Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cartop Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 70
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,262

cartop

Kamp II
Yer
Ankara
Web
www.cartopsgw.com
Çadırımızda pratik şekilde nasıl ısınabiliriz sorusunun cavabını aramanın faydalı bir başlık olduğunu kabul etmeliyiz. Bundan önceki ' Çadır Kampçılığında ısınmak İçin ne kullanıyoruz ? başlığını açan '' Marmariscj7 '' arkadaşımıza çok teşekkür ederiz.
Bir önceki başlıkta çok değerli fikirler ortaya konuldu. Evdeki kaloriferi kamp alanına taşıyamayacağımıza göre, pratik yol hangisi sorusunun cevabını aradık.

Herşeyden önce propan gazıyla çadırda ısınmanın çok tehlikeli olduğunu belirtmekte fayda var. Çadırımızda ısınmak için saatlerce de uğraşamayacağımıza göre,tehlikesiz, pratik ve hazır ısınma yötemleri en geçerli yoldur. Bu açıdan hareketle herkesin yapabileceği ucuz,pratik bir yötem aradık.Aslında bu yönteme hiç birimiz yabancı değil ve herkesin aşina olduğu bir yöntem. Ancak yöntemi geliştirebiliriz. Örnek olarak kamp ateşinde bir pet şişesinde ısıttığımız suyu taşıdımızda çok faydalı sonuçlar veriyordu,ancak ısı izolesi olmayan suyun soğuması fazla zaman almıyordu. Buna paralel olarak ısıyı uzun zaman absorbe edebilen malzemeye ve daha şık bir modele ihtiyaç vardı. Bunun yanında kamp ateşinde kirlenen modelin ayrıca temiz bir kapta durması gerekirdi.Bunun için şık duran kek kalıbı düşündük. Modelimiz ısınırken kek kalıbının içinde tavuk butu,patates pişirilebilir. ;)

Fazla uzatmadan uyguladığım yönteme dönelim.
Malzemeler
1- 80 mm çapında 30 cm uzunluğunda demir veya alüminyum boru.
2- Üç adet ateş tuğlası
4- Kalekim dolgu harcı malzemesi
5-Kulp, zincir
6- Boruyu içine koyacağımız kek kalıbı
Maliyet :
Kek kalıbı iki adet ( dikkat edilmesi gereken kalıbın kanallı olmasıdır,yatağı yakmasın diye ) :26 lira
Kalekim : 5 lira
Boru : 10 lira
Kulp : 1 lira
Paslanmaz zincir : 5 lira
Toplam : 42 lira

1-Resimde görülen ateş tuğlalarını ikiye veya üçe bölerek borunun içine yerleştirelim
2-Harcımızı karıştırıp borudaki tuğlaların üzerine dökelim,iyice dolması için bir çubukla dolgu malzemesini sıkıştıralım.
3-Zincir takacağımız kulpu üst taraftaki dolgu malzemesine daldıralım ve kurumasını bekliyelim ( mutlaka iyice kuruması gerekir )

Şimdilik bu aşamadayım,sonuç ve bitmiş haliyle rasimler daha sonra gelecektir.
Selam ve saygılar

Ateş tuğlası

adrsobas002.png
[attachment=1]

Aluminyum boru veya demir boru 30 cm uzunluğunda ( daha kısa veya daha uzun olabilir )

adrsobas003.png
[attachment=2]

adrsobas012.png
[attachment=3]

adrsobas011.png
[attachment=5][attachment=5]

Etiketler
Ynt: Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?

Devam

Kulp

adrsobas004.png
[attachment=1]

Paslanmaz zincir

adrsobas010.png
[attachment=2]

Harcımız

adrsobas006.png
[attachment=3]

Çadır sobamız

adrsobas008.jpg
[attachment=3]
Şimdi kurumasını bekleyelim.

Güzel bir yaklaşım olmuş. Sonucu merakla bekliyorum. :smiley: Başarılar dilerim..

Nispeten az malzemeyle ama bi hayli fazla bir ugrasla yapılabilecek 1yontem daha var ama uzun bir kamp soz konusu deyilse pek ugrastırıcı ayrıca gercekten ısıtıyormu hic denemedim lafı uzatmadan direk anlatıyım.Öncelikle agzı ruzgara bakacak sekilde bi cukur acıyoruz ve ruzgarın estigi dogrultuda bir tunel kazıyoruz asırı buyuk olmasına gerek yok 5 cm capında olsa is gorur sanırım ve cadırın altından gecirdikten sonra tunelimizi cadırdan40-50 cm oteye cıkısını yapıyoruz boylece yerden ısıtma sistemimiz olusuyor.

Cartop nickli arkadaşım desteğin için çok teşekkür ederim,çalışmalarında başarılar dilerim.

2 yöntemde ilgi çekici ve mantıklı geldi,ilgiyle takip

1 gram suyun 1 derece ısıtılması ile suya kazandırılan enerji 4,18 joule iken aynı koşullardaki 1 gram

granit 0,78 joule,
cam (muhtemelen cam kayası da) 0,84 joule,
alüminyum 0,89 joule,
demir 0,45 joule,

tutar. Soğurken de aynı oranda ısıyı geri verir. Bu da ısı tutucu olarak su tercih edilirse yükümüzün en az olacağını gösterir.

Eğer "Benim için ağırlıktan ziyade ısı tutan materyali bir yere sığdırmak önemli." derseniz bu sefer de aynı hacimde hangi materyalin daha çok ısı tuttuğunun karşılaştırması önem kazanır. Ben wikipedia'nın yalancısıyım. Bu durumda da en pratik malzeme olarak yine listenin başında su bulunmaktadır. Bu nedenle çadır içinde bulundurulacak sıcak su aynı kütlede yahut aynı hacimde en yüksek ısı enerjisini tutmaya olanak tanır.

Yine su konusunu açıp üsteledim ama bu sefer işe sistematik yaklaşayım dedim yine su galip çıktı.

Bu karşılaştırmayı şu wikipedia sayfasındaki tabloyu kullanarak yaptım: http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_capacity

Verdiğiniz bilgi için teşekkürler, suyun kaynama derecesi 100 derece santigrattdır,daha fazla ısıtırsanız buhar olur yani daha fazla ısıtamazsınız. Demir,aluminyum,ateş tuğlasını 1000 dereceden fazla ısıtabilirsiniz, dolayısıyla daha fazla ısıyı denediğim sistemde absorbe etmek mümkün. Kamp ateşinden aldığımız ısı ne kadar ise çadırımıza o kadarını verecektir. Katı cisimleri , sudan daha fazla ısı absorbe ettiği için tercih ettik.
Burada önemli olan,daha fazla ısıyı çadırımıza taşımaktır. Daha önemlisi ısının yavaş açığa çıkmasını sağlayacak ve uzun süre ısı kaynağının soğumasını önleyecek bir izolasyona ihtyaç vardır.

deserteagle' Alıntı:
1 gram suyun 1 derece ısıtılması ile suya kazandırılan enerji 4,18 joule iken aynı koşullardaki 1 gram

granit 0,78 joule,
cam (muhtemelen cam kayası da) 0,84 joule,
alüminyum 0,89 joule,
demir 0,45 joule,

tutar. Soğurken de aynı oranda ısıyı geri verir. Bu da ısı tutucu olarak su tercih edilirse yükümüzün en az olacağını gösterir.

Eğer "Benim için ağırlıktan ziyade ısı tutan materyali bir yere sığdırmak önemli." derseniz bu sefer de aynı hacimde hangi materyalin daha çok ısı tuttuğunun karşılaştırması önem kazanır. Ben wikipedia'nın yalancısıyım. Bu durumda da en pratik malzeme olarak yine listenin başında su bulunmaktadır. Bu nedenle çadır içinde bulundurulacak sıcak su aynı kütlede yahut aynı hacimde en yüksek ısı enerjisini tutmaya olanak tanır.

Yine su konusunu açıp üsteledim ama bu sefer işe sistematik yaklaşayım dedim yine su galip çıktı.

Bu karşılaştırmayı şu wikipedia sayfasındaki tabloyu kullanarak yaptım: http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_capacity

O halde çok sıkıntılı bir işe giriştiğinizi haddim olmayarak söylemek durumundayım.

Alüminyumun safken dahi 660 derece altında eridiğini ve bunu da renk değiştirmeden, ipucu vermeden yaptığını gözönüne almanızı; ayrıca alüminyumun yanıcı olduğunu ve az da olsa zateşi felakete döndürme ihtimali olduğunu öncelikle söyleyeyim.

Eğer bu ilk tehlikelerden uzak bir şekilde bu ısıtıcıyı çadıra getirdiyseniz bu sefer de çevredeki cisimlerin erime ve kendinden tutuşma sıcaklıklarının düşüklüğünden dolayı sorun yaşayabilirsiniz. Örneğin kağıt 220 derece altında kendiliğinden tutuşur. Aynı şekilde çadırın örtülerinin de erime sıcaklıklarını siz takdir ediniz.

Bunları göz önünde tutarak yine de pratik bir çözüm üretmek mümkün olabilir. Ya da bu şekilde doğaya çıkmadan önce biraz deneme yapın derim.

[attachment=1]

http://www.ebay.de/itm/Gasheizung-Gewachshaus-Gartenhaus-Heizung-Camping-OVP-Gas-Proban-Tragbar-Zelt-/380402531297?pt=DE_Sport_Camping_Outdoor_Camping_K%C3%BCchenbedarf&hash=item5891c1fbe1

Ebayde böyle bir katalitik gördüm.
Çadır içinde işe yarar mı acaba?

101560_3.jpg

bunu denedim,fırın gibi yapıyor,ortam havasını yiyor ama zaten ortam havası çadırda yemekle bitmez,bir yerlerden sürekli soğuk girdiği için sabaha kadar yansada birşey olmuyor

images.jpg

images (1).jpg

Alüminyum boruyu hadde fırınında ısıtacak değiliz zaten başlıkta kamp ateşinden bahsediyoruz. Alüminyum odun ateşinde tehlike arzetseydi yangın çıkmayan mutfak kalmazdı. Isıtacağımız modelin sıcaklığı odun ateşinde 200 dereceyi geçmeyecektir.Borumuzun resimde görülen kek kabına koyduğumuzda dış sıcaklığı ilk etapta 100 derece civarında seyredecektir,daha sonra düşecektir.
Deney bitmediğinden ve denemesi yapılmadığından Lord Kelvin ( 1824-1907 ) bile kesin bir tahmin yapamayacatır. Zira yapacağınız kış kampının ısı ortamı değişkendir, burada irtifa bile kesin tahminleri alt üst edecektir.Hazırlık safhası daha bitmedi, 28-29 Ocaktaki kış kampımızda deneyeceğiz bir mani olmazsa.
Selamlar

deserteagle' Alıntı:
O halde çok sıkıntılı bir işe giriştiğinizi haddim olmayarak söylemek durumundayım.

Alüminyumun safken dahi 660 derece altında eridiğini ve bunu da renk değiştirmeden, ipucu vermeden yaptığını gözönüne almanızı; ayrıca alüminyumun yanıcı olduğunu ve az da olsa zateşi felakete döndürme ihtimali olduğunu öncelikle söyleyeyim.

Eğer bu ilk tehlikelerden uzak bir şekilde bu ısıtıcıyı çadıra getirdiyseniz bu sefer de çevredeki cisimlerin erime ve kendinden tutuşma sıcaklıklarının düşüklüğünden dolayı sorun yaşayabilirsiniz. Örneğin kağıt 220 derece altında kendiliğinden tutuşur. Aynı şekilde çadırın örtülerinin de erime sıcaklıklarını siz takdir ediniz.

Bunları göz önünde tutarak yine de pratik bir çözüm üretmek mümkün olabilir. Ya da bu şekilde doğaya çıkmadan önce biraz deneme yapın derim.

Deney bitmediğinden ve denemesi yapılmadığından Lord Kelvin ( 1824-1907 ) bile kesin bir tahmin yapamayacatır.
Güzal bir cevap:smiley:))))
Saygılar
Rıza

Siz söylediniz 1000 derece diye yav. Eğer 200 derece diyorsanız o zaman bu işe zaten hiç girişmenize gerek yok. Suya göre geri kalmayan bir performans için 380 derecenin üzerine çıkmalısınız ki değsin.

Bir de yorumlarım projenizi baltalıyor gibi oluyor ama adını andığınız her materyali kullanıyorum atölyemde, hepsinin ne hızla ısınıp soğuduğunu bilirim, hatta bunların her birini erittim de. Resimdeki tuğlalar dahil.. Ha, marifet değil ama neden bahsettiğimi biliyorum; lordun elleri çamura, pasa, yanmaya alışık yani.

Eğer bu sunduğunuz esasta bir düzeneği uygulamakta kararlı iseniz doğrudan doğruya bir alüminyum bloğu alıp buna bir kanca takıp ısıyı tutan elemanı üretmenizi, ısının yayılma süresini uzatmak için de seramik battaniye vb. ürün kullanmanızı öneririm. Isı tuğlaları çekirdekte olduklarından ısı iletimlerinin nispeten az oluşu daha çok bir dezavantaj olacaktır. (edit- cümle ekledim.) Yani içerde ısı tuğlası kullanmayın.

Son olarak, uzattım ama sahaya, doğaya çıkan bir insana karşılığında ne yanıt alacağımı düşünmeden bildiklerimi dürüstçe aktarmak boynumun borcudur. Bana dönüşte kızacağınıza gitmeden kızın daha iyi. :smiley:

Hddehaneyi kamp alanına taşıyamayacağımıza göre 1000 derece ısıtamıyacağımızı biliyorum, ben size saydığım metallerin sudan daha fazla ısıtılabileceğini anlatmaya çalıştım. Hehalde konu başlığını iyi tahlil etmeden konuya girdiniz. Bahsettiğimiz konu kamp ateşidir.
Sudan bahsettiniz,kampta sıcak suyla ısınmayı deneyeli yıllar oldu. İyi bir yöntem ama mükemmel değil.Isı tuğlalarının ısı iletimlerinin daha yavaş olduğunu kabul ediyorsanız bahsttiğimiz konuyu kabul ediyorsunuz demektir.Amaç,ısınan objemizin daha uzun süre soğumasını sağlamaktır. Ticari bir amaçla bu deneyi yapmadığımıza göre,başarısızlık durumunda kek kalplarıyla ( 26 lira ) kampta tavuk butu pişireceğiz. Bunun için endişelenmenize gerek yok ;).

Başta düşüncelerinizden dolayı teşekkür etmiştim,yine de teşekkür ediyorum. Dönüşte kızmayacağıma emin olabilirsiniz.
Teşekkürler tekrar

deserteagle' Alıntı:
Siz söylediniz 1000 derece diye yav. Eğer 200 derece diyorsanız o zaman bu işe zaten hiç girişmenize gerek yok. Suya göre geri kalmayan bir performans için 380 derecenin üzerine çıkmalısınız ki değsin.

Bir de yorumlarım projenizi baltalıyor gibi oluyor ama adını andığınız her materyali kullanıyorum atölyemde, hepsinin ne hızla ısınıp soğuduğunu bilirim, hatta bunların her birini erittim de. Resimdeki tuğlalar dahil.. Ha, marifet değil ama neden bahsettiğimi biliyorum; lordun elleri çamura, pasa, yanmaya alışık yani.

Eğer bu sunduğunuz esasta bir düzeneği uygulamakta kararlı iseniz doğrudan doğruya bir alüminyum bloğu alıp buna bir kanca takıp ısıyı tutan elemanı üretmenizi, ısının yayılma süresini uzatmak için de seramik battaniye vb. ürün kullanmanızı öneririm. Isı tuğlaları çekirdekte olduklarından ısı iletimlerinin nispeten az oluşu daha çok bir dezavantaj olacaktır. (edit- cümle ekledim.) Yani içerde ısı tuğlası kullanmayın.

Son olarak, uzattım ama sahaya, doğaya çıkan bir insana karşılığında ne yanıt alacağımı düşünmeden bildiklerimi dürüstçe aktarmak boynumun borcudur. Bana dönüşte kızacağınıza gitmeden kızın daha iyi. :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR