İKİ KIYIDAN BELGESELLER MUĞLA’DA BULUŞUYOR!
Türkiye &Yunanistan 3. Belgesel Film Buluşması
Türkiye &Yunanistan 3. Belgesel Film Buluşması
Tarihi kent Muğla, Ege’nin iki yakasından belgeselcileri bahar mevsimini birlikte karşılamaya çağırıyor.
2 - 5 Mayıs 2007 tarihleri arasında, Konakaltı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek festivalde, Türkiye ve Yunanistan’dan toplam 21 belgesel film gösterime sunulacak.
Türkiye & Yunanistan 3. Belgesel Film Buluşması, Muğla Belediyesi ve Belgesel Sinemacılar Birliği işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Türkiye’den ve Yunanistan’dan belgesel sinemacılar, etkinlik kapsamında dört gün boyunca Muğlalıları hem iki ülke öykülerine hem de dünyanın çeşitli ülkelerinden öykülere belgesel sinema ortak paydasından bakmaya davet ediyor.
Gelenekselleşme yolunda 3. yılına giren etkinlik, toplumsal hafıza boşluklarının doldurulmasında Belgesel Sinema’nın vazgeçilemez öneminden yola çıkarak, Muğla’yı belgesel sinemaya sahip çıkan bir kent haline getirmeyi amaçlıyor. Türkiye ve Yunanistan halklarının sahip olduğu ortak tarih ve kültürel miras Muğla için çıkış noktası. Ev sahibi kent, “üniversiteli” kimliği ve toplumsal değerleri taşıyarak geleceği inşa etme yaklaşımıyla belgesel sinemaya kucak açıyor. Belgesel Film Buluşması, Muğla’da yıl boyunca düzenlenen birbirini tamamlayıcı etkinliklerin de bir parçası.
Önümüzdeki yıllar için ise hedef, kurumsallaşmış zengin ve renkli içeriğiyle bir Muğla “Akdeniz Belgeselleri Festivali”. Muğla kenti, tüm Akdeniz ülkelerinden gelecek belgesel filmleri ve belgesel sinemacıları ağırlamaya hazırlanıyor.
Belgesel film gösterimleri 2 Mayıs 2007 günü başlayacak. Aynı günün akşamı yine Konakaltı Kültür Merkezi’nde bir de açılış konseri olacak. Kolektif grubunun Anadolu ve Balkan ezgilerini harmanlayan müziği, haritalar üzerindeki farklı coğrafyaların aslında birbirlerine ne kadar yakın olduklarını sergileyecek.
Türkiye’den 11, Yunanistan’dan 10 olmak üzere toplam 21 filmin yer aldığı Belgesel Film Buluşması’nda, gösterimlerden sonra yönetmenlerin de katılımıyla söyleşiler gerçekleştirilecek.
Ücretsiz etkinlikte, filmler Türkçe ve İngilizce altyazı ile gösterime sunulacak.
Buluşma filmleri…
“Yeni Bir Yurt Edinmek” adlı belgesel filmde yönetmen Enis Rıza, 1922 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Lozan Anlaşması sonucu yaşanan Nüfus Mübadelesi nedeniyle Fethiye-Kayaköy’den göç etmek zorunda kalan Rumların Atina yakınlarında nasıl yeniden bir hayat kurduklarının öyküsünü anlatıyor. “Pyla- Living Together Separately /Pyla- Beraber Ayrı Yaşamak”’ filminde ise Elias Demetriou, Kıbrıs’ta tampon bölgede birlikte yaşamaya çalışan insanların hayatlarındaki zorlukları yansıtıyor. Mustafa Ünlü’nün “Eski Şehirden Son Havadis” adlı belgeselinde, yaşlı bir adamın senelerdir tek tek kapılara dağıttığı, İstanbul Rumlarının seksen yıllık Apoyevmatini Gazetesi’nin nasıl bir iletişim ve birliktelik sağladığına tanık oluyoruz.
Yönetmen Kalliopi Legaki bize içi içine sığmayan araştırmacı bir kişilik, akademinin ve kurumların düşmanı olan yazar Petropoulos’u ve öykülerine konu olan insanları “Elias Petropoulos, Bir Yeraltı Dünyası” belgeselinde anlatıyor. Bir başka yazarın öyküsünü de Costas Macheras’ın “Yaşarsak Anlatacak Hikâyelerimiz Olur” isimli belgeselinde izliyoruz. Edebiyatla bağlantılı bir diğer film ise Angelos Abazoglou’nun cinayetler ve cinayet romanı yazarını inceleyen “Murder at The Agora / Agora’da Cinayet”.
Mihriban Tanık’ın “Hiçbir Yerde” filmi, Türkiye’deki mültecileri, sığınmacı ve göçmenleri anlatırken; Lucia Rikaki’nin “O Allos / Öteki” isimli filminde, Yunanistan’a göç eden Arnavutların çocuklarının gittiği bir Yunan okulu ve okuldaki tek Yunan öğrenci ile göçmen çocukların yaşamlarına tanık oluyoruz. Bir başka okul öyküsü ise Marianna Economou’dan. Economou’un “The School / Okul” belgeselinde Atina’da hem Müslüman hem de Hıristiyan öğrenciler için “normal” bir okul yaratmaya çalışan öğretmenlerin hikâyesini izliyoruz.
Yönetmenliğini Gül Muyan’ın gerçekleştirdiği “Arap Kızı Camdan Bakıyor”da resmi tarihin genellikle görmezden geldiği Osmanlı’da kölelik olgusunu ele alınırken, Angelos Abazoglou’nun etkinlikteki diğer filmi “Zaharof – The Mystery Man Of Europe / Zaharof Avrupa’nın Gizemli Adamı”nda ise savaşı kârlı bir iş olarak gören bir ekonomik sistemin temsilcisi, günümüzde de egemen ulusların çıkarlarını silah endüstrisinin çıkarlarıyla ilişkilendiren bir sistemin temsilcisi olarak Zaharof’un portresini izleme fırsatı buluyoruz.
Nedim Hazar’ın “Yakın Ada Uzak Ada Burgaz Ada” isimli belgeseli, tiyatro oyuncusu Cüneyt Türel’in 1974’te Londra’da bir Rum pansiyonunda tanıştığı ve 30 yıl süren bir öykünün kahramanları haline geldikleri Burgazlı Emilios Yorgos Eden’la dostluklarını anlatıyor.
İlkay Nişancı’nın “Bir Yudum Bekleyiş” adlı belgeseli, Karadeniz Bölgesi’nde çayla değişen insan hayatlarını sıcak bir anlatımla sergilerken; karşı kıyıdan Nikos Theodossiou’nun “Koursal” isimli filminde, Yunanistan’ın yakın tarihine tanıklık eden sinema tutkunu yaşlı bir adam ile politik bir adamın öykülerini dinliyoruz kendi ağızlarından. Yönetmenliğini Ümit Kıvanç’ın gerçekleştirdiği bir başka insan öyküsü de “Nazê”. Belgesel, çekimleri sırasında yüz beş yaşında olan bir ninenin çileli öyküsü masal gibi anlatıyor.
Festivaldeki diğer filmler ise, Tunceli- Ovacık bölgesindeki insanların gündelik yaşantılarını Firik Dede’nin ekseninde pastoral bir bakışla sunan genç yönetmen Buket Aydın’ın “İnsan-ı Kâmil”; Hasanoğlan Köy Enstitüsü mezunlarının yıllar sonra enstitüde buluşarak anılarını paylaştıkları, Belçika’da yaşayan yönetmen Bige Berker’in 1993 yılında yaptığı “Bir Anadolu Köyü”; Türkiye’de demiryolları tarihini inceleyen Savaş Güvezne’nin “Rayların İzinde” belgeselinin ‘Tren Gelir Hoş Gelir’ adlı 2. bölümü; Yunanistan’da 1953 yılında meydana gelen büyük depreme ışık tutan ve Yuri Averof’un yönettiği “Earthquake/ Deprem”; Tahsin İşbilen’in yönettiği ve 1922 Nüfus Mübadelesi’nin günümüzdeki kültürel uzantılarını konu alan “Benim Limon Ağacım”; ve yine yönetmen Marianna Economou’nun Kuzey Atina’da rock müzik yapan Yunan Ortodoks rahiplerini konu alan “Faith is Rock / İnançları Rock”.
Daha fazla bilgi için:
Belgesel Sinemacılar Birliği
www.bsb.org.tr
Tel: 0212 245 90 96 / 245 89 58
Bahriye Kabadayı (Organizasyon Komitesi Üyesi)
Tel: 0212 231 39 31/231 39 32
GSM: 0533 771 16 64
bachriye@gmail.com/ bahriye@vtr.com.tr
Hasan Önkaş
Halkla İlişkiler Birimi- Muğla Belediyesi
Tel: 0252 213 10 47 / 214 75 19 / 0537 314 03 33
hasanonkas@yahoo.com
www.mugla-bld.gov.tr
VTR Araştırma Yapım Yönetim
Adres: Orhan Ersek Sok. 66/2 Ümit Apt.
Teşvikiye-İstanbul
Tel: (0212) 231 39 31 /32
Faks: (0212) 232 61 47
www.vtr.com.tr