GPS in Ölçtüğü Mesafe Hıza Göre Değişir Mi ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan veteriner Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,160

veteriner

www.bagbasiveterinerklinigi.com
Mesajlar
1,931
Tepkime Puanı
34
Yer
DENİZLİ
Web
www.bagbasiveterinerklinigi.com
Değişik ortamlarda tartışılıp üzerinde ittifak edilen bir konu var: GPS ile hız ve gidilen km doğru ölçülüyor aracın kendi göstergesi yanlış ölçüyor.
Ben genelde şehir içi yolculuklarda GPS in hız ve km ölçen yol bilgisayarı menüsünü açık tutuyorum Genelde ortalama hız 48 km gibi çıkıyor. Ölçülen km ve hız da orjinal sayaca göre %6.5 daha az. Buraya kadar her şey normal.
Geçen hafta gidiş dönüş 200 km bir yolculuğum oldu. Bu sefer ortalama hız 68, gps in km sayacına göre farkı hızda ve toplam km'de %5 oldu. Gps doğru ölçüyorsa neden farklı hızlarda km sayacına göre değişik sapmaları oluyor, her hızda % fark aynı olmalı değil mi?
Ya da aracın kendi saati mi hıza göre farklı km ölçüyor?
 

Etiketler
Ynt: GPS in Ölçtüğü Mesafe Hıza Göre Değişir Mi ?

Merhaba,
Gps'te ortalama hız tespiti kolay da, araçta nasıl yapıyorsunuz bunu?
Katedilen km'deki fark ise, uydu ile arasında yaşanan kopmalardan kaynaklanıyordur diye düşünüyorum. Yani şehiriçinde çok, şehirlerarası yolda az kopma olabilir.
Acaba iki ölçüm arasında lastik havası da değişmiş/değiştirilmiş olabilir mi?
 

Ynt: GPS in Ölçtüğü Mesafe Hıza Göre Değişir Mi ?

Şenol Hocam Merhabalar. Araçta ortalama hız tespiti tabi ki yapamıyorum. Ama ilk bahsettiğim ortalaması 48 çıkan ölçüm bir deponun ortalaması bir çok defalar yapılan en uzunu 25 km en kısası 1 km yolculukların ortalaması. Diğeri şehirlerarası 100 gidiş 100 dönüş. Ortalama kızın değişmesimden kastım GPS deki ortalama hız.
Hava konusunda da haklısınız ilk ölçümde hava 26 iken sonrakinde 30. Yorumlarınızı bekliyorum.Farkın kopmalardan kaynaklandığını sanmıyorum çünkü kopma olunca cihaz sesli uyarı veriyor.
 

Ynt: GPS in Ölçtüğü Mesafe Hıza Göre Değişir Mi ?

Lastik havası arttıkça dış çapı dolayısyla çevresi ve dolayısıyla bir turda aldığınız yol da artıyor.
İkinci ölçümünüzde gps bu farkı ortaya koyuyor diye düşünüyorum.
 




Ynt: GPS in Ölçtüğü Mesafe Hıza Göre Değişir Mi ?

Dün itibariyle orjinal ebat olan 195/80/15 ten 215/80 /15 e geçtim. GPS teki hız farkı % 2 civarına düştü. Lastikçi havaları 30 yaptı. Bu ebad için hava normal mi?
 

Ynt: GPS in Ölçtüğü Mesafe Hıza Göre Değişir Mi ?

GĞS lerde bir kaç metre ile sınırlı olan hata patına ahipler. Lastik bastığı her metreyi ölçüyor. Ama gps tüm yol boyunca yaptığınız yanal hareketlerin tamöamını ölçemiyor. (şeriy değiştirmeler, şerit içinde kaymalar gibi)

Tabii lastik basınç farkı ve hava sıcaklığına bunu da ekleyin.

Size bir öernek vereyim. Yakıt tüketimi testiiçin araçla aynı noktadan çıkıp, aynı yolu izleyip yine aynı noktaya döndüm 2 kere. Hep aynı hizda gittim ve hatta aynı şeritleri kullandım. 46 km civarında turlar arasında 500 m. farketti aracın ölçümüne göre. Üstelik bu test için km telini yeni değiştirmiştim.

Neticede uydu kontrollü füze falan göndermiyoruz bir yerlere, bu detaylara fazla takılmaya gerek yok bence. :smiley:
 

Ynt: GPS in Ölçtüğü Mesafe Hıza Göre Değişir Mi ?

GPS ler kalemle çizilmiş gibi kıvrımlı kıvrımlı yolları devamlı sinyal bağlantısıyla hesaplamıyorlar.
Tamam ekranda bunu bize bu şekilde kıvrımlı kıvrımlı, boşluksuz sabit çizgi şeklinde gösteriyorlar ama gerçekte GPS (Her modele göre farklılık göstermekle birlikte) 1sn. 2,5 sn. gibi farklı farklı hesaplama zamanları var.
Bu da şu anlama geliyor. 5'er metre 10'ar metre, hatta kimi zaman sürate bağlı olarak çok daha fazla aralıklarla nokta vuruşlarını kaydediyor ve bize ekranda bu noktaların arasını birleştirerek gösteriyor.

Yani siz günlük kullanımda aracınızla "S" harfi gibi direksiyonal hareketler yaptığınızda, aracınızın sayacı bunu (tekerlek yere temas ettiği için) aynen ölçüyor. Ama GPS'iniz "S" harfi gibi bir kısa mesafeli bir yolu "L" veya "I" harfi gibi ölçüyor ve mesafe kısalıyor.
 

Ynt: GPS in Ölçtüğü Mesafe Hıza Göre Değişir Mi ?

Üç gün önce Denizli_Ankara arası bir yolculuğum oldu. Denizli'den çıkıp yolda tek mola ile Ankara'ya vardım. Ankara içinde ilk durduğum yerden sonra 8 km'lik ikinci bir yolculuk , sonra tekrar ilk gittiğim noktaya 8 km'lik dönüş ordan da Denizliye geri dönerken 2 mola vererek yolculuğu tamamladım. Hız önceki mesajlarda yazdığım gibi aracın kendi sayacına göre % 2 civarı farklı. Ortalama hız GPS 'te 72 km. Yoculuk sırasında her iki hızı kıyasladığımda genelde araç 2 km gibi eksik gösteriyor. Yani mesela araç 80 gösterirken GPS 78, veya araç 90 iken GPS 88 gibi.
İşin ilginç tarafı toplam yolculuk km'si hem aracın sayacında hem de GPS'te tamı tamına 961 km. 100 mt bile fark yok. Hatta yoldaki km sıfırlama levhaları ile de kıyasladım sıfır hata. Yani GPS yoldaki şerit değiştirmelerden, "karadeniz otoyolu" arkadaşımızın dediği "GPS'iniz "S" harfi gibi bir kısa mesafeli bir yolu "L" veya "I" harfi gibi ölçüyor ve mesafe kısalıyor." olayı olmadı demek ki.
O zaman heralde Şenol Hocamın dediği daha akla yatkın GPS belki de şehir içi yüksek binaların araları felan derken çok kısa aralıklarla kopukluk yaşıyor ve hata yapıyor uzun yol - açık alan olunca heralde hiç kopma olmadı.
 

Ynt: GPS in Ölçtüğü Mesafe Hıza Göre Değişir Mi ?

Sorunu çözdüm. GPS'in ölçtüğü gidilen km ortalama hıza göre değişmiyormuş. GPS hız 20 nin altına düşünce km ölçümü yapmıyor. Benim GPS (Goldmaster NAV-431) hız 20 km'nin altına düştüğünde araç hareket halinde iken hızI ölçüyor. Fakat cihaz aracı duruyormuş gibi algılıyor. Yani bu sırada km sayacı çalışmıyor. Yol Bilgisayarı menüsünde durma süresi zaman sayacı işlemeye başlıyor. Mesela sıkışık trafikte 20 nin altında hızla 1 km de gitsem GPS bunu görmüyor. Dolayısı ile uzun yolda km farkı olmamasına rağmen şehir içi yavaş trafikte GPS aracın sayacına göre eksik ölçüm yapıyor.
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,622
Mesajlar
1,521,200
Kayıtlı Üye Sayımız
172,267
Kaydolan Son Üyemiz
Aylin aksoy

SON KONULAR



Geri
Üst