Karavan Elektrik Sistemi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan discovermodel Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,115

discovermodel

Yeni Üye
Kendi karavanımı yapmak üzere 2013 model 17 m3 180.00 km.de olan bir Ducato aldım.
Aldım almasına ama bu virüs nedeniyle henüz başlayamadım.
Boş durmamak adına elektrik sistemi yapımı için araştırmaya başladım ancak bu konuda oldukça bilgisiz olduğumu da anladım.
El aletleri kullanmak basit tamiratlar yapmak benim için kolay ama iş elektrik hesaplamalarına gelince öylece kalakaldım.

Şimdi karavanımda mutlaka olacaklar:
- Daxom Hermetik Şofben (Daxom Plus Ukdax 11 St - 11 Lt. Hermetik Şofben Sıcak Su Keyfi - n11.com)
- 12v Seaflo Hidrofor Su Pompası (Seaflo Hidrofor Su Pompası 18.9l/dk 55psi - n11.com)
- 220v İndüksiyon (Aılıpu Alp-12 Dokunmatik Elektrikli Ocak İndüksiyon Ocağı Ailipu - n11.com)
- Mobil Klima (09215 P)
- Uğur UES 273 D2K 208 LT A++ (Uğur Ues 273 D2k 208 Lt A++ Statik Çift Kapılı Buzdolabı Fiyatları ve Özellikleri)
- 900 Watt 220 v Mikrodalga Fırın (Hotpoint-ariston Mwha 27321 B 27 Lt Mikrodalga Fırın Fiyatları ve Özellikleri)
- Led aydınlatma

Aşağıda almayı düşündüğüm sistem var:
- Orbus 12V 3000W (Orbus 12v 3000w Watt Tam Sinüs İnverter - n11.com)
- 40 AMPER MPPT SOLAR ŞARJ KONTROL CİHAZI (40 Amper Mppt Solar Şarj Kontrol Cihazı Dijital 12v/24v Şarj Regü - n11.com)
- 2 Adet Orbus 12V 200A Akü (Orbus 12 Volt 200 Amper Karbon Jel Akü Derin Döngü Deep Cycle - n11.com)
- 2 ya da 3 Adet CWT 310 Watt Perc Monokristal Güneş Paneli (Cwt 310 Watt Perc Monokristal Güneş Paneli - n11.com)

Bu yazdığım sistem yeterli olur mu?
Önerileriniz olabilir mi?
Eksik, yanlış olanlar için de yardımcı olabilir misiniz?

Etiketler
Elektronik mühendisi değilim ama radyo teyp ev araba elektriği herşeyi kendim yapıyorum
İndiksiyon ocak, fırın, şofben deyince hiç güneş paneline girme öğlen güneş alırken elektrik üretebilirsin bu sabah ve akşam %70 kayıp olucak ciddi miktarda Akü taşıman lazım
Yada herşeyi 220volt yap alta bir ses izolasyonlu bölme yap 3kw inverter jeneratör koy 220 elektriğin olmadığı yerde kullan

Kendi karavanımı yapmak üzere 2013 model 17 m3 180.00 km.de olan bir Ducato aldım.
Aldım almasına ama bu virüs nedeniyle henüz başlayamadım.
Boş durmamak adına elektrik sistemi yapımı için araştırmaya başladım ancak bu konuda oldukça bilgisiz olduğumu da anladım.
El aletleri kullanmak basit tamiratlar yapmak benim için kolay ama iş elektrik hesaplamalarına gelince öylece kalakaldım.

Şimdi karavanımda mutlaka olacaklar:
- Daxom Hermetik Şofben (Daxom Plus Ukdax 11 St - 11 Lt. Hermetik Şofben Sıcak Su Keyfi - n11.com)
- 12v Seaflo Hidrofor Su Pompası (Seaflo Hidrofor Su Pompası 18.9l/dk 55psi - n11.com)
- 220v İndüksiyon (Aılıpu Alp-12 Dokunmatik Elektrikli Ocak İndüksiyon Ocağı Ailipu - n11.com)
- Mobil Klima (09215 P)
- Uğur UES 273 D2K 208 LT A++ (Uğur Ues 273 D2k 208 Lt A++ Statik Çift Kapılı Buzdolabı Fiyatları ve Özellikleri)
- 900 Watt 220 v Mikrodalga Fırın (Hotpoint-ariston Mwha 27321 B 27 Lt Mikrodalga Fırın Fiyatları ve Özellikleri)
- Led aydınlatma

Aşağıda almayı düşündüğüm sistem var:
- Orbus 12V 3000W (Orbus 12v 3000w Watt Tam Sinüs İnverter - n11.com)
- 40 AMPER MPPT SOLAR ŞARJ KONTROL CİHAZI (40 Amper Mppt Solar Şarj Kontrol Cihazı Dijital 12v/24v Şarj Regü - n11.com)
- 2 Adet Orbus 12V 200A Akü (Orbus 12 Volt 200 Amper Karbon Jel Akü Derin Döngü Deep Cycle - n11.com)
- 2 ya da 3 Adet CWT 310 Watt Perc Monokristal Güneş Paneli (Cwt 310 Watt Perc Monokristal Güneş Paneli - n11.com)

Bu yazdığım sistem yeterli olur mu?
Önerileriniz olabilir mi?
Eksik, yanlış olanlar için de yardımcı olabilir misiniz?

Karavanınızda mutlaka olmasını istedığiniz bu elektrikli cihazlarla devamlı kampingte kalsanız bile sorun yașarsınız. Özellikle klima ve buzdolabı konularında forumda bilgi dolu bașlıklar var. Önce bu bașlıkları okumanızda fayda var.

Site içinde bu sorularınızın gibi onlarcası var. Site içi arama yapmadan, kestirmeden bilgiye ulaşmaya çalışmakta bir tercih sonuçta.

1_Karavanınıza ev konforunu taşımayı neden düşünüyorsunuz,daha önce karavanla ilgili deneyim yaşadınız mı? Gerçek ihtiyacınız olmayacak ürünleri düşünüp düşünmediğinizi sorguladınızmı ?

2_Yazdığınız tüm elektrik tüketen cihazların tüketimlerini çıkardınız mı yoksa o işide buradaki insanlara mı havale ettiniz?

3_Klima,indüksüyon ocağını,mikro dalga fırını sadece şebekeye bağlandığınızda kullanacaksanız akü ve paneller size yeter.

4_3 .maddede yazan cihazları kamp alanlarında genelde belirli amper sınırlamasından dolayısı ile güç değerinden fazlasını izin vermezler sigortası atacaktır.

5- Tüm cihazlarını aküden besleme yapmayı planladınızsa, çok büyük güç çeken cihazlarınızı aynı anda çalıştırmamalısınız ,gerektiğinde sıralı çalıştırmalısınız. Bu hali ile eş zamanlı olduğunda akü kapasitesi yetmez.

2*200A*12V=4800 W max akü gücüne sahipsiniz. Kullanma zamanı ve tüketim gücünüze göre süreniz olacaktır.

sayın @EvliyaCelebi2 nin yaptığı aşağıdaki solar hesaplama excell tablosuna bir göz atın.

istediğiniz hesaplamalar ve ilgili her şey orada var.

Solar hesabı

Karavan hayatına, kendi karavanınızla bir an önce geçmeniz ve hayaliniz gerçeğe dönüştürmenizi dilerim.

Epey karavan kiraladım en rahatı Ducato geldi hatta yazdığım mobil klimayı da kiraladığım bir karavanda kullandım.
Mikrodalga fırını ve indüksiyon ocağını youtube'da kullananları gördüm.
İndüksiyon ocağını LPG bittiğinde acil durum için mikro dalgayı da nadiren kullanmayı düşünüyorum güç tüketimi ilk çalışmada 1200w normalde 900w ve altında çalışıyor.
LPG şofben ise yalnızca ateşlemede elektrik kullanıyor, webasto zaten neredeyse her araçta olan bir cihaz.

Tamamını aynı anda kullanmayacağımı söyleyebilirim.

Kimseye bir şey havale etmedim sadece hesap yapamadığım için yardım istedim, yardım edenlere de edemeyenlere de yalnızca teşekkür edebilirim.
Örneğin alacağım şarj kontrol cihazının amperi uygun mu ya da 3. bir akü daha koymalı mıyım gibi soruları çözemedim?

Herkese içtenlikle teşekkür ederim. ?

..........
İndüksiyon ocağını LPG bittiğinde acil durum için mikro dalgayı da nadiren kullanmayı düşünüyorum güç tüketimi ilk çalışmada 1200w normalde 900w ve altında çalışıyor......

lpg bittğinde yedekleme için pahalı ve çok güç tüketen İndüksiyon ocağın gibi bir seçenek yerine ; nurgaz portatif ocakla yedekleme sorununuzu çözmekte iyi alternatif olabilir.Hem karavan dışı yemek pişirme, çay demleme gibi rahatlığıda kavuşursunuz.
nurgaz ocak

Nadir durumlarda kullanacağınız microdalga fırınını ,aracta boş yere ağırlık ve yer kaplatıp ek ilave tüketecek olan bu cihazın gerekliliğini tekrar düşünün.(mikrodalganın hala sağlığa ve gıdalar üzerindeki olumsuz etkileri tartışılır durur..)

...
Tamamını aynı anda kullanmayacağımı söyleyebilirim.

Kimseye bir şey havale etmedim sadece hesap yapamadığım için yardım istedim, yardım edenlere de edemeyenlere de yalnızca teşekkür edebilirim.

Tamamını aynı anda kullanmayacaksanız akü ve panel seçimleriniz yeterli olacağını yukarıda verdiğim yanıtta görmüş olmalıydınız.
Hesap yapmanızı kolaylaştırmak için evliya çelebi2'nin hazırladığı excell tablosunun linkinide vermiştim.
Sağlamasını oradan yaptınızmı bilmiyorumda, yaptıysanızsa zaten yanıtını kendinizde bulmuş olmalıydınız.

Örneğin alacağım şarj kontrol cihazının amperi uygun mu ya da 3. bir akü daha koymalı mıyım gibi soruları çözemedim?

Bahsedilen kullanım şartlarına uyarsanız yeni aküye gerek yok.Şarj cihazı amperide uygun.
Uygun olmayacak olan Eşzamanlı çalışma durumunda kalındığında belki 3000 w inverteriniz olabilir.Dikkat ederseniz bu cihazda uygundur.

İlginiz için çok teşekkür ederim.
Uyarılarınızla klima ve indüksiyon ocağını kaldırdım klima yerine vantilatör indüksiyon yerine nurgaz daha mantıklı geldi.
Ayrıca aliexpres'te satılan şu cihazı almayı düşünüyorum bu cihaz hakkında da düşüncelerinizi öğrenmek isterim.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=ni0A_ZdH7aU

neden dolayı size tuhaf geldi?
Açık havada kullanımına tamam , kanaatimce karavan içinde kullanımı güvenli değil , ben söktüm detantörlü mini aygaz taktım , kapalı ortamda kullanmayınız , benimki kenarda duruyor .

ASUS_Z00UD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Açık havada kullanımına tamam , kanaatimce karavan içinde kullanımı güvenli değil , ben söktüm detantörlü mini aygaz taktım , kapalı ortamda kullanmayınız , benimki kenarda duruyor .

ASUS_Z00UD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Karavan içinde kullanımın güvenli olmadığı konusu;Kanaate göre değilde akla uygun ve/veya bilimsel bir veriye dayansaydı hepimiz tarafından kabul görebilirdi.

Bu tip ocaklarla ; karavan dışında pişirme ve ısıtma işlemlerin yapılması ,karavan içinin kokmaması yada rutubet yapmaması açısında da ilave yarar sağlayacaktr.
Fakat,Kartuşların gereksiz pahalı olması nedeniyle sizin bahsettiğiniz mini aygaz tüpleride aynı işi daha ucuza yapacaktır.Yeri varsa mini aygaz tüpü daha da uygun olabilir.

Karavan içinde kullanımın güvenli olmadığı konusu;Kanaate göre değilde akla uygun ve/veya bilimsel bir veriye dayansaydı hepimiz tarafından kabul görebilirdi.

