Turing'in sayfasındaki listeye göre tarife şöyle:
https://www.turing.org.tr/wp-content/uploads/2021/07/greencard-gecerli-fiyat-listesi.pdf
Buna göre, 2 haftalık karavan sigortasıyla, örneğin Bulgaristan'da bir otelde (iki kişi 55 leva=28,65 Euro) 5 küsur gün kalmak ayni para.
Burada yine bizim sigorta şirketlerinin karavan primlerindeki olağan edepsizliği mi sözkonusu? Yoksa yurt dışında bir yerde benzer bir sigorta yaptırıldığı zaman da ayni para mı ödeniyor? Bilenler bir cevap verirse sevinirim.
Eğer bizim şirketlerin olağan edepsizliği sözkonusu ise, TR plakalı bir araca başka bir ülkede yeşil sigorta yaptırmak mümkün mü?
Bekir Bey, sorunuzun tam cevabı olmayacak ama, konuyu biraz açmakta fayda var.
Avrupa’da yeṣil sigorta yok, eskiden yeṣil kart vardı. Yeṣil kartta aracın zorunlu trafik sigortasının bulunulan ülkede geçerli olduğunu göstermek içindi.
Örneğin Almanya’da araca zorunlu trafik sigortası yaptırınca, ilave bir ücret istemeden bu sigortanın hangi ülkelerde geçerli olduğunu gösteren bir yeṣil kart verilirdi.
Avrupa Birliğinde artık yeṣil karta gerek kalmadı. Avrupa Birliği ülkelerinde aracın plakasından zorunlu trafik sigortasına ulaṣmak mümkün.
Avrupa Birliği ülkelerinden birinde yaptırılan zorunlu trafik sigortası bütün Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli.
Türkiye plakalı araca Bulgaristan’da yaptırılan zorunlu trafik sigortasının Avrupa Birliğinin diğer ülkelerinde de geçerli olması lazım. Bu durumu belirten bir belgeyi sigortanın vermesi gerekir diye düṣünüyorum.
Bu sorunun en kolay çözümü Turing sigoartası yerine, Türkiye’deki sigorta ṣirketlerinin yaptıkları zorunlu trafik sigortasının baṣka ülkelerde de geçerli olduğuna dair bir belge (yeṣil kart) vermeleri.
Türkiye’de kaza teminatlarının Avrupa ülkeleri için çok düṣük olması burada bir sorun olabilir. Turing, kaza teminatını yükseltmesi gerektiği için sigorta bedelini de yükseltmiṣ olabilir.
Konuyu uzatıyorum ama bir noktaya daha değinmem lazım.
Almanya‘da karavanların zorunlu trafik sigortası en düṣük olanlardan. Ayrıca benim sigorta en yüksek hasarsızlık kademesi üzerinden hesaplandığı içinde oldukça az (senelik 180 €). Bu ücrete yurt dıṣı da (yeṣil kart) dahil.
Ayrıca maddi ve sağlık kaza teminat bedeli de 100 milyon €.
Bunları yazmamın nedeni, Türkiye’de herkesin kendi sigortası yurt dıṣı sigortayı da yaparsa, hasarsızlık kadamesi yüksek olanların daha az ücret ödemeleri lazım.