Selahattin İnal’ın “Dertleri zevk edindim” eserini, Nesrin Sipahi veya Funda Arar’dan dinlemeyi severim.
İnal’ı bu dizeleri kaleme almaya iten sebepleri bilemesek de sizin planladığınız değişim dönüşüm işine kalkıştığınızda bu şarkıyı dinlerken neler hissedeceğinizi kestirmek hiç de güç değil.
Yurtdışından yazdığınızı belirttiğinize göre yurtdışında yaşadığınızı varsayıyorum zira yurtdışından bir araç getirmeyi düşündüğünüzü söylüyorsunuz. Sorularınıza doğru cevabı ancak “otomobil ihtisas gümrüğünde” işlem deneyimi olan “işini doğru yapan” bir gümrük müşaviri verebilir.
Yurt dışından araç getirme hakkınız var diyelim, getirdiğiniz aracı Türkiye’de bulundurma koşullarına sahip olmanız gerekir. Araç ülkeye otobüs ruhsatıyla girip karavan olarak çıkarılamaz. Çıkarılsa da ruhsat ülkesine girerken oranın mevzuatlarına takılabilir. Becerebilirseniz ruhsat ülkesinde karavan tescilini basit tadilatla yapın ülkeye karavan ruhsatıyla giriş yapın ve karasörüne dokunmadan yani görünümünü bozmadan içini Türkiye’de tepeden tırnağa değiştirin. Karavan ruhsatlı otobüsünüzün içinde getirdiğiniz tüm ekipmanı gümrükte deklare edin çıkarken de montajlı olarak çıkacaksanız sorun yaşamazsınız.
Bunca zahmete girmeden önce sıkı bir fizibilite yapmanızı öneririm. Türkiye’de işçilik maliyet avantajı ve detay işçilik kalitesi beklentiniz gibi sonuçlanmayabilir. Hangi ülkede yaşıyorsunuz belirtmemişsiniz ama Avrupa’da 2.El pazardan üretim metodolojisine uygun yapılmış çok uygun otobüs karavanın sunacağı konfora ve alana sahip motokaravan bulmanız mümkün olabilir araştırmanızı öneririm.