gr
içecek,yani 340 gr enerji içeceğinde 80ila 150 mgr
kafein bulunabilmektedir, taurin ise 1200mgr/ 340gr
içecek miktarında bulunmaktadır. vs.
Karmin: E120
Renklendirici; böceklerden elde edilir; kozmetiklerde,
şampoanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde
ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve asmatik
bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir.
Ayrıca Hanefi mezhebine göre de haramdır.
Sünî Tatlandırıcılar: Aspartam E951, Asesülfan E950,
Sakarin E954
Tatlandırıcıları n diğer kullanım alanı ise toz ve
sıvı içeceklerdir. Bu ürünler’de; Aspartam, asesülfam
ve sakarinin kombinasyonu kullanılmaktadı r. Şeker
hastalarının kullanımı oldukça düşük olması ve
kullanan insanların yaş seviyelerinin yüksek olmasına
rağmen alzaymer riski oluşturduğu bildirilmektedir.
Fakat içeceklerde kullanımı, özellikle aspartamın
içinde bulunan fenil alalin isimli amino asitin
çocukların zeka gelişimlerini olumsuz etkilediği
klinik deneylerle kanıtlanmıştır.
"Dünyaca kararlarına itibar edilen FDA‘nın Aspartamlı
ürünler için yaptığı açıklama ise şöyle:
“Dikkatle kontrol edilmiş klinik çalışmalar aspartamın
allergan olmadığını göstermektedir. Ancak,fenyl
alilin’ni vucutta yok edecek enzimi üretemeyen ve
kalıtım yolu ile geçen genetik hastalık
Phenylketanuria( PKU)’lu insanlar ve kanında yüksek
seviyede fenyl alilin bulunan hamile kadınlar aspartam
konusunda probleme sahiptirler. .Çünkü, onlar
aspartamın bileşenlerinden biri olan amino asit fenyl
alalin’i effektif olarak metabolize edemezler.Vücut
sıvılarındaki bu amino asitin yüksek miktarları,beyin
tahribine sebep olabilir.Bu sebeple,FDA aspartam
ihtiva eden bütün ürünlerin etiketlerinde fenyl alalin
ihtiva ettiğinin açıkça yazılmasının gerektiğini hükme
bağlamıştır”
Evet, katkı maddeleri ile ilgili bu bilgiler, bu
içecekleri sürekli olarak tüketen insanlarımız için
nasıl bir risk meydana getirdiklerini çarpıcı bir
şekilde ortaya koymaktadır.
Kola içince vücutta neler oluyor?
İlk 10 dakika: 15 çay kaşığı şeker almış gibi
vücudunuza girer (Günlük almanız gereken şeker
miktarının tamamı kadar). Fosforik asit tat alma
duyunuzu keser ve aşırı şeker yüklemesinden dolayı
kusmanızı engeller.
20 dakika: Kan şekerinizde ani bir yükselme olur,
yüksek miktarda insülin patlamasına neden olur.
Karaciğeriniz vucudunuzdaki şekeri yağa çevirerek buna
bir yanıt verir. Bu sadece bir kaç dakika içinde olur.
40 dakika: Kafein absorbsiyonu tamamlanır. Göz
bebekleriniz büyür, kan basıncınız yükselir,
karaciğeriniz kana daha fazla şeker pompalamaya
başlar. Beyninizdeki adenozin reseptörleri rehaveti
önlemek için bloke olur.
45 dakika: Beyninizde dopamin salgısı artar. Bu tıpkı
eroinin vücuttta yaptığı tepkimelere benzer.
60 dakika: Kafeinin diüretik özellikleri baş gösterir
(tuvalet ihtiyacı).Buda vücutta depolanmış kalsiyum,
magnezyum ve çinkonun da beraberce dışarı atılması
demek.
Bir süre sonra şeker ihtiyacını tekrar duymaya
başlayacaksınız, kendinizi halsiz ve bitkin
hissedeceksiniz. Vucüdunuzda kola ile alığınız bütün
su tekrar dışarı atıldığı için sussuzluğunuzu tekrar
hissedeceksiniz. Şeker ihtiyacını takiben, kafein
isteği de başlayacak (sigaradaki gibi). Ve yine bir
Coca Cola...
