Karavanım İçin Enerji Sistemi?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mutluxx Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,326

mutluxx

Yeni Üye
Yer
bursa
herkese merhaba
yeni bir çekme karavan alınca ilk işim bu foruma üye olmak oldu!haliyle bu işe yeni gireceğim için bilmem gereken çok fazla şey olduğunu farkedip, buradaki tecrübeli ve deneyimli abilerimden bilgi almak istedim!
öncelikle çalıştırmak istediğim cihazları söyleyeyim..
karavanda mevcut bulunan 220v eski tip bir buzdolabı var..bunu 12 volt kompresörlüye(danfoss) cevirmek ya da kondansatörle 220 olarak kullanmak arasında ki durum?(sarfiyat,eksiler,artılar)
laptop ve telefon şarj etmek
bir kaç yerde tasarruflu led ışıklandırma kullanmak..bazı yerlerde tek ,bazı yerlerde şerit led gibi..
ve küçük bir dalgıç pompa(25 tl olanlardan:smiley:
toplamda ki bu sarfiyatımı karşılayacak bir güneş enerjisi sistemi yaptırmak istiyorum..
uygun bütçeli nasıl bir sistemle işimi görebilirim?kullanacağım ekipmanlar neler olmalıdır?ayrıca marka ve modeller hakkında da bilgi alabilir miyim?ilgilenenlere şimdiden çok teşekkür ediyorum
saygılar
mutlu bank

Etiketler
Ynt: Karavanım İçin Enerji Sistemi?

Hocam karavanınız hayırlı olsun,
site içinde istediğiniz bilgileri açılan konulardan takip ederek kendi sisteminizi derleyebilirsiniz, yada karavanını kendi yapan arkadaşlarınürettği çözümler sizin de aradığınız çözümler olabilir.
Tecrübeli arkadaşların yorumları da gelir yakında,
Tekrar, karavanınızı mutlu günlerde kullanmanızı diliyorum

mutluxx' Alıntı:
herkese merhaba
yeni bir çekme karavan alınca ilk işim bu foruma üye olmak oldu!haliyle bu işe yeni gireceğim için bilmem gereken çok fazla şey olduğunu farkedip, buradaki tecrübeli ve deneyimli abilerimden bilgi almak istedim!
öncelikle çalıştırmak istediğim cihazları söyleyeyim..
karavanda mevcut bulunan 220v eski tip bir buzdolabı var..bunu 12 volt kompresörlüye(danfoss) cevirmek ya da kondansatörle 220 olarak kullanmak arasında ki durum?(sarfiyat,eksiler,artılar)
laptop ve telefon şarj etmek
bir kaç yerde tasarruflu led ışıklandırma kullanmak..bazı yerlerde tek ,bazı yerlerde şerit led gibi..
ve küçük bir dalgıç pompa(25 tl olanlardan:smiley:
toplamda ki bu sarfiyatımı karşılayacak bir güneş enerjisi sistemi yaptırmak istiyorum..
uygun bütçeli nasıl bir sistemle işimi görebilirim?kullanacağım ekipmanlar neler olmalıdır?ayrıca marka ve modeller hakkında da bilgi alabilir miyim?ilgilenenlere şimdiden çok teşekkür ediyorum
saygılar
mutlu bank

Hesaplamalar için: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=95070.0

Fiyat teklifi almak için: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=82840.0

(Dikkat! İkinci linkteki topikin ilk mesajı 1.5 sene öncesine ait. Önder beyin fiyatlarında her bir kaç ayda bir azalma oluyor. İlk gördüğünüz fiyatı baz almayın. Kendisiyle görüşün. Bir çok arkadaşımıza yaptığı gibi (buna ben de de dahilim) size de yardımcı olacaktır.

TA2RX' Alıntı:
Hesaplamalar için: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=95070.0

Fiyat teklifi almak için: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=82840.0

(Dikkat! İkinci linkteki topikin ilk mesajı 1.5 sene öncesine ait. Önder beyin fiyatlarında her bir kaç ayda bir azalma oluyor. İlk gördüğünüz fiyatı baz almayın. Kendisiyle görüşün. Bir çok arkadaşımıza yaptığı gibi (buna ben de de dahilim) size de yardımcı olacaktır.
[/quote

bilgilendirme için çok teşekkür ederim..önder beyin kendisine ulaşacağım..

