Grand Vitara Otomatik Vites Yardım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Konyalı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 27,472

Konyalı

Ana Kamp
Yer
konya
Web
gulbahcesikonyamutfagi.com
Mrb arkadaşlar. 2000 model V6 2500 cc grand vitara satın aldım. Aracın kullanma klavuzu yok. Kafama takılan bi kaç şey var yardım ederseniz sevinirim.
1- Otomatik vitesin üzerinde bir düşme var basıldığı zaman ekranda O/D off yazıyor bu ne işe yarar?
2- Yine otomatik vitesin sol tarafında yerde bir düğme var basılınca power yazıyor bu ne işe yarar?
3- 70-80 hızda giderken boşa alacam derken geri vitese takmışım araç birdenbire durdu frene basmış gibi oldu. Bunun araca bir zararı olurmu?
4- Türkçe Kullanma klavuzunu nerden temin edebilirim?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Etiketler
Ynt: Grand Vitara Otomatik Vites Yardım

"O/D off" bastığında araç en yüksek vitese kesinlikle geçmez

"POWER" bastığında vites bir üst vitese yüksek devirlerde geçer

Ksinlikle tavsiye etmem otomatik vitesin balatalarını yersin

Kılavuzu nerden bulursun bilmem

O/D OFF over drive kapama butonudur.pratikteki anlamı bizim arabaların üretildiği zamanlarda tiptronic sistemi pahalı ve yaygınlaşmamış bir sistem olduğu zamanlarda, benzeri bir işi kısmen yapması için eklenmiş bir özelliktir.Şöyleki açık yolda seyir esnasında ani hızlanma yada anlık tork ihtiyacı duyduğunuzda, 60 km/h den itibaren (düşük hızlarda hiç bir işe yaramıyor) devreye aldığınızda vitesi bir vites yada gaz pedelındaki tepkinize göre 2 vites birden küçültebiliyor. Ancak bu sistem otomatiklerdeki vitesı küçültmek için gaza yüklendiğimiz kick down sisteminden farklı ve daha konforlu çalışan bir özellik olup normal seyir esnasında araç, kullanması gereken vitesin bir alt vitesini kullanır.(D nin altındaki 2 yada L yi kastetmiyorum , şanzıman içindeki vites dişlerini kastediyorum).
Vitesin yanındaki power -bazılarında N/S yazar normal sport anlamında- buda vitesin programlanmış vites büyütme ve küçültme devirlerinin daha üstünde devirlerde büyütmesini sağlayan bir sistemi devreye alır.Normalde araç sakin bir kullanımda ve sizin gaza basış pozisyonunu değerlendirerek 2200-2500 civarında vites büyütüp 1700 devir civarında vites küçültürken bu düğme devrede iken gaz pedal pozisyonunu da beraber hesaplar ve 4000-4500 civarında vites büyütüp,2500 devirler civarında da vites küçültür.
Seyir halinde vitesi D den R ye alamazsınız bunu kilitleyen önleyen bir mekanizma var. Eğer alabildiyseniz şanzımanı dağıtmış olmazız gerekir. ??? Bir önemli konuda otmatik viteslerde ayağınızı gazpedalından çektiğinizde motora yakıt akışını kesen cut off denen bir sistem vardır.Haliyle yakıt tasarrufu vada hangi gerekçeyle olursa olsun seyir halinde vitesi boşa almak yanlış ve gereksiz amacına hizmet etmeyen bir hareket şeklidir.Aynı özekklik (cut off) manuel vitaralar da da vardır dolayısı ile seyir halinde boşa almak yanlış bir uygulamadır.Boşa atınca az yakmaz.
EVET BU ÖZELLİKLER BİZİM , MİLLETİN MİNİK DEDİĞİ BOM BOŞ ARABA DEDİĞİ SUZUKİLERDE VAR.

Suzukinin O/D sistemi pajero da da var.Japonlar demekki aynı sistemi kullanıyor.
Bir bilgide ben ekleyeyim.Aracınızla giderken vitesi boşa almayın.Otamatik araçlarda,Vites kutusunun yağlanması kesiliyor.
Uzun süre boşta giderseniz şanzımanda istenmeyen durumlar olabilir.

arkadaşlar hepimiz iyi niyetli olarak bilgilerimizi azami paylaşma çabası içindeyiz, ellerimize bilgilerimize sağlık ; ancak yakıt tüketimi tada lpg gibi konuları suzuki başlığındaki 4 ana sayfada geçen ilgili konularda incelesek, burada yanlızca otomatik vites ile ilgili konnulara değinirsek değerli fikirlerimizi daha ulaşılabilir kılarız.her konuyu kendi başlığı ile değerlendirelim ki arayanın bulması kolayolsun ve konu enflaasyonu yaşanmasın. Nacizane düşüncemdir.

Grand Vitara LPG tüketimi ile ilgili mesajlar taşınmıştır:
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=18594.0

O/D tuşu arabanın daha geç devirde vites degiştrmesini sagliyo diye biliyorm yani aynısı bizim eski hundai getzimizdede vardi o işe yarardi

iyi günler.

Can*' Alıntı:
O/D tuşu arabanın daha geç devirde vites degiştrmesini sagliyo diye biliyorm yani aynısı bizim eski hundai getzimizdede vardi o işe yarardi

iyi günler.

O/D tuşu kesinlikle daha geç vites değiştirmeye değil, son vites dişlisini kullanmamaya, yani kısaca son vitese geçmemeyi sağlıyor. (en azından GV'de) 100 km civarında rahatlıka farkedebilirsiniz son vitesin kullanılmadığını ses ve devirden.

ayrıca çağlar beyin vitesi boşa alma konusunda yazdıkları da çok işime yaradı çünkü boşa alıyordum çok yakmasın diye. teşekkürler.

merhaba arkadaşlar
2007 model otm GV 2,0 aracım var
yokuş aşağı dururken P'den R'ye alırken veya R'den D'ye frene güçlü basmama rağmen arasıra arabaya sanki vurulmuş gibi oluyor.bu yokuş aşağı durumda normalmidir(aracın 14000 km).bunu önlemek için ne yapılabilir.
ikinci durum sabahları ilk çalıştığında diğer araçlar gibi devir yüksek çalışıyor.otomatik vites araçlarda ne kadar süre beklemek lazım
üçüncü durum 2006 ve üstü GV otmatik vites olanlarda AT POWER düğmesi mevcut. bu seçeneği hangi durumlar ve hangi vites modlarında kullanılmalıdır?
cevaplarınız için teşekkürler

tüm otomatik vitesli araçlarda park ederken dikkat edilmesi gereken çok önemli bir kural vardır özellikle park ettiğiniz yer arabanın boşta iken yürüyebileceği kadar eğimli ise:
aracı park edince vitesi direkt P ye almayın. Önce frene basın ve N ye alıp el frenini çekin , ayağınızı fren pedalından çekin, aracın salınmasına izin verin. El freni salınma sonucu aracı sabitlediğini gördüğünüzde vitesi P ye atın.
Burada amaç aracı sabitlerken yükü otomatik şanzımana değil el frenine vermek.Yokuş yukar aşağı farketmez her durumda böyle yapınÖNce el freni sonra P

bu O/D düğmesi toyotalarda da vardı aracın en üst vitesi geçmesine izin vermiyor sebebi dik inişlerde motor freninden yaralanmak dik rampa çıkışlarında ise aracın bayılmasını önlemek ayrıca römörk v.s. çekerken de işe yarayabilir kitapcıkta bu şekilde yazıyordu.

ben onu bunu bilmem ama bence siz manuel bir araç alın zira otomatik ,yazdıklarınıza ve yaptıklarınıza pek dayanmaz gibi geliyor:smiley:))

bilgi ve paylaşımlarınız sayesinde otomatik vites vitara ile ilgili içim daha da rahat. (yeni bir tane aldım da:smiley: )

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,846
Kayıtlı Üye Sayımız
166,647
Kaydolan Son Üyemiz
Pw250

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR