Çivisiz lastikler cam gibi buzda kaymaya mahkumdur, tipi hamuru vs. ne olursa olsun. Lastik hamurunun yumuşak olmasının amacı buza tutunabilmesi değil, belli bir sıcaklığın altında lastiğin sertleşmeyerek yola tutunmaya devam edebilmesidir. "Bazı durumlarda buza tutunmayı sağladığı.." bu laf lastik üreticilerinin attığı bir palavradır. Kış lastiği (marka vermek istemiyorum ama bilinen bir marka) takan bir arkadaş çalıştığım şirketin buzlanan giriş rampasından hyundai sonata ile çıkamıyorsa (ve kayarak iniyorsa) buzda tutunma yok demektir, yada belirgin bir fark yoktur.
"Bu sitede bizlerle tecrübelerini paylaşan aracını 10-15cm yükselten arkadaşların bile bazıları araçlarını piknik yapmak dışında bir aktivitede kullanmadıklarını itiraf etmekteler. Bir motor sporu olarak offroad yapanlara zaten sözümüz yok, ama o araçların o halde trafikte olmamaları gerektiği, mecburen trafiğe çıkılan durumlarda da ona göre tedbiri elden bırakmadan kullanılmaları gerektiği kanaatindeyim. 15bin lirayı denkleyip aracı ikinci el bir araç alıp geri kalan 2-3bin lira ile yerden yükselttik offroad oracı oldu, bir de MT lastik taktık tamamdır deyince iş bitmiyor. O noktada araç sadece sizi tehlikeye taşıyabilecek kabiliyete sahip oldu."
Offroadçu falan değilim (birgün neden olmasın) ama offroad araçları normal trafikte neden dolaşmasın, haddine uygun kullandıktan sonra? Adam yanında sürekli 5 adet lastik mi taşıyacak asfalta çıkınca değiştirmek için? Hep maliyet kısmı konuşulmuş, ama mesela bu lastikler nerede saklanacak, hiç konuşulmamış. 5 adet çamur, 5 adet asfalt(yada AT), 5 adet kışlık... 16 jant kocaman lastik, nereye sığar? Bir de ömrü bitince oluşacak çöp dağları var ...
Herkes kanunlara uymak şartı ile bütçesine uyan her aracı almak ve kullanmakta özgürdür. Hangi aracın dolaşıp hangisinin dolaşmayacağını belirlemek kanunlarla belirlenen yetkililer haricinde kimsenin haddi değildir. Ben bu mevsimde ne zaman yağmur yağsa hergün geçtiğim otoyolda ve diğer yollarda genelde en az bir kaza görüyorum, geneli de oldukça yeni ve modern araçlar, (özellikle passat ve civic çok görüyorum) 15 bin liralık araçlara ise pek rastlamıyorum?
Bence kaza yapma riskini belirleyen herşeyden önce şoförün kendisidir. Adam son model lüks aracıyla yağmurlu yolda 140-160 gidiyor, doğal olarak (belki de kış lastiği ile) kaza yapıyor. Ama kendini bilen vatandaş ikinci el aracıyla sakin sakin kullanıyor, eve varıyor. Bu iş herşeyden önce zihniyet ve tecrübe meselesi. Kış lastiği +15°C altındaki sıcaklıkta sertleşmeyen hamura sahip. Ama benim yaşadığım sahil hattında yılda kaç gün 15°C altına iner ki? Tahminimce 2 ay bile değildir. Açıkçası çok gerekli görmüyorum. Düzgün, aşınmamış, kaliteli yaz lastiğime güveniyorum, ilerde alacağım takımı da AT almayı düşünüyorum. Bu arada söylenen yükseltme vs. işlemleri de abartmadan yapacağım, aracın araziye yaklaştıkça yoldan uzaklaşacağının bilincindeyim. İkinci aracımı alana kadar da 4x4 ümü yoldan çok uzaklaştırmayı düşünmüyorum. Hızlı değil az yakarak kullanmaya da devam edeceğim. Herkese kazasız belasız yolculuklar dilerim.