Öncelikle şunu bilmeniz gerekir ki, 750 kg. altı karavanlar, sadece kâğıt üzerinde öyledir. Kurallara uygun üretilmiş ve sonrada üzerine herhangi bir ilave yapılmamış Avrupa karavanlarda bu ağırlık tutturulabilir ama, yerli karavanlar için söz konusu değil. Her ne kadar iddialı bir şekilde 750 kg. altıdır, O1 belgelidir diye belirtseler de, O1 belgeli olduğu doğrudur ama 750 kg. altı değildir.
Bir karavanın 750 kg. altını tutturabilmesi için, alüminyum (ithal) şasi kullanılmış, iç mobilya aksamı abartılmamış ve asla MDF, sunta gibi malzemeler kullanılmamış, güneş enerjisi panelleri ve aküleri olmayan, şofben, ısıtıcı, boiler gibi gereçler bulundurmayan, pencereleri minibüs camından değil, pleksi karavan camından yapılmış, sabit tuvaleti olmayan, pis su tankı bulunmayan bir karavan olması gerekir.
Bu önemli girişi yaptıktan sonra, alacağınız ve kullanacağınız karavanın O1 belgeli ama, 750 kg. üzeri olacağını varsayarak şunu belirtmek isterim: Çekecek aracın markası, modeli önemli değil. Torku önemli. Dizeller yüksek torkludur ama benim düşüncem, yeter torkta bir benzinli araç tercih edilmelidir. Zira dizel araçların işletmesi ve bakımı hem detaylı, hem de masraflıdır. Bence gerek yok.
Çekeceğiniz karavanın ağırlığının benimki gibi 1100 kg.lar civarında olacağını tahmin ederek ve tecrübeme dayanarak söyleyebilirim ki, 240 Nm torka sahip bir araçla, karavan çektiğinizi bile hissetmezsiniz. Düzde de, yokuşta da. Şehir içi kullanım için de çok büyük olmayan ama güçlü bir aracınız olmuş olur. Benim 1600cc aracım bu torku sağlıyor ve çok rahatım.