Kırsal Motorinsiz ne yapalım..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan PajeroCat Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 68
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,869

PajeroCat

LET NATURE BE YOUR TEACHER
Yer
izmir
Merhaba arkadaşlar,
Konu haberi elbet sizde duymuşsunuzdur...

Anadolu ajansının haberini copy-paste ile paylaşıyorum..

Kırsal motorin yarından itibaren yasak!
Giriş Saati : 31.03.2011 10:57
Güncelleme : 31.03.2011 10:58

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) Avrupa Birliği müktesebatına uyum kapsamında gerçekleştirdiği motorin düzenlemesine göre, yarından itibaren piyasada kükürt düzeyi 10 PPM'den yüksek olan motorin yasaklanacak. Yarından itibaren akaryakıt bayileri, müşterilerine kırsal motorin satışı gerçekleştiremeyecekler.

TÜPRAŞ, 1 Ocak'tan itibaren kırsal motorin üretimini sonlandırmış, akaryakıt dağıtım şirketleri de 15 Şubat'tan itibaren bayilerine kırsal motorin ikmalini kesmişti.

Düşük kükürtlü motorin uygulamasına geçilmesiyle otomotiv yakıtlarındaki en yüksek kükürt oranı motorin ve benzinde 10 PPM (1 milyon litrede 10 litre kükürt), oto LPG'de ise 50 PPM olarak uygulanacak.
Petrol Sanayi Derneğinin (PETDER) tarafından hazırlanan rapora göre, motorin içindeki kükürdün yanma sonucunda ortaya çıkardığı zararlı bileşikler, esas olarak SOx (kirleticiler) ve partikül maddelerden oluşuyor. Doğal olarak yakıt içindeki kükürt miktarının azaltılması da doğrudan egzoz salımındaki bu zararlı maddelerin emisyonlarının azaltılması sonucunu doğuruyor.

Evet kırsal motorin tarih oluyor ve doğaya verdiği zararlar ortada..
Ancak onca çiftçinin elinde bulunan traktörlerin yaklaşık % 50 si kırsal motorin kullanıyordu..
Zaten ülkemizde faal olarak kullanılan traktör sayısının gene % 50 ye yakını 20 yaşın üzerinde.
Ve aynı zamanda denizcilik sektöründe de deniz araçlarının bir çoğu gene kırsal motorin kullanıyor..
Aynı zamanda benim gibi bir çok arkadaşın da kırsal motorin ile çalışan arazi araçları mevcut..
Bu durumda teknik bilgiye sahip arkadaşlardan ne yapmamız gerektiğinin ve bilgi paylaşımının araç motorlarımızın sağlığı
açısından gerçekten çok önemli olduğu düşüncesindeyim..
Halk arasında tabir edilen '' 10 Numara yağ koy '' gitsin diye bir açıklama değil beklediğim..
Hepimizin doğamızı ve hayvanları çok sevdiğini ve bunun yanında da sahip olduğumuz araçlarında sağlıklı bir motora sahip
olmalarını istediğimizden dolayı bu konu hk.da teknik bilgiye sahip arkadaşlardan yardım talep etmekteyim..

Etiketler
Ynt: Kırsal Motorinsiz ne yapalım..

Merhaba ;

Bu konudan muzdarip olan bir 4x4 sahibi olarak çok fazla tercih oluşturamıyorum malesef..Malum , motorlarımız belli bir yaşın üstünde ve o zamanın şartlarına göre oluşturulmuş motorlar olduğu için EUR standartlarındaki Dizel yakıtları çok sağlıklı kullanamıyorlar..Araçlarımız çekişten düşüyor ve çok daha fazla gaz vermek durumunda olduğumuz için yakıt sarfiyatımız artıyor..

Ben kısa vadeli çözüm olarak yakıt üreticilerinin farklı adlandırdıkları ama genel tanımı Kamyoncu Dizeli olarak bilinen bir yakıt kullanmaya başladım..Anlattıklarına göre kükürt ayarlaması yapılmış kırsal benzeri bir motorinmiş..Örneğin Shell Power Safe ...

Orta vadeli olarak da uygun bir motor değişimine gitmeyi düşünüyorum..

Tabi farkı önerilere de açığım ;D

Saygılar

Cenk

Çözüm ne olur bilmiyorum ama, kırsal motorin kullanan bir aracın euro dizel kullanması anlama gelir bu durumda, euro dizel kırsaldan daha ince bu yüzden aracın yakıt tüketimi artıyor.

nordic1903' Alıntı:
Merhaba ;

Bu konudan muzdarip olan bir 4x4 sahibi olarak çok fazla tercih oluşturamıyorum malesef..Malum , motorlarımız belli bir yaşın üstünde ve o zamanın şartlarına göre oluşturulmuş motorlar olduğu için EUR standartlarındaki Dizel yakıtları çok sağlıklı kullanamıyorlar..Araçlarımız çekişten düşüyor ve çok daha fazla gaz vermek durumunda olduğumuz için yakıt sarfiyatımız artıyor..

Ben kısa vadeli çözüm olarak yakıt üreticilerinin farklı adlandırdıkları ama genel tanımı Kamyoncu Dizeli olarak bilinen bir yakıt kullanmaya başladım..Anlattıklarına göre kükürt ayarlaması yapılmış kırsal benzeri bir motorinmiş..Örneğin Shell Power Safe ...

Orta vadeli olarak da uygun bir motor değişimine gitmeyi düşünüyorum..

Tabi farkı önerilere de açığım ;D

Saygılar

Cenk

Bilgilendirme adına teşekkürler Cenk Bey..
Shell power safe yakıtını bende duymuştum..ve heralde bende ondan kullanmaya başlayacağım..
Ancak bu konu hk.da teknik bilgisi olan arkadaşların bilgilendirmesine gerçekten ihtiyacımız olduğu kanaatindeyim..
Sevgilerimle

Ciddi olarak müthiş bir fazla yakıt yakmaya başladık, bir de buna güç kaybı eklendi. Benim DEF te 0,550 KR rakamı gördüm kafayı yiyecektim az daha.

İşimiz zor, bakalım şu dizel+lpg olayına takmış durumdayım, + güç ve yakıt tasarrufu sağlıyormuş maliyeti de düşük. Böyle bir çözüm olabilir diye düşünüyorum.

sertem41' Alıntı:
Ciddi olarak müthiş bir fazla yakıt yakmaya başladık, bir de buna güç kaybı eklendi. Benim DEF te 0,550 KR rakamı gördüm kafayı yiyecektim az daha.

İşimiz zor, bakalım şu dizel+lpg olayına takmış durumdayım, + güç ve yakıt tasarrufu sağlıyormuş maliyeti de düşük. Böyle bir çözüm olabilir diye düşünüyorum.
Serhat bey dizel+lpg nin maliyeti düşük demişsiniz..Tahmini 3000-5000 TL arası diye duydum ve bu rakam bence çok..
Ben de araştırdım bu konuyu ancak daha Çevre Bakanlığının bu konu hk. da bir girişimi veya onayı yok..
Sevgiller..

PatrolCat' Alıntı:
Serhat bey dizel+lpg nin maliyeti düşük demişsiniz..Tahmini 3000-5000 TL arası diye duydum ve bu rakam bence çok..
Ben de araştırdım bu konuyu ancak daha Çevre Bakanlığının bu konu hk. da bir girişimi veya onayı yok..
Sevgiller..

Abi yok ben sana konu başığını bulayım atayım buraya incele. Yüzel bey bu konuda bayağı bir yol almış maliyet konusunda 750 TL gibi bir rakamdan bahsetti.

Bu da konu başılığı.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=72027.msg893860#msg893860

sertem41' Alıntı:
Abi yok ben sana konu başığını bulayım atayım buraya incele. Yüzel bey bu konuda bayağı bir yol almış maliyet konusunda 750 TL gibi bir rakamdan bahsetti.
Burada paylaşırsanız sevinirim..
Denenmiş ve verim alınmış, güvenli bir üründür umarım..(Fiyatı da makul gerçekten)..
Sevgilerimle iyi sabahlar dilerim Serhat bey:smiley:

Dizel LPG dönüşümüne 3000-3500 TL harcayıp yakıt harcamanızı 0,15-0,20 TL/ km civarlarına çekecekseniz sözüm olmaz ama eğer bu işlem 0,30-0,35 aralığına tekrar inmek için yapılacaksa motor değiştirmeyi tercih ederim..Tabi bu benim görüşüm..

Hemen hepimiz sanayide çokça zaman geçiriyoruz..Ben nacizane geçirdiğim zamanın büyük bir bölümünü oturup beklemek yerine gözlem yapmaya ayırıyorum..Kendi aracımın bilmediğim bir aksamı değişecekse onu gözlemlerim , bakım yapılacaksa ben gider başka ustaların başka araçlarını incelerim..Bu incelememde şunu gördüm..LPG uygulanmış arabalar eğer motorları buna çok uygun değilse hiç dikiş tutmuyor..Hele bizimkiler gibi eski modeller hiç tutmuyor..Eğer aracınızda Yavuz Abinin Edelbrock'u ya da Naci Abinin 3,9 V8 i gibi bir motorunuz ve buna uygun LPG kitiniz yoksa bence LPG yarardan çok zarar veriyor..

Eurodizel çok yararlı bir yakıt..Çevreye zararı yok gibi..Bu yasaklama eğer motor değişiminde kolaylığı da beraberinde getirse bir anlamı olacak..Yoksa Trafikteki araçların neredeyse % 50 si ya " 10 Numara Yağ " ile ya da " Düşük Performans-Yüksek Yakıt Tüketimi " ile yoluna devam edecek..

nordic1903' Alıntı:
Dizel LPG dönüşümüne 3000-3500 TL harcayıp yakıt harcamanızı 0,15-0,20 TL/ km civarlarına çekecekseniz sözüm olmaz ama eğer bu işlem 0,30-0,35 aralığına tekrar inmek için yapılacaksa motor değiştirmeyi tercih ederim..Tabi bu benim görüşüm..

Hemen hepimiz sanayide çokça zaman geçiriyoruz..Ben nacizane geçirdiğim zamanın büyük bir bölümünü oturup beklemek yerine gözlem yapmaya ayırıyorum..Kendi aracımın bilmediğim bir aksamı değişecekse onu gözlemlerim , bakım yapılacaksa ben gider başka ustaların başka araçlarını incelerim..Bu incelememde şunu gördüm..LPG uygulanmış arabalar eğer motorları buna çok uygun değilse hiç dikiş tutmuyor..Hele bizimkiler gibi eski modeller hiç tutmuyor..Eğer aracınızda Yavuz Abinin Edelbrock'u ya da Naci Abinin 3,9 V8 i gibi bir motorunuz ve buna uygun LPG kitiniz yoksa bence LPG yarardan çok zarar veriyor..

Eurodizel çok yararlı bir yakıt..Çevreye zararı yok gibi..Bu yasaklama eğer motor değişiminde kolaylığı da beraberinde getirse bir anlamı olacak..Yoksa Trafikteki araçların neredeyse % 50 si ya " 10 Numara Yağ " ile ya da " Düşük Performans-Yüksek Yakıt Tüketimi " ile yoluna devam edecek..

Cenk merhaba;

Dediğin gibi olsa yani bu dönüşüm maliyeti dediğin rakamlara çıkacak olsa kimse yaptırmaz bu işlemi, ama maliyet 750 TL gibi bir rakama çıkıyor ve sonucunda 20-25 ler gibi yakıt tasarrufu ve güç artımı da oluyorsa neden olmasın derim ben. Motora zarar vercek olması bence çok da önemli değil, bir defender motorunun yapımı ne kadar masraf tutar sen biliyorsun. Olursa da zaten şapkayı önüne koyarsın tamam dersin artık 8-10 bin masraf yapalım TD motora geçelim dersin. Ama bu şartlarda ağır offroad yapmayan bir araca da sadece hafta sonu bir veya iki kere bineceğim için şu zamanda en mantıklı yol budur diye düşünüyorum. Bu yazdığım şeyler tamamem benim şartlarımdan dolayıdır, herkes kendi kafasına göre şapka takıyor olduğundan, şapkalarını çıkarıp düşünecekler :D :D.

Ama az maliyetle eskisinden %20 gibi bir fark çıkıyorsa bana göre mantıklı... En sonun da ben takmasam da bir gün bu araca birileri adam gibi bir motor takacak, kısmet ne zaman bilinmez.

Selamlar.

Herbirimizin de bahsettiği gibi kırsal motorinin çevremize vermiş olduğu zarar gerçekten fazla ancak
sağlıklı bir motor ve yolda bırakmayacak veya uğraştırmayacak araçta hepimizin isteğidir tabiki..
Ben de birçok boş zamanımı Cenk bey gibi sanayide geçiriyorum..Teknik bilgi sahibi olmadığım konuları zevkle dinliyorum..
Gözlemliyorum ve bazı konularda çok ama çok fazla bilgi ediniyorum öğrenmenin yaşı yoktur hesabı..
Benim ricam bu konuyu teknik olarak ele almak.Yani kırsal motorin yerine Euro diesel kullandığımızda ne gibi artı ve eksi sonuçlar çıkar..
Kırsal motorinin karışımı ne kadar yağ, ne kadar alkoldür..
Kalın olan kırsal motorini yakmaya alışık ve bu yakıtı yakmak için tasarlanmış olan bir motor daha ince bir yakıt ile karşılaştığında,
enjektörler, püskürtme aksamı, yanma odası ve bunlarla beraber aracın çekişinde, yakıt sarfiyatında ne gibi değişimler(Olumlu-olumsuz)
gözlenir veya gözlemlenmese bile teknik olarak motora olan etkisi nedir..!!
Tabiki Serhat beyin önerdiği LPG ye geçişte bir çözüm olabilir ancak gene yukarıda saydığım teknik sorular kafamı kurcalayacak benim..

Pratikte zordur ama..euro dizele bir miktar yag katılırsa sorun çözülemez mi ?

Geçenlerde beni cepten Kadir İnanır aradı ve petrol ofisinin yeni bir mazotundan bahsetti kamyoncular için çıkmış euro propatan mı protan mı ne dedi 1 litre ile daha fazla km daha fazla yağlanma yapıyormuş eski nesil motorlra göre yani 0.346 lira yakan aracım şimdi 0.430 lira yakıyor km de mecbur yağ ile kıvamı ayarlıyacaz başka çare yok gibi

hagurel' Alıntı:
Geçenlerde beni cepten Kadir İnanır aradı ve petrol ofisinin yeni bir mazotundan bahsetti kamyoncular için çıkmış euro propatan mı protan mı ne dedi 1 litre ile daha fazla km daha fazla yağlanma yapıyormuş eski nesil motorlra göre yani 0.346 lira yakan aracım şimdi 0.430 lira yakıyor km de mecbur yağ ile kıvamı ayarlıyacaz başka çare yok gibi
Tüketimleri lt/100 km olarak da paylaşırsak daha açıklayıcı olacaktır arkadaşlar. Malumunuz yakıt fiyatları her geçen gün değişiyor.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,087
Kayıtlı Üye Sayımız
166,999
Kaydolan Son Üyemiz
Hüseyin Erbilek

Çevrimiçi üyeler