____________ ________
KOLALI VE GAZLI İÇECEKLERDE KULLANILAN KATKI
MADDELERİ:
Fosforik asit: E338
Gazlı ve çeşitli kolalı içeceklerde kullanılmaktadı r.
Ancak sağlık üzerindeki etkileri tartışılmaktadır.
Keskin bir tad sağlar ve diğer doğal benzer tad
vericilere nazaran büyük miktarlarda ve ucuzca elde
edilebildiği için üreticiler tarafından tercih
edilmektedir.
Ancak genç kadınlarda, kemik gelişiminde gıda
eksikliği ile ortaya çıkan osteoporoz hastalığı
riskini artırmaktadır. Fosfor fazlalığı, zayıf kemik
yoğunluğuna yol açabilmektedir. Beslenme uzmanları,
vücudun kandaki fosfor-kalsiyum iyonları arasındaki
dengeyi sürdürmeye çalıştığını belirtmektedirler.
Fosfor fazlalığı oluşunca vücudun kimyasal balans
mekanizması bu dengeyi sürdürebil- mek için kemikteki
kalsiyumun dışarı çıkarılmasına yol açar. Neticede
fosfor-kalsiyum fazlası vücuttan dışarıya atılır ve
geride gözenekli ve gittikçe zayıflayan bir kemik
yapısı meydana gelir.
Kolalarda kullanılan Kafeinin de aynı sebeplerle son
zamanlarda orta yaştaki erkeklerde görülen zayıf kemik
yoğunluğuna sebebiyet verdiği şüphesi üzerinde
durulmaktadır.
Kafein:
Tüketimi, ekseriya kahve, çay, cola, çikolata, kakao
ve son zamanlarda ortaya çıkartılan enerji içecekleri
ile olmaktadır. Kafeinin diğer yaygın kaynakları,
reçete gerektirmeyen ağrı kesiciler, soğuk preperatlar
ve uyarıcı ilaçlardır.
Kafeinli maddelerin kullanımının sonucunda
karakteristik etkiler, huzursuzluk, sinirlilik,
heyecan, uykusuzluk, yüz kızarıklılığı, fazla idrar ve
sindirim şikâyetleri gibi rahatsızlıklardı r. Bu
semptomlar bazı insanlarda, günlük 250 mgr ‘dan daha
küçük dozajlarda tezahür edebilir. Diğer bazılarında
ise daha yüksek dozlarda oluşur. Günlük 1gr ‘lık
dozlara çıkılması halinde ise, kas seyirmesi, düşünce
ve konuşmanın rast gele akması, yorgunluk duymama ve
fizikomotor acitasyonu oluşabilir. Daha büyük dozlarda
hafif duyumsal rahatsızlıklar, kulak çınlaması, ışığın
parlaması gibi rahatsızlıklar rapor edilmiştir.
Kafeinin 10 gr’ı geçen dozu ile, ani krizler, nefes
alma güçlüğü ve ölümle sonuçlanmalar oluşabilir.
Alınan maddelerle girebilecek kafein miktarının kabaca
hesabını şöyle yapabiliriz. Bir bardak kahve yaklaşık
100-150 mgr kafein ihtiva eder, bir bardak çay yarısı
kadar, bir bardak kola ise 1/3 ‘ü kadar kafein ihtiva
eder. Bir bardak enerji içeceğinde ise yaklaşık 100
mgr kafein alınmış olur. Reçete ile satılan kafeinli
ilaçlar bir bardak kahvenin ihtiva ettiği kafeinin bir
tam üçte biri ile bir buçuk arasında değişmektedir.
İstisna olarak migren hastalığı için kullanılan
tabletlerin her biri 100 mgr kafein ihtiva ederler
Kafein, sindirim sistemi ve kalp rahatsızlıkları nın
gelişmesine ve ağırlaşmasına neden olabilir. Üst karın
ağrıları, bazen peptik ülser ve kanamalar oluşabilir.
Ekstrem yüksek dozlarda ise ritim bozukluğu
eklenebilir, tansiyon düşer ve kan dolaşımı durabilir.
Diğer farklı Teşhisler: Manik olaylar, panik
rahatsızlıklar, genel anksiety rahatsızlıkları klinik
raporlarda açıklanmıştır.
Boya Maddesi Karamel (E150):
Şekerin yavaş şartlarda 170 C dereceye kadar
ısıtılması sonucunda elde edilir. Başta kola olmak
üzere çeşitli meşrubat, şekerleme, kek ve bazı hamur
işlerinde boya maddesi olarak kullanılır.
Avustralya Hiperaktiv Çocukları Koruma
Teşkilatı(HACSG)’ na göre alerjik bünyeli insanların
kaçınmaları gerektiği ifade edilmektedir.
CO2 Gazı: E290
İnsan sağlığına zararlı bir gazdır. Meşrubatlarla
aşırı miktarlarda alınması halinde çeşitli
rahatsızlıklara neden olur.
Kola ve diğer Aromalar:
Bütün aromalarda söz konusu olduğu gibi ara işlemlerde
ve eritici ortamlarda etil alkolün kullanılabilmesi
önem taşımaktadır. Ayrıca, bu tür içeceklerde TSE ve
TÜRK GIDA Kodeksi de % 0.5 ‘e kadar alkol
bulunabilmesine izin vermektedir.
Enerji içeceklerinde diğer önemli Katkı maddeleri:
Kafein, İnositol, taurine, carnitine, creatine gibi
bir Müslüman için kökenleri ve sağlığa zararları
sebebi ile çok dikkat edilmesi gereken önemli katkı
maddeleridir.
Taurine pankreas salgılarından elde edilen bir
maddedir, carnitine ve creatine hayvan kaslarından
izole edilerek elde edilen maddelerdir. Kafein
bitkiseldir ve bu içecekte 80-150 mgr/340 gr
içecek,yani 340 gr enerji içeceğinde 80ila 150 mgr
kafein bulunabilmektedir, taurin ise 1200mgr/ 340gr
içecek miktarında bulunmaktadır. vs.
Karmin: E120
Renklendirici; böceklerden elde edilir; kozmetiklerde,
şampoanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde
ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve asmatik
bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir.
Ayrıca Hanefi mezhebine göre de haramdır.
Sünî Tatlandırıcılar: Aspartam E951, Asesülfan E950,
Sakarin E954
Tatlandırıcıları n diğer kullanım alanı ise toz ve
sıvı içeceklerdir. Bu ürünler’de; Aspartam, asesülfam
ve sakarinin kombinasyonu kullanılmaktadı r. Şeker
hastalarının kullanımı oldukça düşük olması ve
kullanan insanların yaş seviyelerinin yüksek olmasına
rağmen alzaymer riski oluşturduğu bildirilmektedir.
Fakat içeceklerde kullanımı, özellikle aspartamın
içinde bulunan fenil alalin isimli amino asitin
çocukların zeka gelişimlerini olumsuz etkilediği
klinik deneylerle kanıtlanmıştır.
"Dünyaca kararlarına itibar edilen FDA‘nın Aspartamlı
ürünler için yaptığı açıklama ise şöyle:
“Dikkatle kontrol edilmiş klinik çalışmalar aspartamın
allergan olmadığını göstermektedir. Ancak,fenyl
alilin’ni vucutta yok edecek enzimi üretemeyen ve
kalıtım yolu ile geçen genetik hastalık
Phenylketanuria( PKU)’lu insanlar ve kanında yüksek
seviyede fenyl alilin bulunan hamile kadınlar aspartam
konusunda probleme sahiptirler. .Çünkü, onlar
aspartamın bileşenlerinden biri olan amino asit fenyl
alalin’i effektif olarak metabolize edemezler.Vücut
sıvılarındaki bu amino asitin yüksek miktarları,beyin
tahribine sebep olabilir.Bu sebeple,FDA aspartam
ihtiva eden bütün ürünlerin etiketlerinde fenyl alalin
ihtiva ettiğinin açıkça yazılmasının gerektiğini hükme
bağlamıştır”
Evet, katkı maddeleri ile ilgili bu bilgiler, bu
içecekleri sürekli olarak tüketen insanlarımız için
nasıl bir risk meydana getirdiklerini çarpıcı bir
şekilde ortaya koymaktadır.