Haftasonu Edirne (24-25 Şubat 2007)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan lamella Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,969

lamella

Kamp I
Şubat’ın son haftasını Edirne’de geçirme imkanı buldum. 92 - 98 yıllarında öğrenci olarak bulunduğum bu güzel şehirle ilgili bir çok efsaneler, bir çok tarih kokan hikayeler duymuştum. Fakat öğrenci olmayarak o şehiri gördüğümde, geçirdiğim 6 yıllık bir sürede bu şehri tanımak için ayırdığım vaktin ne kadar az olduğunu fark edip, atalarıma karşı hicap duydum doğrusu.

IM000063b_resize.jpg

Yine de amatör makinemin elverdiği kadar, yine amatör gözlerimin gördüğü kadar bir kaç Selimiye fotoğrafı çektim. Zaten Selimiye öyle bir hazine ki, ne seyretmeye ne fotoğraflamaya doyamıyorsunuz. Hele bir tek taşı bile abdestsiz yerleştirilmemiş olan bu şaheser cami'de 1 vakit namazının feyzini değişebileceğim bir şey yok Edirne’de.

IM000064b_resize.jpg

Benim Edirne’de olduğum dönemde bu cami restore ediliyordu. Gördüğüm kadarıyla restorasyon tamamiyle bitmiş. Fakat ben restore edilmemiş tek bir hat görebildim o zamanlardan kalma.

IM000079b_resize.jpg

Bir de ünlü ters laleyi fotoğraflamaya çalıştım ama görmekte zorlanabilirsiniz. Ancak ekrana bir kol mesafesinde uzaklaşıp, şaşı baktığınızda görebiliyorsunuz bu sırlarla dolu ters lale oymasını. (parlamanın hemen üstünden lalenin başı başlıyor, sapı daha yukarılara doğru uzanıyor.)

IM000068b_resize.jpg

O muhteşem kubbe... Bakmakla doyamadım yine, o kubbenin bir köşesine yapışıp kalmak istedim.

IM000066b_resize.jpg

Ve çok ağır olduğu her halinden belli olan kocaman avize. O kubbe o kadar ağırlığı nasıl taşıyor acaba dedirtiyor.

IM000080b_resize.jpg

Bir de mihrap var elbette. Yekpare mermerden oyulmuş olan bu mihrap, sultanın som altından yapılsın dileğine muhalif olarak yapılmıştır. Daha önceki ziyaretimden çektiğim bir fotoğraf var.

IM000044.jpg

Selimiye’nin tam karşısında ki 3 şerefeli cami'de unutulmaz tabi. Her minaresinde ki şerefe sayısı farklı ve çok büyük hatlarıyla bilinir, bir çok maneviyatı yüksek kişinin hikmetli rüyalarında yer almıştır bu cami.

IM000086b_resize.jpg

Daha geniş zaman gerektiren bu şehire defalarca gitmeyi diliyorum. Mimar Koca Sinan’a saygılarımla...

IM000085b_resize.jpg

IM000062b_resize.jpg

IM000065b_resize.jpg

IM000069b_resize.jpg

IM000073b_resize.jpg

Etiketler
Ynt: Haftasonu Edirne (24-25 Şubat 2007)

Çok güzel bir gezi olmuş anlaşılan. :smiley: Fotoğraflar da gayet güzel, tabi ters lale fotoğrafı hariç. :D Sinan'a Saygı gezimizi Edirne'ye taşıdığımızda bu yazına link verelim. Oldukça güzel, belgesel tadında olmuş. Ellerinize, ayaklarınıza sağlık.

Bu gezi, sizlerle olsaydı eminim çok daha keyifli olurdu. Ve sizin gezi notlarınızı da keyifle bekliyor olacağım.

Not: Yazıma, fotoğraflarımı eklediğiniz için ayrıca teşekkürler....

Muhabbet ve selamlarımla....

Selamun aleyküm.

Edirne'de birde ciğer yemeyi unutmamak lazım arkadaşım, ellerine sağlık süper görüntüler. O çektiğin lalenin neden ters yapıldığını biliryormusun? Lalenin bulunduğu yer tam Zem Zem suyunun yanında ki direğe yapılmıştır. Mimar Sinan tarafından o lalenin ters yapılma nedeni, o zamanlar da tam o yerin bulunduğu yer bir aksi bir kadına aitmiş. Cami yapılırken Mimar Sinan kadına çok yalvarmış burayı bize sat, buraya cami yapılacak diye. Kadın sonunda ikna olmuş ve bir şartla satarım demiş, bu cami de benden de bir anı olursa satarım demiş. Tabi ki cami bitince Mimar Sinan kadını çağırıp ters laleyi görtermiş, tabi kadın isyan etmiş ''bu niye böyle ters yapılmış'' demiş. Mimar Sinan'da ''burayı satarken çok terslik yaptın, onun için bu laleyi de ters yaptım'' demiş.

Sevgili bordobereli, fotoğraflarımı beğendiğinize sevindim.

Evet ters laleyle ilgili bu bahsettiğiniz hikaye anlatılır, farklı hikayeler de duydum. Örneğin; şadırvanda ki mermer sütunlar sürekli olarak yerebatan sarnıcında ki gibi yere gömülmekteymiş ve bu ters lale yere tamamen gömüldüğünde kıyamet habercisi olacakmış. Ayrıca, cami çinilerinde Hz. Muhammed'le ilgili bazı ayetlerin de ters yazıldığı bu lalayle aralarında sırlı bir gönderme olacağını da düşündürmektedir. Bu şaheser camide ki diğer detaylardan aklımda kalanları da şöyle: Caminin kubbesinin tek olması Allah'ın tek olduğunu, kubbesinin geniş olması Hristiyan mimarlara galip gelindiğini, pencerelerin 5 kademeli oluşu islam'ın 5 şartını, 4 vaaz kürsüsü islam'da ki 4 hak mezhebi, külliyede ki 32 kapı islamın 32 farzını, arka minarelerde ki 6 yol imanın 6 şartını, minarelerde ki 12 şerefe camiyi yaptıran Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Sarı Selim'in onikinci padişah olduğunu sembolize ediyor. Ayrıca bu, bir şeyi sembolize etmiyor ama kanımca dikkate değer bir ayrıntı; caminin külliyesinde 999 penceresi var. Bir rivayete göre: II. Selim caminin 1000 penceresi olmasını istemiştir.Ancak Mimar Sinan camiyi 999 adet pencereli olarak inşaa etmiştir. Cami tamamlanıp II. Selim 999 pencere olduğunu öğrendiğinde Mimar Sinan'a neden 1000 pencere koymadığını sorar. Mimar Sinan'ın cevabı şu şekildedir: ''1000 az 999 çok''...

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,904
Kayıtlı Üye Sayımız
166,704
Kaydolan Son Üyemiz
Hamdi TURAN

SON KONULAR

Geri