Karavan Alırken Projesini Kontrol Edin

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bulent kocoglu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,233

bulent kocoglu

Kamp III
Web
www.anadol.org
Arkadaşlar,

Bu forum sayfalarında, özellikle Alkovenli veya Semiintegral denilen karavanların dönüşüm projelerinde yönetmelik değişiklikleri olduğunu okumuş olmalısınız.

Bu konu değişik başlıklarda açıklandığı için toparlamak istedim.

Eğer bu tip bir karavan almak istiyorsanız mutlaka Onaylı Projeyi inceleyiniz.

Almayı düşündüğünüz aracın , ana kasası imalatı 2009 yılı öncesi , arkaya yapılan karavan 2009 sonrası ise , bunu mutlaka yapın.

Bu yasağı veya yönetmeliği delmek için bazı uyanıkların izlediği yol şu;
- Önce panelvan düşük model bir araç alınıyor,
- Araç içi basit malzemelerle karavan yapılıyor,
- Araç projesi çizdiriliyor, Motokaravan olarak TUV den geçiriliyor ve ruhsat çıkartılıyor,
-Sonra , araç tekrar atölyeye geliyor, içine yapılan göstermelik mobilya ahşap sökülüyor. -Bir sonrakinde kullanılmak üzere-
-Aracın arka paneli kesiliyor, arkasına alkovenli veya semiintegral kasa konuluyor

Sonra 120-130bin tllerden satışa çıkıyor.

Şimdi , görünen kısım bu,

Ancak,

Devlet bir süre sonra - ki sanırım bu süre çok yakın olacak-
ilk TUV muayenesine gittiğinde , ya TUV onaylı projeyi sistemine yükleyecek veya getir bakalım projenin diyecek.
Tabii proje panelvana göre yapılmış ama önlerine gelen araç başka.

İşte o zaman dananın kuyruğu kopacak.

Ben , şu anda malum sitede bu şekilde satışa sunulan birkaç araç biliyorum. Bunların plakaları bile bende mevcut

Bu işten hem karavanın sahibi -veya sahipleri, karavana onay verenler, üretenler zarar görecek.

Saygılarımla

motorhome.jpg

semi.jpg

Ynt: Karavan Alırken Projesini Kontrol Edin

Bülent Bey öncelikle uyarınız için teşekkür ederim. Bulduğum bir karavanı almak üzere iken uyarınız dikkatimi çekti ve yapımcı firma ile görüştüm aynen sizin anlattığınız olay çıktı ardından PROJE PANELVAN OLARAK KARAVAN YAPILMIŞTI... Ama benim hala anlamadığım olay nasıl oluyorda boyu genişliği tutmayan bir araç TÜV de kontrolden geçebiliyor. Daha önce kullandığım pikap ta bile sadece üstünde basit bir kapama var diye proje isteyen ve O hali ile geçirmeyen TÜV Koskoca Alkovenle panelvanı nasıl ayni kabul ederek geçirebiliyor... Neremiz doğru ki diyeceksiniz haklısınız... Bu karavan işinin ülkede mutlaka çözülmesi lazım... Ama gezi kültürünü 5 yıldızlı otellerden ibaret sanan bugünün ve dünün yönetimleri ile bu mümkün görünmüyor... Karavan imalatçılarının bir derneği var mı HAYIR... 5 yaşından büyük panelvan lar ile bu işi devam ettireceğini sanıyor bu insanlar... Üstelikte pek çoğu perişan durumdaki ticari araçlarla... 5 yıldızlı bir otelde tatil yaparken %18 kdv ödersiniz, En lüks evi alır %1 kdv Ödersiniz ama iş karavana geldi mi %145 ötv üstüne %18 kdv ödersiniz... Bunu yargıya götürmeyi beceremeyen kabiliyetsiz cahil paragöz imalatçılar kendi bindikleri dalı keserler de haberleri yok...

Yazdıklarınıza ve yorumlarınıza katılıyorum.

Ancak, bu konunun çok "madur" yaratacagını sanıyorum.

İsmi lazım değil, geçen ay ziyaretine gittiğim bir karavan üreticisi bunu bana gururla anlattı, yaptığı ve içerde yapımı devam eden araçları gösterdi
Hele , telekomdan çıkan 2001 model 4x4 mercedes vardı ki, bu yol izlemiş. Her halde sahibine 100bin tlye mal olacaktır.

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Hurdaya cikacak cok karavan olacaga benziyor. Ya da bir af. Uyariniz icin tesekkurler.

İmalatta yapılabilecek yasal olmayan uygulamalar için net ve kesin çözüm aracın tescilli olduğu Trafik Şube Müdürlüğünden aracın tescil edilmiş kayıtlı bilgilerini öğrenmektir.

2 yıl önce yakın dostuma almaya karar verdiğimiz motokaravanı Trafik Şube Md.lüğünden dosyasını incelediğimizde
kamper olarak kayıtlı olması nedeniyle vazgeçmiştik. Yeni uygulamada kamperlerde ruhsata motokaravan olarak
tescil edildiğinden tek yöntem karavanın projesini görüp emin olmakla mümkün olacaktır.

Ben af çıkacağını sanmıyorum... yapılan işleri inceledikçe bukadarda olamaz demekten kendimi alamıyorum... 30 yıllık bir firma karavan imalatçısı ama teknik belgeleri inceleyince firmanın ne adı var ne sanı sanki o hiç aracı görmemiş... Aracı karavana dönüştüren çakma ufak bir firma... İmzasız verilen kandırmaca proje... Alınan paranın 3 te biri miktarı kesilen faturalar... O insanlar vergi ödemedikçe şişen Ötv oranları.... Sistemin neresinden tutsan elinde kalıyor... Tabi burada konumuz karavan olduğu için bunları yazıyorum... Yoksa Hangi iş dalını incelerseniz inceleyin benzer yozlaşmaları görürsünüz...

Merhabalar,
Peki bu karavanların sigortası ve kaskoları neye göre yapılıyor, ya da yurt dışına çıkmak isteyen birisi sıkıntı yaşıyor mu? Bu konuda bilgi verebilecek birisi var mı?
Şimdiden teşekkürler.

Bu konunun bir başlık altına alınıp , oldukca önemli bir bilgi ve mutlaka bilinmesinin gerekliliğine inanıyorum.
2009 yılında yeni yasaların uygulanmaya başladığı günlerde gelişen bilgi kirliliğinden dolayı (bundan böyle alkovan lı yapma kasa karavan üretilemeyeceği , gibi ) durumdan menfaat çıkaran bir-çok <aklı-evvel> , bölüm başlığı içerisinde bahsedildiği gibi genellikle avrupa yapımı ileri yaşlardaki PSA gurubu panel araçlar bir şekilde <karavan> sıfatı ile ruhsatlandırıldılar. Daha sonra da bu araçların panel kasaları kesilip sanki fabrikadan açık-kasa şasi li kamyonet muamelesi yaparak alkovanlı kasalar inşa edildi . Daha önceki projesi de yok muş gibi tavır alınarak __Ruhsatında karavan yazıyor görmüyormusun. denilerek üste çıkmayı da bir şekilde becerdiler.
Nacizhane tavsiyem , Eger yapma kasa motorkaravan alıyorsanız imalat projesi konusunda daha dikkatli davranmalıyız
Geçmiş yıllarda bu konu hakkında tartışmalar ve yazışmalarımız olmuş du . Sanıyorum başlık altında yapılmadığı için kayboldu herhalde.
Herkese selamlarımla.

Bülent Bey değerli bilgilendirmeniz için çok teşekkürler.

İşin çakallığını düşünmekte üstümüze yok. Şeytanın aklına gelmez yöntemler.
Milletin kıyıda köşede biriktirdiği üç beş kuruşa da göz diktiler.
Belki bütün emeklilik ikramiyesini yatırıp sonra al başına sıkıntıyı belayı. Otur üstüne bir bardak soğuk su iç.
Nasıl daha iyisini yapabilirizi düşünsek memleketimiz çok farklı bir yer olurdu.

Hasan

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,974
Kayıtlı Üye Sayımız
166,726
Kaydolan Son Üyemiz
Midre

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR