Işık Patlatması Yapmadan Nasıl Çekeriz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan caner Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,121

caner

Ayinesi iştir kişinin, lafına bakılmaz.
Web
www.flickr.com
Işık patlaması kimi fotoğraflarda mühim bir sorun olmakta. Özellikle fotoğrafta gölgede kalan bölgeleri ortaya çıkarmak istediğimizde açık alanlarda parlamalar olmaktadır. Konuyu örneklemek için bir fotoğraf ekliyorum.

Bu ve benzeri fotoğraflarda gökyüzünde olsun, ışık alan bölgelerde olsun parlamalar / patlamalar olmadan daha karanlık ya da gölge bölgeleri nasıl ortaya çıkarabiliriz? Adalet Kulesi'nin bu fotoğrafında alt kısımları kastediyorum.

Not: Ben bunu uzaktan çekerken alt ve üst için ayrı 2 kare çekerek birleştirme yoluna gittim.

topkapisarayi_adaletkulesi.jpg

Etiketler
Ynt: Işık Patlatması Yapmadan Nasıl Çekeriz?

50 asa pozitif film orta format bir makinayla çekerseniz hiç sorun olmaz Ama digitallerde nerdeyse her makina bir sorun ..
pozometreyi gökyüzünden ölçtürüp diyafram öncelikli en kısıkda çekerseniz olabilir...

ufukozkan' Alıntı:
50 asa pozitif film orta format bir makinayla çekerseniz hiç sorun olmaz Ama digitallerde nerdeyse her makina bir sorun ..
pozometreyi gökyüzünden ölçtürüp diyafram öncelikli en kısıkda çekerseniz olabilir...

Yani klasik filmli makinaya mı dönelim Ufuk abi? Pozometreyi gökyüzünden ölçtürünce de gölgeler çok karanlık kalabiliyor.

nkurtkaya' Alıntı:
Yani klasik filmli makinaya mı dönelim Ufuk abi? Pozometreyi gökyüzünden ölçtürünce de gölgeler çok karanlık kalabiliyor.

gölgeleri telafi için diyafram öncelikli çekim
en kısıkda da olunca süre uzatıp doygun bir kare almaya çalışmak

Polarize kullanmak da çözer Hatta daha iyi olur..

Zaten digital çekiyosak sorun yok çek dur :smiley:

EV değiştirmeklede olur.

Şimdilik aklıma bi şey gelmiyo :smiley:

Bence bu tip fotoğraflarda hdr yoluna başvurmak gerekiyor. Aslında hdr'nin amacı da bu olsa gerek. Çünki öyle yerler oluyorki çok aşırı gölge ve çok aşırı patlama oluyor. Bunları kapatmak için hdr yaparsanız orantılı bir ışık yakalamış oluyorsunuz. Ben genelde öyle çalışıyorum. Genel olarak patlamasını engellemek teknik olarak zor.

HIDIR ile tanışma vakti gelmiş sanırım. Bunca yıl PS öğrenmeme konusunda iyi direndim ama artık kaçacak yer kalmadı galiba.

Mustafa bey özellikle HDR for Dummies tipi bir program varsa onu da benim için söylerseniz sevinirim.

nkurtkaya' Alıntı:
HIDIR ile tanışma vakti gelmiş sanırım. Bunca yıl PS öğrenmeme konusunda iyi direndim ama artık kaçacak yer kalmadı galiba.

Mustafa bey özellikle HDR for Dummies tipi bir program varsa onu da benim için söylerseniz sevinirim.

Photomatix pro

ufukozkan' Alıntı:

Benim gibi amatörler için freeware olanı yok mudur bunun.

Haaa... Bir de şu Photomatix ile örnek bir çalışma görebilsek... Mesela Göynük gezisinde çektiğin "o" poz nasıl olur HDR'li?

Bu başlıkta da HDR tekniğini anlatmış Sedat üstad sağolsun.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=1549.0

Photomatix hiç kullanamadım. Malum lisans meselesi. Benim gördüğüm HDR örnekleri hep renk cümbüşü içeriyor. Kendi içerisinde güzel ama bana lazım olan doğallığın kaybolmadan sonucun ortaya çıkması. Aslında bu da var değil mi, ben örnek göremedim diye düşünüyorum. Örnek varsa buraya da aktarırsanız sevinirim.

nkurtkaya' Alıntı:
Benim gibi amatörler için freeware olanı yok mudur bunun.

Haaa... Bir de şu Photomatix ile örnek bir çalışma görebilsek... Mesela Göynük gezisinde çektiğin "o" poz nasıl olur HDR'li?

o istediğim tadı vermedi :smiley:

caner' Alıntı:
Photomatix hiç kullanamadım. Malum lisans meselesi. Benim gördüğüm HDR örnekleri hep renk cümbüşü içeriyor. Kendi içerisinde güzel ama bana lazım olan doğallığın kaybolmadan sonucun ortaya çıkması. Aslında bu da var değil mi, ben örnek göremedim diye düşünüyorum. Örnek varsa buraya da aktarırsanız sevinirim.

sanıırm bu öyle renk çümbüşünden ziyade ışık patlamasına karşı dengeli aydınlık sağlanmasına bir örnek olabilir.

http://www.hdrsoft.com/images/atelier/adjust.html

atelier_adjust1200.jpg

2 ayrı fotograf çekmek yani filmli zamanlardada yaptığımız sandeviç tekniği :smiley: abartmayıp gerçekçi görüntüğü bozmadığı sürece mantıklı. Ama zaman yoksa bunlarla ugraşmaya ben fotografı gökyüzüne göre çekiyorum yani altlar biraz daha koyu kalıyor. Daha sonra photoshopda gölge yerleri açmak mümkün kısmende olsa. Ama gökyüzü fazla patlarsa onu photoshopda kurtarmak imkansız.

HDR bazen suni bazen de etkileyici sonuçlar doğuruyor. uzun süre manuel makina ile dia çektiğim için HDR tarzı çekim sonrası işlemlere biraz uzağım. Reklam sektörü vb haricinde pek anlamlı olduğunu düşünmüyorum.

Selamlar, en güzel sonuç Kürşad Bey'in söylediği gibi gökyüzünü pozlamak ve ps de düzeltmek RAW çekerseniz bu daha kolay düzeltiliyor. Saygılarımla

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,807
Kayıtlı Üye Sayımız
166,611
Kaydolan Son Üyemiz
halilkarabacak

Çevrimiçi üyeler

Geri