Gökçeada Gezisi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan asclepius Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 34
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,765

asclepius

Yeni Üye
GÖKÇEADA GEZİSİ

Bu yazıda 2 aile (4 erişkin,3 çocuk), 2 VW (Touareg 3.0 TDi,Sharan 1.8T) ile
geçen Şeker Bayramında gerçekleştirdiğimiz Gökçeada gezimizi
paylaşmak istedim. Gitmek isteyenler için umarım faydalı olur.

gokceadaharitazk3.jpg

Konum ve Yüzölçümü:
Gökçeada 289.5 km2 yüzölçümüne, 95 km kıyı şeridi uzunluğuna sahiptir.
Adanın doğu-batı uzunluğu 29.5 km, kuzey-güney uzunluğu ise 13 km'dir.
Gökçeada (Kuzulimanı) , Çanakkale'den izlenen rotaya göre 32 mil,
Gelibolu yarımadasındaki Kabatepe limanına 14 mil, Bozcaada'ya 33 mil,
Ege denizinde bulunan Yunan adalarından Limni'ye 16 mil,Semadirek adasına 14 mil uzaklıktadır.
Doğal Yapı:
Gökçeada çok engebeli ,volkanik kütlelerden oluşmuştur.
Adanın % 77'si dağlık,%12'si engebeli,% 11'i ise ovadır.
Adanın en yüksek noktası Doruk Tepe 673 metredir.
İklim ve Bitki Örtüsü:
Gökçeada'da Akdeniz tipi iklim görülür.Hakim rüzgarlar lodos ve poyraz'dır.
Senenin büyük bölümünde rüzgarlar devamlılık sağlar.
Bitki örtüsü olarak 6870 hektar orman,makilik alanlar ve zeytinlik ler mevcuttur.
İç Sular:
Gökçeada tatlı su kaynakları bakımından zengin,kendine yeterli potansiyele sahiptir.
Şahinkaya,Dereköy,Aydıncık ve Uğurlu gölet lerinden sulama amaçlı ;
Zeytinli Baraj Gölü'nden ise içme ve kullanma suyu ile Çınarlı ovasında tarımsal amaçlı sulama olarak yararlanılmaktadır.
Akarsu yoktur ve dereler yazın kurumaktadır.
Adanın doğu kesiminde denizden taşan sulardan oluşmuş Tuz Gölü bulunmaktadır.Tuz Gölü adanın %1'i kadardır.
Kısa Tarihçe:
14 Kasım 1913'te Atina antlaşmasıyla İMROZ, BOZCAADA ve MEİS adalarının Osmanlılar'a
geri kalan Ege adalarının Yunanlılar'a verilmesi kararlaştırıldı. Ancak bu antlaşma uygulanamadı.
Zira patlayan I.Dünya Savaşı nedeniyle İmroz'daki Yunan yönetimi devam etti.
ÇANAKKALE SAVAŞLARI sırasında Ada müttefik devletlerin karargahı oldu.
GOBEN (YAVUZ) zırhlısı bugünkü KUZULİMANI koyuna kadar sokularak RAGLAN ve U 28 adlı iki İngiliz gemisini limanın içinde batırdı.
[Bu gemilerin 1950'li yıllarda batıkçılar tarafından söküldüğü ve iç bölmelerinden çıkarılan değerli kerestenin
Ada'nın ileri gelenlerince satın alınarak mobilya yapımında kullanıldığı bilinmektedir.]
SEVR Antlaşmasıyla(10 Ağustos 1920) Türkiye İmroz ve Bozcaada üzerindeki haklarından vazgeçirildi.
Ancak Kurtuluş Savaşı sonrası (24 Temmuz 1923) imzalanan LOZAN Antlaşmasıyla tekrar Türk hakimiyetine geçti.

imroz005so4.jpg

Ulaşım Kapatepe limanından kalkan feribotlarla sağlanıyor.
GESTAŞ'a ait feribotlar modern ve hızlı. Yolculuk yaklaşık 90dk sürüyor.

imroz117xi4.jpg

Gökçeada'ya daha önceki gelişlerimde Eskihisar-Topçular arasında çalışan arabalı vapurlarından vardı.
Bu feribot yeni,çok temiz ve ucuz. Otomobil 20 lira, içindeki yolcular ise ücretsiz.
Feribot sefer saatleri için GESTAŞ'tan detaylı bilgi alınabilir. TEL. 0286.4440752

061022001ia8.jpg

VW'lerimiz,
İstanbul-Kabatepe 350km,
3 gün boyunca ada içinde geziler+Eceabat ve Gelibolu gezileri sonrasında toplam 1020km yaptık.
Dönüşte İstanbul'da yakıt aldığımda halen 50km menzil görünüyordu. (depo 100lt)
Ortalama tüketim 9.1lt/100km

imroz045al0.jpg

Kaleköy Limanı, solda 2000m'lik pist (uçakla ulaşım şimdilik yok)

imroz080qk1.jpg

Kaleköy mendirek ve feneri. En güzel balık restoranları Kaleköy'de.

imroz099lx4.jpg

Zeytinliköy'de dibek kahvesi içmeden ve sakızlı muhallebi yemeden olmaz.
Konaklama için Uğurlu Köyü'nde Mavisu Resort Hotel'i seçtik.
Denize sıfır, oldukça büyük araziye kurulmuş olan otelimizden memnun kaldık.
Oda+kahvaltı+akşam yemeği fiyatları kişi başı 60 lira (çocuklara %50 indirim)

imroz114em5.jpg

İmroz çetesi (Alp,Sinan,Can)

imroz020bl1.jpg

Tepeköy'de bir köy kahvesi, müdavimleri köyün yaşlıları tarafından oldukça sıcak karşılandık.
Köylüler kendi aralarında yunanca-türkçe karışımı konuşuyorlar.

imroz025sn7.jpg

Tepeköy'ün dar sokaklarında yaşlı köylüler, genç göremedik.

imroz021ay5.jpg

Tepeköy'lü Yorgo ve lokantası

imroz031fi2.jpg

Yorgo'nun tabelası

imroz040fe8.jpg

Yorgo'da uzo içmeye karar verdik, içimi bizim rakıdan daha yumuşak.

imroz107hb7.jpg

1hp ve yıllık vergisi yok :smiley:

imroz131lp2.jpg

Günbatımında Gökçeada, dönüş yolu başladı.

imroz191bg4.jpg

Kabatepe'den Gökçeada

imroz199td9.jpg

Eceabat'ta sevimli bir tabela :smiley:

Etiketler
Ynt: Gökçeada Gezisi

Barbo Yorgo kızmıştır kendi şarabı dururken Uzo içtiniz diye :D Güzel gezi olmuş, özlemişim Gökçeada'yı...

Hep istedim Gökçeada'yı, Bozcaada'yı göreyim, güzelliklerini yaşayayım,Ama nasip olmadı, şimdi uzoyu görünce daha bir merak ettim, birgün gezer,tadarız umarım. Bizimle paylaştığınız için teşekkürler...

Merhaba,

Yurdumuzun bu cennet köşelerine bizi götürdünüz; teşekkürler Sayın asclepius.

Bozcaada ve Gökçeada (Thenedos ve İmbros) henüz o "yağma"dan paylarını almadılar yeterince. Dilerim hep böyle kalırlar.

Bir zamanlar et çok ucuzdu Gökçeada'da. Ucuzluğundan geçtim, doğaldı. Dağlarda kekikle beslenen hayvanların etiydi onlar. Bir yerlerde okumuştum sanıyorum, Uğur Dündar'ın sütü yoğurdu adadan geliyormuş. Son yıllarda hayvancılık ne durumda acaba İmroz'da?

Cavid Sezen

kabatepe ve gökçeada doğal güzelliği iile insana bağımlılık yapıyor oranın havası atmosferi bir başka oluyor

Arkadaşlar merhaba,
Yukarıda ki Gökçeada Gezisi yazıma fotoğraf ilave etmek istedim ama nasıl yapacağımı bulamadım.
Bu konuda yardımınız olursa sevinirm.

Link bana sınırlı galiba?
Tıkladığımda yanıt şu:
"Baktığınız konu veya bölüm silinmiş veya size sınırlandırılmıştır."

Sevgili Seval,
Başka bir siteye fotoğraf yüklemede sorun yok, sadece o linki kendi açtığım konuya sonradan ekleyemedim.
Yani açtığım konuya tekrar girip düzeltemiyorum.
Konunun en üstünde açılmayan bir harita var. Nedeni ise imageshack sitesinde onu silmiş olmam.
Yerine başka bir harita yükledim. Ama onun linkini ekleyebilmem için
kendi açtığım konuya tekrar girebilmem gerekiyor. Sorun burada.
Yardımın için şimdiden teşekkürler.

gökceada oyle bı yerdır kı ya gemıden ılk adımınızı attıgınız anda nefret edersınız ılk gemıyle gerı donersınız yada bu adanın bagımlısı olur her fırsatta kendınızı adaya gıden bır ferıbotun ıcınde bulursunuz.kendınızı bır gezgın olarak goruyor ve hayatınızı buna adıyorsanız mutlaka gormenız gereken yerlerın basında gelıyor.gokceada denınce ılk akla gelen bır kac ozellıgınden bahsetmek gerekırse.oncelıkle denızı pırıl pırıl yıldızkoy koruma altına alınan nadir yerlerden bırı.turkıyede nadır rum nufusunun bulundugu yerlerden bırı ozellıkle agustosta gıdılırse rumların festıvallerı oluyor.ayrıca son zamanlarda devamlı esen ruzgarı sayesınde sorfculerın vazgecılmez adresı. ve daha aklaıma gelmeyen bır suru guzellıgı var merek eden olursa her turlu konuda yardımcı olabılırlım gezılecek gorulecek yerler yapılması gerekenler hakkında ha bırde gezmen adlı uyeye cevaben evet halen o daglarda ozgurce gezen koyun ve kecılerın etlerı mıs gıbı kekık kokmaya devam edıyor:smiley:10 gun once denedım:smiley:bozcada bozulmaya yuz tuttu ama halen gokceada bakırlıgını korumaya devam edıyor.

meteormete' Alıntı:
ha bırde gezmen adlı uyeye cevaben evet halen o daglarda ozgurce gezen koyun ve kecılerın etlerı mıs gıbı kekık kokmaya devam edıyor:smiley:10 gun once denedım:smiley:bozcada bozulmaya yuz tuttu ama halen gokceada bakırlıgını korumaya devam edıyor.

Yanıt için teşekkür ederim Sayın meteormete..

Cavid Sezen

Sayın meteormetre dediğiniz gibi yıldız koyda dalmak harika.Denizin dibi insanı çekiyo.Kefaloz atrı güzel .Çoluk çocuklu aileler için harika.Surf knite surf için de cennet.Ama en çokda Bulgar ağırlıklı surfçüler var.Etlerine gelince ,evet et yediğinizi anlıyosunuz.

Sayın Gezmen bu arada dağlardaki hayvanları yakaladığınızda da hala hesap sormuyolar.Tabi yakalayabilirseniz.ben dönüşümde 1 aylık etimi alıp dönmüştüm.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,846
Kayıtlı Üye Sayımız
166,647
Kaydolan Son Üyemiz
Pw250

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR