GC Ön Diff. ve Şaft Problemi Yardım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan NeBuLa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 24
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,525

NeBuLa

KaslıAraçSevenlerDerneği
Yer
Ankara
Herkese iyi tatiller, şehirleri bekleyenlere de kolay gelsin...Naçizane bir sorum olacak;
Ön diferansiyelde kovan kasıntısı olduğu varsayımı ile ön şafttaki CV Joint adı verilen
6 bilyalı mafsalımda geçenlerde problem oldu. Söktük ve başka bir mafsalla değiştirdik.
Bugün gece parktan geri çıkarken korkunç bir takırtı ile yeni mafsala da yol göründü
kanaatindeyim. Ön şafttan dolyı Arka lsd kilitleri de manevralarda devreye giriyor ve beni park manevrası
yapmaktan alıkoyuyordu. Ön şaft 15 gün kadar yokken arka kilitler normale döndü ama
5.9 motorla araba da 3.25 Çakal BMW si gibi savurdu durdu haliyle.

Şimdi...

Böyle tuhaf bişey başına gelen var mı. Ön diff kasıntılı olup arka kilitleri devreye sokması
bi derece mantıklı ama CV Joint imden ne istedi onu çözemedim. Ön diff esnemelerini tolere edip
konforlu sürüş sağlayan zavallı mafsaldan oldum. Double Cardan uygulayan ve sonuç alan var mıdır
alternatif olarak. Bu mafsalla problem yaşayıp çözüm bulan var ise yardımlarını bekliyorum.

Saygılar sevgiler.

Etiketler
Ynt: GC Ön Diff. ve Şaft Problemi Yardım

Tecrübem olmadığından bilmişlik etmek istemem ama . Ön difteki sorundan dolayı arkada ki LSD nin decreye gireceğini hiç sanmam .Acaba sizin manevrayı zorlayan öndeki kasıntı mı ?

Barış bey doğrudur ön kasıntı arka kilitleri devreye sokuyor. Ön şaftı ayırınca sıkıntı bitti. İkinci kez bilye dağıttı zaten problemimiz önle.

Hocam emin misiniz öndeki kasıtnının arkayı devreye soktuğuna ? Sonuçta Arkadaki kilit arka ikir tekerle bağlantılı ve tekerleden birinde patinaj olduğunda balatlarla sıkıp belli oranda kilit sağlıyor . Bunu Ön difteki sorunla bağdaştıramadım . Yanlışım varsa üstadlar düzeltecektir tabi ki .

Bu arada kasıntı nasıl bir kasıntıydı yada nasıl belli ediyordu kendini ? Bunlar birazdaha açarsanız arkadaşlarında yorum yapması kolaşlaşacaktır belki de .

Bu arada Hangi ildesiniz hocam ? Buludnuğunuz ildeki arkadaşlar servis konusunda da yardımcı olacaktır .

Barış bey ilginiz için teşekkür ederim. Ankaradayım ve Akgün usta ve Arif Federal Motor çok eski ustalarım. Artık beni kendi halime bıraktılar. Ön kovan kasıntılı olduğundan ve sürekli 4 çekerden başka şansı olmadığından tüm çekiş sistemi bu yükten nasibini alıyor. Ön şaft biraz çap kaldığından da CV Joint yükte kalıp bilyeleri kanaldan kaçma eğiliminde oluyor. Dolayısı ile dönüşlerde ve manevralarda hatta hafif sağ sol bile yapıldığında aracı kastığından arka kilitlere de yük biniyor ve aracı tutuyor. Bazen aracı stop edip üstünden 5 Dk. geçince kilit bırakıyor. Alışık olmayanlar araca biri vurdu zannediyor. Velhasıl bugün tüm gün liftte aracın ön arka difflerini ayna mahruti ve ıstavroz dişlileri, kilit balataları, akislerini söküp hasar muayenesinden geçirdim. Herşey problemsiz bir şekilde yerine tekrar yerleşti. Ön diff sağ tarafın egzantrik ayarını yaptık ve test ettik. Uğultusuz ve kasıntısız bir biçimde halloldu gibi gözüküyor. Ön şaft bilyesini de takınca sıkıntı bitmiş olacak diye umuyorum. İnanın mantıksız gibi geliyor ama ön şaft kasıntı yapınca arka da tepki veriyor. Sebep olarak ortada bulunan ve arazi şanzımanı tabir edilen Viscous Coupling ön kasınca gücü arkaya yönlendirip arka lastiklerin patinaja sürüklenmesine yol açıyor. Dolayısı ile LSD devreye girip fazla döneni yakalıyor. Tekrar teşekkür ederim ilgilendiğiniz için :D

Tamam hocam şimdi anladım konuyu :smiley: Şimdi size uygulamayı tecrübe eden biri lazım sanırım . Umarım vardır arkadaşlar arasında . Bende Ankaradaym tanışma imkanıda olur birgün umarım ...

İnşallah tanışırız... Şaşmaz da günler geçtiği için normal insana dönünce veya kış gelince yiyecek bulmak için şehre inecem nasılsa ;D. Problemin ön diff kovanının sağ tarafındaki alt ve üst rotilleri tutan kısımda olduğunu tespit ettik.CV Joint Amerikada parça olarak 138 usd, bilyesi de 69 usd ;) haftaya ısmarlarım gelir zaten. Yarın şaseci bi bakıcak düzeltebilirmiyim diye...Ana problem halloldu bu da kaymağı.

Bakalım bende hararet sorunumu çözmek için akgün ustaya gidicem bu günlerde . Şimdi Niva aldım birtane de şaşmaz günleri başlar yakında . Dönem dönem şaşmazı evim gibi hissediyorum yada hep mi demeliyim ;D

Valla esnaf beni görmediği zaman (1-2 gün) Abi hayırdır bişey mi oldu? bi yaramazlık yok ya diye soruyo..Demek ki hakkaten durumlar vahim....Bu arada benim araba 5.9 olduğu için radyatör çok ince ve termik yok. Normal motorlu fan var. Hiç aşırı hararet problemim olmadı. Zaten biraz hararetlidir bu meretler ama radyatör şişletmeyle hallolabilir bi problem olabilir veya termik gümlemiştir.Bazıları da önden sinek fan diye tabir edilen çap olarak küçük ekstra motorlu fan ile takviye etmiş olduğunu gördüm. Ama Akgün usta 10 dk. da çözer problemi zaten;)

Ön şaftta bu kadar sorun yaşamanız beni şaşırttı...
İstanbuldaki arkadaşlarla görüştüğümde çoğunun ön şaftta v.s. sorunlar yaşadığını ve çift mafsallı şaftların bile çok pahalı olmadığını söylediler...
Bahsettiğiniz joint, şaftın neresinde, şafttan pek anlamam...

Birde,
"ön şaftta çap kalınlığından" yazmışsınız. Şaftınız standartsa nasıl bi sorun yaşanabilir ki...?

Difin yanındaki kollarda sorun tespit etmişsiniz... Bu kollarda veya kolların bağlandığı yerler eğrildiği için difi kassa, aracın önü N de bile kasar bence....

XJ' lerde klima çalışdığında devreye giren ufak bi fan var.. XJ 4.0, Barışın ZJ' de 4.0... Dolayısı ile xj' lerdeki bu ekstra fan 4.0 ZJ' lere adapte edilebilir kanısındayım...
Barış,
Birde termostatı düşük dereceli ile değiştir. Akgün amca pek işe yaramaz düşüncesinde ama, en azından dolaşımın başladığı zamanı öne çekiyorsun...
Biraz zor bulunuyor düşük dereceli termostat, ama şaşmazı ararsan bulursun.... Bir iki yerde var... Akgündeki İsa usta veya Nuri biliyor.... Erolda konuya vakıf ama, o genelde Cadillac yapar :smiley: Söyle bunu Erol' a... "Sen Cadillac ustasıymışsın" de... Hoşuna gider.. :smiley: Hatta Nuri benim termostatı aldığım yeri tanıyor galiba...

[attachment=1]

Bahsi geçen arkadaş budur. Çap kalmasının sebebi ön diff in egzantrik ayarının bozukluğu (yukarı-aşağı) ve sağ ön kovan tarafının hafif öne doğru kalmasından.

untitled.jpg

Alfonse' Alıntı:
XJ' lerde klima çalışdığında devreye giren ufak bi fan var..

