Karavanda Atık Depolarının Büyüklüğü Ve Özgür Yaşam

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,475
Karavanımda 70 lt temiz su deposu bulunmakta. Şayet duş almıyorsak 70 lt bizi 3-4 gün idare ediyor. Gri su için 35 LT şemsiye bidonu kullanıyorum. Maliyet 90 TL Bir depoda iki kez gri suyu boşaltsam yeterli oluyor.

Thetforod 365 modeli portatif tuvaletim var. 15 lt sifon suyu, 20 lt de atık deposu var. İlk kamplarda 15 lt sifonun hepsini doldurmaya uğraşıyordum. Sonra 2-3 günlük kamplarda 15 lt sifon suyunu asla bitiremediğimi ve kalan suyu boşaltmakla uğraştığımı görünce artık 5 lt sifon suyu koyuyorum ve yeterli oluyor. Doldurması kolay, boşaltması kolay.

Ancak her şeyden önemlisi bence karavanda tasarruflu yaşamaya ayak uydurmak. Temiz suyundan, pis suyuna, gazından, elektriğine her şeyi asgari düzeyde kullanmaya alışmak karavan yaşamını çok kolaylaştırıyor.
 

On yıl önce bunları yazsaydınız, sizi topa tutarlardı
Sakın mühimmatları falan bitmiş olmasın İlker ?
Zaten eski tüfenklerin çoğu, mevzilerine çekildi biliyorsun.


Konuya dönersek.
Depoların büyüklüğü bence otomatikman daha fazla özgürlük demek değil.
Örneğin; nasıl yola çıkmadan önce tercih edilen büyük bir bavula daha fazla gereksiz eşya dolduruyorsak, büyük depolar da gailesiz tüketime yataklık etmekte. Aslında ikmal araları pek farklı olmamalı..
Kırkar litrelik depolarımız duş hariç, bize en az üç gün yetmekte. Benim gibi 2-3 litre suyla duş alınabilir diyen İlker’in tüketimi de sanırım farklı değil.

Bir de davranışlarımızı çevrenin şekillendirmesi var.
Yönetiminin karavanı göremediği bir ülkede, hesaplı tatil isteği, az ve yetersiz kamping ve karavan parkı faktörü ile birleşince, çekme karavanların kamping dışı konaklamaları ve karavanlarının yapılarını buna uygun değiştirmeleri, tuhaf karşılanmamalı.
Asıl tuhaf olan, yönetimleri yönlendirmede pasif kalınması !..

Sanırım durum, her iki tarafca normal karşılanmakta ?
 
Son düzenleme:

Ben de bu atık depoların büyüklüğünü hala anlayamadım. Tuvaletin zaten her gün boşalması gerek,. Kampta iken dışarı da çeşme zaten oluyor. Kamp dışı kalıyorsan yiyecekler dışarıda yıkanır. Depolar zaten bakteri kaynağı.
Bu arada belediyeler arsanın değeri 1 iken 100 olacaksa ilgilenir, pay alabilmek için. Yoksa dertsiz başına dert almak istemez. Konya gibi büyük alanın, turistlerin ilgisini çekecek yerlerin , turistin parasına ihtiyaç duyacak esnafın ve akıllı yerel yönetimin varsa karavan park olur, yoksa kırk yıl ağla, olmaz.
 

Çok cesur bir açıklama. On yıl önce bunları yazsaydınız, sizi topa tutarlardı
Bence bir cok insan gri suyu buldugu musait bir yere bosaltiyor. Onemli olan kimyasal ve yag bulunmamasi. Disarida sebze yikamaktan ve dis dusu kullanmaktan farkli degil bence. Temiz ve gri su deposununu da eve dondukten sonra klor tabletleriyle temizliyorum her kamptan sonra. Ama mahalle baskisi ve "karavancilar gece pis sulari etrafa bosaltiyor" algisi yaratmaktan korktugum icin temiz suyu dahi gece bosaltiyorum. Sonucta ben gormedim ama teknelerde kullanilan maceratorlu tuvaletleri kullanan ve bu siyah atiklari saga sola bosaltan insanlar varmis. Temiz su bosaltip yine de bu sekilde algilanmak hos degil. Gunu birlikcilerin ve cadir kampcilarinin da agac altlarinda biraktigi manzaralar ve etrafa sactiklari copler de ayni oranda mide bulandirici. Ama karavanlar daha cok tepki goruyor ve yaftalaniyor bir kac kotu ornek yuzunden. Dogada devlet denetlemesi de olmadigindan herkesin kendi ahlagina ve vicdanina kalmis bir konu diye dusunuyorum.
 

Aslında üstadın dediği gibi bu konu biraz ''Ayağını yorganına göre uzatma'' meselesi.
Küçük depolarla da idare edilebiliyor.
Ben bulaşık için kampın sağladığı lavaboları kullanırım her zaman,
Suyum kolay kolay bitmez.
 




Ben sifona HİÇ su doldurmuyorum. Temizlik için duşun kafasını çekip kullanıyorum. Her kullanımdan sonra yıkama ihtiyacı olmaması için küçük tuvalet için 5 litrelik bidon kullanıyorum (ağzı büyük olanlar tercih). Dolunca etrafına bir poşet geçırıp herhangi bir tuvalete dökme kolaylığı ve daha az koku avantajı da var. Döktükten sonra suyla çalkalayıp kapağı yıkamak yeterli oluyor.
 

…küçük tuvalet için 5 litrelik bidon kullanıyorum (ağzı büyük olanlar tercih)
Uygulamada direk metodu mu yoksa indirek metodu mu tercih ediyorsunuz Bekir bey ?

Kamperim çepe çevre cam. Ani küçük seanslara hazırlanmak bile haliyle zor. Bu durumlarda bir litrelik boş turşu kavanozları çözüm sunuyor. Herhangi bir dolabın kapağını yarım açmak bile yeterli siper olmakta. Hacım ancak yarım gün için yeteri olsa da kapak açıklığı büyük konfora sahip..

Kapsamlı seanslara gelince.
Benim tuvaletin de su deposu boş. Kapağı delik yarım litrelik bir pet şişesi ile üç gün boyunca iki litreden fazla suya gereksinim olmuyor.
Yardımcı faktörlerden biri işlem yerine baştan iki yaprak tuvalet kağıdı koymak, diğeri ise Türkiye’de bulamadığım özel ıslak tuvalet kağıdının nadide yerlere uygulanması.

Herkese uygun olamayacağının bilincindeyim.
Sizden cesaret alarak yazayım dedim.
 
Son düzenleme:

Çoğu toprağın altında Davut Reis )
Forumun eski yazılarını okuyun anılarınız depreşecek.
Ben bayağı hüzünlendim kimler gelmiş geçmiş dedim.
Allah rahmet eylesin.
 

Yardımcı faktörlerden biri işlem yerine baştan iki yaprak tuvalet kağıdı koymak, diğeri ise Türkiye’de bulamadığım özel ıslak tuvalet kağıdının nadide yerlere uygulanması.

Katı atıklar için ben ara kapak açık çalışmayı tercih ediyorum. Tuvalet kağıdı koymaya da gerek olmuyor. Çok gerekirse bir fırça ve duş başlığından gelen su yetiyor. Özel ıslak tuvalet kağıdı TRde mevcut. Hanım sürekli kullanıyor.
 




Temiz ve gri su deposununu da eve dondukten sonra klor tabletleriyle temizliyorum her kamptan sonra.

Konuyla ilgili Almanya'daki uygulamadan örnek verirsem.

* Gri su depolarının dezenfeksiyona gereksinimi olduğu kabul görmüyor. Yapanını duymadım.

* Temiz su depoları için sene içinde ilk yola çıkmadan, dezenfeksiyon ve gerekli görülürse kireç çözüm işlemleri yapılmakta.

* Temiz su deposu dezenfeksiyonu için en uygun kimyasal "Klordioksit" kabul edilmekte.
Tablet klor artık kullanılmıyor. Karavan malzeme tedarikçilerinde de bulamazsınız.

Ayrıntılarına girmeden yazayım dedim.
 
Son düzenleme:

güzel bir ata sözünü depoların büyüklüğü için de kullanabiliriz '' fare deliğe sığmamış bir de totişine kabak bağlamış ''

karavan için bir çok konuda kullanılabilir ama şimdilik burada güzel durduğunu düşünüyorum
 


Norveҫ’te ҫok yerde evlerin önünde Norveҫ bayrakları gördüğümde, ülkelerini ҫok seviyorlar diye aklımdan geҫti.
Norveҫ yollarında aldığım aşağıdaki üҫ resmin ortak yönü olan karavan atık boşaltma yerleri de, Norveҫlilerin ülkelerine olan sevgilerini lafta bırakmadıklarının önemli bir delili.

Türkiye’deki belediyelere ve kara yolları yetkililerine bu resimleri göstermekte fayda var.
 




Tesekkur ederim degerli bilgi icin arastiracagim. Temiz su deposunun kapagini acip elimi icine sokabiliyorum. Her temizlemede bezle dibini de aliyorum. Yosunlanma ve kotu yerlerden alinan suyun icindeki cer copu de boylelikle temizlemis oluyorum.
 

SON KONULAR - FORUM