Karadeniz Gezisi - Unye - Trabzon - Rize

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan omergin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 34
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,168

omergin

Kamp III
1. gun

Kayseri’ den saat 10 sularında yola çıktık, sırasıyla Sivas, Tokat, Niksar ve Akkuş’ dan geçerek saat 16.00 gibi Ünye’ ye vardık. Keyifli bir yolculuk oldu,İç Anadoludan Karadenize doğru yaklaştıkça etrafımızda gördüğümüz toprak miktarı gittikçe azalıyor, özellikle Akkuş’ dan sonra etrafta sadece yeşilin tonları hakim. Akkuş’ dan almak zorunda kaldığımız yakıt aracımızın motor arıza lambasının yanmasına neden oldu, keyifler biraz kaçtı tabi. Ünye’ye kadar biraz gergin bir yolculuk olsada denizi görünce keyfimiz yine yerine geldi. Kısa bir Ünye turunun ardından çadırı kuracağımız Uzunkum sahiline gittik. Ünye çok güzel bir ilçe, şehir içinden pek fotograf çıkmasada sahil şeridi çok güzel manzaralar sunuyor insana.

arkası yarın :smiley:

Etiketler

Ynt: Karadeniz Gezisi - Unye - Trabzon - Rize

2. gun

Ünye’ den Fatsa’ ya geçtik, Fatsa Ünye’ ye benziyor fazla oyalanmadan eski yoldan Ordu’ ya doğru yola çıktık. Eğer Fatsa’ dan Ordu’ ya geçmeniz gerekiyorsa birazda vaktiniz varsa kesinlikle bu yolu tercih edin, yol boyunca çok güzel manzaralar var dahada önemlisi “uzun saçlının yeri” bu yolun üzerinde. Uzun saçlının yerinde çok güzel bir kahvaltı ve çayın ardından yol üzerideki Yanos kilisesine uğradık, kilisede ve sahilde biraz fotograf çekip yola devam ettik. Sırasıyla Ordu ve Giresun’ u geçip Akçaabat’ a vardık. Valla buradan köfte yemeden geçmeyin, eğer toksanızda az yiyin ama yiyin . Akçaabat’ da fazla oyalanmadan, Trabzon Maçka’ ya geçtik. Maçka super bir yer, harita bulmak için belediye binasına girdik (gerçekten karadenizde birsürü Temel varmış, bir odada üç tane gördük ) sağolsun orada çok yardımcı oldular bize, oradaki harita mühendisi üşenmeden kendilerine ait çok detaylı haritalardan çoğaltıp çeşitli rotalar çizdi. Vakit akşamüstüne yaklaştığı için o akşam Maçka’ da kalmaya karar verdik, Maçka’ da iki tane otel var ucuz olan üç kişilik odayı 180 ytl den başlayıp 140 ytlnin altına inmeyince biz yine çadırda kalmaya karar verdik. Çadır kurmak için yer aramaya hazırlanırken bir öğrenci yurdu görüp şansımızı denemeye karar verdik, ekipteki en çok öğrenciye benzeyen eleman olan Taha’ yı yem olarak kullanıp adam başı 20ytl ye yurdu bağlayıp geceyi orada geçirdik.

3. gun

Sabah erkenden Sümela manastırına doğru yola çıktık, yol boyunca çok güzel manzaralar var özellikle Altındere milli parkı mükemmel bir yer. Irmak yol boyunca hiç yanınızdan ayrılmıyor adım başı fotoğraf çekebilirsiniz. Manastıra gelince izleme noktalarından sıradan da olsa şık fotoğraflar elde edebilirsiniz, ama içi benim için biraz fiyasko oldu kısacası içeride bir saatten fazla vakit geçirmek biraz zor.
Manastırdan sonra tekrar Maçka’ ya dönüp Şolma yaylasına doğru yola çıktık. Yaylaya Maçka’ dan önceki tünelin yanındaki yoldan giriliyor, burada sizi uzun ve berbat bir yol (28km uzunlugunda büyük çoğunluğu toprak, yaklasık 1700m yukseklige çıkıyor) bekliyor ama herzamanki gibi yol boyunca mükemmel manzaralar var. Maçka’ nın içinde Şolma’ yı sorduğumuzda “Şolma mı? Allah akıl, fikir versin.” diyenlere aldırmadan çıktığımıza çok memnun olduk çünkü gerçekten şahane bir yayla sizi bekliyor. Köyde Mustafa amca ile karşılaştık, sağolsun çok iyi ağırladı bizi uzun uzun muhabbet ettik kendisi ile. Yaylada çok güzel manzaralar ve makrolar çekebilirsiniz; geceleride astronomi fotografları için çok uygun, pırıl pırıl bir gökyüzü sizi bekliyor olacak. Bu gece yine çadırdayız, hava soğuk ama tedbirli gelmiştik pek sorun olmadı

4. gun

Bugune kadar çadırda uyudugumuz en guzel uykudan son derece dinç bir şekilde uyundık. Sabah sagolsun Mustafa amca kendi yaptığı kaymakdan getirmis onu yiyip dağ yolundan sabah yuruyusune çıktık. Yolda ormancı Hasan abiye rastladık, bizi pick-upına alıp ormanları gezdirdi tabi muhabbet gırla gidiyor. Biraz off-road macerasından sonra çadırımıza ulaştık, toparlanıp yola çıkmak için hazırlanmaya başladık. Dönus yolunda agaç kesimi vardı bir sure onların kesmesini bekledik biraz daha ilerleyince iki kamyonun yolu kapatıp agaç yukledigini gorunce uzunca bir sure geri geri geldikten sonra yolumuzu tekrar duzelttik. Asıl macerada bundan sonra başladı, arabayı iniş yolunda diğer arkadaşımız Mustafa kullanıyordu iki saat boyunca frene abanıp indiğimiz için yolun sonuna doğru olm balatalar kokuyor dememden takriben 30sn sonra, el frenini çekmesiyle lan frenler tutmuyor diye bağırması bir oldu. Neyse bir muddet kaydıktan sonra filmlerdeki gibi uçurumun kenarında durduk, herhalde hayatımdaki en berbat anlardan birisiydi. Tabi moraller sıfır, bir muddet balataların sogumasını bekleyip tıpış tıpış yola devam ettik.

Biraz toparlandıktan sonra Uzungole dogru yola çıktık, Uzungolun pek bir numarası yok aslına bakarsanız hiçbir numarası yok. Çadır kurmak için yer varmı diye sordugumuzda 1km yukarıda bulabileceğimizi öğrendik, ama yola çıkınca 1 değil 8km lik bir yolun bizi bekledigini anladık. Zorlu bir yolun ardından Yaylaönü köyüne vardık, benim hayatımda görüp görebilecegim en guzel yer sanırım Yaylaönu köyuydu. Bazı koyluler ve muhtar ile tartısma yasadık gezi sırasında ilk ve son defa insanlar yuzunden tatsızlık yasattılar bize sagolsunlar. Gerçi sonra pişman olup iki parti halinde gelip davet etselerde pas vermedik. Ama koyun civarını gezemediğim içimde kaldı.

5. gun

Onceki gunku tatsızlıktan dolayı erkenden kalkıp yola çıktık, Uzungole vardıgımızda Cuma sandıgımız gunun cumartesi oldugunu ogrendigimizde kucuk çaplı bir sok daha yaşadık, gerci oglen vakti Cuma namazı diye ogle namazına gidip kimseyi bulamasaydık daha çok sasıracaktık .

Uzungolde Kahvaltı edip Rize’ ye dogru yola çıktık, Rize çok guzel bir şehir. Şehrin içindeki botanik bahçeye çıkıp Çaykurun yerinde bolca çay içtik, tavsiye ederim. Rizeden çıkıp Çamlıhemşine dogru yola koyulduk, gerçekten olaganustu guzellikte yerler buyuk ihtimalle fotograf çekmekten sıkılabilirsiniz. Çamlıhemşini geçtikten sonra Aydere vardık, Ayder artık yayla olmaktan çıkmıs kasaba gorunumune kavusmus. Ayderde kalavak yer ayarladıktan sonra, Kavrun yaylasına dogru yola çıktık. Yolda yeni mukemmel fotograflar sizi bekliyor, ozellikle ırmagın uzerindeki buzullar şahane. Aksama dogru Aydere varıp pansiyonumuza yerllestik.

6. gun

Sabah kalkıp kaplıcaya girdik, hamur gibi olduk çıktık . Niyetimiz beni en çok heyecanlandıran Pokut yaylasına gitmekti ama kısmet olmadı ne yazık ki, yollar çok çamurluymus boynumuzu bukup geri donmek zorunda kalkdık.

Trabzona dogru yola çıktık, Trabzonda Aya Sofya kilisesine ugradık pek begenmeyip çıktık. Haritadaki Çal mağarasını merak edip mağaraya dogru yola çıktık. Magarada uzun ikna turlarından sonra tripodu ve makineyi içeri sokmak için gorevliyi ikna ettim, magara içindeki gole vardıgımda elektrikler kesildi karanlıkta tek basıma sap gibi kaldım kaygan tasların uzerinde. Bir sure sonra elektrikler gelince Tahayı yanıma alıp tekrar suyun yanına girdim tam bir kare fotograf çekmistim ki Taha’ nın “Ömer duvarda akrep var, Ömer duvarda bir suru akrep var” demesiyle lcd ye bakmadan kendimden beklemedigim bir atiklikle solugu Taha’ nın yanında aldım.

Magaradan sonra çadırı kurmayı planladıgımız sera golune dogru yola çıktık, gol tam hayal kırıklığıydı, bizde tekrar ünyeye donmeye karar verdik. İki saatte varırız diye dusundugumuz Ünye ye yolda denk geldigimiz fırtına yuzunden dort saatte vardık, yorgunluktan serilip kaldık zaten.

is7iw9.jpg

7. gun

Unye’ de sahilde kahvaltının ardından aynı yoldan geri donus. Kısacası bazen çok gerilip, korksakda çok ama çok eglendigimiz mukemmel bir gezi oldu. Marketten defter isteyince veresiye defterini verenden tutunda, çalıstıgı yerle birlesik olan dukkanın adını bilmeyen garsonlara kadar turlu eglenceli insanla tanıstık . Şahane manzaralara tanık olduk ve güzel fotoğraflar çektik.

Fotografla alakalı konusmak gerekirse ben geziye eos 5D ile 17-40mm f/4, 85mm f/1.2 ve sigma 150mm f/2.8 lenslerle gittim. Gerektigi zamanlarda kenko 1.4 tc kullandım. Gideceklere tavsiyem yanlarında kesinlikle 70-200mm bulundurmaya çalıssınlar. Filtre olarak yanımda hoya pro 1D 8xnd, singh ray 8x grad nd ve bw polarize vardı; nd ler gerçekten çok işime yaradı gezi boyunca. Iyi bir tripod ve headi ise hatırlatmama gerek yok sanırım.

Karadeniz insanının fotografa bakışı gayet olumlu geldi bana, en azından yaşadığım yerdeki insanlardan çok daha rahatlar. Kısa bir muhabbetin ardından rahatça fotograf çekebilirsiniz.

Karadenizde sizi çok guzel portreler ve manzaralar bekliyor olacak, yeterki biraz vakit ayırıp şehirden uzaklaşın.

Umarım sizleri sıkmamışımdır..

Teşekkürler, detaylı anlatımınız için

Sıkılmak bir yana keyifle okudum yazılarınızı,teşekkürler paylaşım için Honda Yerine Toyotayla gitsek dediğiniz oldumu?

cok tesekkur ederim..

maalesef o zaman toyota yoktu, aynı geziyi onumuzdeki senen toyota ile yapacagım insallah..

Fotolar tek kelimeyle mukemmel...

Karadenizin guzellikleri zaten tartısılmaz ama resim cekmek ap ayrı bir kabiliyet, 5D nin hakkını vermissiniz gercekten, ellerinize yureginize saglık...

Kısmetse bizde ailecek Temmuz ayı ortalarında gitmeyi planlıyoruz. Anlatımlarınız harika, resimler mükemmel. Şimdiden canımız çekti. İnşallah gidip bizde anılarımızı yayınlarız. Herşey için teşekkürler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,784
Kayıtlı Üye Sayımız
166,598
Kaydolan Son Üyemiz
emerer

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR