Klimalar Serinletirken Isıyı da Artırıyor

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,093

YOL

SEDAT AÇIL
Mesajlar
10,409
Tepkime Puanı
535
Yer
İstanbul, Acıbadem
Web
www.sedatacil.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB2FKL
Teknolojik gelişmenin sağladığı imkanla evlerde ve iş yerlerinde kullanımı yaygınlaşan klimalar, bina içini soğuturken, dış ünite motorlarının yaydığı ısı da hava sıcaklığının artmasına neden oluyor.

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halime Paksoy, klimaların lüks olmaktan çıkarak ihtiyaç haline dönüştüğünü ve kullanımının hızla arttığını söyledi. Hava sıcaklığı ve nem oranıyla yaşamın olumsuz yönde etkilendiği Adana ve Mersin gibi kentlerde vatandaşların klimayı aralıksız olarak 24 saat kullandığı günlerin olduğunu belirten Prof. Dr. Paksoy, bu tarzdaki kullanımın yaz süresince devam ettiğini bildirdi.

Prof. Dr. Halime Paksoy, kullanılan klimaların motorlarının kentlerde ısı adacıkları oluşturduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Oluşan ısı adacıkları da dalga dalga yayılarak ısı ve nem oranının yüksek olduğu kentlerde dışarıya çıkmak zorunda kalan vatandaşların yaşamını daha da çekilmez hale getiriyor. Tokyo’da yapılan bilimsel bir araştırmada dışarıdaki ısının 4-5 derece oranında artmasına neden olduğu belirlenen klimaların, küresel ısınmaya doğrudan katkısı olmasa da kentlerdeki yaşamı etkiliyor.”

Prof. Dr. Paksoy, klimaların dış ünitelerinin yaydığı ısının belirlenmesi için Tokyo’da olduğu gibi Türkiye’de de ölçüm yapılabileceğini belirtti.

Bu ölçümün, bölgeler dikkate alınarak farklı kentlerde yapılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Paksoy, “Bu etkiyi ortadan kaldırmak için daha verimli ısıtma ve soğutma yöntemlerine yönelmemiz gerekir. Bu yöntemin kullanılması halinde ısı artışının etkisi kendiliğinden yok olur” dedi.

Bina içini soğutmanın en tasarruflu şekilde yapılabilmesi için odalardaki pencere ve kullanılan yalıtım malzemelerine dikkat edilmesi gerektiğini bildiren Prof. Dr. Paksoy, bu davranışın, dış ortamdaki hava sıcaklığının artmasının önlenmesi bakımından son derece önemli olduğunu söyledi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ÖNERİSİ
Prof. Dr. Halime Paksoy, yenilenebilir enerji kaynaklarının da kullanılması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Örneğin mevsimlik depolama yapılabilir. Yazın kullanmak üzere kış aylarının soğuğu depolanabilir. Ya da yaz aylarının sıcağı depolanarak kış aylarında kullanılabilir. Aynı zamanda su kuyularının derinliklerindeki soğuk su da kullanılarak sıcak yaz aylarında oda içinde nefes alınabilecek ortam yaratılabilir. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinin bir serasında bu sistem kullanılıyor. Mersin ve İstanbul’daki 2 alışveriş merkezinde de benzer uygulama buna en güzel örnek oluşturuyor.”

Prof. Dr. Paksoy, bina içindeki soğukluğu uzun süreli muhafaza etmek için pencerelere çift cam konulması ve odanın büyüklüğüne göre cihaz seçimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Resmi olmasa da 2000 yılında yapılan sayıma göre Türkiye’deki bina sayısının 16 milyon 236 bin olduğunun belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Paksoy, klimaların belirli aralıklarla çalışmasını sağlayan ayarların kullanılması gerektiğini kaydetti.
 

Ynt: Klimalar Serinletirken Isıyı da Artırıyor

Klimalar arttı yaşadığımız yerlerinde ısısı otamatikman artmış oldu içerisi serinlerken dışarısı cehennem oldu.Benim işyerim pasajın başında ben biraz hava aldığım için mümkün olduğu kadar klimayı çalıştırmıyorum ama pasajın içi hava almadığı için herkes klimaya yükleniyor ve ortalık cehennemden beter oluyor bu yaz bir ara sıcaklığa baktığımızda 78 dereceyi gösteriyordu benim çocukluğumda yine aynı pasajdaydı dükkanımız o zamanlar klima yoktu vantilatörler vardı biz onu çoğunlukla kullanmazdık pasajın iki ucuda açık olduğu için gayet güzel cereyan yapardı ne zaman klimalar piyasaya çıktı pasaja birer birer takılmaya başladı dertlerde o zaman başladı ve bugünkü dayanılmaz sıcaklar meydana gelmeye başladı bu konuda halkımızı eğitmeliyiz ancak o zaman bilinçli bir toplum oluruz.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,922
Mesajlar
1,525,804
Kayıtlı Üye Sayımız
166,703
Kaydolan Son Üyemiz
muzomuco

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst