Kayalık Zeminde Araç Kullanımı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,279

VitaEsMorte

Zirve
Mesajlar
2,896
Tepkime Puanı
39
Arazide en sık karşılaşılan sorunlardan biri ise; yolların yağmur, çamur ve çok kullanım nedeniyle tekerlek izi şeklindeki çukurlarla dolmasıdır. Ayrıca kayaların yığılması da sorunlara neden olabilir. Bu tür durumlarda aracı devirmemek, amortisörü çok fazla zorlamamak ve şasiye zarar vermemek için yapacağınız tek şey aracı yavaş kullanmaktır. Eğer amortisörler tam olarak kapanıyorsa aracın kapasitesinin üstüne çıkıyorsunuz demektir. Mutlaka yavaşlamanız gerekir. İz sürerek ilerlemenin en önemli kurallarından biri de süspansiyonu kapasitesi dahilinde kullanmaktır.



Direksiyonu hidrolik olmayan araçlarda hâkimiyeti sağlamak için en iyi yol, direksiyon simidini tam olarak kavramaktansa başparmaklarınız yukarı bakacak şekilde tutmaktır. Bir kayaya veya sert bir cisme çarptığınızda etkiyi hemen elinizde hissedersiniz. Bu etki başparmağınızın kırılmasına neden olabilir.

Engebeli ve kayalık yollarda gerekli olacak diğer bir ipucu ise aracı dengede tutmaktır. Genelde süspansiyonların gereğinden fazla zorlanmasıyla kaybedilen çekiş kontrolünü yeniden kazanmak için ön lastikleri düzenli ve belli bir hizada tutmak gerekir. Sürücü koltuğundan bir yol belirlemek çok zordur ve sağlıklı da değildir. Bu nedenle aracınızdan inip yol belirlemek için üşenmeyin. Belirlediğiniz yolun zemininin sert olmasına dikkat edin. Lastiklerinizin sert zeminin üstünde bir cisme çarpması zordur. Ancak sivri kayalar lastiklerinizi parçalayabilir, düz ve kaygan kayalar lastiğinizi kaydırabilir ve aracınızın askıda kalmasına neden olabilir. Eğer dubleks (tubeless) lastik kullanıyorsanız, jantınızı herhangi bir kayaya sertçe çarpmanız lastiğinizi parçalayabilir.



Giriş ve çıkış açıları bir hendekten geçerken dikkat etmeniz gereken unsurlardır. Gaza fazla yüklenmeyin. Yavaş ve sabit bir hız, hendekten çıkmanızı kolaylaştıracaktır. Dik açılı bir hendekten geçerken giriş açınızın ters olup olmadığını kontrol edin.



Aracınızın boyutları ve dingil mesafesi, giriş ve çıkış açılarını etkileyecektir. Genellikle kısa lastik arası mesafesine sahip olan araçlar, hendeklerden çok daha kolay geçebilir.



Eğer aracınız üst resimde görüldüğü gibi askıda kalırsa, bu durumdan bir kriko sayesinde kurtulabilirsiniz. Lastiklerin altına yerleştirilecek kaya veya kütükler, çekiş kontrolünün geri kazanılmasını sağlayacaktır.



Eğimli arazilerde yanlamasına ilerlemekten kaçının. Eğer zorunda kalırsanız aracınızın limitlerine ve ağırlık merkezine göre hareket edin.



Çukurlarda ve hendeklerde yavaş ilerleyin ve mümkünse aracı üst resimde görüldüğü gibi düzgün tutmaya çalışın. Eğer yarıklar genişlerse, dibine kadar inip araç seviyesini ve lastiğin duvarı kavradığı bölgeyi sabit tutun. Havası indirilmiş lastikler yarıkla duvar arasında teması daha kolay sağlar.



Daima kaputunuzun üstünden ileriye bakın ve yarıkların genişlikleriyle derinliklerini hesaplayın. Yarım içindeyken merkezi bulmayı ve araç seviyesini buna göre ayarlamayı unutmayın.
 

Ynt: Kayalık Zeminde Araç Kullanımı

Bu gezimizdeki iki videoda kayalık geçişten örnek görebilirsiniz..

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=11998.20
 


Ynt: Kayalık Zeminde Araç Kullanımı

kaya tırmanışlarında lastik havalarını düşürmek lastiklerin daha iyi tutunmasını sağlarmı? yararımı olur zararımı?
 




SON KONULAR - FORUM