Karadeniz'in Demir Lady'si

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,129

erthem

Moderatör
Mesajlar
2,379
Tepkime Puanı
16
Yer
Ordu


Ordu'da 1994 yılında yaklaşık 15 bin kişinin gerçekleştirdiği protesto yürüyüşü, 542.5 kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu'nun sadece 5 kilometrelik bölümüne dolgu yapılmasına izin vermedi. Binlerce kişinin katıldığı bu protesto yürüyüşünün öncüsü olan TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan da hafızalarda İngiltere'nin eski Başbakanı Margareth Teacher'ın 'Demir Lady' lakabıyla kaldı.

1992 yılında Karadeniz sahil yolunun projelendirilmesi ve inşaatının başlatılmasının ardından koy ve kumsallarıyla ünlü kıyılar yapılan dolgularla adeta imha edilirken, sıra 5 kilometrelik Ordu sahil yoluna geldi. Yolun şehir içindeki güzergahının genişletilmesi sırasında kıyı ve kumsalların dolgularla yok edileceğini, yeşil ve doğal dokunun ortadan kaldırılarak duble yol haline getirileceğini öğrenen Ordulular ayağa kalktı. Ancak halkın şikayetleri zamanın siyasilerine kabul ettirilemeyince sahneye 'Demir Lady' lakaplı TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan çıktı. Hazırkart reklamlarından 'Özgür kız' olarak tanınan Nil Karaibrahimgil ile dede tarafından akraba ve ünlü reklamcı-grafiker Uğurcan Ataoğlu'nun kardeşi olan Nilgün Gözükan, tüm Ordu'yu hazırlattığı 'S.O.S. Ordu', 'Sahilimize Kezzap Attırmayız' sloganları yazılmış pankartlarla donattı. Ortalığı birbirine katan, tüm sivil toplum kuruluşlarını ve medyayı ayağa kaldıran, zamanın siyasileriyle açık oturumlarda tartışan Gözükan, Ordulular'ın takdirini kazandı. Ancak Karadeniz sahil yolunun projesinin değişmeyeceği ve sahil yolunun dolgu yapılarak genişletileceğinin kesin dille belirtilmesi üzerine Nilgün Gözükan, bu kez Ordulular'ı protestoya çağırdı. Bunun üzerine 23 Eylül 1994 tarihinde 15 bin kişi, protesto yürüyüşüyle yol çalışmalarını protesto etti. Yürüyüşe zamanın siyasileri bile katılmak zorunda kaldı.

Protesto yürüyüşünün etkisini göstermesi üzerine projenin Ordu geçişi durduruldu. Yeşil doğal örtüyü, çam ağaçlarını, çay bahçelerini, kumsallarını üzerinde barındıran sahil kordonu böylelikle kurtuldu. Mühendisler yıllar içerisinde zaman zaman yolun 1 veya 2 metre genişletilmesini teklif etse de yine Nilgün Gözükan'ın sert tepkisiyle karşılaştılar. Zaman içerisinde Ordulular'ın direnci kırılamayınca 6 ilçe, 63 ilçe ve 17 bucaktan geçen 542.5 kilometrelik güzergahın sadece 5 kilometrelik Ordu sahil yoluna dolgu atılamadı. Bu durumda yapımı 20 yılda biten Karadeniz sahil yolu Ordu şehir girişinde daralarak tek şeride inerken, çıkışında tekrar duble yol haline dönüşüyor. Sahilini bozdurmamanın gururunu yaşayan Ordulular da, yaz-kış her mevsim kordonda yürüyüş ve spor yapmanın keyfini çıkarıyor.

Hafızalara 'Demir Lady' olarak kazınan ve gerçekleştirilen protesto yürüyüşünün öncüsü olan TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, yaz akşamlarını dolgu yapılmaktan kurtulan sahilde kordon yürüyüşü yaparak değerlendiriyor. Adı medeniyetle özdeşleşen yola hiçbir zaman karşı olmadıklarını, ancak bunun çevre ve doğa unsurlarının gözetilerek yapılması gerektiğini hatırlattıklarını belirten Gözükan, "Karadeniz sahil yolu deniz ile kara arasında bir beton kemer gibi yapıldı. Yüzlerce kilometrelik güzergah boyunca onlarca kıyı ve koylar yok edildi. Yapılan dolgularla şehirler yolun altında kaldı. Denizin ve kıyıların eko-sistemi mahvoldu. Bu projeyi hazırlayanların vicdanlarının rahat olduğuna inanmıyorum. Bu bölgeye bundan daha büyük zarar verilemezdi. Ordulular'ın yaptığı protesto yürüyüşü bir halk hareketiydi. O protesto yürüyüşünü sivil toplumun kendini kabul ettirmesinin başlangıcı olarak görüyorum" dedi.

Alıntı: İHA
 

SON KONULAR - FORUM