Ynt: Kamp Aydınlatmaları Hakkında
3-5 TL ye satılan pilli çadır lambası veya 10-40 TL arasına satılan zoom yapabilen fenerler var, bunları şarjlı piller ile kullandığınızda gazlı lambadan hem daha az tehlikeli, hem taşıması kolay hemde daha verimlidirler. Ben solar şarjlı bir ışıldağı 2 yıldır kullanıyorum, aldığım günden beri yaz, kış her ortamda hiç elektrik ile şarj etmeden kullandım ve gayet memnunum, gaz ve pil derdi yok, tavsiye ederim. Kullandığım ışıldak bu günlerde 60-70 TL ye her yerde satılıyor.
Pompalılar lüks diye bildiğimiz bezden bir gömleği yakarlar, ışık gücü gaz lambasından kat kat fazladır, gaz ayarına göre mum ışığından projektör ışığı şiddetine kadar ışık verebilirler. Daha az gaz tüketirler ancak lambayı söndürdükten sonra gömlek denen kısım ufak sarsıntılarda bile dökülür (yedeği 3-5 TL dir), kullanılmaz hale gelir. Çalışırken benzinli ocağa benzer bir püskürtme sesi duyarsın. Çadır kamplarında normal veya basınçla çalışan gaz lambası yerine sırası ile güneş enerjili, pilli, şarjlı ışıldak, fener veya mum kullanmanız uzun vade de maddi, kısa vade de kullanım kolaylığı, konforu ve taşıma avantajı ile daha rahat etmenizi sağlar. Işık kaynağını çadır içinde hem ışık hemde ısınma amaçlı kullanmayı düşünüyorsanız, pompalı daha fazla ısı verir ama sesten uyutmaz.
Pompalı gaz lambalarını 100-200 TL arasında ender de olsa sahibinden.com da bulabilirsiniz, Coleman ve adını unuttuğum bir Alman markası en iyileridir. Bir başka temin yolu internet üzerinden yurt dışına sipariş vermektir.