Kızılötesi (IR) Filtre Hakkında.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan baymineral Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,395

Ynt: Kızılötesi (IR) filtre arıyorum.

ebaydan baktınız mı ?

hemen ilgili sayfayı gosteriyim,

http://search.ebay.com/search/search.dll?sofocus=bs&sbrftog=1&from=R10&satitle=infrared+filter+58&sacat=-1%26catref%3DC6&sargn=-1%26saslc%3D2&sadis=200&fpos=ZIP%2FPostal&ftrt=1&ftrv=1&saprclo=&saprchi=&fsop=1%26fsoo%3D1&coaction=compare&copagenum=1&coentrypage=search&fgtp=

zaten benim bildiğim gümrükten 500dolar ve altında herhangi birşey geçirebiliyorsun ama duyduklarıma göre bu çok büyük bi şans gerektiriyomuş. onun için dikkatli de olmak lazım :smiley:

yol' Alıntı:
zaten benim bildiğim gümrükten 500dolar ve altında herhangi birşey geçirebiliyorsun ama duyduklarıma göre bu çok büyük bi şans gerektiriyomuş. onun için dikkatli de olmak lazım :smiley:

benim bildigim ise 100euro ve altında vergisiz gümrüksüz geçiyor. 500$ ise iyi bi rakammış ::p

gümrük mevzuatında 500$ diye okuduğumu hatırlıyorum. ama mail listelerinde buna 250$, 200$, 100$ gibi farklı rakam verenler var. kısacası şansa kalmış bir iş. bir de bayram veya tatil öncelerine denk getirmekte fayda var bu kargoları. gümrük memurları yurtdışından türkiyeye gelen hediye yoğunluğundan çoğu şeyi kontrol etmeden geçiriyorlarmış.

Ynt: Kızılötesi (IR) Filtre Arıyorum.

Sirkeci' deki Kamer İthalat bir kaç gün önce kızıl ötesi filtre getirmiş. Heliopan marka ve 69 Avro' ya satılıyor. Dün sınav için İstanbul' dayken bu filtrelerden edinmek durumunda kaldım. Aynı zamanda yine çok aradığım ND (doğal yoğunluk) filtrelerinden de getirilmiş. Yine Heliopan ve 25 Avro.

Bilmeyenler için belirtmek istiyorum ki bu filtreler gerçekten çok koyu. Bu yüzden gündüz şartlarında bile uzun pozlama istiyor. Ben en az yoğunluklu olan kızıl ötesiyi aldım ama en az yoğunluklu olan bile kaynak camıyla neredeyse eş değer bir koyulukta. En koyu kızılötesiyi kullanmak için bulb modu olan bir makineniz olması şart.

Bilgilerinize..

sen kızılötesi filtreleri hangi makinede kullanacaksın ki baki? makinenin kızılötesi çekim özelliği yada kızılötesi çekim için modifikasyonu yoksa filtre hiçbir işe yaramaz ki??.. aksi halde tabi ki kaynak camı gibi hiçbirşey göremez, bulb moduna ihtiyaç duyarsın...

ayrıca amerika fiyatının 2-3 katını vermeye razıyım dersen sirkecide kamerden başka bir de pamuk ticaret var. sahibi şahabettin bey, 02125190440 numaradan ulaşabilirsiniz.

Aylar önce bir arkadaşımla Sirkeci’ deki hemen hemen bütün fotoğrafçıları tarayıp kızılötesi filtre aramıştık. Kamer’ de bile yoktu. Fakat Kamer’ in olduğu bölgede bir ara sokaktaki gösterişsiz bir fotoğrafçıya sorduğumuzda kendilerinde kızılötesi filtre olduğuna dair bilgi vermişti ama bu işe yaramazdı tabi.

Kızıl ötesiyle elde edilmiş inanılmaz tuhaflıkta çalışmaları görünce bende bu filtreye olan sempati başladı ve ne pahasına olursa olsun edinmek istedim. Dün çok şükür Kamer’ de rastladık ve bana biraz pahalı gelse de sonunda bu filtreden edindim. Kamer’ deki arkadaşlar makinenin kızılötesi filtrelere uygun olup olmaması hakkında hiçbir bilgi vermediler ama bugün yaptığım denemelerde aldığım sonuçlara göre hiçte pişman olmayacağım bir alım yaptığıma karar verdim. Neticede kısmetse ileride D SLR’ ye geçtiğimde de bu filtreyi kullanacağım. D SLR’ ler mutlaka daha iyi sonuç almamı sağlayacaktır.

Mevcut makinemle en iyi sonuç cephe ışığının olduğu yada Güneşli bir günde öğle vakitlerinde alınacaktır. En açık tonlu olanı aldığım için pozlama konusunda sıkıntı yaşamıyorum.

Aşağıdaki fotoğraflar bu iletiyi göndermeden iki saat içinde çektiğim ve düzenlediğim çalışmalar. Renkli çekim yapmak çok daha yararlı oluyor. Fakat mutlaka renk tonu düzenlemesi gerekiyor. Renkli çekim çünkü fotoğrafı kıpkırmızı gösteriyor. Kırmızı bir fotoğrafı insanların beğenmesini beklemek çok yerinde olmayacaktır sanırım. Şunu da belirtmek isterim ki fotoğraflara gereksiz müdahale edilmesine kesinlikle karşıyım fakat bu filtre ürünlerine renk ayarı müdahalesi kesinlikle şart gibi görünüyor.

Bu renkli çekimden sonra yapılmış bir renk tonu ayarlamasının sonucu.

Bu siyah-beyaz çekime yaptığım bir düzenleme.

Bu da başka bir renkli çekime düzenleme örneği.

Bu arada makinem Fuji S9500.

bakiciğim fotoğraflar çok güzel, ellerine sağlık. fakat bunları photoshopla da yapabilirdin zaten. her dijital makine sensörünün önünde IR ışığı kesmesi için bir filtre bulunur. mesela birçok sony makinede bu filtreyi bir düğme çevirmesiyle iptal edebiliyorsun. bunun dışında fuji yeni çıkardığı s3 pro uvir ile IR geçirgenliği daha fazla olan bir filtre koydu. daha öncesinde ise canon 20D modelini modifiye ederek 20Da çıkarmıştı. bu makinelerin duyurusu ise 'astronomi fotoğrafçıları için' şeklinde yapılmıştı. kişisel tercihlere göre istersen sen de kendi makinenin içindeki IR filtreyi (tamamen) çıkarabilirsin ama bu seferde normal (insan gözünün gördüğü) renkleri bozuk çekecek. Bu filtreyiçıkarmadan yapacağın çekimler ise IR fotoğraftan çok, IR efekti verilmiş fotoğraf gibi olacaktır...

http://www.astrosurf.com/buil/d70/ircut.htm
http://www.astrosurf.com/buil/350d/350d.htm
http://www.astrosurf.com/buil/
http://www.dpreview.com/news/0608/06080904fujifilms3prouvir.asp

Abicim kendi makinemden o filtreyi çıkartabilmem için sanırım içini açmam gerekir ki elektronikten anlamayan biri olarak böyle bir şeye kalkışmam imkansız. ::smiley:

yazımda da onu dedim zaten, filtreyi çıkarmazsan çekeceğin fotoğrafların IR hassasiyeti zayıf olacak. bir nevi photoshopta IR efekti yapmış gibi. yada IR özelliğine sahip bir makine alacaksın.

Yazını daha dikkatli okudum ve ne demek istediğini şimdi daha doğru olarak anladım sanırım.

Demek istediğin, o filtre mevcut makinemde tam randıman vermeyecek ve yarı yarıya o etkiyi gösterecek ve normal fotoğraf, kızılötesi fotoğraf karışımı bir sonuç olacak sanırım.

Peki analog SLR bir makinede bu filtre tam randıman verir mi?

Aslında işte fotoğraf gönderdiğim iletimde bahsettiğim üzere bu filtreler biraz pahalı olduğu ve her zaman bulunmadığı için bir nevi yatırım yaptım. İleride alacağım daha iyi makinelerle bunu çok daha rahat kullanmayı hedefliyorum.

Demek istediğin, o filtre mevcut makinemde tam randıman vermeyecek ve yarı yarıya o etkiyi gösterecek ve normal fotoğraf, kızılötesi fotoğraf karışımı bir sonuç olacak sanırım.

evet teknik detaya girmezsek doğru anlamışsın. şöyle birşey daha var, IR dediğimiz şey tek bir renk skalasından ibaret değil zaten. sonuçta senin makine aldığın filtrelerle IR tayfı içinde yer alan tonlamaları (yada en azından yakın tonlamaları) yakalayacak. IR dalga boyu 700nm ile 1200nm arasında yer alır. senin filtre hangi dalga boyunu süzmek için tasarlandıysa ona göre algılayacağı renk tonlamaları da değişecektir. mesela nedir senin filtrenin markası ve IR geçirgenliği?

analog SLR'lerde ise IR film kullanmak gerekiyor ki, türkiyede bulmak imkansız.

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,903
Kayıtlı Üye Sayımız
166,701
Kaydolan Son Üyemiz
GanemL

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR