Haliç'te Ücretsiz Kültür Gezileri

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,477

YOL

SEDAT AÇIL
Yer
İstanbul, Acıbadem
Web
www.sedatacil.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB2FKL
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Kültür gezileriyle İstanbul'u yeniden İstanbullular'a tanıtma çabamız
var'' dedi. ''Haliç Medeniyetinde Yolculuk Projesi'' kapsamında bugün başlatılan kültür gezileri, Feshane Uluslararası Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle tanıtıldı.

eminonu.jpg

Törende konuşan Topbaş, İstanbul'un farklı kültürlerin bir arada yaşadığı zenginliği yansıtan bir kent olduğunu belirtti. Kentin eski kültürel dokularından Haliç'in, Bizans'tan Osmanlı'ya ve bugüne uzanan pek çok tarihi zenginliği barındırdığını belirten Topbaş, bir zamanların ''güzel Haliç''inin zamanla kirletildiğini, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı dönemindeki çabaları sonucu tekrar temizlendiğini anlattı.

Topbaş, kentteki zenginliklerin yeterince tanıtılmasını amaçladıklarını da belirterek, ''İstanbullular olarak İstanbul'u ne kadar tanıyoruz? İşte kültür gezileriyle İstanbul'u yeniden İstanbullular'a tanıtma çabamız var. Haliç'te bir zamanlar Boğaz'ı kıskandıran yalılar olduğunu hep gravürlerden görüyoruz. Haliç, bugün biraz hüzünlü ve üzgün. Geçmişte Haliç'te balık tutulduğunu ve yüzüldüğünü çok iyi hatırlıyorum'' diye konuştu.

Haliç'te geçmişten bugüne kalan zenginliklerin bu kültür gezileriyle vatandaşlara tanıtılacağını kaydeden Topbaş, ancak ücretsiz olarak Eylül ayına kadar düzenlenecek gezilere katılmak isteyenlerin belediyenin internet sitesine girerek akreditasyon yaptırmaları gerektiğini vurguladı. Topbaş, Sunay Akın'ın bahsettiği hilal yerine üzerinde hokka ve kalem olan camiye de değinerek, zamanla aşınarak kopan bu hokka ve kalemi yerine koymayı görev bildiklerini söyledi.

Topbaş'ın Kültür-Sanat Danışmanı Prof. Dr. İskender Pala da, şehirlerin hatıralarıyla yaşadığını belirterek, ''Bu şehrin hatıralarını yaşatmak bizde Haliç gezileri fikrini doğurdu. Biz, özellikle tarih öncesinden bugüne kadar kendi kültürümüzü yaşayarak şehirli olma bilincini kazandırabiliriz diye düşünüyoruz'' dedi. Gezilerde Haliç'in tarihini anlatacak uzmanlardan tarihçi Prof. Dr. Haluk Uzun da, programın Feshane önünden başlayarak yaklaşık 8 kilometrelik bütün Haliç'i kapsayacağını ve 45 dakikalık gezi boyunca vatandaşlara tarihinin de aktarılacağını söyledi.

Gezilerde bilgi verecek diğer isim olan yazar Sunay Akın ise İstanbul'un ''çok büyük bir kitap'' olduğunu belirterek, ''Her ne kadar bu bir geziyse de İstanbul böyle de okunabilir'' dedi. Akın, eskiden Haliç'teki Defterdar Camisi'nin en üst noktasında hokka ve kalem figürü bulunduğunu da vurgulayarak, yine bu okuma-yazma medeniyetine dönülerek şehirlilik bilincinin oluşturulabileceğini kaydetti.

Törende, konuşmaların ardından İSMEK Kursiyerleri Fotoğraf Yarışması'nda dereceye girenlere ödüllerini veren Topbaş, Feshane'de düzenlenen fotoğraf yarışmasına katılanların çalışmalarından oluşan sergiyi de gezdi. Topbaş, daha sonra, kültür gezilerinin ilkinde vatandaşlarla birlikte bindiği tekneyle Ayvansaray'a kadar geldi.

Etiketler
Ynt: Haliç'te Ücretsiz Kültür Gezileri

Benim evim Gaziosmanpaşa'da. Eyüp (dolayısıyla Haliç) bize gerçekten çok yakın (2 km :smiley:). Çıkıp biraz Eyüp sokaklarında dolandığınızda, Balat'a doğru gibip iç kısımları gezdiğinizde çoğu kez şok olacağınız manzaralarla karşılaşabiliyorsunuz tarih adına.
Gerçekten çok eski bir yerleşim yeri özellikle Haliç'in Balat tarafı. Şişhane yakası tershanelerin varlığı nedeniyle yerleşim yerinden çok sanayi bölgesi gibi gelişmiş.
Bu sıralar şu anda adını hatırlayamadığım ancak bir çoğumuzun bildiği bir vakıf ile beraber Balat'ta tarihin gün ışığına çıkarılması adına geliştirilen projeler de var.
"Altın Boynuz" adına güzel bir gelişme... Sanıyorum ki bir başlangıç bu. Yani ileride diğer semtler için de benzer projeler üretmelerini umuyorum.

Bence belediyenin bu girişimi çok yerinde. Katılmak isteyenler ellerini çabuk tutsun çünkü kontenjan çok çabuk doluyor.
Bu arada bir fikrim var. Belki yeni olduğum için bilmiyorumdur ama bence gezenbilir olarak yaşadığımız şehri karış karış gezip inceleme fırsatımızın doğacağı kültür gezileri mutlaka organize edilmeli. Ben amatör olarak okuyup, araştırıp her fırsatta istanbul içinde kültür-fotoğraf gezilerine çıkıyorum. Hatta geçen sene ÇEKÜL Vakfıyla Edirne'ye gittik ki bu geziyi hiç unutamam. Böyle bir gezide gezenbilircilerle yapsak harika olur. Ama önce istanbul içinde Mimar Sinan eserlerini tanımak amaçlı çeşitli güzergahlarda geziler düzenlenebilir. Benim gezdiğim birkaç güzergah var. İlgilenenlerle beyin fırtınası yapıp harika bir rota belirleyip hem gezer hem de fotoğraf çekebiliriz.
Çoğumuz yolda yürürken ne çeşmelerin ne türbelerin yanından geçiyoruz da onların kıymetini bilemiyoruz. Aslında hepsi birer sanat eseri. İstanbul bu anlamada çok zengin. Bu zenginlikleri tanımak için illa da turlara, rehberlere dünya para bayılmak gerekmiyor. Çok önemli bir sanat şehirinde yaşıyoruz. Keşke kıymetini bilebilsek.

HaliliOzturk' Alıntı:
Bu sıralar şu anda adını hatırlayamadığım ancak bir çoğumuzun bildiği bir vakıf ile beraber Balat'ta tarihin gün ışığına çıkarılması adına geliştirilen projeler de var.

Hani şu adını hatırlayamadığım kurum vardı ya, UNESCO'ydu... Nasıl gelmedi aklıma anlamıyorum :(.

Sedat yaw haliç dedinde uykuluk geldi aklıma şimdi :smiley: yemiştik ya bi gece yavuz abi, sen ve ben. tadı damağımda kalmış ya :smiley: gece yiyince ayrı bir tadı varmış :smiley:

Bence de haliç ve güzelliklerine sahip çıkalım :smiley:

Demek ki mangalda kurufasulyeciyi unutmuşsun :smiley: En kısa zamanda gel bu taraflara da şöyle tadı damaklarda kalacak bir gezenbilir tarih ve fotoğraf gezisi yapalım.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,808
Kayıtlı Üye Sayımız
166,612
Kaydolan Son Üyemiz
KAMİL ZEYTUN

Geri