Sizlere ilginç bir bilgi vereyim hem arkadaşa da tavsiyede bulunmuş olayım;
Baofeng 888s modelini çoğu kişi tanıyor. Çıkışı 5 Watt (sözde 5 watt) olmakla birlikte 80 km mesafeden röle ile iletişim kurabilmekte. Şehir içinde ise 2 km kadar menzile çıkabiliyor (yazdığım veriler uydurma değil kendi testlerimdir).
Gelelim asıl meselemize Baofeng 88E PMR telsiz..... Ben 888s diye sipariş ettim 88E geldi.
O da ne 888s modelinin sadece antenini sabitleyip etiketine de 0.5w yazmışlar PMR diye satıyorlar... Şehir içi test ettim bir de ne göreyim 888s ile aynı (sadece hafif cızırtı oluyor anteninden dolayı).
Dedim ki bunu bir de rölede test edeyim. Fakat 80 km röleyi çekmiyor. Çektiği mesafe 40-50 km falan röleyi.
Elimdeki imkanlarla PMR telsize na-701 anten taktım. 888s ile aynı mesafede çok net çekiyor.
Gerçekleri sonradan öğrendim. Meğer Türkiye'de Amatör Telsizci Belgesi olmadan alınmadığı için yasalara uydurmak için sadece anteni sabit yapıp çıkışı yazılım ile düşürüyorlarmış (benim aldığımda çıkış gücü yüksekti düşürülmemişti bile)
Yani eğer Amatör Telsizci değilsen Baofeng 88E PMR telsiz al ve yanında programlama kablosu da sipariş edip chirp programı veya kabloyla birlikte gelen CD içindeki programla istediğin gibi kanalları ayarlayabilirsin.
İşin etik veya yasal kısmına gelirsek demek ki denetimler yeterli değil onun için de bize modifiyeli 888s i PMR diye satabiliyorlar.
Burdan yok onu kullanmak etik olmaz, bu yaptığın yasalara aykırı diyen olursa da;
sana çok net açıklıyorum, telsizinde PMR frekansları yüklü olduğu sürece kimse hesap soramaz.... Çünkü ürün bandrollü ve faturalı satılıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 533722