Ynt: İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler
Merhabalar nuribilgetekin
Yazdıklarınıza genel olarak katılıyorum; ıvır-zıvır kısmı hariç
zira ben hayat felsefesi olarak minimalist felsefeye yakın biriyim; o yüzden yanımda taşıdıklarım gerçekten zorunlu olan şeylerdir. Bir de gittiğim yerde ele-güne muhtaç kalmayı pek sevmem.
Yoksa tamamen haklısınız.
Benim verdiğim bilgiler Mustafa Bey'in aşağıdaki cümlelerine istinadendi:
"karavanınız boş iken pilot tekere gelen yük yazdığınız gibi 30 kg ise karavanın dengesinde bir problem var demektir" (..)
"Eğer dengeli bir yükleme yapmış iseniz çeki demirine basan yük 70-80 kilo dur ve bu ağırlığı normal şartlarda elle kaldırırsınız."
Şimdi yeni başladığım ve çok da ahkam kesme pozisyonunda olmadığım karavancılıktan çıkarak meseleyi temel statik fizik/ mühendislik bağlamında incelersek biraz kesin bir yorum yapabilirim:
Karavan, basite indirgendiğinde bir tahterevalli'dir. Tahterevalli'nin tam dengede olmasını istemeyiz; bir miktar karavanın önüne doğru ağırlık fazlası olması gerekir; zira tam denge koşulunu laboratuvar şartları olmadan oluşturmak zordur ve çok da işimize yaramaz (Bunun anlamı karavanınız park halinde siz sabitleme yapmadan kıç üstü şaha kalkabilir.)
Ağırlığın bir taraf lehine dağıtılırken aşırıya kaçmamın sebebi de
1) Çeki demirine izin verilenden daha fazla yük bindirip projede belirtilen parametre/toleransların dışına çıkmamak (çoğunlukla max 90kg)
2) Önden çekişli araçlarda arka tekerleklerin üzerine aşırı yüklenip ön tekerleklerin yerle temasını (sürtünmeyi) izin verilen parametre/toleranslardan daha ötede azaltmamak
diye düşünüyorum.
Bu durumda yük dağılımını yaparken yukardaki limitler dahilinde düşünmek lazım. Buna ek olarak da insani ihtiyaçlar ortaya çıkıyor (5lt su ile yola çıkarsanız ve gittiğiniz yerde neyle karşılaşacağınızı bilmiyorsanız ilk günü bile çıkaramayabilirsiniz vs.)
Dolayısıyla hem sabit halde hem de hareket halinde iken kabul edilebilir teknik parametreler içinde kalmak gerek.
Sabit halde iken karavanı ayaklarla sabitlediğimiz için çok büyük bir problem olmaz.
Önemli olan sürüş halindeyken katarı tehlikeye atmayacak şekilde bir problem çözümü bulmak.
Eğer ihtiyacım olan herşey yüklü iken çeki demirine max 60kg bindiriyorsak bu ideal çözüm gibi duruyor.
Çeki demirinin izin verilen max dikey yükü 90kg ise, mühendislik açısından en az 180kg kaldıracak şekilde tasarlanmış olmalıdır. (Bu 180kg bindirdiğiniz zaman arabanızın şaha kalkmasını engellemez; sadece çeki demirinin proje ve montajından kaynaklanan bir sorun olmayacağını belirtir)
Sonuç olarak 60kg yük ile çeki demirinin izin verilen dikey yükü üzerinden %30'luk bir ekstra güvenlik marjı bırakmış oluruz.
Bu konularda içim oldukça rahat açıkçası.
40lt suyun 100lt bir depoda salınımı ve ortaya çıkacak momentum ve atalet nedeniyle size katılıyorum; bunu da abartmamak gerek.
Aslında katı polietilen tanklar yerine içindeki su miktarına göre hacmi artan ve azalan bir tank konsepti olsaydı bu sorun da ortadan kalkardı. Dikdörtgen prizma yerine küreye benzer bir şekil olabilirdi mesela. Bu şekilde salınım problemini büyük ölçüde çözebilirdik. Fikir benden, patentlemesi GezenBilir'den artık
sevgiler,