Bu tip ocaklarla ; karavan dışında pişirme ve ısıtma işlemlerin yapılması ,karavan içinin kokmaması yada rutubet yapmaması açısında da ilave yarar sağlayacaktr.
Fakat,Kartuşların gereksiz pahalı olması nedeniyle sizin bahsettiğiniz mini aygaz tüpleride aynı işi daha ucuza yapacaktır.Yeri varsa mini aygaz tüpü daha da uygun olabilir.
nurgaz kartuşu 0.20mm sacdan yapılıyor , kağıttan az daha kalın yani ,sizce küçük piknik tüpleri neden 2mm sacdan yapılıyordur ? "Kamyonda rahat taşınsınlar diye" demeyeceksinizdir umarım. 0.2mm saca mı güvenmeli yoksa 2mm et kalınlığı olan tüpe mi ? hele ki karavan gibi havalandırmanın , tehlike anında girişin de çıkışında kısıtlı olduğu bir ortamda ?

Bir de karavan grupları gibi sosyal ortamlarda bu nurgaz'ı çadır ve karavan gibi küçük, kapalı ortamların ısıtılması için önerenler var , umarım onlardan biri değilsinizdir diye ummak istiyorum ama sanki umarsam yanılacağım gibi bir izlenim uyandırdınız.

nurgaz kartuşu 0.20mm sacdan yapılıyor , kağıttan az daha kalın yani ,sizce küçük piknik tüpleri neden 2mm sacdan yapılıyordur ? "Kamyonda rahat taşınsınlar diye" demeyeceksinizdir umarım. 0.2mm saca mı güvenmeli yoksa 2mm et kalınlığı olan tüpe mi ? hele ki karavan gibi havalandırmanın , tehlike anında girişin de çıkışında kısıtlı olduğu bir ortamda ?

Anlaşılan kartuş gazı üretim izni veren bakanlığın bahsettiğiniz tehlikelerden haberi yok,isteyen istediğini üretsin anlayışında mı sandınız?
Patlayan mutfak tüpü,piknik tüpü haberlerini hiç mi duymadınız?
Siz kartuşu delmek ve hasar vermek için almıyorsanız,usulune uygun depoluyor,taşıyor ve kullanıyorsanız sorunu minumuma indiriyorsunuz demektir.
Tehlike var ise, her ikisi içinde var.
Tehlikeli sonuçlar ; yönetmelik dışı üretim kaynaklı değilse, kullanıcı kaynaklıdır.

Bir de karavan grupları gibi sosyal ortamlarda bu nurgaz'ı çadır ve karavan gibi küçük, kapalı ortamların ısıtılması için önerenler var , umarım onlardan biri değilsinizdir diye ummak istiyorum ama sanki umarsam yanılacağım gibi bir izlenim uyandırdınız.

Bahsettiğiniz konuları okuduysanız orada ne dediğimide biliyor olmalıydınız Bu soruyu ve hislerinize dayanarak verdiğiniz yanıta göre; ya okumadınız yada hatırlayamadınız.

Konuyu açan arkadaşın ilgi alanından çıkardık.Tercihleri o yapacak.

Nurgaz kartuşları çadırla gezerken hafifliğinden dolayı çok kullandım.karavanda kullanım güvenliğini bilmem ama küçük tüp varken kullanmak bence abesle iştigal :smiley:
kısa konaklamalarda Çadırda yemek yapmak çay demlemek vs için hafifliği ve küçüklüğünden ötürü elbette kullanılabilinir , ben de motosiklet ile uzun yol gezilerimde kullandım , yer kaplamıyor özellikle. Ama günlerce , belki haftalarca kalınacak karavanda kullanmak , çadırda karavanda ısınma amaçlı kullanmak ? yani önce kartuşu koliyle almanız lazım. Ben işin orasında da değilim , kim ne derse desin güvenli birşey değil. hele ki kartuşu küçük ya da büyük tüpten dolduranlar var ki mallarını ve canlarını tehlikeye attıklarının farkında bile değiller. hrneyse fazla uzattık bu konuyu.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,816
Kayıtlı Üye Sayımız
166,614
Kaydolan Son Üyemiz
Tolga Gökova

SON KONULAR

Geri