Su arıtma
Bulduğum bazı kaynaklar:
http://www.high-altitude-medicine.com/water.html
http://www.1stconnect.com/anozira/SiteTops/water/waterFAQ.htm
http://www.wikihow.com/Purify-Water
Marketten Erikli yada Şaşal almak söz konusu değil ise bulduğumuz suyu içilebilir hale getirmek gerek. Sudaki tortu ve mikroplar giderilebilir fakat bir yerleşim yerinin yahut fabrikanın atığının döküldüğü suyu kullanmamak gerek.
Suyu içilebilir hale getirmek için yöntemler:
1 - Kaynatmak. Suyu kaynama noktasına getirmek içindeki tüm canlılardan kurtulmanın temiz yolu. Uzun süre kaynatmaya gerek yok derler. Hatta yüksek irtifadaki düşen kaynama sıcaklığı bile sorun değil denir.
E, haliyle ihtiyacınız olan
* suyu kaynatmak için kap
* yeterince yakıt (yakıtı yakmak için ocağı da unutmamalı)
* zaman
Bunu yaptıktan sonra ise elinizde tadı kaynamadan dolayı garipleşmiş bir su kalır. Suyu kaptan kaba aktararak hava almasını sağlamak mümkün imiş. Yani bir kabınız daha olsa şık olur.
Bu yöntemin külfeti bolca zaman ve yakıt gerektirip sonuçta elinize içmek için soğumasını beklemenizi gerektiren suyun geçmesi. Ayrıca eğer su bulanık ise buna da çözüm gelmedi.
2 - Süzmek. Filtrelemek kelimesini kullanabilirdim aslında. Filtrelemek için 14 yy. latince kökenli deniyor. Fakat damıtma, ayrıştırma ile ilgili bir Arapça kitabın adından türediğini düşünüyorum.
Su süzgeçleri artık çok daha gelişkin. Ama süzgeçlerden beklenenler de bir o kadar çok.
Giardia:
Koli basili:
Süzgeçler virüsleri süzemez. Hatta birçoğunun koli basilini de süzemediğini söyler kaynaklar.
Süzgecin en önemli avantajı, suya bir şeyler karışmadığından suyun tadını etkilememesi.
MSR - SweetWater Microfilter
Katadyn Mini
MSR - MIOX Purifier
mixed-oxidant purifier
Kimyasal yöntemler
iyot
Bkz.:
http://stason.org/TULARC/sports/survival-water-treatment/16-Water-Purification-Chemical-Treatment-Iodine.html
%2'lik Tentürdiyot bir litre suya 5 damla atılıp 30 dakika beklenerek kullanılabilir. Suda bıraktığı tattan kurtulmak için C vitamini (askorbik asit) iş görür. Ben bir şişe tentürdiyot bir kutu da C vitaminini bir kenara koydum.
klor
tablet
Bu aralar Ankara'nın su sorunu ile suyun kimyasal yollar ile arıtılması daha popüler oldu. Orada bir kutu klor tableti almıştım. Her bir tanesi 20 litre suyu artmak için olan bu haplar doğal olarak 1-2 litrelik su kaplarımızın içine atmaya uygun düşmüyor.
Daha uygun dozajlarını bulmak hoş olur hani.
Çamaşır suyu: %5,25 - %6 gibi bir dozajdaki sodyum hipoklorit yani içinde sabun, fosfatlar(?) vs. katkı bulunmayan çamaşır suyu.
1 litre suya 2-5 (? kaynaklardaki rakamlar biraz oynak...) damla damlatıp yarım saat beklenmeli. Eğer çamaşır suyunun kokusu alınmıyorsa dozajı arttırmak lazım der bazı kaynaklar.
! Bu dozaj ve kimyasal konuları gayet karışık. Bu kimyasallar hakkında farklı yorumlar var. Bir yöntem tercih etmeden önce kimyasalı ve dozajı iyi araştırmalı. Ben sadece seçeneklerden bahsetmiş olayım.