Haftada Bir Kendinizi Fişten Çekin

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Sukuşu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,858

Sukuşu

Moderatör
Rüyasında bile internette sörf yapan ve teknoloji bağımlılığının farkına varan ABD'liler, arada bir “fişi çekip”, gerçek hayata bağlanmak için bir hareket başlattı. Dünyanın tüm bağımlıları fiş çekmeye davetli.

Sharon Sarmiento rüyalarında blog yazdığını ve hayali mesajların sesini duyduğunu fark ettiğinde fişi çekmenin zamanı geldiğini anladı. Ariel Meadow Stallings içinse internette gezerken geçirdiği saatlerin sarhoş olup ne yaptığını hatırlamadığı saatlerden farkı yoktu. Bu iki kadın da artık teknoloji bağımlılarını bir günlüğüne de olsa fişi çekip gerçek hayata bağlanmaya çağıran bir hareketin parçası.
33 yaşındaki yazar, blogcu ve Microsoft'ta yarı zamanlı pazarlama müdürü Stallings “Fişi çekilmiş 52 gece” adlı blogla herkesi haftada bir gün teknolojiden uzak durmaya çağırıyor. "Teknolojiyi seviyorum ama e-maillerimi kontrol etmek üzere bilgisayarın başına oturup aradan altı saat geçtikten sonra kendimi hala Youtube'da video izlerken bulduğumda bir sorun olduğunu anladım."
Stallings bunun üzerine her çarşamba akşamı bilgisayarını, cep telefonunu ve televizyonunu kapamaya başlamış. Daha sonra ironik de olsa yine blogu (http://52nightsunplugged.ning.com) aracılığıyla dünyanın her yerinden araba kullanırken mesaj atmayı alışkanlık haline getiren, banyoya laptoplarıyla giren, yemekte e-maillerini kontrol eden teknoloji bağımlılarını bulmuş.
Başlarda bunun sadece kendisi ve çevresindeki teknoloji düşkünlerinin problemi olduğunu sanan Stallings bu sayede İtalya'dan Polonya'ya her yerde rastlanan evrensel bir problemle karşı karşıya olduğunu anlamış.
Connecticut'ta bir internet davranışları merkezi işleten Dr. Dave Greenfield 1999'da 'Sanal Bağımlılık' kitabında kompülsif internet kullanımından bahsettiğinde insanlar bunun bir şaka olduğunu sanmış. Greenfield, Amerikan nüfusunun yüzde bir ile 10 arasında bir kısmının teknolojiyi yaşamlarını, ilişkilerini, sağlıklarını olumsuz etkileyecek şekilde kullandığını söylüyor.
eSoup adlı bir blogu olan Sarmiento iki ay önce fişi çekmeye başlamasıyla yeniden resim yapmaya, gönüllü projelerde çalışmaya başlamış. Şimdilerde tüm hafta fişi çektiği bile oluyor. Artık daha kaliteli bir yaşama sahip olduğunu söyleyen Sarmiento "Rüyalarımda bloguma yazı yazar, internette sörf yapardım. Bahçemdeyken bilgisayardan gelen hayali mesajların sesini duymaya başladığında internet başında çok zaman geçirdiğimi anladım" diyor.
'Fişi çekmeye' başladıktan sonra dans derslerine, arkadaşlarıyla el işi günlerine, mektup yazmaya başlayan Stallings de "İnternette geçen saatlerin sonunda size kalan bir kambur ve ağrıyan bir popo" diyor. Quebec'te de bilgisayarcı Denis Bystrov ve Ashutosh Rajekar mayısta dünya çapında bir 'kapama günü' organize etmeye hazırlanıyor.

Etiketler
Ynt: Haftada Bir Kendinizi Fişten Çekin

Gerçekten çok güzel bir saptama, birde kendimizi arada formatlayabilsek :smiley:

Ben 2 senedir aralıksız hafta sonları hayattan fişimi çekip, gerçek hayata ''off-road'' a döndüm. :D

Hafta sonlarımı dağda, bayırda geçirerek kendimi şehir hayatının fişinden çıkartıp, doğanın fişine takıyorum :smiley:

Genellikle hafta sonları yaptığım bir şeydi, genellikle cep telefonu çekmeyen yerlerde dolaşmak işi daha zevkli bir hale sokuyor, cumartesi akşamından telefonu arabaya atıp unutmak güzel bir duygu. Bu olayla ilgili olarak bir adım ötesine geçip evdeki interneti kapattım, böylece işten çıkıp eve gittiğimde bilgisayar başında vakit geçirmek yerine, film izleyebiliyor, kitap ve dergi okuyabiliyorum artık...

''Bu olayla ilgili olarak bir adım ötesine geçip evdeki interneti kapattım, böylece işten çıkıp eve gittiğimde bilgisayar başında vakit geçirmek yerine, film izleyebiliyor, kitap ve dergi okuyabiliyorum artık... ''

Kesin ve etkili bir yöntem :smiley:

Hafta sonları ve her fırsatda dağlarda buluyorum kendimi ama ben tam tersine sanırım oralarda şarz oluyorum oralarda enerji buluyorum

Ben hayatımda zaten çoğu zaman fişi çekerdim yalnız sonradan gezenbilirin fişi'de eklenince biraz zor olmaya başladı bu yazıdan sonra onun'da fişini haftada 1 kere çekeyim diyordum beynimin dağ tarafı sen ne yapıyorsun dedi zaten sen burdaki aktivitelere bakarken kendini daha keyifli hssetmiyormusun diye seslenince saat 24 den sonra teknolojiden kopmaya karar verdim şimdilik bakalım ne kadar gidecek...

Evdeyken fiş çekme olayını pek beceremiyorum. Hem çalışma hem dinlenme laptop başında geçiyor.

Ama, onun için sık sık laptopu tamamen kapatıp, fotoğraf makinayı alıp, gidiyorum. :smiley: İnternetin olmadığı, telefonun çekmediği dağ, tepe, yayla, nehir, göl... Ve en çok dinlediğim zamanlarımdır onlar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,807
Kayıtlı Üye Sayımız
166,611
Kaydolan Son Üyemiz
halilkarabacak

Çevrimiçi üyeler

Geri