Kampçı , Yörük, Çingene , Piknikçi, Mangalcı ve diğerleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Mehmety Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,911

Mehmety

www.yelkenkayak.com
Mesajlar
89
Tepkime Puanı
1
Yer
istanbul - Beykoz
Web
www.yelkenkayak.com
Kampçı , Yörük, Çingene , Piknikçi, Mangalcı ve diğerlerini birbirinden ayıran nedir ?

Bu konuyu açmamın nedeni, son yıllarda kamplarda ''kampçı'' dan çok, başka türden kişiler görmem.
Sanırım ülkede otostopçu kalmadığı gibi, yakında kampçıda kalmayacak. Tabi kamplar boş kalacak demiyorum.

Peki kampçıyı diğerlerinden ayıran nedir ? Pahalı ve marka kamp malzemeler mi ? Başlarına taktıkları madenci
ışıkları, yada 200 euro luk ayakkabılar mı ?, bizi diğerlerinden ayıran. Yada kitap okumamız mı , bizi mangalcıdan ayıran.

Yada yalnızlık duygusu mu? Evet bu olabilir, diğerleri asla yalnız kalmaya tahammül edemez çünkü.
Yalnız kişi korkar, hele dağın yamacında, ağacın altındaysa. Korku; yalnız kalmak, kurt, domuz ile karşılaşmak ile sınırlı
değil tabii ki , hatta sınırsız. O zaman korku ile birebir karşılaşma arzusu mu kampçıyı , kampçı yapan.

Buzdolabı, fırın, yatak, TV taşıyarak , evindeki konforunu arabasına tıkabasa doldurup taşıyan , hala kampçımıdır ?
Soğuk su olmadan susuzluğunu yenemeyen, yemek pişirmeden doymayan, uyku tulumunda yatamayan uyuyamayan
kampçımı , piknikçimi? Ekmeği ekmek bıçağı ile kesip, peyniri kahvaltı bıçağı ile kesenlere ne demeli ?

En az eşya taşıyan mı, en iyi kampçı ? Eskiden öyleydi, çantaya bakıp tecrübesini yada acemiliğini bir bakışta anlardık.

Her konuda olduğu gibi, Kampçılıkda da kendimize ait bir Türk modeli ortaya çıkarttığımızı düşünüyorum yavaş yavaş.
Bu biraz yörük yaşamına benziyor yada yaylacılık. Tek fark develer yerine araba ve romork kullanılması, hatta karavan.
Onlara sorarsanız ' kampçı ' , bana sorarsanız ' göçebe ' yada 'yörük' demek istiyorum ben onlara, küçümseme olmaksızın,
saygıyla. Onlarda ne ararsanız bulabilirsiniz, dayanma güçleri yoktur, yanlışlıkla şekerleri bitse, akşamına şehre inerler.
Yıldız tornavida dan, yedek ampüle kadar ne ararsanız vardır. Bir ihtiyacınız olursa, hep bu anı bekliyormuşcasına
sevgiyle verirler.. Süper market gibidirler.

Bu konu hakkında yorumlarınızı ve düşüncelerinizi merak ile bekliyorum.

Saygılar,
Mehmet
 

Etiketler
Ynt: Kampçı , Yörük, Çingene , Piknikçi, Mangalcı ve diğerleri

Bende kendime yıllarca kampcı dedim,ama sorunuz üzerine biraz düşündüm;ben neyim diye ? ama karar verdim ben kamp cı yım .Nasılmı ? saydıklarınızın aksine ben orada zorunlu ,ticari ,lezzet yada söğüt gölgesi için değil ciğerlerime kadar iliklerime kadar bedenimin en uç noktasındaki hücreye kadar doğayı hissetmeye gidiyorum,yani çayımı taze kuşburnundan,suyumu dereden,enerjimi doğadan,gücümü topraktan alıyorum.Ben doğayı çok seviyorum :smiley:
 

Ynt: Kampçı , Yörük, Çingene , Piknikçi, Mangalcı ve diğerleri

Alıntı
Doğaya giden herkesin kampçılıkla ilgili kendine göre faklı yaklaşımı vardır. Kimi için karavan veya motor-karavanla televizyondan jeneratöre hatta küçük bulaşık makinesine kadar birçok araç-gereci konaklayacağı yere taşıyarak yaptığı etkinliktir. Kimi içinse sırt çantası, mat, çadır vb ile gerçekleştirilen bir etkinliktir.

Genel olarak değerlendirilirse kampçılık diğer amaçlara ulaşmada yardımcı temel bir etkinliktir denilebilir. Bu amaçlar doğrultusunda kimileri kamp için önceden belirlenmiş alanları tercih eder, kimi ise doğada el değmemiş yerlerde kamp yapar. Siz her nerede kamp yaparsanız yapın doğanın koynunda stresten, şehrin kalabalığından ve gürültüsünden uzakta olmak size dinlenmeniz için mükemmel bir fırsat olacaktır.

Ayrıca doğayı tanıyacaksınız; kuşları, kelebekleri, arıları, karıncaları, yengeçleri canlı canlı yakından görebileceksiniz. Geceleri ay ışığında yıldızları seyrederek uyuyacaksınız. Sabahları kuş sesleriyle uyanacak yaşamanın tadına varacaksınız. Çiçeklerin kokusunu doya doya içinize çekebilirsiniz. Bazen bir dere kenarında bazen bir göl ya da deniz kıyısında kuracağınız kampta balık tutmanın heyecanını yaşayabilirsiniz.

Doğayı daha çok seveceksiniz. Doğada TV’den, internetten uzaklaşıp kamp komşularınızla yakın diyaloglar kurarak akşamları birlikte çay içip sohbet edebilir, insanlarla kaynaşabilirsiniz. Bu sayede çocuklar yardımlaşmayı, paylaşmayı, dostluklar kurmayı, kendi çabasıyla bir şeyler yapabilmeyi öğrenebilirler. Bu da onların öz güvenlerini artıracaktır.

Kampçılık bilinçli bir tatil yöntemidir. Kampçılar kamp kurdukları yerleri temiz tutarlar. Doğaya zarar vermezler. Kampçılar doğanın dostu ve koruyucusu olmalıdırlar.“Kampçılık her türlü doğa etkinliğinin temelidir” diyebiliriz.

Dağcılık, mağaracılık, su ve akarsu sporları, turistik geziler, yürüyüş, tatil, doğa fotoğrafçılığı, trekking vb. Kampçılığı iyi bilirseniz ve yeterli malzemeye de sahipseniz her yerde konaklayabilirsiniz. Böylece görmek istediğiniz yerleri daha uzun süre görebilir, çeşitli doğa etkinliklerini daha uzun süre yapabilirsiniz. Üstelik tüm bu avantajlarının yanı sıra ekonomik açıdan da oldukça tasarruf sağlarsınız.
 

Ynt: Kampçı , Yörük, Çingene , Piknikçi, Mangalcı ve diğerleri

Kamp karavan derneği adında bir dernek var . Demek ki kamp ve karavan içiçe geçmiş kavramlar. Eğer spor olarak yapmıyorsanız , kampçı iseniz hem çingene hem yörük ne derseniz hepsisiniz.
Ayrıca doğa sporu olarak kampçı iseniz o dediğiniz pahalı ekipmanlara ihtiyacınız vardır ancak kitap okuyarak uzaktan entel görünme ayrıcalığı sadece size ait değildir.bazı sporlar amatör ruhla da yapılabilir . Mesela 40 yaşında kayak yapmaya başlayan benim kayağım ile bunu spor olarak yapanın kayağının dizaynı bile farklıdır. Futbol keza, halı sahada ya da mahalle de de normal bir spor ayakkabı ile de oynanabilir ama profesyonel anlamda farklı malzemeye ihtiyaç duyulur. Ama hobi anlamında yaparsanız uzaktan biri aman pahalı ve özel ekipmanı olmadan da futbol oynanırmıymış yada bu ortamda da olurmuymuş gibi eleştiri getirse abes olur. Kampçılikta geniş kesimler tarafından farklı farklı şekillerde ille de doğa sporu kategorisine girmeden gerçekleştirilebilir. Atalarımın ya da çingene gibi bazı halkların yaşadığı gibi göçebelik güzel bir şeydir. Aksi yaşam biçimi insanı elit yapmaz.
 

Ynt: Kampçı , Yörük, Çingene , Piknikçi, Mangalcı ve diğerleri


(Bu konuyu açmamın nedeni, son yıllarda kamplarda ''kampçı'' dan çok, başka türden kişiler görmem.
Sanırım ülkede otostopçu kalmadığı gibi, yakında kampçıda kalmayacak. Tabi kamplar boş kalacak demiyorum. )


.Siz netür kişiler arasına sokuyorsunuz kendinizi acaba.Amaç doğada olmak doğa sevgisini tatmaksa oraya neyle gittiğin veya tarzın neden bu kadar önemli onuda anlamış değilim.
Öbür yandan çingene veya Yörük olarak neden kişileri birbirinden ayırma derdinseniz.
Kafanızdaki soruları sorarken yalnış ifadelere başvurduğunuzu varsayarak hep DOĞADA KALIN DİLERİM İNSAN OLARAK.
 



Ynt: Kampçı , Yörük, Çingene , Piknikçi, Mangalcı ve diğerleri

Tango nickli kullanıcıya teşekkür etmek ya da artı 1 vermek için login oldum ama ilgili buttonu bulamadım.

Saygılar...
 

Ynt: Kampçı , Yörük, Çingene , Piknikçi, Mangalcı ve diğerleri

Kamçı kimdir neden kamp yapar çok tartışılır kimine göre doğayla kucaklaşmak kimine göre stresten uzak sağlıklı ve uzun yaşamak kimine göre hayatın sıkıntı ve dertlerinden bir nebze uzaklaşmak herkesin kendine göre nedeni var ama herkesin bir tarzı var kimi bir sırt çantası ile kimi bir karavan dolusu eşya ile çıkar ama yollar bir yerde kesişir işte önemli olan bundan sonrası son model karavanı veya ekipmanı ile gelip yanındaki panelvanı ile gelen kişiye burun kıvırarak bakan kampın en güzel yerini dilediği gibi parselleyen yakın çevrede masa bırakmayan tuvaletlerden kampta inşa ettiği barakaya hortumla su çekip musluk yapan günübirlikçilere niye gelipte keyfimizi bozdunuz der gibi bakan ağaçlar arasına ip çekip kendi toprağı ilan edenler gece yarılarına kadar her türlü gürültüyü patırtıyı yapıp kampın tadını çıkaranlar
iyi kampçılar bunlar olsa gerek doğaya saygı insana saygı gereksiz şeyler ne kadar rahatsızlık verirsen o kadar rahat edersin mantığı
 

Ynt: Kampçı , Yörük, Çingene , Piknikçi, Mangalcı ve diğerleri

Bu konuyu tartışmamız gerektiğini düşündüğüm için bu konuyu açtım. Amacım kimseyi kırmak değil, tabi kırılmak da.
Sonuçta atalarımız göçebe.

İlk önce ben tarafımı belli edeyim. Ben kendimi 'ilkel kampçı' olarak tarif edebilirim. Yanıma pek eşya almam. Gerekirse,
orada kendim yaparım. Kampinglere pek takılmazdım ama bu evlendik den sonra değişti. 20 yıla yakındır aynı listedeki
eşyalar ile kamp yaptım. Her kampımın bir amacı vardı. Bu bazen bir kuşun fotografını çekmek, bazen yeni bir yer görmek,
bazen kimseyi görmemek. Az eşya ile kamp yapmayı, Bisikletli gezilerimde, yanımdaki fazla eşyaları taşımaktansa , atarak
öğrendim.

Tabi herkesin kendi ' Kampçılık ' tarifi olduğunu kabul etmek, kampçılığın tarifinin olmadığı anlamına gelir. Bir tarifi olmalı.

Yörük ve çingene; benim bildiğim çadırda yaşıyan iki değişik göçebe topluluk. Sadece bu yüzden yazdım. Bunlara aklıma yeni gelen
'' Yazlıkçı ' kavramını da eklemek istiyorum. . Kısaca;
Çingeneler zaten yaradılış olarak betonarmeye karşılar:smiley: Yörükler ise hayvancılık yaptıklarından dolayı yaylalarda gezinmekteler.
Son zamanlarda kampinglere ' ufak baş' ve kümes hayvanları görmeye başladım. Yumurtası için, sütü için.

Şöyle bir örnek var. Pek kampçılık ile ilgi değil ama anlatmak istediğimi biraz açıklıyor.
Arkadaşım, 2 yıl Los Angeles a gitti. Döndüğünde ingilizce ' yes' den başka bir şey öğrenmediğini görüp, biraz deştikten sonra,
aslında iki yıldır Los Angeles da bir evde, play station oynayarak vakit geçirdiğini itiraf etti. Sadece bir iki kere dışarı çıkmıştı.
P.station kendi evinde de oynayabilirdi... Zaten oynuyordu da. Şimdi bu arkadaş, iki yıl oyun mu oynadı, iyi yıl amerikadamı kaldı.?

Buradan yola çıkarak ' kampingleri 'kamp yapıyoruz' diye ele geçiren, en güzel yerleri yanlarında getirdikleri bir sürü gereksiz eşya
ile 500m2 arazi kapatan, sabahtan akşama soğuk bira içip TV izleyip, bilgisayarda oyun oynayanları, sadece doğada oldukları
için kampçı mı oluyorlar ? Bence Hayır. Bunlar kampingleri işgal eden 'Yazlıkçı' lardır.

Üstüne; Karavancılık. Biliyorsunudur , bir sürü kamping de karavanınızı kışın orada bırakıp, yazın tekrar kurdurabiliyorsunuz.
Yıllık 200-300 tl gibi bir masraf oluyor. Siz hiçbir şey yapmıyorsunuz. Gelip karavanınızı kuruyorlar, topluyorlar. Çadırda kalacağınıza
Karavanda kalıyorsunuz kısaca. Peki o karavan da kalmak, içinde kalanı karavancı yaparmı. ?
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,680
Mesajlar
1,522,104
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst