Kimlik Fotokopisi Kullanımı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SEVAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,744

SEVAL

www.sevalduban.com
Mesajlar
3,866
Tepkime Puanı
39
Web
www.sevalduban.com
Bildiğiniz gibi artık her kurumda işlem yaparken, telefon hattı alırken,biryerlere abone olurken, kargo alıp-verirken, havale işlemlerinde.. vs.. kimlik fotokopisi istenmekte..
Aslında bu yasal değil, sadece koca formu doldurmak yerine kimliğinizin fotokopisini iliştiriyorlar o belgelere ya da kendilerini garantiye alıyorlar ve işleri hızlandıyorlar...
Sebep herneyse...Sonuçta artık kimlik fotokopisi ile çok işlem yapılması alışmış bir durum oldu artık...
Peki bu kimlik fotokopiniz ile başkası neler yapabilir diye düsündünüzmü hic?
Birkaç örnek verecek olursak:
-Adınıza bir yerlere üye olunabilir.
-Adınıza abonelik açılabilir.
-Sizi bir şey için kefil edebilirler.
-En çok görülen vakalardan biri de şu: ADINIZA BİRSÜRÜ TELEFON HATTI AÇTIRIP, AÇIK HAT OLARAK SATABİLİRLER! ve bu hatları alanlar herhangibir suç işlediklerinde direk hat sahibi yani kimlik fotokopisi kullanılarak adına hat açılan kişi zan altında kalmaktadır. (zaten siz de telefoncularda açık hat satıldıgına sahit olmussunuzdur)
-ve bunun gibi bircok örnek..

Peki kendimizi korumak, kimlik bilgilerimizle istegimiz dışında işlem yapılmasını önlemek çok mu zor? Elbette değil
Basit ve etkili bir yöntem var:

Mesela 05xx1234567 nolu telefon hattını aldınız.
Form doldururken ve kimlik fotokopisini verirken,FOTOKOPİDE, KİMLİĞİN ÖN VE ARKA YÜZÜNDEKİ BOŞ ALANLARA
SADECE 05XX1234567 HATTIN ABONELİK İŞLEMLERİ/ AKTİVASYONU İÇİNDİR yazıp paraf atmanız sizi koruyacaktır.

Veya: SADECE 01/01/200X NOLU , XXXXMİKTARLI HAVALE İŞLEMİ İCİNDİR..

VB. ŞEKLİNDE NOT TUTMANIZ İYİ BİR ÖNLEM OLACAKTIR...

(çevrenizdekileri uyarmayı unutmayınız)
 

Etiketler
Ynt: Kimlik Fotokopisi Kullanımı

Fotokopide boş alandaki yazı ve parafımızı kesip atarak, sadece kimliğin olduğu bölümü kullanamazlar mı?
 


Ynt: Kimlik Fotokopisi Kullanımı

MK51' Alıntı:
Fotokopide boş alandaki yazı ve parafımızı kesip atarak, sadece kimliğin olduğu bölümü kullanamazlar mı?

Paraf atarken birazını kimlik fotokopisinin üzerine taşırırsak o zaman problem olmaz. Kesselerde fotokopi üzerinde yazılar olduğu için kullanamazlar. Kullansalar dahi itiraz etme şansınız olur.
 

Ynt: Kimlik Fotokopisi Kullanımı

Kesinlikle dikkat etmek lazım !!! İnşallah benim başıma gelmemiştir:smiley:
 




Ynt: Kimlik Fotokopisi Kullanımı

Dikkat edilmesi gereken bir husus lakin, hiç birşey imkansız değildir.Ele bir fotokopi geçti ise insanın aklında da kötülük var ise montaj yapar, alttan girer üstten çıkar yapacağını yapar.Size orjinal sahte kimlik çıkartmanın bile bir yolu olduğunu söylesem inanırmısınız?
Tabiki bu demek değildir ki tedbiri elden bırakalım salalım gitsin.Bizim iş yerinde güzel bir duvar yazısı vardır;
"ÖNCE EMNİYET SONRA HAREKET..."
 


Ynt: Kimlik Fotokopisi Kullanımı

Kimlik fotokopisi ile yapılan hileli işemde altında imzanız yoksa fotokopi kimlik ile işlenen suç ancak zaman çalar.başka hukuki bir baş ağrısı yaratmaz bence.İmza benim değil diyerek itiraz edebilirsiniz.Ancak sinir bozar.Önüne geilemez bence sahtekarlığın.
 

Ynt: Kimlik Fotokopisi Kullanımı

Dolandırıcılığa bir örnek...

Adınız kayıtlı kaç hat var biliyor musunuz?Cep telefonu hattı açtırırken kimlik bilgilerinize çok dikkat edin. Yoksa...Daha önce hat sattıkları vatandaşların kimlik bilgilerini kullanarak onların adına 150 bin adet açık hat alıp sattıkları ileri sürülen ikisi kadın 3 kişi Mali Polis tarafından yakalandı. Polis ihbar üzerine İstanbul Zeytinburnu'nda bir telefon bayisini mercek altına aldı.

BİNLERCE KONTÖR

Üç ay süren çalışmalarda işyeri sahiplerinin daha önce hat sattıkları vatandaşların kimlik bilgilerini kullanarak onlar adına binlerce kontörlü hat aldıklarını tespit etti. Zanlıların daha sonra aldıkları bu hatları açık hat adı altında piyasaya sattıkları ortaya çıktı.

Zanlıların ayrıca bir internet sitesi kurarak burada alınan kontörlerin 10-20'li dilimler halinde satılarak kâr marjının yükseltildiği ve aynı zamanda vergi kaybına neden oldukları da ortaya çıktı.

BUNLAR ARŞİVİMİZ

İşyeri sahipleri iki kız kardeş gözaltına alındı. İşyerinde yapılan aramalarda 150 bin kişinin kimlik fotokopisi bulundu. Zanlıların polise “Bunlar bizim arşivimiz" dedi. Polis vatandaşları GSM şirketlerini arayarak adlarına hat alınıp alınmadığını kontrol etmelerini söyledi.

http://www.bugun.com.tr/haber-detay/61457-adiniza-baska-hatlar-olabilir-haberi.aspx
 





Ynt: Kimlik Fotokopisi Kullanımı

Bilgilendirme için teşekkür ederim.Biz tedbiri elden bırakmayalım.Sonuçta Türkiye de herşey olabilir.Saygılarımla
 


Ynt: Kimlik Fotokopisi Kullanımı

Çok güzel bir konuya değinmişsiniz.Uyarınız için teşekkürler.Burada anlatılanları abonesi olduğum gsm şebekesinin abone merkezine sim kart değişikliği için gittiğimde uygulamıştım yani kimliğin üzerine 05x...... numaralı kart yenilemesi için verilmiştir diye yazdığımda oradaki personel "efendim bize güvenmiyormusunuz", "yok böyle yazıldığında kabul edemeyiz" tarzı saçma sapan şeyler söylemişti. Kim ne derse desin hele de dolandırıcılığın arttığı bu günlerde haklarımızı bilmeliyiz ve başımızın ağrımaması için bu tür önlemleri almalıyız .
Saygılar...
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,624
Mesajlar
1,521,249
Kayıtlı Üye Sayımız
172,270
Kaydolan Son Üyemiz
Engin paslı

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst