Merhaba,
Lütfen alınmayın ama yazdıklarınıza biraz güldüm özellikle şu cümlenize "İlk deneyimim olacak diye lütfen üşümek, acıkmak gibi şeylerle korkutmaya çalışmayın". Ben buradaki insanların hadi yeni üyeleri yada ilk defa kampa gidecekleri korkutalım gibi bir planları olduğunu pek düşünmüyorum kaldı ki insanlardan uzak, herhangi bir işletmeye ait olmayan, tamamıyla kırsal bir alanda kışın kamp yapıyorsanız korkmanız gereken en son şey üşümek ve acıkmak olmalıdır fikrimce çünkü ne yaparsanız yapın illaki biraz üşüyecek illaki yemek hazırlarken biraz aç kalıp zorluk çekeceksiniz sizin asıl endişeniz üşümek yada aç kalmak değil hipotermi geçirmemek veya açlıktan ölmemek olmalı
Biraz abarttım ama haklı olduğum noktalar var.
Dikkat ettim forumda kışın kamp yapmaya hevesli arkadaşlarımız var yazacaklarım onlar içinde faydalı olur umarım.
Öncelikle hayatında ilk defa kamp yapan ve bunu kışın ortasında yalnız başına müstecire ait olmayan kırsal bir alanda yapmak isteyen ve de doğru düzgün bir ulaşım aracı olmayan arkadaşlara çok güzel bir tavsiye de bulunmak istiyorum. Kesinlikle yapmayın. Yapmayın arkadaşlar. Önce yazın yapın, tecrübe edinin ilkbaharda yapın, sonra sonbaharda yapın, hızınızı alamazsanız sonra kışın da yaparsınız. Dile kolay olabilir ama inanın kışın kamp yapmak zor. Bu zor yapılamaz anlamına gelmiyor gereken tecrübeye sahipseniz gayet tabi yapılır ve yaz kamplarından çok daha eğlencelidir en azından benim için öyle.
Tam olarak nasıl söylenmesi gerekiyor bilmiyorum o yüzden direk yazıyorum cebinizde paranız yoksa kışın kamp yapamazsınız
Maalesef bu böyle. Diyebilirsiniz ki "ne var kardeşim çok üşürsem girerim arabama açarım klimamı yatarım paşalar gibi" işte bunun adına da ne kadar kamp denir onu tartışmak lazım. Benim anlatmaya çalıştığım kamp bu arkadaşımızın yapmayı planladığı aktivite ile neredeyse aynı. Fakat linkte attığınız malzemelerle bırakın kışın kamp yapmayı ilkbaharda bile zor kamp yaparsınız. Ben burada kışın kullanılması gereken kamp malzemeleri ile ilgili dünya kadar yazı yazarım ama işi uzatıp konuyu sulandırmaya gerek yok o yüzden bir örnek verip geçeceğim. 10 dereceye kadar mükemmel koruma sağlayan linkteki o tulum ile 5 derecede hipotermi geçirirsiniz
Diyelim ki tulum 10 dereceye kadar cidden üşütmüyor (o da yalan ya neyse) gece hava şehirde -10 lara düşüyor siz o tulumla dağda, ormanda nasıl ölmemeyi planlıyorsunuz. Çadır ayrı bir felaket hiç bahsetmiyorum. Buradaki ürünlerin toplam fiyatı ile doğru düzgün bir propan tüp ve ocak bile alınamıyor maalesef. Sonuç olarak kışın tam manasıyla kamp yapacak arkadaşlar ! Malzeme bilginiz ve ayıracak bütçeniz olması gerekiyor.
İkinci olarak teoride ki bilgi pratikte bazen çuvallıyor
Yani tecrübe önemli. Basit bir örnek vermek gerekirse odun kesmeyi herkes bilir, al baltayı vur kütüğe ama iş pratiğe dönünce gece yakacak odunu hazırlamaya çalışırken acemi insan saatler harcayabilir hatta ertesi gün baltayı tuttuğu kolu yorgunluktan dolayı doğru düzgün kullanamayabilir bile
Hiç bilmediğiniz bir yerde tek başına kamp yapmak çok ciddi sorunlar doğurabilir. Bölgeyi bilen daha önce kamp yapmış birilerinin yanında gitmek her zaman daha akıllıcadır. Araziyi öğrenirsiniz, gece havanın nasıl davrandığını öğrenirsiniz, hangi odunun nasıl dizildiğinde daha güzel daha verimli yandığını öğrenirsiniz, çadır nereye kurulur nereye kurulmaz bunları öğrenirsiniz. Örnekleri çoğaltmak mümkün ama kısacası tecrübe bu işin mihenk taşı hele ki sizin gibi 4x4 arazi aracı olmayan, gittiği yerden bir problem olduğunda kolaylıkla geri dönemeyecek, kamp yapacağı tarihi aralıktan yeri de kırsaldan seçen insanlar için tecrübesizlik büyük sorun olur diye düşünüyorum aman dikkat. Küçükte bir örnek vereyim ilk defa kamp yapmaya gittiğim bir yerde gece kamp alanından yaklaşık 1 km kadar uzaklaştım, yolumu aydınlatan son model süper sonik kafa lambama güveniyorum, 15 dk sonra bir sis çöktü 2 mt önümü göremez hale geldim geri dönüş yolunu zor buldum
Sonradan öğrendim ki kamp yaptığımız bölge çanak şeklinde olduğundan gece sisten göz gözü görmüyormuş. Basit bir sis bile insanı ne kadar zor duruma sokabiliyor siz şimdi kışın ortasında kamp yapmaktan bahsediyorsunuz gece kar yağsa, rüzgar hızlansa, yağmur yağsa çadırınız bu durumlara dayanabilecek mi, tulumunuz sizi ne kadar sıcak tutacak, kurumuş ayakta kalmış ağaç bulursanız ateş yakarsınız bulamazsanız ocaktaki yakıt sizi ne kadar idare eder. Ortada buna benzer onlarca soru var ve çoğu insanın bırakın cevapları bilmeyi bu soruların varlığından bile haberi yok ama yalnız başına kışın ormanda kamp yapmaya hevesleri var. Heves başlangıç için gerekli bir şey olsa da unutmayalım ki tecrübesizlik ve bilgisizlik başıma bela olabilir.
Üçüncü olarak ise şunu söylemeliyim, bilinenin aksine her ayı kış uykusuna yatmaz, yatsa da kutup ayıları gibi 6 ay boyunca uyumaz
Evet dağda misafiri olacağımız canlı dostlarımızdan bahsediyorum. Ayıyı sadece bir benzetme olarak düşünün kurdu var, domuzu var, çakalı var, var oğlu var. Kışın açlıktan köyün sokaklarına kadar inen hayvanlar, dağda, ormanda bize neler yapar
Korkmayın korkmayın pek bir şey yapmıyorlar
Ama yinede kışın biraz daha tedbirli olmak lazım. Yürüyüş yollarına, yuvalarına yakın yerlere kamp atmamak lazım.
Son olarak biraz da felsefe yapayım
İstediğiniz gibi bir kamp alanında yani tabiri caizse dağ başında yalnız kalmak size hayal ettiğiniz gibi felsefi konularla ilgilenebileceğiniz rahatlığı vermeyebilir. Yani insanlardan uzaklaşayım derken dağda mumla insan aramayın sonra.
Daha fazla uzatıp milletin hevesini iyice kaçırmayayım
Şunu da ekliyeyim bunlar sadece benim görüşlerim.