Karavan ve mobil bu tür sistemlerde kullanılan elektrik bir; dışarıdan alabildiğimiz 220 VAC ve bu enerjinin trafo ve benzeri düşürücü ile DC ye çevrilerek kullanılması.Yok biz şebeke dediğimiz 220 VAC kullanmak istemiyorsak en basiti güneş panellerinden,ikinciside araç alternatöründen olacaktır.Kimyasal yakıtlı jenerator ve rüzgardan elde edilen sistemi yazmıyorum.Çok uzun gezen ve konaklayanlar için uygulanabilir.
Sizin için ideal güneş panelidir.
A-Soğutucu için kompresörü değiştiriniz 220 VAC den 12 VDC transfer yaklaşık maliyeti 500 TL gibi.60 Wattlık bir sistem saatte 5 amp.çekecektir.Sisteminiz daha büyükse toplam gücü,gerilime (12 volt)bölünüz
B-24 saate yaklaşık kullanımınız hesap ediniz. Buzdolabı ........ amp aydınlatma.........amp elektronikler v.b diğer .........amp toplamdaki harcamanız ......... toplam akım miktarı bulunduğunuz coğrafya gün ışığı açısından değerlendirip panel Watt olarak değerlendiriniz.....100 watt bir panel bir saatte yaklaşık 6- 8 amp şarja sahip olacaktır(Gün ışığına bağlı olarak).Biz 6 amp olarak değerlendirip 2 adet 100 watt ile 10 saatte 120 amp yaklaşık şarj yapabileceğiz.Araç alternatöründende destek alırsanız enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.Bu yazılanlar yaklaşık değerlerdir,böyle sistemler için şarj regülatörü,araç alternatörü değeri bilinmesi ,batarya kapasiteleri ,batarya isolatörü ve şarj rolesi konması gerekecektir.

300 watt güneş paneli ve 150 amp akü ile istanbuldan yola çıkdık, 26 gün karavanın enerji ihtiyacını bire bir karşıladı, 2-3 defa karavanı şık ağaçlardan dolayı gölgeye parketmek zorunda kaldık, o günlerde akü seviyesi çok düştü gece buzdolabını kapatmak zorunda kaldık...
300 watt güneş paneli, buzolabı+tv+hidrafor+aydınlatma+sivrisinek likit kovucu'ya minimumda ancak yetiyor, havadaki en ufak bir bulutlanmada veya gölgeye parketmekte eksik kalıyor...Sonuç olarak minimum 300 watt güneş paneli ve 200 amp akü takılması gerekir...

atiladi' Alıntı:
300 watt güneş paneli ve 150 amp akü ile istanbuldan yola çıkdık, 26 gün karavanın enerji ihtiyacını bire bir karşıladı, 2-3 defa karavanı şık ağaçlardan dolayı gölgeye parketmek zorunda kaldık, o günlerde akü seviyesi çok düştü gece buzdolabını kapatmak zorunda kaldık...
300 watt güneş paneli, buzolabı+tv+hidrafor+aydınlatma+sivrisinek likit kovucu'ya minimumda ancak yetiyor, havadaki en ufak bir bulutlanmada veya gölgeye parketmekte eksik kalıyor...Sonuç olarak minimum 300 watt güneş paneli ve 200 amp akü takılması gerekir...

merhabalar Atilla bey
buzdolabınız 220 v. sanıyorum..ben bu konuda çok arada kaldım.şöyleki;şu an elimde bulunan eski tip philco marka 220v buzdolabım ne kadar enerji çekiyor bilmiyorum.ama sanırım 1998 model olduğunu varsayarsam(karavan 1998 model ve buzdolabı orjinal üzerindeki dolapmış)enerji tüketimi epey fazladır..bunu düşünerek dolabı 750 tl maliyetle danfoss 12 volta çevirmek aklımdan geçmişti..ama sonucta bu da ne kadar mantıklı çözemedim..yani 750 tlik 12v kompresör maliyetini panel ve akü gücüne aktardığımda 220 v buzdolabını mı çalıştırmak daha mantıklı bilemedim..ayrıca 12 v danfoss kompresörle ilgilide bazı kaynaklardan olumsuz eleştiriler aldım pek randımanlı çalışmadığına dair vs..
220 v dolaplara takılan kondansatör cihazıyla kalkış gücü düşürülerek(en azından benim eski dolabın çok çekeceğini düşünerek)problemsiz çalısacağı da söyleniyor..
maliyetlerde önemli benim için..mayısın 15 i gibi tek basıma yollara çıkacağım ve minimum 6 ay karavanda yaşamayı planlıyorum..serbest dalış ve zıpkıncılıkla ilgileniyorum..kıyı kıyı gezerek istediğim uygun buldugum her yerde dalmak avlanmak ve gezmek istiyorum..hal böyle olunca tek başıma olduğum için bütçeme de dikkat etmek zorundayım..benim için laptop ve telefonumun sürekli şarjda olması..çünkü aynı zamanda freelance desen çizip göndereceğim internet yoluyla..şöyle bir seçenekte var aslında..laptop şarjı ve ısıklandırma için daha düsük maliyetli bir günes paneli sistemi yapıp,yanıma alacağım 60 lt bir igloo buzlukla etraftan bulacağım buzları kullanmak ve bu şekilde 4-5 gün idare etmek..220 dolap yine karavanda durur şebeke elektirğini buldugum yerde onuda devreye sokarım diye düşünüyorum..sizlerin de fikir ve görüşlerinizi almak isterim..yol ve kamp deneyimlerinizden öğreneceğim çok şey var!saygılar..

220v buzdolabı ile 12v buzdolabı arasındaki çelişki, dizel motorlu araç ile benzinli araç arasıdada var...Yıllarca bu tartışıldı, tasarruf amacı ile dizel araç alanlar yılda 100.000 km altında yol yapacaklarsa, yapacakları tasarrufu zaten aracı alırken fark olarak ödedikleri ve tamir masrafları yüksek olduğu için ne kadar fazla para ödediklerini hala anlayamadılar, ayda 1000 km yol yapan biri için alım fiyatı düşük benzinli araç her zaman karlıdır, ama bunu anlayabilmek için eğitim şart...
Buzdolabıda böyle, 220v motor 12v motora göre % 15-17 daha yüksek soğutma verimine sahiptir, önemli olan motorun anlık çektiği elektrik deyil, 24 satte power konumda çalıştığı süredir..Buzdolabı demek kompresör demekdir, yani basınç ile gazı dolaştırmak, 220v motor gücünden dolayı gerekli basıncı kısa sürede hızla yakalar ve termostad atar, beklemeye geçer, 12v motor sahip olduğu düşük kompresyonla oda çalışıp basıncı yakar ve oda stop edip beklemeye geçer, ama aradaki fark ne kadar enerji çektikleri deyil nekadar süre çalışıp işlerini bitirp stop edebildikleridir, 220v örneğin 15 dakikada bir 5 dakika çalışıp stanby konumunda beklemeye geçerken, 12v 15 dakikada bir 10 dakika çalışıp stanby konumuna geçer, durum böyle olunca 3 amp 12v motoru fazladan 5 dakika çalışmış olur, oysa 220v'un çalıştığı inverter 12v'a göre sadece 0.6amp/saat fazladan enerji harcar, yani 12v olan 5 dakika 3 amp fazladan harcar, 220v olan 15+10 dak toplam 25 dakika 0.6 amp/saat inverter farkı harcar..
Madalyonun diğer yüzünde ise fiyat performansı var, 220v sıfır 115 litre buzdolabı + 1000 watt sıfır inverter 750 TL, 12v sıfır 115 litre buzdolabı 2800 TL, veya 220v sıfır buzdolabına 12v motor taktırmak 400(dolap)+750(motor)+200(montaj)=1350 TL ..
Aradaki farkla; 220v - 12v farkı .......................2100 TL
220v - 12v motor takılan farkı...650 TL , aradaki farklar için güneş paneli fiyatlarına bakmak lazım 100 watt panel 300 TL, birnde 2 panel fark diğerinde 7 panel fark, zaten karavanın ihtiyacı 300-400 watt panel...Önemli olan enerji tasarrufumu para tasarrufumu....
220v-12v buzdolabı için son olarak şunu söyliyebilirim...
***Delinin biri kuyuya bir taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış..
***Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış........
Birde ucuz olsun diye çin malı 12v motor taktıranlar var, her yer manisa, çöplüğü oldu, her kesin elinde patladı..
Son söz, harcayacak para çoksa tabiki tercihim 12v buzdolabı en azından kamp sohbetlerinde marka muhabbeti olur...
Bu konuda yazılabilecek daha o kadar çok şey varki ama buralarda yazarak olmuyor insana yazmakdan sıkıntı geliyor, kamplarda bu konuyu sabahlara kadar konuşmak dileğiyle...

atiladi' Alıntı:
220v buzdolabı ile 12v buzdolabı arasındaki çelişki, dizel motorlu araç ile benzinli araç arasıdada var...Yıllarca bu tartışıldı, tasarruf amacı ile dizel araç alanlar yılda 100.000 km altında yol yapacaklarsa, yapacakları tasarrufu zaten aracı alırken fark olarak ödedikleri ve tamir masrafları yüksek olduğu için ne kadar fazla para ödediklerini hala anlayamadılar, ayda 1000 km yol yapan biri için alım fiyatı düşük benzinli araç her zaman karlıdır, ama bunu anlayabilmek için eğitim şart...
Buzdolabıda böyle, 220v motor 12v motora göre % 15-17 daha yüksek soğutma verimine sahiptir, önemli olan motorun anlık çektiği elektrik deyil, 24 satte power konumda çalıştığı süredir..Buzdolabı demek kompresör demekdir, yani basınç ile gazı dolaştırmak, 220v motor gücünden dolayı gerekli basıncı kısa sürede hızla yakalar ve termostad atar, beklemeye geçer, 12v motor sahip olduğu düşük kompresyonla oda çalışıp basıncı yakar ve oda stop edip beklemeye geçer, ama aradaki fark ne kadar enerji çektikleri deyil nekadar süre çalışıp işlerini bitirp stop edebildikleridir, 220v örneğin 15 dakikada bir 5 dakika çalışıp stanby konumunda beklemeye geçerken, 12v 15 dakikada bir 10 dakika çalışıp stanby konumuna geçer, durum böyle olunca 3 amp 12v motoru fazladan 5 dakika çalışmış olur, oysa 220v'un çalıştığı inverter 12v'a göre sadece 0.6amp/saat fazladan enerji harcar, yani 12v olan 5 dakika 3 amp fazladan harcar, 220v olan 15+10 dak toplam 25 dakika 0.6 amp/saat inverter farkı harcar..
Madalyonun diğer yüzünde ise fiyat performansı var, 220v sıfır 115 litre buzdolabı + 1000 watt sıfır inverter 750 TL, 12v sıfır 115 litre buzdolabı 2800 TL, veya 220v sıfır buzdolabına 12v motor taktırmak 400(dolap)+750(motor)+200(montaj)=1350 TL ..
Aradaki farkla; 220v - 12v farkı .......................2100 TL
220v - 12v motor takılan farkı...650 TL , aradaki farklar için güneş paneli fiyatlarına bakmak lazım 100 watt panel 300 TL, birnde 2 panel fark diğerinde 7 panel fark, zaten karavanın ihtiyacı 300-400 watt panel...Önemli olan enerji tasarrufumu para tasarrufumu....
220v-12v buzdolabı için son olarak şunu söyliyebilirim...
***Delinin biri kuyuya bir taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış..
***Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış........
Birde ucuz olsun diye çin malı 12v motor taktıranlar var, her yer manisa, çöplüğü oldu, her kesin elinde patladı..
Son söz, harcayacak para çoksa tabiki tercihim 12v buzdolabı en azından kamp sohbetlerinde marka muhabbeti olur...
Bu konuda yazılabilecek daha o kadar çok şey varki ama buralarda yazarak olmuyor insana yazmakdan sıkıntı geliyor, kamplarda bu konuyu sabahlara kadar konuşmak dileğiyle...

bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim..anladığım kadarıyla 220v buzdolabımı değerlendirmem daha faydalı ve hesaplı olacak gibi duruyor :smiley:
peki son olarak kuracağımız sistemde tavsiye edeceğiniiz, fiyat-performans acısından uygun olan ürünler var mıdır?
3*100 w panel ya da 2*150
1000w inverter(tam sinüs olmak zorunda mıdır?modifiye işimi görmez mi?)
en önemli kısım sanırım akü 2*105 veya tek 200
şarj regülatörü
bu ekipmanlarda hangi markaları tavsiye edersiniz?
iyi geceler..

Kamp aracın hayırlı olsun, yeteri kadar bilgilendirme yapıldı.
Yerinde inceleme istersen 3-5 mayıs Bursa Alaçam köyü 3 km üstünde, Yedigöller yolu üzeri, Dombay Çukurun (Nazo Ablanın Yerine yakın) kampa bekleriz.

berkcantp' Alıntı:
Kamp aracın hayırlı olsun, yeteri kadar bilgilendirme yapıldı.
Yerinde inceleme istersen 3-5 mayıs Bursa Alaçam köyü 3 km üstünde, Yedigöller yolu üzeri, Dombay Çukurun (Nazo Ablanın Yerine yakın) kampa bekleriz.

teşekkür ederim,katılmak çok isterim zaman yaratabilirsem geleceğim.görüşmek dileğiyle..

Mutlu bey, :smiley:

Atilla beyin konuya haklı olarak ücret fizibilitesi açısından yaklaşımı dışında, buzdolabınızı 6 ay boyunca devamlı kullanacağınız düşünülürse, bu konuyla mesleği ve öğrenimi dolayısı ile profesyonel olarak uğraşan bir forum katılımcısının, seçiminizi kolaylaştırmasada, başka bir boyutta yazdıklarını göz önünde bulundurmakta da fayda var sanırım.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=95345.msg1248352#msg1248352
(lütfen, tıkladiktan sonra istenilen bölüme gelmesi icin ,sayfanın durulmasını bekleyin)

Ama benim asıl söylemek istediğim; gerçekten tek kişi için 115 litre buzdolabına ihtiyaç duyup duymadığınız üzerine.
Bize iki kişi olarak kavurucu sıcaklarda bile 42 litre buzdolabı yetiyor. Alış veriş olanağının zenginliği, uzun konaklamalarda soğutulmak istenenlerin akıllı yerleştirilmesi tabii ki zorunlu.

Tecrübem; yerleşik konum alışkanlıklarının karavanlarda tavizsiz arzulanmasının sorun kaynağı olduğu yönünde.

Mutlu bey karavanınızı iyi günlerde kullanın,

sorunuz enerji sistemi üzerine olsada içerik soğutma sistemine bağlanmış, incelemediyseniz mutlaka ''soğutma'' başlığımızdanda
başlıkları incelemenizi öneririm.

Kişisel tercihler ne olursa olsun adı üstünde kişiseldir ve bir başkasının tercihi olmayabilir, buda başkalarının yanlış yaptığının
bir ifadesi olamaz. Tercihlerimizin dayatmaya dönüşmeye başlaması hiç tasvip edilemeyecek davranıştır ki Gezenbilir gibi topluma
açık forumda kişisel tercihleri yine kişisel blogda ifade eder gibi yazamayız.

Kişisel tercih ve nedenlerinizi sizde zaman içinde bizlerle paylaşırsanız yeni bakış açıları yeni tecrübeleride öğrenme fırsatımız olur.

Selamlar

Benim önerim daha kestirme:

Güneş panellerinizi alıp tak(tır)ın. Bir süre deneyip keyfinize bakın. Mevcut sisteminizle hala sorun yaşıyorsanız seneye ilave çözüm düşünürsünüz. Sonuçta temel ihtiyaç her halükarda öncelikle enerji kaynağı. Bu kaynağın nasıl verimli kullanılacağı ikinci aşama.

Kısacası, fazla mükemmeliyetçi olmayın. Bir ucundan başlayın, devamına sonra bakarsınız.

Ha ha ha :D

Bekir beyin tavsiyesi "Learning by doing" prensipte doğru ama;
sorun harcanacak enerjinin doğru tesbitinden geçiyor.

Akü parkınıza gerektiğinde sonradan, parelel sistemler hariç, yeni kapasite ilave etmeniz mümkün değil. Çünkü bağlanacak bütün akülerin, cins, marka, üretim zamanı ve doluluğunun mutlak eşit olması gerekli. Yada akünüzü atarak yeni bir akü parkı oluşturacaksınız ?

Bu yüzden toleransı da dahil harcayacağınızı düşündüğünüz enerjinin Amper/saat birimini 3 le hatta 4 le çarparak, akünüzün uygun kapasitesini hesaplıyabilirsiniz. 50 A/h için 200 A/h lik akü şeklinde. (Westfalia nın aracıma koyduğu akü, beklenen harcamanın 4 katı !)

Sebebi akülerin teorikte optimal çevirim sayısına ulaşmak için %50 den fazla boşaltılmaması prensibi, pratikte güneşin yeterli olmaması yada altenatörden faydalanamadığınız zamanlarda tampon doluluğa ihtiyaç gösteriyor.

Bekir beyle tamamen hemfikirim.
Paneller ise ayni cins olduktan sonra kapasitesine bakılmadan her zaman arttırılabilir, yeterki evvelden gerekli büyüklükte regülatörünüz olsun. Hatta gerekırse ikinci regülatör parelel bile bağlanabilir.

Not. Aşağıdaki linkdeki excel dosyasının 2. sayfası Bekir beyinde dediği gibi, hesaplamalarda umarım faydalı olur. (Bu da kendi reklamım :D)
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=95070.0

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,807
Kayıtlı Üye Sayımız
166,611
Kaydolan Son Üyemiz
halilkarabacak

Çevrimiçi üyeler

Geri