Sadece klima çalıştığında değil, hararet yükselince de çalışıyor, aracı ilk aldığımda hararetinin yüksek olduğunu söylüyordum (Japon arabası alışkanlığı) ancak daha sonra aracın karakteristiğinin böyle olduğunu öğrendim. Hatta Muğla'dan XJ sahibi bir abimiz orada ki sıcaklarda bile hararet probleminin olmadığını söylemişti. Takip edince hararetin baya yükseklerde dolaştığını ancak belli bir noktayı hiç geçmediğini tespit ettim, bu noktaya geldiğinde o küçük fan hep devredeydi. Bu araçlar Amerika'da çöllerde kullanıldığına göre hareret konusu düşünülmüştür, bakımlı bir araç hararet yapmaz bence...

Alfonse sağol hararet konusuna birşeyler yazıcam şimdi . Aklıma takılan birşeyler daha var . Buraya yazıp konuyu yakmayayım dedim :smiley:

Bu arada evet XJ deki ikinci fakn haarette de deveye giriyormuş.

NeBuLa' Alıntı:
[attachment=1]

Bahsi geçen arkadaş budur. Çap kalmasının sebebi ön diff in egzantrik ayarının bozukluğu (yukarı-aşağı) ve sağ ön kovan tarafının hafif öne doğru kalmasından.

Resmi anlamadım, tam boyunu ekleyip buraya, cv joint bilyelerini işaretler misiniz....

Çap kalmasını, çap kalınlığı anlamıştım.... Tekrar etmişsiniz aynı kelimeyi, yanılmışım :smiley:
"Şaftın çap kalması" ne demek?

Difte bahsettiğiniz yer buzukluğu, yükte değil, normal giderken bile aracı kasmalı diye düşünüyorum. Acaba dif ve akskar eğri duruyor da, rot ayarıyla mı telafi edildi.....

Tanışalım....
Sağlıcakla....

MC' Alıntı:
Sadece klima çalıştığında değil, hararet yükselince de çalışıyor, aracı ilk aldığımda hararetinin yüksek olduğunu söylüyordum (Japon arabası alışkanlığı) ancak daha sonra aracın karakteristiğinin böyle olduğunu öğrendim. Hatta Muğla'dan XJ sahibi bir abimiz orada ki sıcaklarda bile hararet probleminin olmadığını söylemişti. Takip edince hararetin baya yükseklerde dolaştığını ancak belli bir noktayı hiç geçmediğini tespit ettim, bu noktaya geldiğinde o küçük fan hep devredeydi. Bu araçlar Amerika'da çöllerde kullanıldığına göre hareret konusu düşünülmüştür, bakımlı bir araç hararet yapmaz bence...

Bizim 5.2 Grand Cherokelerin, 95 96 felan, termiklerinin vakti geldi artık, herkes, İstanbul Ankara sırayla değiştiriyor gözlemlediğim kadarıyla. :smiley:
XJ' leri pek tanımıyorum. Bence çift fan çok iyi. o fanda düğmeye bağlanıyormuş Kartal' lardaki gibi :smiley: (Şaka müsadenizle :smiley:) Süper, keşke bizdede öyle bi imkan olsa... Yakında belki 5.9' ların elektrikli fan sistemini incelerim, ama 5.9 parçası zor bulunuyormuş...

Arabistan' da yaşayan bi adamla sohbet ettim, Arap versiyonu araçlarda öyle fanlar, soğutma sistemleri felan varmış ki, diyor ki, "55 derece sıcakta, güneş altında, çölde arabayı çalıştır, klimayı aç, camaları kapa, uyu 2 saat, ibre yerinden oynamaz...." :smiley: :smiley: :smiley:

ssbman' Alıntı:
Alfonse sağol hararet konusuna birşeyler yazıcam şimdi . Aklıma takılan birşeyler daha var . Buraya yazıp konuyu yakmayayım dedim :smiley:

Bu arada evet XJ deki ikinci fakn haarette de deveye giriyormuş.

Hakkaten ya, haklısın, konuyu dağıtmamak lazım.....

Pardon mizzz :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,846
Kayıtlı Üye Sayımız
166,646
Kaydolan Son Üyemiz
MentorMind

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR