Bir önceki mesajınızda "far rolesinden bahseden sizsiniz ?
elbette araç aküsüyle yaşam aküsünü paralel bağlamayacağım, ama araç aküsünü kullanmak gerekecekse araya mutlaka bir enversör şalter koymak gerekli, mesela sıkışıldığında enversör şalter ile araç aküsünden yararlanılabilinir.yine sıkışıldığında yaşam aküsünden araca enversör ile takviye yapılabilinir ama biraz eziyetli olur , uzun, kalın kesitli bir kablolama gerekir vs vs. Araçtan yaşam aküsünü şarj olayı biraz karışık (şimdilik) ama sonuçta yine bir role gerekecek mutlaka.
Redresör ile güç kaynağına gelince ; aslında ikiside aynı şey gibi sadece güç kaynağı vermesi gereken akımın tamamını verirken redresör tabir ettiğimiz şarj cihazlarının çıkış voltajı en az 13.8 olmalı ve düşük amper vermeli. Güç kaynağındaysa akım ve amper 12v sabit olduğundan tercih edilmezler.
Bu arada sabit çıkışı dc12v olan bir güç kaynağına önce voltaj yükseltici bir step-up eklenirse çıkışı yükseltebilir ve yine bir regulator rectifier ile aküyü şarj edebiliriz. Aliexpreste step-up ve şarj kontrol devreleri oldukça uygun fiatlara temin edilebiliyor.
Tüm yükler dc12v olduğuna ve ac220v bulduğumuzda da güç kaynağı kullanacağımıza göre araya enversör koymak şarttır, koymadan olmaz. Enversörü güç kaynağına aldığımızda yaşam aküleri yedekte beklemiş olacaklar. Yine Aliexpreste 0 ile dc60v aralığında çalışıp şarj akımınıda ayarlayabildiğiniz cihazlar mevcut , birkaç değişik devrede kullanıyorum ve gayet başarılılar. Mesela 220v bulduğumz yerlerde bir laptop adaptörüne (genelde dc18-19v çıkışları) bu şarj kontrol ünitesini eklediğimizde yaşam akülerini sürekli otomatik kontrollü bu cihazla şarjda tutabiliriz.
Elde enerji varken zaten çok pahalı olan yaşam akülerini gereksiz kullanıp ömürlerini kısaltmamak adına yapılabilinir bunlar.