Ynt: Karadut Suyu
fsirin' Alıntı:
Çok güzel gözüküyor Cavid Hocam.
Pekmez gibi ekmeği bandırıp mı yenir.?
;D
Yukarıdaki yazımı bir kez daha okuyunca, sanki Ege'ye özgü gibi anlaşılır diye algıladım. Bu dut, ülkemizin birçok yöresinde yetişir; Ege'nin biraz ön planda olmasının nedeni bence, karadut suyu nedeniyle olsa gerek.
Ferhat, benim yaptığım, iki şekilde tüketilir genel olarak (ya da ben öyle yapıyorum):
1. Hergün bir kaşık (tatlı ya da yemek kaşığı; varlık durumuna göre bir yıla yayılabilmeli),
2. Suyla incelterek, meyve suyu niyetine.
Karadut, benim bildiğim (Varsa eklenebilir, araştırmadım):
1. Taze olarak,
2. Karadut suyu olarak,
a. Benim yaptığım gibi (doğrudan sıkım ve derin dondurucuya),
b. Şurup yaparak (ısıl işlemden geçiyor)
3. Reçel olarak,
4. Pekmez olarak (Yapmadım ama duydum. Biraz nazlı büyüyen ve çok miktarda üretimi olmayan bu
dutun pekmez yapılması, ekonomik değil bence),
5. Şarap yapılarak (Denizli yöresinde yapıldığını duydum; tatlı oluyormuş şarabı
)
tüketilir.
Yarasın!...
Cavid Sezen